Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Φτώχειας

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και στη χώρα μας το φαινόμενο της φτώχειας, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 21% των Ελλήνων βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ανεπίσημα στοιχεία ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 25%.

    Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Φτώχειας, το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, μέλος του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Δικτύου, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που συνεπάγεται ένα τέτοιο δεδομένο.

    Σύμφωνα με το Δίκτυο, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται σε έσχατο σημείο και συμπληρώνονται πληθυσμιακά από τα χαμηλότερα στρώματα της μεσαίας τάξης που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση για τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Στερεύει από σχολεία ο Βόρειος Έβρος

Άλλο ένα σχολείο έκλεισε στον Βόρειο Έβρο και συγκεκριμένα το Δημοτικό Σχολείο Πλάτης, λόγω έλλειψης μαθητών. Αν και το σχολείο ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά αριθμώντας 8 μαθητές, σταδιακά τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο σχολείο των Δικαίων με αποτέλεσμα να μείνουν 3 μαθητές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν κι αυτοί στα Δίκαια, μετά την απόφαση να μη λειτουργήσει το σχολείο στην Πλάτη. Ωστόσο, είχε ήδη προηγηθεί η υποβάθμιση του συγκεκριμένου σχολείου σε τριθέσιο.

Η Τοπική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου καταδικάζει το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου Πλάτης, μια και είναι απόρροια μία συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της Παιδείας, αλλά και της υπαίθρου. Το κλείσιμο ενός σχολείου απαντά μόνο σε οικονομικές ανάγκες κι όχι σε εκπαιδευτικές. Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να εξοικονομήσει οικονομικούς πόρους κλείνοντας μία σχολική μονάδα, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας στην περιοχή του Έβρου, κι αναγκάζοντας μικρούς μαθητές να διανύουν καθημερινά αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων για να πάνε στο σχολείο τους. Παράλληλα, έχει επιλέξει να δημιουργήσει φαινόμενα υδροκεφαλισμού στην περιφέρεια, ενισχύοντας με τις πρακτικές της τα κέντρα και προωθώντας την ερήμωση της υπαίθρου.

Πιστεύουμε ότι η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό. Ένα ανοιχτό σχολείο στον τόπο μας είναι δικαίωμα κι όχι οικονομική σπατάλη.

Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Β. Έβρου