Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Πρωταγωνιστές : Τα μυστικά του Έβρου

Τα μυστικά του Έβρου αποκαλύπτουν οι «Πρωταγωνιστές» την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, στις 12 τα μεσάνυχτα, στο Mega.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι οπερατέρ Μαρία Μαράκη και Μάκης Καλαβήτης και η δημοσιογράφος Βίκυ Καραβάλτσιου παρακολούθησαν για 4 ημέρες τη ζωή στο μεγάλο ποτάμι.
Ιστορίες ψαράδων, ονειρικές εικόνες με ερωδιούς αλλά και η σκληρότητα της λαθρομετανάστευσης ξεδιπλώνονται στα 52 λεπτά της εκπομπής.
35.000 λαθρομετανάστες (μια πόλη μεγαλύτερη κι από το Ρέθυμνο δηλαδή) έχουν περάσει μέσα σε 10 μήνες από τα 12,5 χλμ. χερσαίων συνόρων και το τμήμα του Έβρου που χωρίζει την Ελλάδα από την Τουρκία. Άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη αλλά και τη Σομαλία, το Μαρόκο και την Αλγερία αναζητούν - με το παράνομο πέρασμα στην Ελλάδα - μια θέση στην Ευρώπη. 


Στον Σταύρο Θεοδωράκη μεταξύ άλλων μιλούν συνοριοφύλακες και άνδρες της Frontex από τα νυχτερινά παρατηρητήρια, o Γιώργος Σαλαμάγκας, ο αστυνομικός δ/ντης Ορεστιάδας, Έλληνες και Τούρκοι ψαράδες του Δέλτα και ένας Τούρκος διακινητής λαθρομεταναστών ο οποίος συνελήφθη αρχές Οκτωβρίου στα μέσα του ποταμού Έβρου αφού είχε αποβιβάσει 13 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΤΑ 2011: ΑΥΞΗΣΗ 926 ΕΚ., ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 500 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Τι προβλέπεται για (τα προσωρινά) έσοδα και δαπάνες δήμων και περιφερειών
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΤΑ 2011: ΑΥΞΗΣΗ 926 ΕΚ., ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 500 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Όμως, λόγω «Καλλικράτη» τα στοιχεία θα οριστικοποιηθούν το α΄ 3μηνο του 2011 


Αυξημένα κατά 926 εκ. ευρώ είναι τα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το 2011 έναντι του 2010. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011 δήμοι και περιφέρειες θα εισπράξουν 9,7 δις ευρώ (9.756,5 εκ. ευρώ) έναντι 8,8 (8.830,7 εκ. ευρώ) μια αύξηση που φτάνει σε απόλυτους αριθμούς σε 926 εκ. και σε ποσοστό 10,4%.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται και στον «Καλλικράτη», το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει εξοικονόμηση 500 εκ ευρώ καθώς τα έξοδα θα φτάσουν 9,2 δισ ευρώ (9.256,3 εκ ευρώ).

Ωστόσο, όπως τονίζεται,  στο σχέδιο του προϋπολογισμού "οι Ενοποιημένοι προϋπολογισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δεν είναι δυνατόν να προκύψουν από τους προϋπολογισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι οι νέοι δήμοι και περιφέρειες, σύμφωνα με το ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» θα πρέπει να έχουν καταρτίσει τους προϋπολογισμούς τους, εντός του πρώτου τριμήνου του 2011.

Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας !

Ολόκληρη η Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στην εκδήλωση ίδρυσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας .

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Θέλω μέσα απ’ την καρδιά μου να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ!
Με γεμίζετε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία!
Είμαστε σήμερα εδώ, Ελληνίδες και Έλληνες από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, έτοιμοι για έναν νέο αγώνα.
Έτοιμοι, όλοι μαζί, να ιδρύσουμε αυτό το νέο, το καινούργιο, το θετικό κίνημα.
Με τη συμμετοχή και τη δράση μας ξεκινάμε ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα!
Είμαστε εδώ γιατί, πέρα και πάνω απ’ την πολιτική, βάζουμε την Ελλάδα.
Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν το βάζουμε κάτω!
Αρνούμαστε να παραδοθούμε στη κρίση!
Ξέρουμε ότι έχουμε ευθύνη, ευθύνη απέναντι στον τόπο να δράσουμε.
Σήμερα θα μιλήσουμε για συγκροτημένες θέσεις και συγκεκριμένες λύσεις. Για την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της ανάπτυξης, την Ελλάδα της δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Φίλες και φίλοι,
Ήρθατε από κάθε γωνιά της Ελλάδας!
Ήρθατε, αποφασισμένοι να πάρετε την τύχη σας στα χέρια σας.
Η συνάντησή μας σήμερα εδώ δεν είναι μια συνηθισμένη πολιτική εκδήλωση.
Μέσα στη μεγάλη αυτή αίθουσα εκφράζεται και εκπροσωπείται η αληθινή ζωή: η σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
Είναι εδώ, μαζί μας, εργαζόμενοι που βλέπουν τους συναδέλφους τους στα διπλανά μαγαζιά, στο διπλανό εργοστάσιο, στη διπλανή εταιρεία, να απολύονται και ν’ αγωνιούν πότε θα ‘ρθει η σειρά τους.
Είναι εδώ μαζί μας σήμερα, νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι φίλοι, άνεργοι.
Άνεργοι που με αγανάκτηση βλέπουν κάθε βράδυ στις τηλεοράσεις τις ατέλειωτες συζητήσεις για το τι θα γίνει με τους χίλιους ή δύο χιλιάδες υπεράριθμους του ΟΣΕ και του Δημοσίου, όταν - μόνο μέσα στο καλοκαίρι - 130.000 συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα έχασαν τις δουλειές τους.
Έχουν έρθει εδώ κοντά μας ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες που συνδέονται ανθρώπινα με τους εργαζομένους τους, αλλά που φοβούνται ότι, αργά ή γρήγορα, θα κλείσουν κι αυτοί τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους.
Άνθρωποι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που τους τσακίζει η Εφορία γιατί δεν μπορεί ή δεν θέλει να βρει τους φοροφυγάδες.

«Ξαφνικός θάνατος» το 2011 για χιλιάδες φορείς του Δημοσίου

Σε «αιφνίδιο θάνατο» θα οδηγηθούν εντός του επόμενου έτους εκατοντάδες φορείς του Δημοσίου -κυρίως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που λειτουργούν ως«δορυφόροι» της διοίκησης-, καθώς ο προϋπολογισμός του 2011 έκλεισε χωρίς να προβλέπει την καταβολή εγγυήσεων για τη δανειοδότησή τους.

Υπό το βάρος του δημόσιου χρέους (κοντά στα 348 δισ. ευρώ) το οικονομικό επιτελείο κλείνει το παράθυρο δανεισμού και πλέον όσοι φορείς δεν έχουν ίδια έσοδα, θα κλείσουν.


Το ίδιο ισχύει και για μεγάλους οργανισμούς -όπως η Εργατική Εστία που απορροφάται από τον ΟΕΚ-, ενώ σειρά θα πάρουν τα ΤΕΙ και τα περιφερειακά νοσοκομεία.


Εκτιμάται ότι η Μεταπολίτευση δημιούργησε 5.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου - ένα δεύτερο κράτος μέσα στο κράτος...

Εκδήλωση ίδρυσης κινήματος της Ντόρας Μπακογιάννη !


Δείτε Ζωντανά την ανακοίνωση της ίδρυσης του Κινήματος της Ντόρας Μπακογιάννη που συμβαίνει τώρα  στο http://www.21noemvriou.gr/

51o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
3 - 12 Δεκεμβρίου 2010

To καθιερωμένο ραντεβού της μεγαλύτερης κινηματογραφικής γιορτής με το κοινό, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Δεκέμβριο.

Η αυλαία του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης3 Δεκεμβρίου 2010, μεταμορφώνοντας για δέκα ημέρες την πόλη της Θεσσαλονίκης σε έναν τόπο ανακάλυψης των πρωτοποριακών κινηματογραφικών τάσεων, αλλά και ένα σημείο διάδρασης και επικοινωνίας, σε μια νεανική κυψέλη ζωής και δημιουργικής συναναστροφής.

Το κινηματογραφικό δεκαήμερο θα περιλαμβάνει προβολές ταινιών από όλο τον κόσμο, σημαντικούς προσκεκλημένους της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις. 


http://www.filmfestival.g

Καλλικράτης : Στο ΣτΕ τα 20 πρώτα διατάγματα

Τα είκοσι πρώτα προεδρικά διατάγματα του «Καλλικράτη» για τους οργανισμούς των 13 περιφερειών και των 7 κρατικών διοικήσεων της χώρας κατατέθηκαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία.
Με βάση το νέο οργανόγραμμα, η εφαρμογή του οποίου αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου, σε όλες τις περιφέρειες θα απασχοληθούν περισσότερα από 19.000 άτομα σε οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις και θέσεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. 
Τα σχέδια Π.Δ. καταγράφουν τη νέα διάρθρωση των υπηρεσιών των περιφερειών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
* Η κεντρική υπηρεσία κάθε περιφέρειας θα περιλαμβάνει: Γραφείο περιφερειάρχη, γραφεία αντιπεριφερειαρχών, γενική διεύθυνση αναπτυξιακού προγραμματισμού, περιβάλλοντος και υποδομών, γενική διεύθυνση εσωτερικής λειτουργίας, γενική διεύθυνση περιφερειακής αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, γενική διεύθυνση ανάπτυξης, γενική διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών, γενική διεύθυνση δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας. 

Aλέξης Τσίπρας : "να κάνουμε την εκλογική δύναμη, πολιτική δύναμη".

 Με σαφή την πρόθεση, ο ΣΥΝ να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πόλου, στο χώρο της Αριστεράς και με τη φράση "έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε το μέλλον", ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει την βούλησή του να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε , όπως λέει χαρακτηριστικά "να κάνουμε την εκλογική δύναμη, πολιτική δύναμη".

    Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας εκφράζει την αποφασιστικότητά του να ασκήσει πίεση προς κάθε κατεύθυνση , με στόχο "να επιβάλλουμε όλοι μαζί λύσεις προς όφελος των πολλών", καλώντας τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων και δυνάμεων της παράταξης, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογραμμίζει την επιμονή του προς μια πορεία συνάντησης με όσους διαχωρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και τους ριζοσπαστες οικολόγους, ενώ έμμεσα δηλώνει ότι από τον διάλογο δεν αποκλείει ούτε τον κ. Αλαβάνο.

Ντόλιος: Θα ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα του «Καλλικράτη»

Την εκτίμηση ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» δε θα αντιμετωπίσει αξεπέραστα προβλήματα, στα πρώτα και δύσκολα βήματα της εφαρμογής της νέας αρχιτεκτονικής του κράτους, εξέφρασε σήμερα από το Ηράκλειο ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.

Ο κ. Ντόλιος βρέθηκε στο Ηράκλειο στο πλαίσιο των διημερίδων για την ενημέρωση των νέων δημάρχων, περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών, που το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε από την Κρήτη.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τυχερή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μέσα στη συγκυρία της δεινής οικονομικής ύφεσης έχει τον «Καλλικράτη» για να πορευτεί. Διαφορετικά - τόνισε - η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα περνούσε… μαύρες μέρες.

Μάλιστα υπεραμύνθηκε της κυβέρνησης σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση που είχε σχεδιαστεί και ψηφιστεί προ μνημονίου, για την εξοικονόμηση των πόρων.


.αυτοδιοίκηση. .

Η Θράκη αποκτά το πρώτο Βυζαντινό Μουσείο της .Ύστερα από μία περιπέτεια 15 ολόκληρων ετών, η Θράκη ετοιμάζεται να αποκτήσει το πρώτο βυζαντινό μουσείο της. Το κτίριο που θα φιλοξενήσει το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου είναι έτοιμο και δε μένει παρά το τελευταίο και πιο ουσιαστικό βήμα: η οργάνωση και η παρουσίαση στο κοινό των θησαυρών του. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το ολοκαίνουργιο μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του μέσα στο 2011.
«Προσπαθούμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τη χρηματοδότηση του έργου για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων και αποθηκών του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου», εξηγεί η προϊσταμένη της 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δέσποινα Μακροπούλου. Για την ένταξη του έργου απαιτείται η μελέτη ωρίμανσής του, προκειμένου η πρόταση να υποβληθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να εγκριθεί. Αυτόν τον καιρό η 15η ΕΒΑ συντάσσει τη μελέτη σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείων και Εκθέσεων του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να την υποβάλει πριν το τέλος του 2010. Η έγκριση του 
μουσειολογικού του προγράμματος έγινε τον περασμένο Αύγουστο με ομόφωνη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μνημείων.
Τα εκθέματα