Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Τα Σαββατιάτικα

  Του Γιάννη Ξανθούλη

Οράματα και ράμματα...

(για τη γούνα μας) 

Μάλλον πάμε για Δεκέμβρη.

Το ημερολόγιο αυτό δείχνει. Και δεν έχω κανένα λόγο να μην το εμπιστεύομαι. Εξάλλου δεν έμειναν και πολλά πράγματα να εμπιστευτεί κανείς. Το ημερολόγιο, μερικά σαμπουάν και κάποιες φίρμες ελαιόλαδου (για τα γνωστά λαδώματα). Το ηθικό αγωνίζεται φιλότιμα να κρατηθεί σε αξιοπρεπές τουλάχιστον ύψος αν και τίποτα δεν συνηγορεί σ' αυτό. Νέοι δήμαρχοι, νέα πρόσωπα αλλά ακόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας. Η αγωνία μου, σταθερά, είναι σε ποια κατάσταση βρίσκεται η σχέση μας με τη λατρεμένη Γερμανία που κάποτε μας βοήθησε να αποκτήσουμε βασιλείς, βασίλισσες και βασιλόπουλα. Σήμερα που τα πράγματα είναι πολύ πιο αντιρομαντικά, οι βασιλείς αντικαταστάθηκαν από οικονομολόγους, υπουργούς Οικονομικών και τραπεζίτες. Επ' αυτού αφήνω μια αξιόλογη δεσμίδα αναστεναγμών και αφήνομαι στην καλοσύνη των ξένων κι εκείνων που με βεβαιώνουν πως δεν θα υπάρξει ελληνογερμανική σύρραξη. Δηλαδή το οχυρό Ρούπελ θα παραμείνει ως μουσειακός χώρος και κυρίως ΔΕΝ θα γίνει επιστράτευση. Ευτυχώς, γιατί είχα το βάσανο να εξαφανίσω στα πατάρια κάπου είκοσι διαφορετικές εκτελέσεις της «Λιλή Μαρλέν» (από Λάλε Αντερσεν 

Εβρίτης μετανάστης… καλεί Καρχιμάκη .

«Να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ του Έβρου» ζητά με επιστολή του από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, Εβρίτης μετανάστης, με αφορμή το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο νομό μετά από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Όπως είναι γνωστό, εδώ και μήνες μαίνεται πόλεμος ανάμεσα σε κομματικά στελέχη, βουλευτές, ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στο χώρο του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Οι καταγγελίες και οι επιστολές, μέσα από τις οποίες ζητούνται παραιτήσεις αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει  δυσαρέσκεια στη βάση του κόμματος, η οποία ζητά ενότητα. 
Το τεταμένο κλίμα, μεταφέρεται και στους μετανάστες της Γερμανίας. Ενδεικτική είναι η επιστολή που απέστειλε στον κ. Καρχιμάκη από τη Στουτγάρδη, ο Εβρίτης μετανάστης κ. Χάρης Δεληγιάννης
Τι λέει η Επιστολή

Ο Καραμανλής έκανε τη μεγάλη απάτηΔηλώσεις-φωτιά του γερμανού πρώην υπουργού Οικονομικών Χανς Αϊχελ.

Το 2009 παραποιήθηκαν τα στοιχεία για την οικονομία - Για το 2000 υπάρχουν φήμες και εικασίες αλλά όχι αποδείξεις.

Στην κυβέρνηση Καραμανλή επιρρίπτει αποκλειστικά τις ευθύνες για την ελληνική κρίση ο κ. Χανς Αϊχελ, ο οποίος υπέγραψε την ένταξη της χώρας μας στο ευρώ. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Αϊχελ τονίζει ότι «κανείς δεν ξεγέλασε τις Βρυξέλλες το 2000, αλλά αυτό που συντελέστηκε το 2009- όταν η κυβέρνηση έλεγε ότι το έλλειμμα είναι 6,4% ενώ αποδείχθηκε ότι ήταν 15,4% του ΑΕΠ-, είναι καραμπινάτη απάτη».

βημα
Νέος και σωστή πολιτική, ελπίδα και ανατροπή

Πολλά έχουν γραφτεί διαχρονικά στην ιστορία σε ότι έχει να κάνει με τους νέους, από το δικό μας Νίκο Καζαντζάκη και το γνωστό « γιατί νέος θα πει να αλλάξεις τον κόσμο» μέχρι το σύνθημα του Μάη του 68 « η φαντασία στην εξουσία».
Πράγματι γενιές μεγάλωσαν και μεγαλώνουν με το όνειρο  να αλλάξουν τον κόσμο που ζούνε.
Θέλετε η νεανική τόλμη και η φιλοδοξία, η αίσθηση ότι μπορούν να ανατραπούν τα πάντα, η πολλές φορές άγνοια κινδύνου, έχουν οδηγήσει και οδηγούν ακόμα τα όνειρα και οι φιλοδοξίες να συνδέονται με τις εκάστοτε νέες γενιές.
Είναι πολύ σημαντικό άλλωστε για μια κοινωνία να έχει ενεργά και δυναμικά μέλη στην πλειοψηφία τους νέοι , οι οποίοι να ασχολούνται με την πολιτική και τα κοινά.
Η πρώτη ενασχόληση των νέων με την πολιτική και τον συνδικαλισμό γίνεται κυρίως στο πανεπιστήμιο με τις φοιτητικές παρατάξεις.
Πέρα όμως από αυτά, η ιστορία έχει καταδείξει και κάτι άλλο, πως η πλειοψηφία των νέων αυτών που μάχονται και προσπαθούν να πείσουν ότι αυτός ο κόσμος αλλάζει, τελικά καταλήγουν να γίνονται παιδιά του καλοστημένου και δύσκολα να αλλαχτεί συστήματος, του  κομματικού συστήματος.
Από ατίθασα νιάτα  καταλήγουν να μάχονται για καρέκλες και να ρίχνουν τις 

Ρέβα ένα σπουδαίο λαχανικό από την Ομάδα παραγωγών ΆΡΔΑΣ

Η ρέβα ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο και το λάχανο παρόλα αυτά όμως η ρέβα καλλιεργείτε για το υπόγειο μέρος της που είναι εδώδιμο .Είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Ευρώπη ως ένα σπουδαίο λαχανικό .      Αυτό όμως που σίγουρα δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι σύμφωνα με έρευνα αμερικάνικου πανεπιστήμιου η ρέβα συγκαταλέγεται από άποψη υψηλής θρεπτικής αξίας στην τρίτη θέση ανάμεσα σε όλα τα γνωστά λαχανικά παγκοσμίως.
Αυτός είναι βέβαια και ο λόγος που η Ομάδα Παραγωγών ΑΡΔΑΣ συμπεριλαμβάνει στη γκάμα των ποιοτικών προϊόντων που προωθεί αυτό το σπουδαίο λαχανικό .Γνωρίστε λοιπόν τη ρεβα και να΄στε σίγουροι ότι θα πάρει μια θέση σημαντική στη διατροφή σας αλλά το πιο σημαντικό η ρέβα θα δώσει πολλά οφέλη στην υγεία σας .
Η Ομάδα Παραγωγών ΑΡΔΑΣ αυτές τις μέρες προωθεί στην αγορά τη ρέβα μαζί με τα άλλα προϊόντα του και πιστεύουμε ότι και αυτό το προϊόν του Αρδα θα πάρει τη θέση που του αξίζει στην αγορά .

ardasvegetables.blogspot.com

Γ. Ραγκούσης: Διαφάνεια στις κρατικές υποθέσεις με το πρόγραμμα «Διαύγεια»

Περισσότερες από 54.000 αποφάσεις έχουν ήδη δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος "Διαύγεια" μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες εφαρμογής του νόμου για τη διαφάνεια στο κράτος, τόνισε απόψε ο υπουργός Εσωτερικών Ιω. Ραγκούσης σε παρέμβασή του στην διοργάνωση στο Tedex Athens που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Ελληνικού Κόσμου (Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού).
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός, πλέον το κράτος δεν θα "δίνει" αποκλειστικές ειδήσεις, καθώς άπαντες, από τον πρωθυπουργό έως και τον χαμηλότερο ιεραρχικά στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις αποφάσεις τους στο διαδίκτυο, άλλως δεν θα εφαρμόζονται.
Μάλιστα τόνισε ότι τη "Διαύγεια" την εφαρμόσαμε χωρίς να μας το ζητήσει η τρόικα και αποτέλεσε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διαφάνεια στις κρατικές υποθέσεις.
Επίσης υπογράμμισε ότι μόνο με τη βοήθεια του ελληνικού λαού στο τέλος θα καταφέρουμε να σώσουμε τη χώρα.

AΠΕ

Την αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυµότειχο αποφάσισε το ΚΑΣ

Την αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυµότειχο, που κατασκευάστηκε το 1420, αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για το παλαιότερο οθωµανικό µνηµείο στην Ευρώπη, το σηµαντικότερο στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον αξιόλογα παγκοσµίως, που εντάσσεται στον κατάλογο με τα σημαντικότερα μνηµειακά έργα ισλαµικής τέχνης και αρχιτεκτονικής που έχουν καταρτίσει τα Πανεπιστήµια Χάρβαρντ και ΜΙΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι εργασίες αποκατάστασης εστιάζονται στην ξύλινη στέγη του τεμένους, η οποία καλύπτει επιφάνεια ενός στρέμματος.

Σιωπή ...... για να ακουστεί !!

Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής

Η Ημέρα Αντικαταναλωτισμού γιορτάζεται την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στη Βόρεια Αμερική και το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου στην Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια από τον Καναδοεσθονό Κάλε Λασν, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα μιας μέρας, όπου οι καταναλωτές θα απείχαν από την πιο βασική τους ανάγκη. Ο Λασν ξεκίνησε ως στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας για να μεταστραφεί σε κήρυκα κατά του καταναλωτισμού.
«Η κατανάλωση από μόνη της δεν είναι κακό, αλλά το τι αγοράζουμε» λέει. Και μας καλεί να αναλογισθούμε έστω και για μία μέρα τη σχέση της κατανάλωσης με την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη φτώχεια. Οι πλούσιες χώρες της Δύσης, που αποτελούν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταναλώνουν το 80% των πόρων της Γης, προκαλώντας δυσαναπλήρωτες καταστροφές στο περιβάλλον και άδικη διανομή του πλούτου.