Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Διαγωνισμό για την έρευνα του γεωθερμικού δυναμικού σε Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκη, προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος…

Στην προσέλκυση μεγάλων εταιριών που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα της γεωθερμίας, στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που ανακοίνωσε την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού δημόσιου μεταλλευτικού χώρου σε τέσσερις μη ερευνημένες περιοχές της Ελλάδας. 
Πρόκειται για τις περιοχές των Δέλτα σε Έβρο και Νέστο, τη Σαμοθράκη και τη νότια Χίο. 
Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) έχει βάσιμες ενδείξεις ύπαρξης πλούσιων γεωθερμικών πεδίων στα συγκεκριμένα σημεία, όπου, σε πρώτη φάση, θα επενδυθούν συνολικά έως και 50 εκατ. ευρώ.

Γ. Ντόλιος: «Πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι, ώστε την 1η Ιανουαρίου να είμαστε έτοιμοι…»

«Πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι, ώστε την 1η Ιανουαρίου να είμαστε έτοιμοι. 
Οι υπάλληλοι να είναι στη θέση τους, οι αρμοδιότητες να έχουν αναληφθεί, το σύστημα να λειτουργεί», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, σε δηλώσεις του στην Ε. ΡΑ Νέας Ορεστιάδας για την πορεία εφαρμογής του “Καλλικράτη”, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επιτυχία του μεγάλου εγχειρήματος. 
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη της καλύτερης δυνατής συνεργασίας του υπουργείου με τους δημάρχους και περιφερειάρχες. «Αν το καταφέρουμε αυτό, θα έχουμε κερδίσει το στοίχημα και πρώτα απ' όλους η ίδια η αυτοδιοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλιος, τονίζοντας πως «ο φόβος των πολιτών μπροστά στην αλλαγή που έρχεται, πρέπει να μετατραπεί σε μία ευχάριστη έκπληξη».
Αναφορικά με τις μετατάξεις, επεσήμανε ότι δε θα διαταραχτεί η “οικογενειακή γαλήνη” των

Η Απάντηση του Ο.Γ.Α στην αναφορά της κυρίας Ρενταρή σχετικά με τους αγρότες της περιοχής Τυχερού

Απάντηση στην Αναφορά προς τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη έλαβε η Βουλευτής Έβρου ΠΑΣΟΚ Όλγα Ρενταρή-Τέντε μετά την ανακοίνωση διαμαρτυρίας των αγροτών της περιοχής Τυχερού  σχετικά με την εξαίρεση των βαμβακοκαλλιεργητών που επλήγησαν από τις περσινές πλημμύρες από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
 Όπως αναφέρει  ο κ. Υπουργός στο κείμενο της απάντησης του, από τον ΕΛΓΑ κατεβλήθησαν στους δικαιούχους μέχρι τις 30/9/2010 αποζημιώσεις ύψους 7.140.306,64 ευρώ για καλλιέργειες σιτηρών, μηδικής σπαραγγιών κ.λ.π..
Όσον αφορά  την μείωση της παραγωγής των  βαμβακοκαλλιεργειών αυτή δεν καλύπτεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ,  άλλα από το πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ.
Στην κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων κατέθεσε ήδη συγκεκριμένη εισήγηση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.
Τέλος στο κείμενο της απάντησης αναφέρεται ότι η αναπλήρωση των απωλειών του εισοδήματος θα γίνει μέσα από νόμιμες διαδικασίες και όχι από λογικές κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων που στοίχησαν βαριά πρόστιμα στη χώρα και οδήγησαν τον ΕΛΓΑ στον υπερδανεισμό και ένα βήμα πριν την χρεωκοπία.

Μετατάξεις προσωπικού (Πρόγραμμα Καλλικράτης).

 Διευκρινίσεις όσον αφορά στην απονομή αρμοδιοτήτων:

Προσδιορισμός αυτοδικαίως μετατασσόμενων υπαλλήλων:

Διαδικασία μετάταξης:

Κατόπιν της  10/2010 εγκυκλίου, η οποία αφορά σε μετατάξεις προσωπικού των κρατικών περιφερειών στις αιρετές περιφέρειες, σημειώνονται τα εξής:

                Στις διατάξεις της παρ. 2α του άρθρου 256 του ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α) ορίζεται ότι, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η μετάταξη του αναγκαίου προσωπικού για την άσκηση των απονεμομένων στην αιρετή περιφέρεια αρμοδιοτήτων σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 1 του ιδίου άρθρου (εθελούσιες μετατάξεις), και εφόσον συντρέχει απονομή αρμοδιοτήτων για το σύνολο συγκεκριμένου τομέα, οι υπάλληλοι που κατέχουν πάγιες ή προσωποπαγείς θέσεις στην αρμόδια, αντίστοιχα, υπηρεσιακή μονάδα και, σε περίπτωση ανυπαρξίας κατανομής οργανικών θέσεων, οι υπάλληλοι που 

Βουλγαρία-Ελλάδα: Προχωράει η διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου

Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας έδωσε σήμερα την άδεια στο αρμόδιο δημόσιο οργανισμό Bulgarian Energy Holding (BEH) να προχωρήσει στην ίδρυση της μεικτής εταιρίας, που θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται τον μελλοντικό αγωγό, που θα συνδέσει τα δίκτυα φυσικών αερίων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. 
Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία Τύπου, η απόφαση για την ίδρυση της μεικτής εταιρίας του ΒΕΗ με την εταιρία "Ποσειδώνας", στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μοιράζονται από 50% η ελληνική Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου και Αερίου (ΔΕΠΑ) και η ιταλική "Edison", ελήφθη στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το έργο, για την πραγματοποίηση του οποίου υπέγραψαν συμφωνία οι προαναφερόμενοι αρμόδιοι φορείς των τριών χωρών πέρσι το καλοκαίρι στη Σόφια, χρηματοδοτείται με 45 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

25 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των Γυναικών .

Η  25η Νοεμβρίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ το 1999 ως ημέρα κατά της βίας  των γυναικών και στατιστικά αποδεδειγμένα αποτελεί παγκόσμια την πλέον σοβαρή και ευρέως διαδεδομένη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ενδοοικογενειακή βία –η εμπορία και ο βιασμός είναι  «σιωπηλά»  εγκλήματα και αφορούν όλα τα κοινωνικά και μορφωτικά στρώματα με πολυδιάστατες συνέπειες στην υγεία ,την οικονομία και την ανάπτυξη των χωρών .
Η πρόοδος που σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία σε θέματα ισότητας των δύο φύλλων στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες  χώρες είναι αδιαμφισβήτητη, όμως η κάθε μορφής βία προς τις γυναίκες παραμένει ακόμη ο χαλαρός κρίκος  στους σύγχρονους  πολιτισμούς.
Στη χώρα μας  μία στις δύο γυναίκες που δολοφονείται κάθε χρόνο είναι θύμα του τωρινού η πρώην συντρόφου της ενώ μία στις πέντε γυναίκες υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού τουλάχιστον μία φορά κατά την συμβίωση της, ενώ οι ανισότητες λόγω φύλλου εξακολουθούν να είναι εμφανείς στην οικογενειακή ζωή ,στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, την συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. 

Μετεκλογικά Συμπεράσματα και Προοπτικές Συναίνεσης

Αν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές προσφέρονται για πολλαπλές ερμηνείες, εντούτοις είναι αρκετά τα ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα που εξάγονται:
Α. Η κυβέρνηση δέχθηκε από την κοινωνία ένα ηχηρό μήνυμα για την πολιτική της. Μήνυμα που στάλθηκε και τις δύο Κυριακές, με διάφορους τρόπους:
·         την τεράστια υποχώρηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ,
·         την ελαχιστοποίηση της ψαλίδας ΠΑΣΟΚ- Νέας Δημοκρατίας,
·         την ψήφο διαμαρτυρίας σε μικρότερα κόμματα,
·         την αύξηση των λευκών και άκυρων, και
·         την εντυπωσιακή αύξηση της αποχής.
Β. Για τη Νέα Δημοκρατία, η γενική αποτίμηση είναι θετική, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της κυβέρνησης να παραμορφώσει την εικόνα:
·         Τις 10,5 μονάδες του Οκτωβρίου ’09 τις μείωσε σε 2 τον Νοέμβριο του ’10.
·         Από τις 13 περιφέρειες κέρδισε τις 5 και σε άλλες η διαφορά κρίθηκε στον «πόντο».
·         Πήρε την πλειοψηφία των νομών, που παραμένουν εκλογικές περιφέρειες στις βουλευτικές εκλογές, ενώ πέρυσι αυτό είχε συμβεί μόνο σε 6.


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τιμά τον Χρόνη Αηδονίδη


Τη μεγάλη μορφή της Θράκης, τον Χρόνη Αηδόνιδη, θα αναγορεύσει σε «Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά από πρόταση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Τραϊανουπολέως και Σαμοθράκης κ. Ανθίμου.
Η εκδήλωση, θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου 2010, την παραμονή της Θρονικής Εορτής του Αγίου Ανδρέα στο Φανάρι.
Για την πρωτοβουλία αυτή, μίλησε στην telegramm.gr o Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο όποιος τόνισε: «Προτείναμε, μαζί με τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη, να αναγορεύσει τον Χρόνη Αηδονίδη «Σε άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», με τίτλο που εκείνος γνωρίζει.
Ο Πατριάρχης, αποδέχτηκε την πρόταση, καθώς ξέρει την προσφορά του Χρόνη Αηδονίδη και ήταν ο ίδιος, που καθόρισε την 29η Νοεμβρίου ως ημέρα απονομής. 
Η εκδήλωση θα γίνει μετά τον εσπερινό της παραμονής της Θρονικής Εορτής 

Παροχές για Εργατική Κατοικία

Η αναμόρφωση ο εξορθολογισμός και η επανέναρξη των προγραμμάτων του Οργανισμού εργατικής Κατοικίας καθώς και η αποπληρωμή κατά το επόμενο διάστημα του επιδόματος ενοικίου, ήταν το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης στα γραφεία του ΟΕΚ με την συμμετοχή του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Κεγκέρογλου και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων που συμμετέχουν στο Δ.Σ του Οργανισμού.

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκε το πλαίσιο και οι άξονες της νέας πολιτικής στεγαστικής συνδρομής, με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων καθώς και η σταδιακή δημοσιοποίηση των προγραμμάτων από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και η επανέναρξη τους από την 1η Φεβρουαρίου 2011.

«Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου είναι αναγκαίο να συνεχίσει τη δράση της στις νέες συνθήκες…»

Η αναγκαιότητα να συνεχίσει η Οικολογική Εταιρεία Έβρου τη δράση της στις νέες συνθήκες που θα προκύψουν, επισημάνθηκε στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών της, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, με θέματα το πρόγραμμα δράσης του συλλόγου και την ανάδειξη της νέας συντονιστικής γραμματείας του.
«Υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα οξυνθούν στις νέες συνθήκες, προβλήματα που συνδέονται ακόμη και με τις συνενώσεις των δήμων», σχολίασε μιλώντας στην Ε. ΡΑ. το μέλος της Οικολογικής Εταιρείας, Χρήστος Λαζόπουλος. Ιδιαίτερα για το θέμα του πετρελαιαγωγού και των χρυσωρυχείων, ο κ. Λαζόπουλος σημείωσε ότι ήταν τα δύο θέματα που σημάδεψαν τη δράση του φορέα, και τόνισε πως «η Οικολογική Εταιρεία Έβρου είναι πάντα σε ετοιμότητα» για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα μέχρι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος τους στην εξαφάνιση των μελισσών και... στήριξη της μελισσοκομίας

Μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα μέχρι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος τους στην εξαφάνιση των μελισσών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, σε παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζοντας ότι «αν η ΕΕ δεν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα το οικονομικό κόστος αυτής της απώλειας θα είναι ανυπολόγιστο».

Με αφορμή τη συζήτηση στην ολομέλεια ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι μέλισσες είναι πολύτιμες για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας. Ηδραματική μείωση τους θα έχει ολέθριες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και την παγκόσμια οικονομία, καθώς το 76% των τροφίμων και το 84% των φυτικών ειδών εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίαση.
Το φαινόμενο του αιφνίδιου θανάτου των μελισσών απειλεί την ίδια μας τη