Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Tαμείο Jeremie: Διοχετεύονται 360 εκατ. ευρώ μέχρι τον Μάϊο στις ΜμΕ


Tαμείο Jeremie: Διοχετεύονται 360 εκατ. ευρώ μέχρι τον Μάϊο στις ΜμΕ
Τα πλεονεκτήματα του Ταμείου Jeremie που αφορά σε επενδύσεις στις ΜμΕ, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σημειώνοντας ότι από σήμερα διοχετεύονται στην αγορά κεφάλαια ύψους 120 εκατ.ευρώ μέσω του Ταμείου ενώ μέχρι τον Μάϊο συνολικά θα έχουν διοχετευθεί 360 εκατ. ευρώ.
«Σήμερα, στέλνουμε ένα μήνυμα σαφές και ξεκάθαρο: Πλέον, οι δημόσιοι πόροι θα εντάσσονται σε ευρύτερο αναπτυξιακό πλαίσιο και σχεδιασμό και θα διοχετεύονται με τρόπο στοχευμένο και αποδοτικό, ώστε να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες εκσυγχρονισμού, καινοτομίας και εξωστρέφειας», υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε σημερινή του ομιλία στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όπου και παρουσίασε ττα συγχρηματοδοτούμενα προϊόντα του νέου Ταμείου που αφορούν στην ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι η επιτάχυνση της αξιοποίησης αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας «θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και τη ρευστότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Υπολογίζεται ότι σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από 95% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και της απασχόλησης. Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αποτελεί απλά μονόδρομο, αλλά οδηγό επιβίωσης για την ελληνική οικονομία».

Στη συνέχεια ο υπουργός παρουσίασε τα καινοτόμα χρηματοδοτικά προϊόντα του JEREMIE, τα οποία αφορούν στα εξής:

1. Νέα Επιχειρηματικότητα: Με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ.ευρώ και αφορά χορήγηση δανείων έως 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που έχουν έως και 3 χρόνια λειτουργίας και προσωπικό μέχρι 50 άτομα. Αιτήσεις για ευνοϊκή δανειοδότηση, με επιτόκιο που ξεκινά κάτω από 3% και περίοδο αποπληρωμής από 36 έως 72 μήνες, μπορούν να γίνονται από σήμερα, 22 Φεβρουαρίου.

2. Μικροδάνεια: Με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ€ και αφορά χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ, με όρους αντίστοιχους του πρώτου προϊόντος, σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας. Το προϊόν θα διατεθεί στην αγορά μέχρι τον Απρίλιο.

3. Ψηφιακή Στρατηγική: Με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και αφορά χορήγηση δανείων έως 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα, που θα κάνουν επενδύσεις στους τομείς Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Το προϊόν αυτό υπολογίζεται ότι θα βοηθήσει 2.000 περίπου επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές και θα διατεθεί στην αγορά μέχρι τον Μάιο.

Το επόμενο τρίμηνο θα ακολουθήσουν στοχευμένες προκηρύξεις στο πλαίσιο του JEREMIE, ύψους πάνω από 30 εκατ. ευρώ, για προϊόντα επιχειρηματικού κεφαλαίου (Venture Capital), που αποσκοπούν στη στήριξη επιχειρήσεων πληροφορικής και επικοινωνιών, νέες ή υφιστάμενες, οι οποίες αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: