Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Κρήτη: «Θησαυρός» για απόσβεση χρέους το «κρυμμένο» φυσικό αέριο (;)


Τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αεριού, το οποίο μεταφράζεται σε ισοδύναμο πετρελαίου γύρω στα 20-22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο «κρύβει» η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο ομότιμος καθηγητής του πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, σε ημερίδα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που οργάνωσε στα Χανιά το Πολυτεχνείο στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων, το κόστος είναι φθηνότερο από αυτό του Πρίνου, καθώς τα αποθέματα είναι πολύ μεγάλα, ενώ «από τα αποθέματα αυτά θα μπορούσε η Ελλάδα να καλύψει ακόμα και το έλλειμμα της και μέσα σε 12 χρόνια η χώρα μας θα μπορούσε μέσω αυτής της αξιοποίησης να βγάλει το χρέος της».
«Υπάρχει ένα κομμάτι που είναι νοτιοδυτικά της Γαύδου το οποίο για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω τι έχει», είπε αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης και σημείωσε:
«Μπορεί να είναι και τεράστιο, υπάρχει ένα κομμάτι το οποίο είμαι πολύ πιο σίγουρος και είναι κάτω από τον Πλακιά 80 χιλιόμετρα από τον Πλακιά και υπάρχει και το κομμάτι του "Ηρόδοτου", το οποίο και αυτό ξέρομε περίπου πόσο είναι.
»Πρέπει να πω, ότι η έκταση προς έρευνα είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ.
Το κομμάτι που έχουμε εμείς είναι 2 φορές μεγαλύτερο και έχομε ίσως και παραπάνω αποθέματα από το άθροισμα Ισραήλ και της Κύπρου», κατέληξε ο καθηγητής.

http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: