Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

«Καρωτής Ενθύμιον»


Το νέο βιβλίο του Ζήση Φυλλαρίδη 

Το βιβλίο «Καρωτής Ενθύμιον» παρουσιάζει ένα μοναδικό φωτογραφικό και ιστορικό αρχείο που βγαίνει κατά το μεγαλύτερο μέρος του για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, και αποτυπώνει στο σύνολο του το παρελθόν της Καρωτής. Ένα παρελθόν που πρέπει να αποτελέσει σημείο ενδιαφέροντος τόσο για αυτούς που ασχολούνται με την ιστορική έρευνα αλλά κυρίως και για τους απλούς φίλους της θρακικής παράδοσης, για να θυμούνται την κοιτίδα των παραδόσεων που τόσο πολύ αγάπησαν.
Αυτό το μοναδικό αρχείο που φυλάσσονταν επί ολόκληρες δεκαετίες από τους κατόχους του, αλλά και οι σπάνιες προφορικές παραδόσεις που καταφέραμε να εντοπίσουμε από τους παλαιότερους, σήμερα πλέον είναι διαθέσιμα μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου και βρίσκονται ελεύθερα προς την διάθεση όλων όσων ενδιαφέρονται να γνωρίσουν σε βάθος αυτό τον τόπο.
Ξεφυλλίζοντας αυτό το βιβλίο θα δείτε φωτογραφίες που θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές, φωτογραφίες που σε κάποιους θα φανούν γνωστές ενώ σε άλλους 

Αλ .Δερμεντζόπουλος - Ανάληψη πρωτοβουλίας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη ΦΕΤΑ .


Η ελληνική κοπαδιάρικη αιγοπροβατοτροφία, αποτελεί σήμερα την πιο μεγάλη, ισχυρή και σταθερή «βιομηχανία ανοιχτής οροφής» στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά, με πολύπλευρη και σημαντική προσφορά (οικονομία, περιβάλλον, πολιτισμός) στη χώρα. 
Ιδιαίτερα μετά την οριστική κατοχύρωση υπέρ της Ελλάδας, της φέτας ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ο ρόλος της αιγοπροβατοτροφίας  για την ανάπτυξη της υπαίθρου γίνεται κυρίαρχος. Νέοι ορίζοντες ανέτειλαν για την  ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και γενικότερα για όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους στην παραγωγή και εμπορία του μοναδικού αυτού προϊόντος στην εγχώρια αγορά αλλά και στην αγορά της Ε.Ε.
Σήμερα η φέτα αποτελεί το πρώτο Π.Ο.Π. προϊόν στον κόσμο ως προς την ποσότητα παραγωγής με 95.000 τόνους περίπου ετησίως. Απαραίτητη και αποκλειστική πρώτη ύλη 

Λουκέτα σε βενζινάδικα του Έβρου


Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η μείωση της κίνησης στα πρατήρια υγρών καυσίμων, με πολλά βενζινάδικα στην περιοχή μας να έχουν κλείσει, ενώ σε όλη τη χώρα τα πρατήρια που κατέβασαν ρολά ξεπερνούν τα 1.000! Στους νομούς της Θράκης οι βενζινοπώλες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, αφού η πτώση στην κατανάλωση κυμαίνεται, ανάλογα με την περιοχή, από 40% έως 80%.

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές αγοράζουν με το «σταγονόμετρο» καύσιμα λόγω των αυξημένων τιμών τους, που οφείλονται στις απανωτές φορολογικές αυξήσεις τις οποίες επέβαλε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Όπως λένε οι βενζινοπώλες, στα

Ο Τζορτζ Κλούνει σε συζητήσεις για τη νέα ταινία του Σόντερμπεργκ


Το 2011 φαίνεται πως θα είναι μια καλή και δυναμική χρονιά τόσο για τον σκηνοθέτη Steven Soderbergh όσο και για την Warner Bros. Ο σκηνοθέτης σχεδιάζει την επόμενη άνοιξη την ολοκλήρωση και προβολή της τηλευταίας του ταινίας, η οποία είναι μία περιπέτεια με στοιχεία θρίλερ, με τίτλο Haywire. Παράλληλα πραγματοποιεί γυρίσματα για ένα ακόμη θρίλερ, το Contagion, το οποίο έχει ήδη προγραμματιστεί για προβολή στις 21 Οκτωβρίου του 2011 με τους Matt Damon, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow,Jude Law και Marion Cotillard, να είναι μερικά από τα κορυφαία ονόματα στην λίστα του cast. Βέβαια, άσχετα από το αρχικό πλάνο, η ταινία δεν θα είναι τελικά σε 3D ωστσόσο αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Εκτός όλων αυτών όμως, μόλις 

Παράταση ως τις 29 Νοεμβρίου για την περαίωση


Παρατείνεται έως τις 29 Νοεμβρίου η προθεσμία για την αποδοχή από τους φορολογούμενους της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι έως σήμερα έχουν εισπραχθεί μέσω της περαίωσης ποσά άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία έληγε την Πέμπτη για τα εκκαθαριστικά της περαίωσης χωρίς λάθη, ενώ για τα εκκαθαριστικά με λάθη που διορθώνονται από τις Εφορίες, η προθεσμία ήταν η 24η Νοεμβρίου.

Αυτό το στικάκι πού να το βάλω;

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο υπουργός Οικονομικών παραδίδει στον πρόεδρο της Βουλής τον προϋπολογισμό σε στικάκι. Προφανώς, ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Πετσάλνικος ανήκουν σε αυτούς που πιστεύουν πως το μέγεθος δεν έχει καμία σημασία. Η κατάθεση του προϋπολογισμού είναι εξαιρετικά θετική. Πρέπει να είναι μια από τις ελάχιστες καταθέσεις στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Όλοι αναλήψεις κάνουν.

''Χαλαρώνει'' ο νόμος για τους καπνιστές

To υπουργείο Υγείας εξετάζει τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο, οι οποίες πιθανότατα θα ανακοινωθούν μετά τις 3 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα συμπεράσματα μεγάλου συνεδρίου για το κάπνισμα, το οποίο θα γίνει στην Αθήνα, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

    Ηδη, το υπουργείο Υγείας αναζητά εναλλακτικές λύσεις. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα" και συμπλήρωσε: "Δεν περιμέναμε αυτή την τρομερή πίεση από τους καταστηματάρχες".

    Οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης κινδυνεύουν ακόμα και να κλείσουν μπαρ και εστιατόρια καθώς η πελατεία τους μειώθηκε σημαντικά όταν έβγαλαν τα τασάκια από τα καταστήματά τους.

    Ο κ. Δημόπουλος έκανε λόγο "για μεγάλη αδικία", καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων που επέτρεπαν παράνομα το κάπνισμα στα καταστήματά τους, συγκέντρωναν το ενδιαφέρον των "δυσαρεστημένων καπνιστών".

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο Υπουργείο Υγείας έχουν προταθεί οι ακόλουθες λύσεις:

    - Να επιτρέπεται το κάπνισμα μετά τις 9 το βράδυ σε μπαρ.

ΝΟΔΕ Έβρου : Μην κλείνετε τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης!


Για μια ακόμη φορά διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση, στο αδιέξοδο που βρίσκεται πλέον με τις επιλογές της και στην προσπάθεια να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την υπογραφή του μνημονίου, υπολογίζει μόνο τους αριθμούς αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω τους.
Είναι εμφανές ότι χωρίς να προηγηθεί κάποια αξιολόγηση και η απαραίτητη διαβάθμιση, μεταξύ των περικοπών του δημόσιου τομέα που προβλέπονται για το 2011, περιλαμβάνεται και η αναστολή λειτουργίας του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης.
Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης θα είναι πολλαπλές σε μια περιοχή που ήδη 

Έριχνε στο ψαχνό

O 32χρονος Γιώργος Ανδρονικίδης που σκότωσε το πρωί τον Διευθυντή υποκαταστήματος στην Ορεστιάδα, διαφεύγοντας στη συνέχεια με τη μοτοσυκλέτα του στη διαδρομή πυροβόλησε εναντίον άλλης δίκυκλης μοτ/τας ιδιώτη, που τον ακολουθούσε, με αποτέλεσμα η βολίδα να καταλήξει στον κορμό της μηχανής. Ο Ανδρονικίδης όπως αποκάλυψε το Grimes on air είχε καταδικαστεί στην Αθήνα ως λαθρέμπορος 16.000 ναρκωτικών χαπιών, εξέτισε όμως μέρος της ποινής του και αποφυλακίστηκε με όρους. Στις 07.40 ο 32χρονος δράστης εισήλθε στο Υποκατάστημα της Τράπεζας, επί της οδού Βασ. Κων/νου και αφού απείλησε με πιστόλι που κρατούσε τον ταμία της τράπεζας αφαίρεσε ένα σάκο, ο οποίος περιείχε το χρηματικό ποσό των 260.000 €. Κατά την έξοδό του όμως από την τράπεζα πυροβόλησε στην κοιλιακή χώρα τον Διευθυντή του Υποκαταστήματος, ο οποίος επιχείρησε να αποσπάσει το σάκο με τα χρήματα. Μετά τον πυροβολισμό σε βάρος ιδιώτη μοτοσικλετιστή, περιπολικό αυτοκίνητο της 

Γιώργος Παυλίδης : «Μην χτυπάτε την Περιφέρειά μας. Γιατί κλείνετε τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία;»


«Μην χτυπάτε την Περιφέρειά μας.
Γιατί κλείνετε τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία;»

 «Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις… άρχισαν τα χτυπήματα στην Περιφέρεια. Δεν μας προκαλεί πλέον έκπληξη η πρακτική της ασυνέπειας. Μέχρι προχθές υπόσχονταν ανάπτυξη, δομές, υποδομές, τα πάντα.
Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης, δύο σημαντικές υποδομές, που με τόσο κόπο και διεκδικήσεις, των τοπικών κοινωνιών, δημιουργήθηκαν, κλείνουν. Δυστυχώς πάμε πίσω… Χάνουμε απ’ αυτά που έχουμε.
Τώρα πια οι εκλογές τελείωσαν. Η κοινωνία της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας πληρώνει, ενώ υπάρχουν άλλες πολιτικές.
Τους καλούμε να μην κλείσουν τα δύο Νοσοκομεία. Όλα δεν μετριώνται λογιστικά. Κάθε πράξη έχει όνομα και χρόνο τέλεσης…».

Πασχάλης Χριστοδούλου : Εκτιμήσεις και απόηχος των εκλογών

Στο τοπικό κανάλι Δέλτα στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε και μίλησε ο Πασχάλης Χριστοδούλου και απάντησε στις ερωτήσεις των κυρίων Δούκα και Πετρίδη . 
Για τον απόηχο των εκλογών είπε : Στο Σουφλί περιμέναμε κάτι περισσότερο όπως και στις άλλες δύο περιφέρειες του Δήμου . Τελικά όπως και στο Σουφλί έτσι , στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν και οι άλλοι πρώην δήμοι Τυχερού και Ορφέα και η προτίμηση του κόσμου ήταν για τον άλλο συνδυασμό .
 Οι εκτιμήσεις ήταν ότι θα πηγαίναμε καλύτερα παντού αλλά δεν έγινε έτσι . 
Η αποτίμηση και εκτίμηση είναι μια καθαρά πολιτική εκτίμηση , αλλά εδώ και πολλά χρόνια λέμε ότι πρέπει να περάσουμε στην 4η  Δημοκρατία . Η κομματοκρατία έχει κάνει μετάλλαξη στο DNA των Ελλήνων  και ο ψηφοφόρος κινείται κυρίως έτσι δηλαδή στενά κομματικά , δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό . 
Αν και περνάει και πέρασε και ο δικός μας  λόγος  μέχρι ένα βαθμό ,όπως  στη χώρα ολόκληρη  λέγαμε και  λέμε όλοι , να φύγουν οι κλέφτες , να υπάρξει καθαρότητα και διαφάνεια ,τα ίδια είπαμε και έτσι κινηθήκαμε κι εμείς . Συν των άλλων  μιλήσαμε για ανάπτυξη για διεκδίκηση αλλά τελικά ο κόσμος δεν συγκινήθηκε . 
Δεν το λέω με πικρία γιατί τα κόμματα κάνανε την δουλειά τους ήδη από την πρώτη Κυριακή .
 Η σχέση μου με την πολιτική είναι βιωματική και από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε που πάμε ως περιοχή αλλά και ως κοινωνία γενικότερα . Να δούμε την λειτουργία της αιρετής

Προγράμματα ΟΑΕΔ για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες


Ξεκινά τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε δύο νέα προγράμματα απασχόλησης για την ένταξη στην αγορά εργασίας συνολικά 3.100 ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες ανεύρεσης εργασίας. Η συνολική δαπάνη για την εφαρμογή των δύο προγραμμάτων ανέρχεται στα 52.900.000 ευρώ. 

    Ειδικότερα: 

    1. Με το πρόγραμμα απασχόλησης ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, συνολικής διάρκειας 48 μηνών, ο ΟΑΕΔ δημιουργεί 2.300 νέες θέσεις εργασίας, σε όλη την Ελλάδα, με επιδότηση ίση προς το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των ατόμων που θα προσληφθούν για τρία χρόνια και με δέσμευση για διατήρηση του προσωπικού για 12 μήνες ακόμα.

Περί Περαίωσης ο λόγος ...

 Στα 206 εκατ ευρώ ανέρχονταν τα έσοδα που είχε εισπράξει το δημόσιο από την προκαταβολή για την υπαγωγή στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

    Σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την υπαγωγή στην ρύθμιση με βάση την προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο οικονομικών, αλλά ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αποφασιστεί παράταση της προθεσμίας αυτής προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους φορολογούμενους για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

    Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα και αφού συνεκτιμηθούν από την ηγεσία του υπουργείου οικονομικών τα δεδομένα σχετικά με τις εισπράξεις και την προσέλευση των φορολογούμενων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου για την επόμενη μέρα

Χαρά για την νίκη και την εκλογή αλλά και αγωνία για την επόμενη μέρα δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης Έβρου πλέον , κύρια Νικολάου . 
Το σχολείο είναι ο χώρος μου δηλώνει η κυρία Νικολάου , θα επιστρέφω σε αυτό και με τη σκέψη αλλά και με την παρουσία μου . 
Όλα γίνονται και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο σημειώνει , για τη λειτουργία της περιφέρειας μαζί με όλους τους συμβούλους είτε παλαιότερους με εμπειρία αλλά και με τους νεότερους στην αυτοδιοίκηση .
Τα προβλήματα πολλά σε όλη την περιοχή  και οφείλουμε να σκύψουμε σε αυτά και να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις . 

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη που έδωσε η αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Νικολάου στη Θράκη νετ . 
Έξι ένοχοι για το παραδικαστικό

Ενόχους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους έξι από τους 17 κατηγορούμενους στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Το δικαστήριο έδειξε και πάλι το δρόμο της φυλακής στον βασικό κατηγορούμενο στον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη του οποίου στον αρχιμανδρίτη δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Οι υπόλοιποι έντεκα κρίθηκαν αθώοι.

Ποινές για το «παραδικαστικό κύκλωμα»

Ύστερα από διαδικασία που διήρκεσε περίπου 21 μήνες, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους σήμερα τους έξι από τους 17 κατηγορούμενους για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε κακουργηματική απάτη, που φέρεται να διέπραξε η Αντωνία Ηλία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τετελεσμένη και σε απόπειρα, και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών και 11 μηνών.
Στην καταζητούμενη πρώην πρωτοδίκη Αντωνία Ηλία, για την οποία το δικαστήριο 

Oι Γιατροί του Κόσμου στη Σαμοθράκη

Κλιμάκιο των «Γιατρών του Κόσμου», αποτελούμενο από κινητή οδοντιατρική και οφθαλμολογική μονάδα, παιδίατρο, ορθοπεδικό και παθολόγο, θα βρίσκεται από σήμερα και για τρεις ημέρες στην Σαμοθράκη, προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους του νησιού. 
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σύλλογο «Σαμοθράκη εν Δράσει» και υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας του νησιού. «Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχαν μόνιμα οι ειδικότητες αυτές στη Σαμοθράκη ή τουλάχιστον ανά 15 ημέρες», σχολίασε σε δηλώσεις της στην Ε. ΡΑ η προϊσταμένη του Κέντρου Υγείας, Δάφνη Σταυράκη.