Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Τριήμερη παράταση για την περαίωση

Μικρή παράταση τριών ημερών έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα από την εφορία. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έλαβαν μέχρι σήμερα εκκαθαριστικό σημείωμα, μπορούν μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2010, να προσέλθουν στις οικείες ΔΟΥ και να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.
Υπεραποδίδει τελικά η περαίωση προσθέτοντας στα κρατικά ταμεία περίπου 900 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη ανταπόκριση επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών σε νέα παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου
Έτσι μέχρι τέλος του μήνα:
  • Οι φορολογούμενοι μπορούν να προσέλθουν στην εφορία που ανήκουν και να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής.
  • Οι εφορίες θα πρέπει να εκδώσουν το σημείωμα μέχρι τις 24 Ιανουαρίου
  • και η αποδοχή και καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει μέχρι τις 28 του ίδιου μήνα.

Στα τέλη Ιανουαρίου ξεκινά στον Έβρο η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Τοπικού Προγράμματος

Στα τέλη Ιανουαρίου ξεκινά η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Τοπικού Προγράμματος για το νομό Έβρου, που έχει στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.
Εν όψει της έναρξης υλοποίησης, η βουλευτής Έβρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ., Όλγα Ρενταρή-Τέντε είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Έβρου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα επίπεδα ανεργίας στην περιοχή αλλά και για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προβλήματος στο νομό, που καταδεικνύουν σε ποιους κλάδους αυτό είναι εντονότερο. «Με το πρόγραμμα αυτό, θέλουμε να μετρήσουμε τις επιχειρηματικές δυνάμεις, να πείσουμε τους μικρομεσαίους ότι μπορούν  να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και τους “μικρούς” να αυξήσουν το προσωπικό τους», σχολίασε σε δηλώσεις της στην Ε.ΡΑ. της Νέας Ορεστιάδας, η κα. Ρενταρή, χαρακτηρίζοντας τα Ολοκληρωμένα Τοπικά Προγράμματα «αναχώματα στην ανεργία». Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Απόστολος Γκιγκούδης, υποστήριξε ότι με τα συγκεκριμένα προγράμματα γίνεται προσπάθεια, όχι να μειωθεί η ανεργία, αλλά να ανακοπεί η άνοδος της».

Μετατάξεις, αλλιώς απολύσεις σε 75 φορείςΜε μαζικές απολύσεις κινδυνεύουν 4.500 υπάλληλοι που απασχολούνται σε 75 φορείς ή οργανισµούς που καταργούνται, σύµφωνα µε την εγκύκλιο που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο την παραμονή Χριστουγέννων, σε περίπτωση κατά την οποία δεν υποβάλουν αίτηση προτίµησης για τις θέσεις, στις οποίες επιθυµούν να µεταταχθούν, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2011.

Βέλτιστη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης

Είναι γνωστό ότι στις δημόσιες υπηρεσίες παρατηρείται, σε ευρεία έκταση, το φαινόμενο της μη ορθολογικής κατανομής του προσωπικού.
Συγκεκριμένα, αφενός σε ορισμένες επιτελικές υπηρεσίες απασχολείται υπερβολικά μεγάλος αριθμός υπαλλήλων χωρίς αυξημένα τυπικά προσόντα που είναι, όμως, απαραίτητα αφού οι αρμοδιότητες των επιτελικών υπηρεσιών απαιτούν για την άσκησή τους εξειδικευμένο προσωπικό και αφετέρου σε μη επιτελικές υπηρεσίες παρατηρείται έλλειψη του προσωπικού που είναι αναγκαίο για την καθημερινή διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών.
Η πραγματικότητα αυτή πρέπει να αλλάξει με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους.
Το Υπουργείο  Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την άρτια στελέχωση και την αποτελεσματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη βέλτιστη αξιοποίηση του πολιτικού προσωπικού της δημόσιας 

Χώρο πολιτισμού αποκτά η Αλεξανδρούπολη στο κτίριο της Παλιάς ΝομαρχίαςΤο νέο κτίριο του "Κυβερνείου" παρουσίασε την Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010, στους εκπροσώπους αρχών και φορέων του νομού ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης, σε μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο αυτού. Η αποπεράτωση του έργου στη θέση του κτιρίου της Παλιάς Νομαρχίας υπήρξε έργο προτεραιότητας για το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου, καθώς εδώ θα λειτουργήσει πολυχώρος πολιτισμού και τουρισμού, ενώ θα στεγαστεί και η Πινακοθήκη του νομού με έργα ντόπιων καλλιτεχνών.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης Έβρου "Αποχαιρετούμε σήμερα τη Νομαρχία Έβρου έπειτα από 16 χρόνια. Αυτή την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση αποφασίσαμε να την κάνουμε στο κτίριο της Παλιάς Νομαρχίας, στο Κυβερνείο, οι εργασίες του οποίου πιστεύουμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2011. Στο ισόγειο και στον ημιώροφο του κτιρίου θα γίνει η Πινακοθήκη του νομού, και στον τελευταίο όροφο θα είναι το Κυβερνείο, όπου ο/η Αντιπεριφερειάρχης θα είναι εγκατεστημένος και θα υποδέχεται τα υψηλά πρόσωπα. Έχει μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων, όπως και εξαιρετικά γραφεία. 

"Ανέπαφες πληρωμές"

 Εφαρμόζονται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και προσφέρουν την δυνατότητα σε εκατομμύρια πολίτες να πραγματοποιούν με ταχύτητα και ασφάλεια τις καθημερινές τους συναλλαγές. Έρχονται και στην χώρα μας από τον νέο χρόνο και εκτιμάται ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι συναλλαγές, μειώνοντας την χρήση μετρητών στις καθημερινές μας μικρές σε ποσά συναλλαγές.

    Πρόκειται για τις ανέπαφες πληρωμές. Η λειτουργία ανέπαφων πληρωμών μπορεί να ενσωματωθεί σε πλήθος χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών, επιτρέποντας στους καταναλωτές να πραγματοποιούν καθημερινές πληρωμές απλώς κρατώντας την κάρτα τους μπροστά από έναν ασύρματο δέκτη σε ένα κατάστημα, χωρίς να χρειάζεται να εισάγουν PIN ή να υπογράψουν.

«Ο νέος προϋπολογισμός υποχρηματοδοτεί τον Καλλικράτη»

Mελέτη που θα καταγράφει αναλυτικά το λειτουργικό κόστος των νέων «Καλλικρατικών» Δήμων καταρτίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).

Η ΚΕΔΚΕ θεωρεί πως ο νέος Προϋπολογισμός υποχρηματοδοτεί τον «Καλλικράτη» και ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της διοικητικής μεταρρύθμισης. Όπως τονίζουν, ο Προϋπολογισμός του 2011 για την Αυτοδιοίκηση είναι μικρότερος του Προϋπολογισμού του 2009, ο οποίος εκπληρώθηκε, χωρίς να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις νέες αρμοδιότητες που φέρνει ο «Καλλικράτης» στους Δήμους.

Σημειώνεται πως οι προϋπολογιζόμενοι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011 ανέρχονται στα 4,51 δισ. ευρώ. Αυτοί προέρχονται από μέρος του φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, από τους Κοινούς Αυτοτελής Πόρους, από μέρος των εισπράξεων από το ΦΠΑ, από παρακρατηθέντα υπέρ ΟΤΑ έσοδα προηγούμενων ετών, αλλά και από την Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ).

Φουμα και φουμαρα ! Γράφει ο Θόδωρος Γαλανόπουλος    
 
Ξέρετε τι κάνει ένας νόμος; Από ότι αντιλαμβάνομαι ένας νόμος υπάρχει για να γεμίζει τα σεντούκια της γραφειοκρατίας κυρίως! Πότε θα συναντήσεις ένα νόμο; Αν καμιά φορά πέσεις τυχαία επάνω του, αν τον πετύχεις σαν λαχείο μαζί με τίποτε πακα εγγράφων για το δημόσιο, και αν σε πετύχει αυτός τυχαία πάλι, γιατί πέρασες εκεί κοντά του και ζάλισες την ησυχία του... Νόμοι στην Ελλάδα τόσοι πολλοί, που είναι να απορεί κανένας πως με τόσους νόμους, δεν είμαστε καθόλου νόμιμοι! Θα μου πείτε γιατί φτιάχνουν τους νόμους; Σας παρακαλώ! Μα τι λέτε; 
........
Και σου απαντάει : 

-Να έχουμε την υγειά μας να καπνίζουμε! Δεν γίνεται τίποτε τελικά! Ο νομοθέτης δεν μπορεί να κόψει το τσιγάρο στον Έλληνα! Μόνο ίσως ο γιατρός αλλά και από εκείνον μπορεί να ξεφυγεις καμιά φορά στα μουλωχτά και να φουμαρεις! Οπότε;  "Νταν καπνίζει ο λουλάς εσύ δεν πρέπει να μιλάς " και να μου τσαμπουνάς τάχα για νόμους που γίνονται τσιγαρόχαρτο και καίγονται κάθε μέρα στα τασάκια ....
 
kapistri