Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Δεν μας κάνει τη χάρη ο εξουσιοκράτωρας Μουμπάρακ ...

Δεν παραιτείται ο Χόσνι Μουμπάρακ .
   "Δεν παραιτούμαι, θα μεταβιβάσω ορισμένες εξουσίες στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν", τόνισε στο διάγγελμά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, συμπληρώνοντας ότι η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνεται ημέρα με την ημέρα. Ανέφερε πως έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, υπογραμμίζοντας πως θα προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ έστειλε και το μήνυμα πως δεν θα δεχθεί εντολές από το εξωτερικό.

    Το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου ανέτρεψε τις πληροφορίες περί άμεσης παραίτησής του.

    Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κατ αρχήν απολογήθηκε τονίζοντας ότι αισθάνεται μεγάλο πόνο για όσους έχασαν τη ζωή τους στα τελευταία γεγονότα, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της λαϊκής εξέγερσης, επισήμανε ότι ο αγώνας τους δεν θα είναι μάταιος και πρόσθεσε ότι έχει πειστεί απολύτως από τις τίμιες προθέσεις και τα τίμια αιτήματα των νεαρών διαδηλωτών.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές , κάτι που είχε αναφέρει και πριν μερικές ημέρες. Επισήμανε ότι μέρα με την ημέρα η Αίγυπτος θα προχωρά προς μία ειρηνική μετάβαση και δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει το Σύνταγμα.

    Πρόσθεσε ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Αίγυπτο και ότι προτίθεται να προτείνει την αλλαγή πέντε άρθρων του Συντάγματος (76,77,88,93,189) και την κατάργηση ενός έκτου (179).

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να φύγει από την Αίγυπτο, δήλωσε ότι θέλει να ταφεί στο αιγυπτιακό έδαφος αλλά δεν είπε ούτε λέξη για την οριστική αποχώρησή του από την εξουσία, γεγονός που εξόργισε το πλήθος της πλατείας Ταχρίρ που πετούσε παπούτσια στην τηλεοπτική εικόνα του Μουμπάρακ και φώναζε τα συνθήματα "Κάτω ο Μουμπάρακ" , "Μουμπάρακ τελείωσες" και "Φύγε τώρα" .

Δεν υπάρχουν σχόλια: