Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Tο K.A.Π.Η. Σουφλίου κάνει Βαρβάρα

Το ΚΑΠΗ Σουφλίου είναι ένας φορέας που αποτελεί ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας. Οι αποδείξεις πολλές και καθημερινές. Η μεγάλη όμως προσφορά του έγκειται στην αναβίωση της των εθίμων της παράδοσης και γενικά τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέρος αυτής της δραστηριότητας απετέλεσε και η αναβίωση του εθίμου της «Βαρβάρας», που υλοποιήθηκε την Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2011 στο ΚΑΠΗ με την Γ’ τάξη του Α’ Δημοτικού Σχολείου Σουφλίου. Μετά από επικοινωνία της εκπαιδευτικού κ. Αγάπης Σερετούδη, στο πλαίσιο των μαθημάτων τους, επισκέφθηκαν το ΚΑΠΗ Σουφλίου και τα δυο τμήματα της Γ’ τάξης και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια υπηρεσία που προσφέρει κοινωνικό έργο στην τοπική κοινωνία.
Τα μέλη του ΚΑΠΗ ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, έφτιαξαν «Βαρβάρα», μίλησαν στα παιδιά για το έθιμο αλλά και πως γιόρταζαν στην εποχή τους τα Χριστούγεννα.
Τους έδειξαν μάλιστα και τα κεράσματα που τους έδιναν όταν έλεγαν τα κάλαντα (λίγα καρύδια, αμύγδαλα, χαρούπια, μανταρίνια, δαμάσκηνα κ.α. και εάν ήταν τυχεροί μπορεί να κέρδιζαν και καμιά δεκάρα τρύπια).  Στο τέλος είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την παραδοσιακή «Βαρβάρα» που με ιδιαίτερη επιμέλεια παρασκεύασαν οι κυρίες - μέλη του ΚΑΠΗ. Στη συνέχεια ακολουθώντας την παράδοση όπου οι νοικοκυρές συνήθιζαν να μοιράζουν την «Βαρβάρα» σε τρία σπίτια για να έχουν καλοτυχία και καλή σοδειά, η αντιπροσωπεία του ΚΑΠΗ επισκέφθηκε το Δημαρχείο και μοίρασε «Βαρβάρα» στον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου αλλά και σε όλους τους υπαλλήλους και δημότες που παρευρισκόταν εκείνη την στιγμή στο Δημαρχείο. Μια ευχάριστη έκπληξη για όλους όσους την γεύτηκαν και αντάλλαξαν ευχές για υγεία και μακροημέρευση.
gnomionline

Δεν υπάρχουν σχόλια: