Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Καταργείται η προσωποκράτηση για τις εμπορικές απαιτήσεις

Του Παναγιώτη Στάθη 

Στην κατάργηση του μέτρου της προσωπικής κράτησης μέχρι ένα έτος ως μέσο για την αναγκαστική εκτέλεση απόφασης στις εμπορικές απαιτήσεις προχωρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Χάρη Καστανίδη. 

Το μέτρο αυτό, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα αντισυνταγματικότητας το οποίο θεσπίστηκε το 1971 υπό την πίεση του εμπορικού κόσμου». Η άποψη αυτή παγιώθηκε με το σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα που αναφέρει ότι «κανείς δεν φυλακίζεται αποκλειστικά λόγω της αδυναμίας του να εκπληρώσει συμβατική υποχρέωση» όμως δεν βρήκε απόκριση στην νομολογία του Αρείου Πάγου που συνέχιζε να την εφαρμόζει ως μέσο. 

Η συνήθης πρακτική στις εμπορικές διαφορές ήταν σε περίπτωση οφειλής να υποβάλλεται αγωγή στην οποία, σε περίπτωση που γινόταν δεκτή, αναφερόταν ως μέσο εκτέλεσης για την μη συμμόρφωση του οφειλέτη η απειλή της προσωρινής κράτησης για ένα έτος. 

Τροποποίηση 

Στη νέα διάταξη αναφέρεται πώς δεν θίγεται αυτό το δικαίωμα σε περιπτώσεις αδικοπραξίας όμως «δεν διατάσσεται προσωπική κράτηση για απαίτηση δικαστικών εξόδων που επιδικάστηκαν από πολιτικό δικαστήριο ή για απαίτηση μικρότερη από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, εκτός αν προέρχεται από πιστωτικό τίτλο». 

Με αυτό τον τρόπο κλείνει ένα μακρύ και μάλλον αναχρονιστικό κεφάλαιο στη νομική ιστορία της χώρας.Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: