Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα: Τα μελομακάρονα .

Τα μελομακάρονα, τα μακαρόνια και ο μακαρίτης. Υπάρχει ετυμολογική σχέση ανάμεσα τους;

  
Παρουσίαση με λίγα λόγια: Είναι  εύκολο να συνδυάσουμε την ετυμολογία του χριστουγεννιάτικου  παραδοσιακού γλυκίσματος, του μελομακάρονου, από τις λέξεις: μέλι +  μακαρόνι. Μη ψάξετε, όμως, να βρείτε ομοιότητα σχήματος ανάμεσα στα  μακαρόνια και τα μελομακάρονα. Ψάχνοντας προσεκτικά σε ελληνικά και ξένα  λεξικά θα βρείτε την εκδοχή ότι η λέξη “μακαρόνι” παράγεται από τη μεσ.  ελληνική λέξη μακαρωνία” (: νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη μακαρία”, που  δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα  του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. 

Η Πάτι στη χώρα της απάτης ...

 Γράφει ο Θόδωρος Γαλανόπουλος
Τι μου ήρθε λοιπόν να σας ρωτήσω; Ψέματα λέτε; Ε, του κερατά! 
Όλοι τα λέμε λιγότερο ή περισσότερο! Και μπορούμε με αυτά να ξεφύγουμε από μια κατάσταση, να διορθώσουμε  κάτι άλλο, η ακόμα και να αποφύγουμε το χειρότερο…! Αλλά υπάρχουν  ψέματα και ψέματα! 
Αν σας πω εγώ ότι χτες δεν ήρθα  να  πάμε για καφέ γιατί είχα  δουλειά, ενώ βαριόμουν να σηκωθώ από τον καναπέ, ε, δεν τρέχει και τίποτε. Αν σας πω όμως ότι αύριο θα σας φέρω τα λεφτά που σας χρωστώ και εξαφανιστώ, εδώ πρόκειται για χοντρό και άγριο ψέμα! Αν τα ψέματα δε τα επαναλαμβάνεις κάθε τρεις και λίγο, τότε  έχεις αναλάβει την αντιπροσωπεία του ψέματος και πρέπει να σε ξέρουν όλοι και να σε αποφεύγουν!:  Έτσι κάπως αγαπητοί μου, με απλά λόγια  και παραδείγματα, εκεί κάπου βρίσκεται και η πολιτική ζωή της χώρας! Από μπαρούφα σε ψέμα, από μούσι σε μούφα, και από τερατολογία σε ψευδολογία! Τη μια μέρα λεφτά υπάρχουν, την άλλη δεν υπάρχει σάλιο! Την επόμενη πάμε καλά  και δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα! 

Εγκύκλιος Ραγκούση για την εκλογή των νέων δημοτικών συμβουλίων

Οι διαδικασίες ορκομωσίας των αιρετών των δήμων, εγκατάστασης των νέων αρχών, εκλογής μελών των συλλογικών οργάνων των δήμων και των μονομελών οργάνων διοίκησης των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και ορισμού αντιδημάρχων καθορίζονται με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι οι δημοτικές αρχές πρέπει να ορκιστούν πριν την 1/1/2011, αλλά και ότι όσοι θέλουν να αποποιηθούν την εκλογή τους θα πρέπει να το πράξουν μέχρι και την 21η Δεκεμβρίου 2010.
Παράλληλα διευκρινίζεται ότι:

Μολότοφ σε μουσουλμανικό τέμενος της Ξάνθης

Άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ σε τζαμί που βρίσκεται στο Παλαιό Άβατο στην Ξάνθη, στις 02.50.

Από την έκρηξη έσπασαν τζάμια και προκλήθηκε πυρκαγιά στο μουσουλμανικό τέμενος. Στο σημείο κλήθηκε η πυροσβεστική, που πολύ γρήγορα κατάφερε να σβήσει την πυρκαγιά.

Οι δράστες ξέφυγαν και αναζητούνται.

voria.gr

Απαίτηση μελέτης και κατασκευής υποδομής Φυσικού Αερίου

«Σχετικά με την απαίτηση μελέτης και κατασκευής υποδομής Φυσικού Αερίου σε περιοχές που δεν έχουν συγκροτηθεί ΕΠΑ».

                Το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ επανειλημμένως και για πολλοστή φορά επανέρχεται και θίγει ένα θέμα που έχει δημιουργηθεί με την έκδοση της εγκυκλίου Ε27/04 καθ’ υπέρβαση του Ν. 3175/2003, η οποία αφορά στην απαίτηση μελέτης και κατασκευή υποδομής φυσικού αερίου σε περιοχές που δεν έχουν συγκροτηθεί ΕΠΑ.
                Η  πρόβλεψη του Ν. 3175/2003 για την ανάθεση ελέγχου μελετών και κατασκευών Φυσικού Αερίου στις ΕΠΑ ως αρμόδιου φορέα, καταστρατηγείται με την Ε27/2004 τόσο ως προς το γράμμα, όσον και ως προς το πνεύμα της. Σύμφωνα με την ανωτέρω εγκύκλιο, τα καθήκοντα των ΕΠΑ ανατίθενται στην ΔΕΠΑ ως φορέα κεντρικής διαχείρισης Φυσικού Αερίου, η οποία δεν έχει την δομή να ασκήσει περιφερειακά καθήκοντα και δεν έχει γνώση της πολιτικής διανομής Φυσικού Αερίου για αστική χρήση.

Επικρίνουν οι Γερμανοί τον τρόπο αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών στον Έβρο

Ενστάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα από τα ελληνο-τουρκικά χερσαία σύνορα στον Έβρο εξέφρασαν Γερμανοί αστυνομικοί που συμμετέχουν στην δύναμη ταχείας επέμβασης της FRONTEX που περιπολεί στη περιοχή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel οι Γερμανοί αστυνομικοί καταγγέλλουν πως ασκείται βία στους μετανάστες προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος τους στο ελληνικό έδαφος.
Όπως αναφέρει, δε, το δημοσίευμα, περιέγραψαν περιστατικά όπου οι μετανάστες εκδιώχθηκαν με πυροβολισμούς ακόμα και μέσα σε ναρκοθετημένες περιοχές. Επίσης, συμπληρώνουν, ότι όσοι συνελήφθησαν μεταφέρθηκαν με οχήματα χωρίς παράθυρα και καθίσματα σε μέρη όπου ανακρίνονταν υπό 

Το μεγάλο στοίχημα του Άρη Γιαννακίδη

Το μεγαλύτερο στοίχημα στη νέα αρμοδιότητα του Άρη Γιαννακίδη από το νέο έτος, επικεντρώνεται στη διαχείριση απορριμμάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά και από την συνάντηση που είχαν οι νέοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Δώρα Κόκλα.
Από την πλευρά του, ο Άρης Γιαννακίδης διαμήνυσε στους συναδέλφους του αυτοδιοικητικούς, ότι θα πρέπει να συναποφασίζουν για οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν, καθώς βάση δίνεται στο κοινωνικό όφελος.
Ο νέος αιρετός Περιφερειάρχης τόνισε σε δηλώσεις του στο Κανάλι 6 ότι παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει όλη η χώρα, θα προσπαθήσει με κάθε δυνατό τρόπο να πραγματοποιήσει τον αρχικό περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος στοχεύει στην ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Τέλος ο Άρης Γιαννακίδης σημείωσε ότι η κάθε περιοχή έχει την δική της ιδιαιτερότητα και θα πρέπει να αναδειχθεί αναπτυξιακά. Επίσης πρόσθεσε πως ήδη υπάρχει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς κάθε περιοχής της Περιφέρειας και σε λίγες ημέρες θα γνωστοποιηθούν τα πρώτα βήματα.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι δεν θα υπάρξουν αποσπασματικές και πελατειακές παρεμβάσεις, μιας και όλες οι χρηματοδοτήσεις θα συγκλίνουν ώστε να αναδειχθεί η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Νέος Επενδυτικός Νόμος

"Ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις με ουσιαστικά κίνητρα και διαφάνεια"

    "Ο νέος επενδυτικός νόμος είναι απαραίτητο κομμάτι του αναπτυξιακού μας παζλ", υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το νέο επενδυτικό νόμο. Όπως δήλωσε ο Υπουργός "ο επενδυτικός νόμος έρχεται να συνδυαστεί με το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη με 5 δις μέσα στο 2011, με εγγυήσεις 25 δις μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με 2 δις ευρώ δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, την αύξηση των εξαγωγών και την αύξηση του ΑΕΠ μέσα από την επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ και των 22 δις που διαθέτουμε".

    Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του νέου επενδυτικού νόμου που ανταποκρίνονται στη συγκεκριμένη συγκυρία της κρίσης, των μειωμένων διαθέσιμων πόρων, στην έλλειψη ρευστότητας αλλά και στην ανάγκη να τεθούν οι βάσεις για την επόμενη μέρα, με την επανεκκίνηση και αναθέρμανση της οικονομίας. Τα χαρακτηριστικά του νέου νόμου έχουν ως εξής:

Ντόλιος : Αν κάτι δεν πάει καλά δεν θα φταίνε οι δομές αλλά τα πρόσωπα .

O Υφυπουργός Εσωτερικών  Γιώργος Ντόλιος για τον  Καλλικράτη .


Thrakinea

Το "Δέντρο των Ευχών" στην Ξάνθη!

Ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δέντρο θα στολιστεί το Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, το οποίο όχι μόνο θα «φωτίσει» τις καρδιές των ανθρώπων, αλλά θα βοηθήσει να συγκεντρωθούν και χρήματα για τις άπορες οικογένειες της πόλης. 
Πρόκειται για ένα «Δέντρο των Ευχών», στο οποίο θα κρεμαστούν χάρτινα αστεράκια, που φτιάχτηκαν από τους προσκόπους. Οι κάτοικοι της Ξάνθης θα μπορούν να αγοράζουν, έναντι όποιου χρηματικού ποσού οι ίδιοι επιθυμούν, ένα αστεράκι φτιαγμένο από τους προσκόπους κι αφού γράψουν με χρωματιστούς μαρκαδόρους την ευχή τους για το νέο έτος, να το κρεμούν στο δέντρο. 
Το όλο σκηνικό θα συμπληρώνεται από κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Στη συνέχεια, με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν απ' αυτή την πρωτοβουλία θα αγοραστούν τρόφιμα για τις οικογένειες της Ξάνθης, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ντόρα Μπακογιάννη : Πολυνομοσχέδιο για εργασιακά - ΔΕΚΟ

Η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε τη Δευτέρα (13/12) την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση ζητά συναίνεση εν λευκώ και αρνείται τη στοιχειώδη κοινοβουλευτική συνεννόηση. Φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στην Ελλάδα, χωρίς να κάνει τη στοιχειώδη συζήτηση την οποία το κοινοβούλιο απαιτεί. 
Φέρνει ένα νομοσχέδιο ως υπερεπείγον και ζητά 5 ώρες συζήτηση για ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να έχει φέρει πριν από 3 ή 4 μήνες. 
Η συζήτηση για τις ΔΕΚΟ μπορούσε να είχε γίνει και να ήταν με βάση το σχέδιο της αναδιάρθρωσης που απαιτείται. Η συζήτηση των εργασιακών σχέσεων, ακριβώς το ίδιο, θα μπορούσε να είχε  γίνει  σε βάθος με τους κοινωνικούς εταίρους. Το ΦΠΑ θα μπορούσε να έρθει μέσα σε 24 ώρες. Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται η κυβέρνηση είναι απαράδεκτος.
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής γιατί θα περιμέναμε οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, να μην μένουν απλώς στα αυτονόητα αλλά  να σημάνουν ουσιαστικές αποκρατικοποιήσεις με σαφή και