Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

STOP επιδοτήσεων για όσους καίνε καλαμιές

Ως γνωστόν, η πρακτική του καψίματος των υπολειμμάτων καλλιεργειών απαγορεύεται σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι παραβάτες αγρότες τιμωρούνται με αφαίρεση του δικαιώματος στις επιδοτήσεις. Ωστόσο, πάρα πολλοί αγρότες, παραβλέπουν την απαγόρευση προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη τους.
Πέρυσι υπήρξε ενημέρωση των αγροτών και κινητοποίηση των αρχών, με αποτέλεσμα οι φωτιές να είναι περιορισμένες. Φέτος, ως φαίνεται, είτε δεν υπήρξε η αντίστοιχη εγρήγορση των αρχών, είτε οι αγρότες αγνόησαν τις οδηγίες και κατέφυγαν στις παλιές μεθόδους, που όμως προκαλούν περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) απαγορεύει ρητά την καύση των καλαμιών και όσοι αγρότες δεν ακολουθούν την απαγόρευση κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση. Ακόμη το κάψιμο απαγορεύεται από τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΚΟΓΠ), τους οποίους πρέπει να τηρούν οι αγρότες, για να πάρουν την αποζημίωσή τους.
Αν υπάρξει κάποια καταγγελία, κινδυνεύουν, όπως αναφέρθηκε, να χάσουν την επιδότησή τους!!!
Επίσης συντελείται τεράστια οικολογική καταστροφή, αφού καίγονται σαλιγκάρια, μικροοργανισμοί σπόροι κτλ. Ακόμη καίγεται η οργανική ουσία τύρφη του εδάφους.
Η πρακτική εγκυμονεί πληθώρα κινδύνων και επιφέρει δυσμενή αποτελέσματα.
Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: