Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Πρόταση για αύξηση ωραρίου

«Να βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια για ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, που να μη θυμίζει τίποτα με αυτό που έχουν συνηθίσει να χαρακτηρίζουν οι ίδιοι πολιτικοί ως το «μεγάλο ασθενή», κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σε συνάντηση που είχε χθες με την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

    Ο υπουργός έθεσε τα θέματα για την επέκταση του ωραρίου, το νέο ενιαίο μισθολόγιο, την ανάγκη νέου πειθαρχικού Δίκαιου, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αναμόρφωση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης-Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

    Η επέκταση του ωραρίου, από 37,5 ώρες σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα (από το 1980) αποτελεί μία πρόταση που αν εφαρμοστεί, τα κρατικά ταμεία θα κερδίσουν μισθούς περίπου 40.000 επιπλέον υπαλλήλων, όπως εκτίμησαν στελέχη του υπουργείου, ενώ θα διευκολύνει ιδιαιτέρως τους πολίτες και η επέκταση του ωραρίου και τις απογευματινές ώρες σε ορισμένες υπηρεσίες αιχμής, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ο κ. Ραγκούσης ότι αυτό δεν θα είναι διακεκομμένο, αλλά συνεχές.

    Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα νέα ωράρια θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο, έτσι ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν το περιθώριο να διαμορφώσουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, όπως καλύτερα μπορούν, ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει και πρόβλεψη για τη λειτουργία παιδικών σταθμών εκείνες τις ώρες που θα εργάζονται οι γονείς.

    Για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι δεν θα εφαρμοστεί με σκοπό την περικοπή των μισθών, (και θα είναι το ίδιο για νέους και παλιούς δημόσιους υπαλλήλους), αλλά για το μισθολογικό εκσυγχρονισμό του συστήματος και την άρση των εξόφθαλμων ανισοτήτων και αδικιών, που παρατηρούνται σε μεγάλο βαθμό.

    Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν δεκτά από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και τους δημόσιους υπαλλήλους, μέσα σε ένα βαρύ οικονομικά περιβάλλον, μία περίοδο κρίσης, ύφεσης και συνεχούς απώλειας εισοδήματος για τους εργαζόμενους.

    Ο κ. Παπασπύρος χαρακτήρισε θετική την ειλικρινή διάθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά εξέφρασε την επιφύλαξή του, αν και εφόσον όλα αυτά υποταχθούν στη θέληση της τρόικας και στο πνεύμα του μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: