Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Όλα είναι δρόμος .....

Η συνέχεια  ...


Φωτογραφίες : Ελίζα Καλέση

Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων του Ο.Γ.Α

  Η Διοίκηση του Ο.Γ.Α. ανακοινώνει ότι: 
 Η καταβολή των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2011 αρχίζει από σήμερα Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010, αντί της ημερομηνίας 1-1-2011 σε 819.109 συνταξιούχους του Ο.Γ.Α.
 

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή της σύνταξης μηνός Ιανουαρίου 2011 ανέρχεται σε 366.884.245,32 €.

   

«Ένας χρόνος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης - απολογισμός έργου»

Θεοδώρα Κόκλα: 

 «Μπορούμε να έχουμε άμεσο αναπτυξιακό αποτέλεσμα αν αξιοποιηθούν
στο έπακρο τα γεωγραφικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας» 
 Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Ένας χρόνος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης - απολογισμός έργου» παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρα Κόκλα στα γραφεία της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.

 Ακολουθεί ο απολογισμός:

I. ΓΕΝΙΚΑ
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποτελεί, με βάση τις ιδρυτικές και οργανωτικές της διατάξεις, το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικείας γεωγραφικής ενότητας. Οι στόχοι και οι άξονες παρέμβασης για την εξυπηρέτηση του περιφερειακού αναπτυξιακού οράματος, έχουν οριοθετηθεί και εξειδικευθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς της περιοχής 2007-2013.

Στρατηγικός Στόχος 1:

Η αυτοτροφοδοτούμενη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη μέσω της κινητοποίησης του συνόλου του αναπτυξιακού δυναμικού, με έμφαση στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, στην ποιότητα ζωής, στην αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης και ανάδειξης του πολιτισμού.
 

Γ.Π.Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης : Στο 98% η επίτευξη του στόχου του Μνημονίου .


«Το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι περίπου στο 98% για να πετύχει τον στόχο του μνημονίου μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ το 2% που υπολείπεται αφορά τα επουσιώδη», σχολίασε στην Ε.ΡΑ. της Νέας Ορεστιάδας ο διοικητής του νοσοκομείου, Νίκος Ραπτόπουλος, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν εχθές στην Κατερίνη οι διοικητές των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης με τις διοικήσεις της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ).
Τα συμπεράσματα της χθεσινής συνάντησης με τους  δέκα διοικητές των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας, θα παρουσιαστούν στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να κριθούν τα αποτελέσματα και να αξιολογηθούν οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, ως επικεφαλής της πενταμελούς επιτροπής που παρακολουθεί την υλοποίηση των στόχων του μνημονίου στο χώρο της Υγείας.

Επιστολή διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου Έβρου προς Ρέππα

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, για την κατάργηση δρομολογίων του ΟΣΕ στον νομό Έβρου, έστειλε το Εργατικό Κέντρο Έβρου, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο. 

«Η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αποκόπτει την ελληνική περιφέρεια από το μέσο στο οποίο στηρίχθηκε όλη της η ανάπτυξη, χαρίζει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου, διαλύει όλα τα δρομολόγια στο περιφερειακό δίκτυο και όπου δεν τα καταργεί τελείως, αυξάνει δραματικά τα εισιτήρια και καταργεί όλες τις εκπτώσεις», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο στην επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό. Καταγγέλλει δε πως «σχεδόν όλες οι επιδοτήσεις που προβλέπει ο νόμος για τις άγονες γραμμές, ύψους 50 εκ. ευρώ, διατίθενται στην 

Αθήνα και τον Προαστιακό, ενώ για τη λειτουργία της γραμμής Αν. Μακεδονίας και Θράκης διατίθενται μόνο 15 εκ. ευρώ, στο δρομολόγιο Δίκαια-Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, που, όπως ισχυρίζεται το Εργατικό Κέντρο «λόγω της Εγνατίας, δεν εξυπηρετούν κανένα». Καταλήγοντας, ζητά να αντιστραφούν οι όροι της επιχορήγησης και να δρομολογηθούν τρεις αμαξοστοιχίες στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Αθήνα-Αλεξανδρούπολη, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, λειτουργούσαν με καλή πληρότητα μέχρι και σήμερα. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο», σχολίασε στην Ε.ΡΑ. της Νέας Ορεστιάδας ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Θράκης του Ο.Σ.Ε., Θέμης Τριγκίδης, τονίζοντας ότι «η διακοπή των δρομολογίων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, ειδικά στους ηλικιωμένους που χρησιμοποιούσαν κυρίως το τρένο για τις επισκέψεις τους στα νοσοκομεία».

Περί κατάργησης της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων

Το Υπουργείο παιδείας και δια βίου μάθησης μετά τα δημοσιεύματα περί κατάργησης της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση .

Τα σχολικά βιβλία διανέμονταν και θα συνεχίσουν να διανέμονται δωρεάν, όπως και η εκδοτική διαδικασία θα συνεχίσει να γίνεται με την ευθύνη του Δημοσίου. Ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) εντάσσεται, πλέον, στο νέο φορέα που θα συσταθεί και θα υποστηρίζει τη σύγχρονη πολιτική για το εκπαιδευτικό υλικό - ψηφιακό και έντυπο.

    Ως εκ τούτου, επιεικώς ως ανυπόστατα και με σκοπό τη σύγχυση και την τρομοκράτηση των οικογενειών και της σχολικής κοινότητας μπορούν να χαρακτηριστούν σημερινά πρωτοσέλιδα (ΑΥΓΗ - Ελεύθερος Τύπος), που κάνουν λόγο για κατάργηση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων.

Σκανδαλίδης προς Δημάρχους : Αναθέστε σε αντιδημάρχους "την θεματική ενασχόληση με τον τομέα της γεωργίας"

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στους νεοκλεγέντες Δημάρχους όλης της χώρας.

Στην επιστολή του, ο Υπουργός αφού τους συγχαίρει για την εκλογή τους και τους εύχεται γόνιμη θητεία, τους προτείνει στην κατανομή αρμοδιοτήτων να αναθέσουν σε επίπεδο Αντιδημάρχου "την θεματική ενασχόληση με τον τομέα της γεωργίας", δεδομένου ότι η ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας είναι ο κρισιμότερος παράγοντας για την επανεκκίνηση της χώρας και την έξοδο της από την κρίση. 

 H επιστολή του Κώστα Σκανδαλίδη :

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θεωρούν την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας τον κρισιμότερο, ίσως, παράγοντα για την επανεκκίνηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Επί πλέον ο "Καλλικράτης" αποδίδει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ουσιαστική αρμοδιότητα για την αγροτική ανάπτυξη.
Θα ήταν, κατά συνέπεια, εξόχως ενθαρρυντικό αν κατά την κατανομή των αρμοδιοτήτων αναθέτατε σε επίπεδο Αντιδημάρχου την θεματική ενασχόληση με τον τομέα της γεωργίας. Και ν α φροντίσετε με ξεχωριστό ενδιαφέρον την στελέχωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Θέλω, ακόμη, να σας πληροφορήσω ότι εντός του Ιανουαρίου οι αιρετοί υπεύθυνοι και οι προϊστάμενοι των γραφείων θα παραστούν σε ημερίδα ενημέρωσης για την ευρύτερη πολιτική στον αγροτικό χώρο και τις προτεραιότητες μας.

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Με την απονομή βραβείων και επαίνων σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών πραγματοποιήθηκε η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, με θέμα "Πορίσματα από τη μελέτη της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας", τόνισε ότι ο ιστορικός οφείλει να τεκμηριώνει και να διασταυρώνει τα συμπεράσματά του βάσει των πηγών και σε κάθε περίπτωση να εκφέρει λόγο, που αντανακλά πνεύμα κατανόησης και εντιμότητας.

    Ανάμεσα σ' εκείνους που βραβεύτηκαν, ήταν η Ζυράννα Ζατέλη, η Άλκη Ζέη, η Ραχήλ Καπόν, ο Αντώνης Στάβερης, η Χαρά Νικοπούλου, ο Αντώνης Φωστιέρης, ο Κώστας Μπέης, ο Αναστάσιος Αντωνάρας, ο Σταμάτης Περδίος, ο αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Κωστάκης, και οι: Ηλίας Αργυριάδης και Δημήτριος Μηλόπουλος, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους, απεγκλώβισαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τέσσερα μέλη οικογένειας από αυτοκίνητο, που είχε πάρει φωτιά.

Βγήκε η απόφαση της αγωγής που είχε υποβάλλει σε εφημερίδα η Χαρά Νικοπούλου

Βγήκε η απόφαση της αγωγής που είχε υποβάλλει στην Γκιουντέμ η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου που υπηρετούσε στο μειονοτικό  δημοτικό του Μεγάλου Δερείου περιοχής Έβρου. 
Το δικαστήριο επιβάλλει ποινή αποζημίωσης 90.000 ευρώ. 
Η Νικοπούλου ισχυριζόμενη πως η είδηση που δημοσιεύτηκε στον μειονοτικό τύπο πως ζήτησε από τους μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού ¨να ζωγραφίσουν την εικόνα του Αλλάχ¨, είναι αβάσιμη, υπέβαλλε αγωγή ζητώντας 1 εκ ευρώ από κάθε μία από τις εφημερίδες Γκιουντέμ, Μιλλέτ και Μπιρλίκ. Η δίκη της Μιλλέτ εκδικάστηκε στην Ξάνθη και της Γκιουντέμ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κομοτηνής. 
Ο Ιλχάν Ταχσίν, ιδιοκτήτης της εφημερίδας στην οποία επίσης είχε υποβληθεί μήνυση, δημοσίευσε διάψευση και αργότερα ζήτησε συγγνώμη από την Χαρά Νικοπούλου.

Την Πέμπτη η ορκωμοσία του Περιφερειάρχη και Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ

Αύριο  Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης η ορκωμοσία του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Την Κυριακή 2 Ιανουαρίου στις 11 το πρωΐ θα γίνουν και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη, υπάρχει η σκέψη οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου να γίνονται εκ περιτροπής κάθε φορά σε διαφορετική πόλη της περιφέρειας, προκειμένου έτσι να εμπεδωθεί η περιφερειακή συνείδηση.

Το site του Καλλικράτη ..

O Γιάννης Ραγκούσης επεσήμανε ότι το υπουργείο είναι καθ’ όλα έτοιμο, λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος -εκτός από τα προγράμματα επιμόρφωσης των στελεχών σε Δήμους και Περιφέρειες- έχει εκπονηθεί από το υπουργείο και το ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και θα λειτουργεί από την 1η-1-2011, ένα site για τον «Καλλικράτη» (www.kallikratis.ypes.gr) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση αιρετοί και πολίτες προκειμένου να έχουν περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για τη νομοθεσία, τις εγκυκλίους κ.λπ.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο από την 1η του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός 1500, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι τρόποι, π.χ. sms, για να ενημερώνονται άμεσα οι αιρετοί.

Παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος ο Γιώργος Αλεξανδρής

Επιβεβαιώθηκε ο νέος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος παραμονές Χριστουγέννων είχε δηλώσει ότι: «Ο κ. Αλεξανδρής μου είπε ότι θα παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος» (σχετικό άρθρο εδώ...).

Ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Αλεξανδρής σε συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής του παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση» ανακοίνωσε, έστω και εκπρόθεσμα, την αποποίηση της εκλογής του.
Έτσι ο κ. Αλεξανδρής δεν θα δώσει όρκο σήμερα, οπότε εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμά του δημοτικού συμβούλου και την θέση του καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών δημοτικός σύμβουλος της παράταξης κ. Βαγγέλης Θεοδώρου.

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης ανέλαβε, μετά από την σχετική διαδικασία, ο κ. Νίκος Γρηγοριάδης. 


http://alexpolisonline.blogspot.com

Δήλωση Ντορας Μπακογιάννη για το εργατικό ατύχημα και για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη δημοσιοποίηση του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος, με θύμα τον Αιγύπτιο μετανάστη Ασίζ Εμαντ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην Ελλάδα το σύστημα τελικώς,  δεν λειτουργεί. Αυτό δείχνει  η τραγική  υπόθεση ενός ακόμη θανάτου ανασφάλιστου Αιγύπτιου οικονομικού μετανάστη  του Ασίζ Εμαντ ο οποίος εργαζόταν σε συνεργείο καθαρισμού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας. Το επιβεβαιώνει με εξοργιστικό τρόπο η προκλητική στάση της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, με την μη έκδοση έστω και μιας τυπικής ανακοίνωσης δέκα μέρες μετά το συμβάν.
Η απουσία κρατικού έλεγχου στις συνθήκες εργασίας των ξένων μεταναστών στην χώρα μας, όχι απλά ευνοεί την απάνθρωπη μεταχείριση των ξένων εργαζομένων αλλά ουσιαστικά οδηγεί και στην αύξηση της λαθρομετανάστευσης, αλλά και στην μείωση των εσόδων του κράτους από φόρους και εισφορές.
Ο περιορισμός εργατικών ατυχημάτων  και ο περιορισμός της λαθρομετανάστευσης, προϋποθέτει τον αυστηρό κρατικό έλεγχο των επιχειρήσεων σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και την  επιβολή αυστηρών  κυρώσεων σε εκείνους που εκμεταλλεύονται τη μαύρη εργασία και δεν τηρούν τις προδιαγραφές για ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
Κανείς δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από μη σοβαρές και υποκριτικές δικαιολογίες. Σοβαρά πιστεύει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ότι μπορεί αξιόπιστα να μιλά για τήρηση των νόμων που προστατεύουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όταν αποτυγχάνει να ελέγξει τι συμβαίνει ακόμα και στα ίδια του τα κτίρια; Επιτέλους οι αρμόδιοι, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Για τη ΔΕΗ έκανε την ακόλουθη δήλωση : 

«Ηθικόν ακμαιότατον».

Γράφει ο Κλεισθένης.

Ένα επακόλουθο της σημερινής δραματικής οικονομικής κατάστασης ,(«επιτυχία» των πολιτικάντηδων), είναι η καταρράκωση του ηθικού των Ελλήνων. Αγέλαστοι, κατηφείς και διαρκώς εκνευρισμένοι οι Έλληνες, κυκλοφορούν στους δρόμους, αηδιασμένοι και θυμωμένοι με τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης, συλλέγουν οργή που πιθανόν να μετατραπεί σε μίσος η εκδήλωση των οποίων μπορεί να συμπαρασύρει τα πάντα με ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Οι πολιτικάντηδες διαμαρτύρονται ότι είμαστε ισοπεδωτικοί και τους βάζουμε όλους στο ίδιο «τσουβάλι». Υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι δεν μετείχαν στις ρεμούλες, τις απατεωνιές και τις μίζες; Υποθέτουμε ότι υπάρχουν, τα ερωτήματα μας όμως είναι αμείλικτα.
 1ο) Δεν ανήκουν στην ομάδα των ξεπουλημένων αρχιλησταρχών του σάπιου συστήματος επειδή κινήθηκαν με γνώμονα την ηθική; ή δεν μετείχαν στα κέντρα εξουσίας που θα τους έδινε τη δυνατότητα να «βάλουν» το δάχτυλο στο μέλι.