Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Πασχάλης Χριστοδούλου : Δήλωση υποψηφιότητας με την παράταξη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΣΥΝΟΧΗΟι επικείμενες τοπικές και περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου 2010, σύμφωνα με το νέο χάρτη που διαμορφώθηκε με τον Καλλικράτη, είναι μια κορυφαία διαδικασία που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της περιφέρειας τα επόμενα χρόνια. Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα, όπου οι πολίτες απαιτούν πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση, η αυτοδιοίκηση οφείλει να πάψει να είναι θύλακας διαφθοράς.
Οφείλει να σταθεί ισότιμα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται με τη θέσπιση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Να συνθέσει πολιτικές, κοινωνικές και γεωγραφικές αντιθέσεις που δημιουργούνται με τους νέους Δήμους. Να δώσει αναπτυξιακή προοπτική σε περιοχές που υστερούν. Να αξιοποιήσει με ορθολογικό και ισότιμο τρόπο τους πόρους κι όχι να καταφεύγει σε κατασπατάλησή τους με επιλεκτικά έργα ωραιοποίησης μιας παρακμιακής πραγματικότητας.
Σ’ αυτές τις εκλογές ο νέος Δήμος Σουφλίου, ουσιαστικά ο κεντρικός Έβρος, διεκδικεί το δικαίωμα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μέσα στο νέο περιβάλλον, ώστε να μπουν οι βάσεις για το μέλλον. Η διαφάνεια, η σύνθεση, οι αναπτυξιακές προτεραιότητες, η δημοκρατική λειτουργία και η συνοχή του νέου Δήμου Σουφλίου είναι οι αναγκαίες εκείνες συνθήκες στις οποίες πρέπει να στοχεύει η προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής.
Με βάση τα παραπάνω, την προτροπή πολλών συμπολιτών μου, τη γενικότερη άποψη περί πολιτικής και διαφάνειας που επικρατεί μεταξύ των πολιτών αλλά και τη μέχρι τώρα διαδρομή μου που ήταν ταυτισμένη μ’ αυτές τις αρχές, αποφάσισα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μου απέναντι στον τόπο μου, να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος του νέου Δήμου Σουφλίου, επικεφαλής της παράταξης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΣΥΝΟΧΗ.

Η περιβαλλοντική καταστροφή του Αστακού απο το Κατάρ

"Στις 6 Αυγούστου αναρτήθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο fast track, το οποίο χαρακτηρίζεται από ανεξήγητη μονομανία για την κατάργηση περιβαλλοντικών κεκτημένων στο όνομα μιας προσχηματικής ανάπτυξης.
Το τελευταίο σίριαλ του επεισοδίου αφορά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Ελλάδας με το Qatar για επενδύσεις συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.
Η λέξη μυστικοπάθεια αρμόζει στο συγκεκριμένο deal, καθώς δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι συνεργασίας ούτε το αντικείμενο των επενδύσεων. Ξέρουμε σίγουρα πως ένα μεγάλο μέρος από τα ανωτέρω 5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με LPG (υγραέριο) στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό της συγκεκριμένης επένδυσης, μήπως βγάλουμε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα. Στην αρχή η επένδυση εμφανίστηκε ως μονάδα καύσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), συνδυασμένη με δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού 

We're one .... But we're not the same ....Did I ask too much
More than a lot
You gave me nothing
Now it's all I got
We're one
But we're not the same ....

Απλά να εφαρμόστουν οι νόμοι


Πριν από μερικές μέρες η εφημερίδα «Ημερησία» αναδημοσίευσε μέρος από μια μελέτη του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών με τίτλο «Φορολογικό καθεστώς, παραοικονομία και φοροδιαφυγή στην Ελλάδα». Η παραπάνω μελέτη παρ’ όλο που συντάχθηκε πριν από 17 χρόνια, δυστυχώς παραμένει πάντα επίκαιρη. Έγραφε συγκεκριμένα: «… Η φοροδιαφυγή είναι σήμερα στην Ελλάδα η πιο μαζική και η περισσότερο ανεκτή εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς και παράβασης νόμων, καθώς και η πλέον έκδηλη απόδειξη της κακής λειτουργίας και ανεπάρκειας της δημόσιας διοίκησης. Από καθαρά μακροοικονομική και δημοσιονομική σκοπιά η φοροδιαφυγή ¨ευθύνεται¨ για το ήμισυ σχεδόν του ελλείμματος του δημόσιου τομέα, καθώς και για τις επακόλουθες μακροοικονομικές ανισορροπίες. Ο σημαντικός περιορισμός της φοροδιαφυγής (και της εισφοροδιαφυγής των ασφαλιστικών οργανισμών) θα ήταν αρκετός για να μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα του δημόσιου τομέα και να μειωθεί βαθμιαία ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ…».
Διαβάζοντας το κείμενο είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα, και ας έχουν περάσει 17 χρόνια. Τα χρόνια πέρασαν αλλά το χρέος, όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε, τα ελλείμματα παραμένουν το κυρίαρχο πρόβλημα της οικονομίας μας και οι «μαύρες τρύπες» των ταμείων είναι έτοιμες να καταβροχθίσουν τους εργαζόμενους - ασφαλισμένους. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί απλούστατα όλες οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Δεν 

Στο συνέδριο για τον Ορφέα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης
Στην τελετή έναρξης του εξαιρετικά σημαντικού Συνεδρίου για τον Ορφέα που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου παρέστη την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010 και χαιρέτισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης συνοδευόμενος από τους υποψήφιους Αντιπεριφειάρχες Έβρου Γεωργία Νικολάου και Ροδόπης Παύλο Δαμιανίδη. Στον σύντομο χαιρετισμό ο κ. Γιαννακίδης τόνισε την σημασία του πολιτισμού στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της περιοχής υπογραμμίζοντας πως η ανάδειξη της πολύτιμης πολιτιστικής μας παρακαταθήκης αποτελεί δυναμική πηγή ενέργειας για το μέλλον.
Ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό του:
«Ο Ορφέας, ο Θράξ, αυτός ο μύστης, η παγκόσμια μορφή που επηρέασε καταλυτικά τις επιστήμες, την τέχνη, την μουσική, την θρησκεία βρίσκεται ξανά στον τόπο του. Η 3η αυτή συνάντηση της Θράκης επανατοποθετεί τον Ορφέα στην σύγχρονη ιστορία. 

«Μετωπική» σύγκρουση για την οικονομίαΣτα ύψη, ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, μετά και την πρόταση του πρωθυπουργού, να συσταθεί, εξεταστική επιτροπή, για την οικονομία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, ότι πρέπει να διερευνηθεί το ζήτημα, της παραποίησης στοιχείων για το έλλειμμα και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, για αποπροσανατολισμό, απαντώντας στο αίτημα της Ρηγίλης, για έρευνα, από το 1981, μέχρι σήμερα. Με γραπτή του δήλωση, ο Κώστας Σημίτης, ζήτησε να γίνει, εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, από το 1996 και μετά.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν, ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων, με τον πρώην πρωθυπουργό. 
Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, έως το τέλος του έτους, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με πολιτικούς συντάκτες, στην οποία, όπως είπε, θα αξιολογηθεί και η συμμετοχή των διεθνών οίκων στη δημιουργία του ελληνικού προβλήματος.
Σε ερώτηση αν η έρευνα θα περιλάβει και την περίοδο του 2001, όταν η Γκόλντμαν Σαξ 

"Επέλαση" του ΜεγαλέξανδρουΣ΄εναν χρόνο από τώρα, ένα απο τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, το μουσείο του Λούβρου, θα ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχθεί 668 έργα και ένα αντίγραφο ψηφιδωτού απο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και όλες τις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Μακεδονίας.

    Η έκθεση με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγ. Αλεξάνδρου» θα παρουσιαστεί στη γαλλική πρωτεύουσα, απο τον ερχόμενο Οκτώβριο 2011 έως και τον Φεβρουάριο του 2012.

    Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι για πρώτη φορά θα ενωθούν αρχαιολογικά σύνολα που είχε ανασκάψει η Συμμαχική Στρατιά της Ανατολής, εκ των οποίων άλλα φυλάσσονταν στο Λούβρο και άλλα όχι. Πρόκειται για ταυτισμένα εκθέματα, που προέρχονται από τον ίδιο τάφο, αλλά θα ενωθούν ύστερα απο 93 χρόνια.

    Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Βελένη «πολλές φορές ταξίδεψαν σ΄ολόκληρο το κόσμο μακεδονικοί θησαυροί, εκτός απο την Γαλλία. Πρώτη φορά, λοιπόν, μια έκθεση με πρόσφατα ανασκαφικά 


Εκκληση Παπουλία προς την Τουρκία για πραγματική πολιτική βούλησηΈκκληση προς τη Τουρκία για επίδειξη πραγματικής πολιτικής βούλησης για την επίλυση του κυπριακού απηύθυνε χθές το βράδυ από την Λευκωσία ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην παρουσία του Κυπρίου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, των προέδρων της Σερβίας και της Μάλτας, του πρωθυπουργού του Βελγίου, υπουργών Εξωτερικών και εκπροσώπων άλλων κυβερνήσεων, ο πρόεδρος Παπούλιας τόνισε:

    «Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση. Στο χέρι της είναι η άρση του αδιεξόδου. Μόνο έτσι θα εξομαλυνθούν πλήρως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολυνθεί η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό μπορεί να γίνει. Ο κυπριακός ελληνισμός και η Ελλάδα είναι από καιρό έτοιμοι».

    Ο πρόεδρος Παπούλιας εξέφρασε ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά, που βρίσκεται στην Λευκωσία για την επέτειο της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σήμερα, είναι μέρα να θυμηθούμε τα σημαντικά επιτεύγματα του κυπριακού λαού αλλά και να αναστοχαστούμε την πορεία μας. Επίσης είναι ημέρα μνήμης και οφειλόμενης τιμής στον Εθνάρχη Μακάριο, ο οποίος αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία και σημείο αναφοράς για όλους μας», ανέφερε.

Χωρίς ταμειακές οι λαϊκές στη Θράκη

Χωρίς ταμειακές μηχανές θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές στη Θράκη, μέχρι να αποσαφηνιστούν κύρια ζητήματα για το μέτρο, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε από σήμερα να έχουν και ταμειακές μηχανές στους πάγκους τους, τα περίπου 3.000 μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θράκης!
Σήμερα εκπρόσωποι του κλάδου βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένοντας να δοθεί η τρίμηνη αναστολή του μέτρου τοποθέτησης των ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος, που θα οδηγήσει στην ομαλή εφαρμογή του μέτρου. «Δε λέμε όχι στην τοποθέτηση των 
 

Δικαίωση Ζαμπουνίδη-Δημόσια συγνώμη από «ΘΡΑΚΗΝΕΤ»Τέλος καλό, όλα καλά μεταξύ Νομάρχη Έβρου κ. Ζαμπουνίδη και ΘΡΑΚΗΝΕΤ. 

Δέχτηκε τελικά τη δημόσια δήλωση συγνώμης από μέρους της «ΘΡΑΚΗΝΕΤ» Ο Νομάρχης Έβρου κ.Ζαμπουνίδης. 
Υπενθυμίζουμε  ότι η διένεξη άρχισε όταν η εν λόγω τηλεόραση αναπαρήγαγε είδηση- επιστολή από την Εφημερίδα «Επαρχιακός Τύπος» ανώνυμου αναγνώστη που συκοφαντούσε τον κ.Ζαμπουνίδη.

gkatzios.blogspot.com

Τακτοποίηση λογαριασμών του ΕΛΓΑ και ΑΤΕ BankΤακτοποιούνται οι λογαριασμοί δύο κρατικών φορέων του ΕΛΓΑ και της ΑΤΕ Bank και λήγει μια εκκρεμότητα δέκα περίπου χρόνων.
Με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει την πληρωμή των δανείων που είχε συνάψει ο ΕΛΓΑ κυρίως προς την Αγροτική Τράπεζα.
Με την τροπολογία ρυθμίζονται οφειλές 1.010.000.000 και ανάλογα αυξάνει το χρέος του ελληνικού δημοσίου.
Τα δάνεια αυτά είχε πάρει ο ΕΛΓΑ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από το 2001 μέχρι και φέτος για την πληρωμή αγροτών που έπαθε ζημιές η παραγωγή τους και το κράτος είχε αναλάβει την αποζημίωση του (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.).
Συνολικά ο ΕΛΓΑ έχει πάρει δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους τριών δισ. περίπου ευρώ τα οποία έχει ήδη αναγνωρίσει το δημόσιο ως χρέος του κράτους και θα εξοφληθούν με κρατικά ομόλογα προς τις τράπεζες που τα χορήγησαν.
Με τη ρύθμιση των χρεών αυτών εξυγιαίνεται ο ΕΛΓΑ ο οποίος θα λειτουργεί πλέον και με νέο θεσμικό πλαίσιο. Παράλληλα ενισχύεται η κεφαλαιακή επάρκεια της Αγροτικής Τράπεζας.

Ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό με τον Χ. Παπουτσή στην ΑλεξανδρούποληΕυρεία σύσκεψη με θέμα την εκτίμηση της κατάστασης, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, συγκαλεί, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010, στις 13.45, στην Αλεξανδρούπολη.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γεώργιος Ντόλιος, ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου.
Επίσης έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι Βουλευτές του Νομού, καθώς και όλοι οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας και του 4ου Σώματος Στρατού.

Άρης Γιαννακίδης: «Οι ηλικιωμένοι για μας, δεν είναι απόμαχοι της ζωής, είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας με ανεκτίμητη προσφορά»Την ευκαιρία να βρεθεί και να συμμετέχει στην γιορτή που διοργάνωσαν η διοίκηση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων είχε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης το πρωί της Παρασκευής 1 Οκτωβρίου. 
Ο κ. Γιαννακίδης, ο οποίος συνοδευόταν από τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Ιωάννη Ξανθόπουλο είχε αρχικά συνάντηση με την διοικητή του Θεραπευτηρίου κ. Σμαρώ Διαμαντή, όπου επιβράβευσε την προσπάθεια του προσωπικού για τις υπηρεσίες που προσφέρονται.
Ακολούθως ο κ. Γιαννακίδης απηύθυνε χαιρετισμό την εκδήλωση, τονίζοντας ότι «η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να δηλώσουμε ξανά την κοινή μας βούληση να προσφέρουμε στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας κάθε δυνατή στήριξη και φροντίδα αλλά και την προοπτική ενεργούς και δυναμικής συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα».