Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Διάγραψε τον άνθρακα από το Facebook!

by GreenpeaceGreece

Διάγραψε τον άνθρακα από το Facebook! from GreenpeaceGreece on Vimeo.


Μάθε περισσότερα: greenpeace.org/​greece/​news/​facebook-unfriend-coal

29 Νοεμβρίου 1964 : Τραγωδία στο Γοργοπόταμο

Στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας . Έκρηξη στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί το θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45. από αντιστασιακούς το 1942. 

 Στις 29 Νοεμβρίου 1964 χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στον Γοργοπόταμο για να τιμήσουν την 22η επέτειο από την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας, που αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η πρώτη φορά που εορτασμός διοργανώθηκε από το επίσημο ελληνικό κράτος.
Στην κυβέρνηση βρισκόταν η Ένωση Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου. 
Το πολιτικό κλίμα ήταν βαρύ από την παραίτηση του αναπληρωτή Υπουργού Συντονισμού Ανδρέα Παπανδρέου, λίγες μέρες νωρίτερα. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ελευθερία», προσκείμενη στον Υπουργό Οικονομικών Κώστα Μητσοτάκη, τον είχε κατηγορήσει για χαριστικές αναθέσεις μελετών και έργων σε φιλικά του πρόσωπα («Σκάνδαλο Σκιαδαρέση») και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε υποβάλλει 

Πτώση γυναίκας από μπαλκόνι στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης.

Σήμερα  (Δευτέρα) το πρωί στις 11:00 στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, νεαρή γυναίκα έπεσε στο κενό από τον πρώτο όροφο πολυκατοικίας. Στο ύψος του ΚΕΠ, στην κάθοδο προσγειώθηκε... ανώμαλα στο έδαφος η γυναίκα που φαίνεται να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Μαρτυρίες των γειτόνων αναφέρουν ότι η 42χρονη Μαρία ήταν από το πρωί "ανήσυχη" αφού έφερνε βόλτες και... παραμιλούσε μιλώντας για τον Θεό και τη Δευτέρα Παρουσία.

Η γυναίκα παρ' ότι έπεσε από σχετικά μικρό ύψος, βρήκε ακαριαίο θάνατο μιας και προσγειώθηκε με το κεφάλι στο πεζοδρόμιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γυναίκα ήταν με τα εσώρουχα.

Στον χώρο έσπευσαν αμέσως ασθενοφόρα και οχήματα της αστυνομίας προκειμένου να φροντίσουν το άψυχο σώμα.

www.e-evros.gr

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο και μεθαύριο οι υγειονομικές μονάδες του Ι. Κ. Α…

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο (Τρίτη ) και μεθαύριο (Τετάρτη ) οι υγειονομικές μονάδες του Ι.Κ.Α. 
Με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), οι γιατροί του Ιδρύματος πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, διεκδικώντας μισθολόγιο και ανανέωση των συμβάσεών τους. Ειδικότερα, η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ζητά την ανανέωση των συμβάσεων όλων των υπηρετούντων γιατρών με σύμβαση έργου και την προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων συμβάσεων αορίστου χρόνου, με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ. 
Επίσης ζητά την κάλυψη των κενών που έχουν προκύψει από την αποχώρηση πολλών γιατρών και την εφαρμογή επιστημονικού βαθμολογίου από το υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, δεν λειτουργεί τους τελευταίους έξι μήνες.

ερτ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις δίκες μαθητών πραγματοποιούν αύριο στη Ν.Ορεστιάδα μέλη του Κ.Κ.Ε. & της Κ.Ν.Ε β. Έβρου…

Σε «παράσταση διαμαρτυρίας» στα δικαστήρια της Νέας Ορεστιάδας θα προχωρήσουν στις 11 αύριο το πρωί αντιπροσωπείες της αχτιδικής επιτροπής β. Έβρου του Κ. Κ. Ε και του τομεακού συμβουλίου β. Έβρου της Κ. Ν. Ε, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθούν για τις δικαστικές διώξεις μαθητών της Νέας Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου, για τις περυσινές καταλήψεις σχολείων .
Οι νέες δίκες μαθητών, έχουν οριστεί για τις 14 Δεκεμβρίου η πρώτη, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας, με κατηγορούμενους 2 ενήλικες μαθητές του ΕΠΑΛ Ορεστιάδας και για τις 25 Φεβρουαρίου 2011 η δεύτερη, με κατηγορούμενους άλλους 4, ανήλικους μαθητές-προέδρους των 15μελών συμβουλίων των Γυμνασίων και Λυκείων του Διδυμοτείχου. 
Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Οκτωβρίου, είχαν δικαστεί στο δικαστήριο ανηλίκων 115 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Νέας Ορεστιάδας και της Νέας Βύσσας, για τις καταλήψεις που είχαν πραγματοποιήσει το φθινόπωρο του 2009, οι οποίοι είχαν αθωωθεί.

ερτ

Η πρώτη επίσκεψη της Ντόρας , στον Έβρο .

Της ΝΙΚΗΣ ΖΟΡΜΠΑ

Την πρώτη της περιοδεία στον Έβρο πραγματοποιεί η Ντόρα Μπακογιάννη στις 3-4 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με τους συνεργάτες της, «η επιλογή του τόπου είναι άκρως συμβολική με κύριο στόχο να εξαπλωθούν από τον ακριτικό τόπο, σε ολόκληρη την επικράτεια τα μηνύματα της Δημοκρατικής Συμμαχίας».
Πριν από την αναχώρησή της, πάντως, η πρόεδρος της ΔΗΜ.ΣΥΜ θα έχει φροντίσει να «κλείσει» τα οργανωτικά ζητήματα του νέου κόμματος. Συγκεκριμένα, εντός της εβδομάδας:
1. Θα ολοκληρωθεί η μετακόμιση του «στρατηγείου» από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο νέο κτίριο της Συγγρού 47.
2. Θα συγκροτηθεί η προσωρινή διοικούσα επιτροπή καθώς και η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου. Η δεύτερη θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα στο πρώτο ιδρυτικό του Συνέδριο.

3. Θα ανακοινωθούν τα πολιτικά στελέχη που θα αναλάβουν τους βασικούς ρόλους λειτουργίας του κόμματος.

Aνοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση αποπληρωμής

Τον δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (ύψους 110δισ.) που έχει λάβει η Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ανοίγει η χθεσινοβραδινή απόφαση που έλαβαν τα Συμβούλια των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) και της Ευρωζώνης (Eurogroup) για την Ιρλανδία. Συγκεκριμένα, στο τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup για τα 85 δισ. που θα λάβει ως δάνειο η Ιρλανδία αναφέρεται:

    « Το Γιουρογκρουπ θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας ». Το οικονομικό πακέτο προς την Ιρλανδία θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες έως 85 δισ. ευρώ.

Υπαγωγή των αποφοίτων της Ειδίκευσης Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού και της Διδακτικής της ως Ξένης στον κλάδο ΠΕ 40 Ισπανικής Γλώσσας.

Υπαγωγή των αποφοίτων της Ειδίκευσης Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού και της Διδακτικής της ως Ξένης, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου στον κλάδο ΠΕ 40 Ισπανικής Γλώσσας, σύμφωνα με την απάντηση της Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Κας Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου, σε ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη οργάνωση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος σε βασικά θέματα που αφορούν την ισπανική γλώσσα.

Πιο συγκεκριμένα η κυρία Υφυπουργός επισημαίνει τα εξής:

''Με αφορμή την ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος με την ερώτησή σας προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της δομής και λειτουργίας της πρωτοβάθμιας και 


1% ανά νομό το μέγιστο ποσοστό χρήσης της γης για εγκατάσταση φωτοβολαϊκών


Μπιρμπίλη: «Θέλουμε αγρότες και όχι παραγωγούς ενέργειας»
«Δεν θα σπαταλήσουμε την παραγωγή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών», επεσήμανε η υπουργός. 
 

«Θέλουμε αγρότες και όχι παραγωγούς ενέργειας. Για τον λόγο αυτό περιορίσαμε σε 1% ανά νομό το μέγιστο ποσοστό χρήσης της γης υψηλής παραγωγικότητας για εγκατάσταση φωτοβολαϊκών», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Veto. «Δεν θα σπαταλήσουμε την παραγωγή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών» επεσήμανε η υπουργός και ξεκαθάρισε ότι «τα φωτοβολταϊκά δεν είναι η νέα επιδότηση όπως ήταν παλιά το βαμβάκι».
Όσον αφορά τις αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τη δημιουργία αιολικών πάρκων τόνισε ότι, «το πρόβλημα δεν είναι η δυνατότητα προσφυγής, αλλά ο χρόνος που απαιτείται για να εκδοθεί τελεσίδικα η σχετική απόφαση». Επεσήμανε, δε ότι «αυτοί που αντιδρούν για τις ανεμογεννήτριες 

Οι πρώτοι πονοκέφαλοι του Καλλικράτη

Λεπτομερείς οδηγίες Ραγκούση πριν τη μετάβαση
Στα χέρια  των δημάρχων και των περιφερειαρχών περνάει πλέον η υλοποίηση  του σχεδίου «Καλλικράτης», ο  οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου και θα φέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών. Ορισμένα από τα προβλήματα που αναπόφευκτα θα προκύψουν ήδη έχουν αρχίσει και διαφαίνονται. Αρρυθμίες στα πολεοδομικά γραφεία, υπηρεσίες των δήμων οι οποίες την 1η Ιανουαρίου δεν θα έχουν στέγη, απαγόρευση στους δήμους να αναθέτουν σε εταιρείες την αποκομιδή των σκουπιδιών αποτελούν μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης  την προηγούμενη εβδομάδα παρέδωσε σε περιφερειάρχες και δημάρχους οδικούς χάρτες με λεπτομερείς αναφορές και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία αν τηρηθούν προβλέπεται να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις

«εμφραγμάτων», ενώ έχει στείλει για φροντιστήριο όλους τους νεοεκλεγέντες προκειμένου να εκπαιδευτούν στον νόμο κατανοώντας τον.