Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

«Μετακινήσεις Ιατρικού και λοιπού προσωπικού εντός της ιδίας Υγειονομικής Περιφέρειας».

Ως γνωστόν το Πανεπιστημιακό Γενικό  Νοσοκομείο Αλεξ/πολης, προέκυψε το 2002 από την συγχώνευση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΦΕΚ.208/05-09-2002 τ.Α’).
Η συνολική δυναμικότητα σε  πλήρη ανάπτυξη  όλων των κλινικών ανέρχεται στις 671 κλίνες .
Το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης φροντίζει να  παρέχει ένα υψηλό επίπεδο φροντίδας υγείας, κυρίως τριτοβάθμιας, στον πληθυσμό της  περιφέρειας  Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Όμως πολύ  συχνά, λόγω της εξειδίκευσης πολλών κλινικών σε νέες τεχνικές θεραπείας, οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται και  σε ασθενείς που προέρχονται  από  πολλά μέρη της Ελλάδας.
Μια από αυτές τις υψηλού επιπέδου κλινικές, και μάλιστα με παγκόσμιες διακρίσεις για την ιατρική έρευνα, είναι και η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική.
Όμως πρόσφατα ένα περιστατικό ανάγκασε τον  Καθηγητή Καρδιολογίας και Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, να εκφράσει δημόσια σε τοπική τηλεόραση την διαμαρτυρία του.


Η διαμαρτυρία αφορούσε  μια απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Αριστείδης Μπουσουλέγκας , σύμφωνα με την οποία ,αποφάσιζε την μετακίνηση μιας ιατρού καρδιολόγου από το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.
Η μετακίνηση ζητήθηκε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, την κλινική, και κυρίως με την ιατρό.
Είναι γνωστό στην τοπική  κοινωνία το σύνθετο έργο της κλινικής το οποίο επιτυγχάνεται με  μια μικρή ομάδα ιατρών που έχουν επωμιστεί συγκεκριμένους ρόλους και τομείς ευθύνης. Εάν λοιπόν  κάποιος από αυτούς μετακινηθεί, η κλινική δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο έργο της .
Τελικά με προσωπικές παρεμβάσεις του Διευθυντού αποσοβήθηκε  η μετακίνηση της ιατρού, διότι το πλήγμα για τους ασθενείς της Νοσοκομείου θα ήταν μεγάλο.
Όμως ένα δεύτερο περιστατικό ήρθε να επιβεβαιώσει τον τρόπο με τον όποιο θα λειτουργεί η ηγεσία της 4ης Υ.ΠΕ. Στις 11/2/20 αποφασίστηκε η μετακίνηση μιας Ιατρού  Αναισθησιολόγου από το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται η χρονική διάρκεια της μετακίνησης.
Με αφορμή αυτό το γεγονός τα ερωτήματα που γεννούνται είναι πολλά. Και κυρίως αφορούν την εφαρμογή νόμων που προβλέπουν την μετακίνηση ιατρικού και λοιπού προσωπικού εντός της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, κατ’ εντολή του Διοικητή της, χωρίς να προβεί σε νέες προσλήψεις αν και ο τομέας της Υγείας θα έπρεπε να έχει απόλυτη προτεραιότητα στις προσλήψεις.
Φαίνεται πως  ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης είναι  να καλύψει ένα μέρος των τεράστιων αναγκών των δομών υγείας με  μετακινήσεις εργαζομένων εντός των μονάδων της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας.
  Υπενθυμίζουμε τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας και των αρχών καθώς και της Εκκλησίας για την δημιουργία της Ιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια την προσέλκυση λαμπρών επιστημόνων στην περιοχή μας και την κατακόρυφη εξέλιξη του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Δεν θα γίνει ανεκτή από την κοινωνία άλλη μια αποδυνάμωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας .

Ενόψει όλων αυτών
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.        Είναι δυνατόν να μετακινούνται ιατροί από το μοναδικό Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία, δυσχεραίνοντας το έργο εξειδικευμένων κλινικών με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών;
2.        Οι τεράστιες ανάγκες των μονάδων υγείας δεν θα έπρεπε να καλύπτονται με προκήρυξη των θέσεων ή την δημιουργία επιπλέον κινήτρων για την πλήρωση των θέσεων αυτών ; Δεν θα ήταν δυνατόν πρώτα να ζητηθεί συγκατάθεση μετακίνησης από τους ιδίους  ;
3.        Ποια είναι τα κριτήρια μετακίνησης ενός εργαζομένου από το ένα Νοσοκομείο της Περιφέρειας στο άλλο; Έχουν ληφθεί υπόψη παράγοντες που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή, οικονομική, αλλά και προσωπική κατάσταση του ιατρικού και μη προσωπικού ;
4.        Μπορεί το Υπουργείο να αποκλείσει  στο μέλλον περιστατικά «δυσμενούς μετακίνησης» ιατρικού και λοιπού προσωπικού που παρουσιάζουν ενεργό συνδικαλιστική δράση ή εκφέρουν δημόσια την άποψη τους για τα πολιτικά δρώμενα του τόπου τους ;

 

 

                                                                           Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                                      Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
                                                                                                       Βουλευτής Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: