Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Το Μουσείο Καβάφη στην Πλάκα

Το Μουσείο Καβάφη στην Πλάκα     Ενα απο τα παλαιότερα κτίρια στην Πλάκα, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού,με μοναδική θέα στην Ακρόπολη μετατρέπεται πολύ σύντομα σε Μουσείο Καβάφη. Hδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της μετατραπής της οικίας Κωλέττη στον χώρο που θα στεγάσει το νέο μουσείο.

    Σήμερα, το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μουσικής θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του έργου -αναμένεται να είναι "παρών" ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού-και η "'τυπική''παραχώρηση του οικήματος, απο το Υπουργείο Πολιτισμού στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού.

    Το Αρχείο Καβάφη αποτελείται απο τα εναπομείναντα προσωπικά αντικείμενα (χειρόγραφα, βιβλία, έγγραφα, φωτογραφίες και αντικείμενα) του ποιητή, τα οποία είχε διαφυλάξει ο κληρονόμος του, Αλέκος Σεγκόπουλος.Ο Σεγκόπουλος ήταν ο άνθρωπος που του κληροδότησε το αρχείο του ο ποιητής, το 1933(χρονιά του θανάτου του). Το 1963 ο Αλέκος Σεγκόπουλος ανέθεσε στον καθηγητή Γ. Π. Σαββίδη, την έκδοση του αρχείου και το 1969 περιήλθε στην ιδιοκτησία του τελευταίου.

απε

"Η Κλιματική Αλλαγή μας ενώνει"


 "Αυτή η απειλή μας ενώνει", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλιαγμένη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο" και τόνισε ότι "το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ σε υψηλότατο επίπεδο από τον φίλο Τ. Ερντογάν είναι απόδειξη ότι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών".
   Μέσα από το «κακό σενάριο» για την κλιματική αλλαγή, που δείχνει να επαληθεύεται για τη ΝΑ Μεσόγειο, με όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές για τη μοναδική γεωργική παραγωγή της, που αποτελεί κεφάλαιο του πολιτισμού της, αναδεικνύεται μια ευκαιρία: να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής.
   Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες, πρωθυπουργούς και υπουργούς από 13 χώρες, εκπροσώπους οργανισμών, επιστήμονες, ερευνητές και ακτιβιστές να συμβάλουν «να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και αποφάσεις ώστε η Μεσόγειος να έχει ισχυρότερη φωνή, στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα», έκκληση που έχει ιδιαίτερη σημασία, ενάμιση μήνα πριν την παγκόσμια διάσκεψη στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή.
   Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εισήγησή του στο συνέδριο, τόνισε την ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης στα θέματα του περιβάλλοντος.
   Συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν

Oικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων μικρής λιανικής λόγω της κυβερνητικής πολιτικής

Ομιλία του Α. Δε ρμαντζόπουλου , Βουλευτή Ν.ΕΒΡΟΥ,  στη Βουλή κατά την Επίκαιρη Επερώτηση σχετικά με την οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων μικρής λιανικής λόγω της κυβερνητικής πολιτικής
«Απαιτείται αναθεώρηση και εξορθολογισμός της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, γιατί κάθε μέρα που περνάει από την εφαρμογή της, οδηγεί σε μαρασμό και σε δυστυχία την Ελληνική αγορά, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνία, την οικογένεια.»
    Όταν υποβάλαμε την Επερώτηση πριν λίγο καιρό είχαμε βάλει σαν θέμα «Ασφυκτιούν οι επιχειρήσεις μικρής λιανικής εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής». Δυστυχώς από την κατάθεση της μέχρι σήμερα, με ταχύτατους ρυθμούς, η ασφυξία έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο σε πολλές από αυτές. Και κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερες  από αυτές σβήνουν, με τραγικά επακόλουθα.
                Για να γίνει όμως πιο σαφές για τι μιλάμε, θα σας πω ότι πρόκειται για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται μέσα από περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ και άλλα παρεμφερή καταστήματα και αφορούν 250.000 εργαζόμενους.
                Από τις αρχές του 2010 εφαρμόστηκαν μια σειρά πολιτικές, που έχουν σχέση 1ον με την υψηλή φορολογία στα προϊόντα καπνού, 2ον με την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και 3ον με τη γενικότερη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος.

«Δεν θα μπούμε σε λογικές μεθοδεύσεων για να παρασυρθεί η ψήφος των πολιτών»

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. κ. Γιώργος Παυλίδης  δήλωσε: «Μεθοδεύσεις για να παρασυρθεί η ψήφος των πολιτών δεν έχουν θέση στη δική μας πρακτική. Είμαστε νικητές στις ερχόμενες περιφερειακές εκλογές γι’ αυτό δεν έχουμε ανάγκη από άλλου είδους πρακτικές. Φοβούμαι ότι, με το πέρας της προθεσμίας δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων, θα επιχειρηθεί, από συγκεκριμένους κύκλους, η δημιουργία παντελώς αβάσιμων εντυπώσεων  στο εκλογικό σώμα. Το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς αλλά δεν το κάνουμε. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την παλαιοκομματική πρακτική τους. Εξ ου και ο ευτελισμός  που προέκυψε προχθές στην Καβάλα, όταν δύο εταιρίες δημοσκοπήσεων έβγαζαν για τις δημοτικές εκλογές αποτελέσματα εκ διαμέτρου αντίθετα, στη μια να προηγείται κατά 6% ο ένας συνδυασμός και στην άλλη ο αντίπαλός του. Ας αφήσουμε το λαό να αποφασίσει μακριά και έξω από πονηρές κινήσεις εντυπώσεων. Δεν θα διατυπώσω το ερώτημα ποιος πληρώνει αυτές τις δημοσκοπήσεις αυτές τις ημέρες».

Επίδομα σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ενίσχυση αυτή αποτελεί έναν «ελάχιστο φόρο τιμής» στους χαμηλοσυνταξιούχους που σήκωσαν μεγάλο βάρος, πρόσθεσε ότι αυτή η ενίσχυση είναι «αυτό που μπορούμε σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα εξαγγελθεί και η απόφαση για ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων.

    Σε ότι αφορά την ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ύψος και οι προϋποθέσεις χορήγησής της θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς.

    «Αυτά τα μέτρα μας τα επιβάλλει μόνο η συνείδησή μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, συνδέοντας τις αποφάσεις αυτές με τα «πρώτα θετικά βήματα που έχουν γίνει [στην πορεία της οικονομίας]» και καλώντας σε «ακόμα μεγαλύτερα βήματα».ape

  

Ικανοποίηση Ρενταρή για τον έγκαιρο προγραμματισμό πληρωμών των αγροτών, που ετοίμασε ο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Την ικανοποίησή της για τον έγκαιρο προγραμματισμό πληρωμών των αγροτών, για το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2010-Ιουλίου 2011, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Έβρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ., Όλγα Ρενταρή-Τέντε. Ο προγραμματισμός παραδόθηκε μόλις εχθές από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, μέλος του οποίου είναι και η κα. Ρενταρή. Η βουλευτής τονίζει ότι «για πρώτη φορά γίνεται τόσο έγκαιρα ο συγκεκριμένος προγραμματισμός, ο οποίος θα επιτρέψει στους αγρότες να γνωρίζουν άμεσα για τις πληρωμές τους και βάσει αυτών να διευθετήσουν και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, χωρίς ανασφάλεια και αβεβαιότητα». Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταβάλλεται στους δικαιούχους η προκαταβολή ύψους 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης 2010 και το υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου. Το συνολικό ποσό πληρωμής, και για τις δύο δόσεις, ανέρχεται σε 2,2 εκ. ευρώ.

"Συνεργασία - Ανάπτυξη - Συνοχή" Εγκαίνια εκλογικού κέντρου


«Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο της Κοινωνικής Συμμαχίας στον Έβρο»


Άρης Γιαννακίδης: «Να βάλουμε την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
σε μια εξελεγκτική αναπτυξιακή πορεία»

Η παρουσίαση των υποψηφίων συμβούλων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, του συνδυασμού της «Κοινωνικής Συμμαχίας» έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην Αλεξανδρούπολη, από την υποψήφια Αντιπεριφερειάρχη Γεωργία Νικολάου παρουσία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Άρη Γιαννακίδη.
Κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού της, η κ. Νικολάου τόνισε, πως ο «Καλλικράτης» είναι το μέσο για να διαχειριστούμε την τύχη της περιοχή μας, και πρόσθεσε: «Αποκτάμε φωνή και εξουσία αλλά και ευθύνη. Σ’ αυτές τις πρώτες εκλογές για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση το όραμα και η αγάπη για τον τόπο μας  μετουσιώνεται σε ένα σφικτό επιχειρησιακό πρόγραμμα» είπε, ενώ για τους υποψηφίους συμβούλους που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο του Έβρου τόνισε : «ο στόχος της ομάδας μας είναι ένας και μοναδικός. Όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή θέλουν να προσφέρουν. Η ομάδα, που θα δώσει τη μάχη των εκλογών, αποτελείται   από  ανθρώπους που προέρχονται από