Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργου Παυλίδη


1.            Στις παρούσες αυτοδιοικητικές εκλογές,, το διακύβευμα είναι η πορεία της κάθε περιφέρειας στο μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η πορεία του θεσμού εξαρτάται από τα πρόσωπα που θα επιλεγούν, τις δυνατότητες τους αλλά και την καταγεγραμμένη εμπειρία τους. Ειδικά από τις σημερινές περιστάσεις, η υποταγή της αυτοδιοίκησης απόλυτα στις λογικές του μνημονίου, θα είναι ζημιογόνα και ισοπεδωτική. Εμείς θεωρούμε ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν ένα ισχυρό κοινωνικό ανάχωμα στις λογικές του Δ.Ν.Τ., έτσι ώστε να περισωθεί, καταρχήν, το εισόδημα των χαμηλών στρωμάτων, να δημιουργηθούν λογικές ανάπτυξης και βεβαίως να αμβλυνθούν τα φαινόμενα φτώχειας, ανεργίας και ανέχειας.
2.            Το μνημόνιο αναμφίβολα θα διαδραματίσει ρόλο για την τελική απόφαση των πολιτών. Είναι μια πολιτική επιλογή που πλήττει τον κάθε πολίτη, την κάθε οικογένεια, την κάθε κοινωνία μεγαλύτερη και μικρότερη. Τα πλήγματα δεν είναι μόνο βαθιά, αλλά τις περισσότερες φορές είναι άδικα και άστοχα, υπό την έννοια ότι αφαιρούν από την οικονομία την δυνατότητα της πραγματοποίησης των αναγκαίων καταναλωτικών δαπανών, που είναι η αφετηρία για την λειτουργία όλης της οικονομίας. Η αφαίρεση από την αγορά αυτών των ποσών υπονομεύει την ανάπτυξη αλλά και την εισοδηματική πολιτική, στην οποία δυστυχώς προστίθεται και ο περιορισμός των δαπανών που ορίζεται από το περιβόητο μνημόνιο.
3.            Το μήνυμα που θα στείλουν οι πολίτες, που θα μας ψηφίσουν, είναι η επιλογή, ικανών ανθρώπων, που βάζουν πρώτα τον τόπο, μετά άλλες επιλογές. Ανθρώπους που λειτουργούν ανεξάρτητα από την κεντρική διοίκηση και δεν είναι στρατευμένοι σε κομματικές λογικές. 

Στα 587.213 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Στα 587.213 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 3,16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αύξηση κατά 5,84% καταγράφεται σχετικά και με τους μακροχρόνια ανέργους.

    Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 197.922 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 3,27% (6.269 άτομα) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 ενώ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εμφανίζονται αυξημένες 3.348 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 90.657, αυξημένες κατά 72,16% από τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο και μειωμένες κατά -7,38% σχετικά με τον Σεπτέμβριο του 2009. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 31.570, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 40.998 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 33.886. Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου κατά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται σε 72.568, το 56,50% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 13,20% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 (64.106).

Παγώνα Καράκη Τσιακίρη - Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Περιφερειακής Αναγέννησης

Τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στην επιδότηση από τον Ο.Α.Ε.Δ. των μεταποιητικών επιχειρήσεων στις παραμεθόριες περιοχές.

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στην επιδότηση από τον Ο.Α.Ε.Δ. των μεταποιητικών επιχειρήσεων στις παραμεθόριες περιοχές.
    Στην  ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
   «Ο χώρος των Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα διαδραματίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων στη χώρα μας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Σημαντικό κεφάλαιο στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων, είναι η μείωση του κόστους και η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων. Η  άρση των εμποδίων πρόσβασής τους στις διεθνείς αγορές αλλά και η μείωση του κόστους θα έχει θετική επίπτωση στην οικονομία και ανάπτυξη και κατ ́ επέκταση στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Δεδογλου Βαγγέλης, Υποψήφιος Περιφεριακός Σύμβουλος με την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ο Βαγγέλης Δέδογλου γεννήθηκε το 1966 στο Τυχερό όπου και κατοικεί μόνιμα με την τετραμελή οικογένειά του, τη γυναίκα του Αγγελική και τα παιδιά τους Γιώργο και Όλγα.
Το 1983 εισήχθη από τους πρώτους στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ από όπου αποφοίτησε το 1988
Το 1991 αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του εργάστηκε σε ιδιωτική εταιρία πολλαπλασιαστικού υλικού στην Ορεστιάδα μέχρι το 1993
Από το 1993 και μέχρι το 1999 εργάστηκε στη Αναπτυξιακή Εταιρεία των ΟΤΑ, Δημοσυνεταιριστική Έβρος ΑΕ με αντικείμενο τον σχεδιασμό και υλοποίηση εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών όπως το Leader, το Interreg, το Youthstart κλπ, καθώς και με την εκπόνηση επενδυτικών προγραμμάτων που ως σκοπό είχαν την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας.
Παράλληλα συμμετείχε σε πλήθος προγραμμάτων εκπαίδευσης, αγροτών κυρίως , ως εκπαιδευτής και ως σχεδιαστής προγραμμάτων στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ‘Έβρος Εκπαιδευτική’.
Από το 2000 έως σήμερα εργάζεται στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Έβρου συμμετέχοντας ενεργά και στην ομάδα υποστήριξης του αγροτικού τομέα της Νομαρχίας.
Από το 2007 μέχρι σήμερα είναι επικεφαλής του αντιπολιτευτικού συνδυασμού στο Δήμο Τυχερού με πλούσια δράση κατά τη διάρκεια της τετραετίας, σε θέματα περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος, δημόσιας υγείας, αγροτικής ανάπτυξης, κλπ, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και των πολιτών του τόπου.

«Να εξασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε ασφαλισμένους του Ο.Α. Ε.Ε., που αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές…»

«Στην πρώτη γραμμή του αγώνα, διεκδικώντας να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους», δεσμεύεται ότι θα σταθεί η «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης.
«Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν κανονικά τις εισφορές τους και αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους ίδιους και στις οικογένειές τους, που στερούνται παντελώς υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης», τονίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία η «Λαϊκή Συσπείρωση» προβάλλει διεκδικητικό πλαίσιο τεσσάρων σημείων για την εξασφάλιση της κοινωνικής ασφάλισης σε όλους.
Ζητά συγκεκριμένα, την άμεση θεώρηση από τον Ο.Α.Ε.Ε. των βιβλιαρίων υγείας και την κάλυψη όλων των δαπανών υγείας και περίθαλψης, με 100% χρηματοδότηση από το κράτος. Ζητά επίσης να σταματήσουν άμεσα οι δικαστικές διώξεις για χρέη και οι απειλές για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, να μειωθούν κατά 10% οι εισφορές των ασφαλισμένων και να καλύπτονται οι δαπάνες του Οργανισμού κατά τα 2/3 από το κράτος και κατά το 1/3 από τους ασφαλισμένους.

Τουρνουά βόλεϊ διοργανώνεται στη Νέα Ορεστιάδα…

“Τουρνουά Φιλίας”, από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου, διοργανώνει στο νέο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Ορεστιάδας, ο Αθλητικός Όμιλος της πόλης σε συνεργασία με τη νομαρχία Έβρου και το δήμο. 
Στο τουρνουά βόλεϊ, που στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη σύσφιξη των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και θα εξυπηρετήσει στην προετοιμασία της ομάδας βόλεϊ ανδρών του Αθλητικού Ομίλου, θα συμμετέχουν ομάδες από τη Βουλγαρία και την Τουρκία αλλά και ο “Εθνικός” Αλεξανδρούπολης, που αγωνίζεται στην Α1 εθνική κατηγορία.

ert

Ποιοι δικαιούνται το ΕΚΑΣ

Από 22 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου, με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί το ΕΚΑΣ από τα Ταμεία, για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα ποσά του ΕΚΑΣ θα είναι ίσα με εκείνα που καταβάλλονται σήμερα στους συνταξιούχους και θα χορηγηθούν στους δικαιούχους μαζί με τα τυχόν αναδρομικά, από 01/01/2010 και μετά.

    Επισημαίνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ έτους 2010 είναι αυξημένα κατά 4% σε σχέση με τα μέχρι τώρα εισοδηματικά κριτήρια. Τα εισοδήματα, που αναφέρονται στα κριτήρια αυτά, είναι εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008 και περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση του 2009.
  Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα καταστούν και όσοι από τους συνταξιούχους έχουν 


ΚΚΕ : Σχετικά με τα προβλήματα για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής στις 8/10/2010, συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση που έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην προετοιμασία, τη λειτουργία και τη δραστηριότητα των συνδυασμών αλλά και στη νομιμότητα των δηλώσεων κατάρτισης των συνδυασμών.

    Πρώτον: Δεν εφαρμόζεται από τις ΔΟΥ η απόφαση 50038/3-9-2008 του Υπ. Εσωτερικών η οποία καθόριζε τη διαδικασία απόκτησης κωδικού πρόσβασης στην Κεντρική Βάση Δεδομένων και τη διαδικασία απόκτησης ΑΦΜ από τους συνδυασμούς. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας δεν υπήρξε δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ Υπ. Εσωτερικών και Οικονομικών για να υπάρξει λύση.

    α) Οι ΔΟΥ δεν δέχονται και επομένως δεν αποστέλλουν συμπληρωματικά τα έντυπα που χορηγούνται από το σύστημα για την χορήγηση του κωδικού πρόσβασης όπως προβλέπει η παραπάνω απόφαση. Έτσι η Κεντρική βάση ζητά από τους συνδυασμούς πρόσθετα στοιχεία (φωτοτυπίες ταυτότητας κλπ).