Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Επίσκεψη του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Γιώργου Παυλίδη, σε οικισμούς των νομών Καβάλας και Ξάνθης


 Χθες  30 Σεπτεμβρίου 2010, το απόγευμα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ.Γιώργος Παυλίδης, Νομάρχης Ξάνθης, επισκέφθηκε τους οικισμούς  Πέρνη, Πετροπηγή, Ποντολίβαδο του νομού Καβάλας, όπου συζήτησε τοπικά προβλήματα της περιοχής. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τους οικισμούς Εύλαλο, Δέκαρχο, Εξοχή, Κυψέλη και Λεύκη του νομού Ξάνθης, όπου επίσης είχε την ευκαιρία να χαιρετήσει κατοίκους της περιοχής  και να συζητήσει για θέματα που τους απασχολούν.
Εποικοδομητικές συναντήσεις είχε,επίσης με αρχές και φορείς του νομού Καβάλας, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ.Ανδρέα Μπαλίκα και υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους.
Οι συναντήσεις στράφηκαν σε θέματα που αφορούν την περιοχή της Καβάλας, αλλά και την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ.Γιώργος Παυλίδης έκανε αναφορά στη σχεδιαζόμενη «άλλη πολιτική»  στην Περιφέρεια.
Στο Επιμελητήριο Καβάλας
Η συνάντηση έγινε με τον Πρόεδρο, κ.Άγγελο  Τσατσούλη και τα μέλη  του Επιμελητηρίου Καβάλας. Εκ μέρους του επιμελητηρίου τέθηκαν ως κύρια ζητήματα  η σιδηροδρομική σύνδεση Τοξοτών – Εμπορικού Λιμένα Καβάλας, «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β», οι ελλείψεις  περί τον εμπορικό λιμένα της Καβάλας και αίτημα υποστήριξης δημιουργίας ελεύθερης εμπορευματικής σ’ αυτόν. Επίσης στα 

Στη συνεδρίαση του Σ. Α. Γ. Ε. η αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης εισόδου παράνομων μεταναστών, από τον Έβρο


Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου κύματος λαθρομεταναστών που εισέρχονται στη χώρα από τον Έβρο, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, που πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο, με τη συμμετοχή και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Λευτέρη Οικονόμου. 
Τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν ότι το πρόβλημα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, σε καθημερινή βάση από τα σύνορα στην περιοχή του Έβρου περνούν περίπου 300 παράνομοι μετανάστες. Μεταξύ των μέτρων που προτάθηκαν, είναι και αυτό που προβλέπει την κατασκευή συγκεκριμένων έργων για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης διέλευσης των ατόμων αυτών, από τη χερσαία συνοριογραμμή Ελλάδας-Τουρκίας. 
«Το να γίνονται διαπιστώσεις αλλά να μη δίνονται λύσεις, δεν σημαίνει τίποτε για μας», σχολίασε  ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου, Κώστας Χατζηαναγνώστου, τονίζοντας πως το θέμα με την είσοδο των παράνομων μεταναστών «δεν 

Διάσταση απόψεων των προέδρων των εμπορικών συλλόγων Αλεξανδρούπολης & Ορεστιάδας για το θέμα της περαίωσης«”Ταφόπλακα” για τους εμπόρους της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου γενικότερα, αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων», όπως σχολίασε σε δηλώσεις του στην Ε. ΡΑ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Στάθης Μακρίδης. 
«Οι έμποροι, τρομάζουν στην ιδέα και μόνο ότι θα πρέπει να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν, την στιγμή που η εικόνα στην αγορά μέρα με την ημέρα χειροτερεύει και το ένα κατάστημα κλείνει πίσω από το άλλο», ανέφερε ο κ. Μακρίδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η περαίωση είναι το κερασάκι στην τούρτα». 
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι «για άλλη μια φορά οι φοροφυγάδες θα κοιμούνται ήσυχοι, και το μάρμαρο θα το πληρώνουν οι ειλικρινείς φορολογούμενοι». Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε στην Ε. ΡΑ και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος ωστόσο, εκφράζει τελείως διαφορετική άποψη για την περαίωση. 

Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι αποτελεί «έναυσμα και τρόπο να ξεφύγουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες από τους μεγάλους ελέγχους της εφορίας, και να “κλείσουν” τα προηγούμενα έτη», εκτιμώντας ότι αυτοί που τακτοποιούσαν τις υποχρεώσεις τους με την εφορία και δηλώνουν αδικημένοι από την περαίωση, είναι λίγοι. 
«Για τον περισσότερο εμπορικό κόσμο θα είναι ανακούφιση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας.

Η επιλογή της Γ. Νικολάου είναι μία επιλογή που δείχνει το ύφος διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου«Η επιλογή της Γεωργίας Νικολάου έχει τα στοιχεία της διαφορετικότητας και είναι μια άλλη πολιτική επιλογή που δείχνει το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου», δήλωσε στην Ε.ΡΑ. ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Θανάσης Ράσιος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κας. Νικολάου για τη θέση αντιπεριφερειάρχη στον Έβρο. Αναφερόμενος στους άλλους υποψήφιους για την ίδια θέση, οι οποίοι τελικά δεν επελέγησαν, ο κ. Ράσιος σημείωσε ότι «δεν μπορεί να επιλεγούν όλοι όσοι συμμετέχουν σε μία διαδικασία επιλογής». 
Ο ίδιος έστειλε και μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση, τονίζοντας πως «σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι, για να γίνουν ανατροπές», και πρόσθεσε ότι προέχει να δοθεί σε όλους «μία εικόνα εμπιστοσύνης, ότι η πολιτική μπορεί να είναι βήμα διαλόγου και επικοινωνίας από όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εάν έχουν εμπλακεί πριν, τώρα ή μετά με αυτήν».

Συνάντηση Άρη Γιαννακίδη με τους υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες

Την πρώτη τους συνάντηση εργασίας είχαν στην Κομοτηνή, ο υπoψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Άρης Γιαννακίδης και οι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες 
Έβρου Γεωργία Νικολάου, 
Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, 
Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, 
Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς 
και Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος.

Ο κ. Γιαννακίδης μίλησε για ισότιμους συνεργάτες δουλειάς με πίστη στην ενιαία περιφερειακή ταυτότητα και διάθεση για δουλειά βάσει ενός σοβαρού αναπτυξιακού προγράμματος που θα απαντά στην νέα πραγματικότητα. 
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες ακολούθως επισκέφθηκαν την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, μίλησαν με κόσμο και εισέπραξαν μηνύματα αισιοδοξίας για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου.
http://gkatzios.blogspot.com

Ημέρα Τιμής των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας (1.10.2010)Η αύξηση του αριθμού των ατόμων Τρίτης ηλικίας σε παγκόσμιο επίπεδο, οδήγησε τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στην καθιέρωση της 1ης Οκτωβρίου ως Διεθνούς Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία.

      Η 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να δηλώσουμε ξανά την κοινή μας βούληση να προσφέρουμε στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας κάθε δυνατή στήριξη και φροντίδα αλλά και την προοπτική ενεργούς και δυναμικής συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα. Η ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα, δεν αποτελεί τους απόμαχους της ζωής αλλά ένα δυναμικό κοινωνικό κεφάλαιο που με την πολύτιμη πείρα του μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη συνολική κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη.

       Με την Τρίτη Ηλικία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του σχεδιασμού μας για την παροχή υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, αναπτύξαμε και εφαρμόζουμε ένα δίκτυο υπηρεσιών και προγραμμάτων, το οποίο αποσκοπεί κυρίως στην κοινωνική και οικονομική στήριξη των

ΔΕΗ : Κοινωνικό Οικιακό ΤιμολόγιοΆνεργοι, χαμηλόμισθοι, ΑΜΕΑ και πολύτεκνοι μπορούν από σήμερα να υποβάλουν αιτήσεις για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας που είναι 10 - 20 % φθηνότερο από το ισχύον οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

    Εξάλλου, εντός των ημερών αναμένεται να λήξει η εκκρεμότητα που αφορά την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, με την υποβολή της σχετικής εισήγησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπενθυμίζει με σημερινή ανακοίνωση ότι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μπορούν να ενταχθούν:

    -Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων και όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

Εκπτώσεις εισιτηρίων σε δικαστικούς αντιπροσώπους, εφόρους και εκλογείς κατά τις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών της 7ης Νοεμβρίου 2010 και τις επαναληπτικές της 14ης Νοεμβρίου 2010.


Σας γνωρίζουμε ότι από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών
Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΚΤΕΛ) παρέχεται έκπτωση 25% επί των ισχυουσών
τιμών εισιτηρίων για το διάστημα από 4-11-2010 μέχρι 10-11-2010, για τις εκλογές
της 7ης Νοεμβρίου 2010 και από 11-11-2010 μέχρι 17-11-2010 για τις επαναληπτικές
της 14ης Νοεμβρίου 2010, για τις μετακινήσεις των δικαστικών αντιπροσώπων,
εφόρων και εκλογέων και μόνο για τις διανομαρχιακές μετακινήσεις.
Επίσης, στους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα μετακινηθούν
αεροπορικώς για την άσκηση των καθηκόντων στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010
και τις επαναληπτικές της 14ης Νοεμβρίου 2010, παρέχεται από την AEGEAN
AIRLINES, έκπτωση 15% στους δημοσιευμένους ναύλους Υ/Μ/Η/Class της
οικονομικής θέσης και C/Class της διακεκριμένης θέσης για όλο το εσωτερικό δίκτυό
της.
Αντίστοιχα για τις διαδρομές που καλύπτουν τρίτα σημεία με ενδιάμεσο
σταθμό την Αθήνα η έκπτωση καλύπτει και τους τρεις ναύλους Z/H/L/Class.

Γιώργος Παπανδρέου: «Αυτό το «αλλιώς» πρέπει να τελειώνει» Δέκα ερωτήσεις για τον Καλλικράτη


Δέκα ερωτήσεις για τον Καλλικράτη 


«Αλλάζει τη φιλοσοφία, η οποία αποτελεί το θεμέλιο για τη λειτουργία της Πολιτείας μας. Γι' αυτό, άλλωστε, πολλούς τους τρομάζει, γιατί συνήθισαν αλλιώς. Αλλά αυτό το «αλλιώς», πρέπει να τελειώνει. Το χρωστάμε στη χώρα, στους πολίτες, στα παιδιά μας. Χρειάζεται να κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές», είχε πει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συζήτηση για τον «Καλλικράτη» στη Βουλή τον περασμένο Μάιο. Διαβάστε την απάντηση σε δέκα πιθανά ερωτήματα για τον «Καλλικράτη» εδώ.


- Είναι δυνατό, στην περίοδο της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα, να σχεδιάζεται και εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Καλλικράτης»;
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν είχε δεσμευτεί προεκλογικά να προωθήσει το σχέδιο «Καλλικράτης» θα έπρεπε, στο πλαίσιο της σύγχρονης κρίσης, να το σχεδιάσει και να εφαρμόσει. Ο μεγάλος ασθενής της χώρας είναι ο δημόσιος τομέας. Η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης αποτελεί απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Οι δημοσιονομικές πλευρές της κρίσης έχουν άμεση συσχέτιση με τα οικονομικά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης. Οι λύσεις που προτείνει όμως το πρόγραμμα «Καλλικράτης» ξεφεύγουν από τα όρια αντιμετώπισης της κρίσης. Η δημιουργία ισχυρών και στελεχωμένων ΟΤΑ παρέχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισής τους που, σε συνδυασμό με τους νέους θεσμούς και «εργαλεία» που θεσμοθετούνται με τον «Καλλικράτη», αναμένεται να δημιουργήσουν το εφαλτήριο για τοπικές και περιφερειακές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
- Όλοι γνωρίζουμε ότι η κρίση στη χώρα μας δεν είναι μόνο διεθνής. Πάνω από όλα είναι κρίση του Ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου. Πως θα μπορούσε ο «Καλλικράτης» να συμβάλει στη δημιουργία νέων αναπτυξιακών προοπτικών;


Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι φορτηγατζήδες

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν λίγα λεπτά μετά τη μία τα μεσάνυχτα, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, ύστερα από μία συνεδρίαση των 9 προέδρων που κράτησε πάνω από 5 ώρες. Έτσι από σήμερα όλα τα φορτηγά φεύγουν από τα μπλόκα, αρχίζουν να εκτελούν κανονικά τις μεταφορές και επιτέλους θα πάρει ανάσα η αγορά.

Και στη σημερινή Μαραθώνια συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του κλάδου στην Ομόνοια, δεν έλειψαν οι εντάσεις με τους σκληροπυρηνικούς να εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι και να προτείνουν συνέχιση των κινητοποιήσεων και τους πιο ψύχραιμους να ζητούν την αναστολή τους.

Τελικά επικράτησε η άποψη των τελευταίων και έτσι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Τέσσερα είναι τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης να αποφασίσουν αναστολή των κινητοποιήσεων.

Κυβέρνηση : «Κάναμε σε ένα χρόνο, όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα»


 «Κάναμε σε ένα χρόνο, όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα» είναι ο τίτλος του κειμένου που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση και στο οποίο αποτυπώνεται το κυβερνητικό έργο, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές του 2009, ενώ στην εισαγωγή του κειμένου, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η αποστροφή του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου ε.ε. ότι «το μεγάλο έργο της αναμόρφωσης της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει. Η επανάσταση του αυτονόητου έχει αρχίσει».

    Σε άλλο σημείο της εισαγωγής αναφέρεται και πάλι σχετική αποστροφή του πρωθυπουργού πως αν πριν ένα χρόνο το δίλημμα για την Ελλάδα ήταν «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», και στη συνέχεια «αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε [και] καταφέραμε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο, σήμερα αφού αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά βέβαια με την κρίση πάντα εδώ, το δίλημμα παίρνει μια νέα διάσταση: ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα».

    Η εισαγωγή του κειμένου τελειώνει με τα λόγια του πρωθυπουργού πως «και λάθη να έγιναν, δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: να μείνουμε αδρανείς απέναντι στις εξελίξεις, να 

Πλαίσιο διαλόγου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.  Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης και ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Στόχος της συνάντησης ήταν η διαμόρφωση του πλαισίου διαλόγου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

    Η δημιουργία και εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης παράλληλα με την υλοποίηση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής μισθών του δημοσίου, για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης και την ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση των εργαζόμενων στο δημόσιο.

    Η μισθολογική δαπάνη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 32%, των πρωτογενών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού. Από το 2001 οι δαπάνες για μισθούς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 80%.

    Το 2001 το σύνολο των μισθολογικών παροχών μόνο για την Κεντρική Κυβέρνηση - δηλαδή χωρίς τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους ΟΤΑ - ήταν 10.077 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2009 έφθασε τα 18.001. Η ίδια κατηγορία μισθολογικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2001 ήταν 6,9%, ενώ το 2009 έφθασε το 7,6% του ΑΕΠ.

Βρέθηκε η «Νέα Γη»

Αστρονόμοι εντόπισαν για πρώτη φορά έναν πλανήτη με συνθήκες που ευνοούν 100% την ύπαρξη ζωής.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της αστρονομίας εντοπίστηκε πλανήτης με περιβαλλοντικές συνθήκες που βρίσκονται στη «ζώνη Goldilocks» - δηλαδή ευνοούν την ύπαρξη ζωής, καθώς βρίσκονται σχετικά κοντά στις αντίστοιχες της Γης.
Ο πλανήτης, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο Γκλιέζ 581, βρίσκεται σε απόσταση 195 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (20 ετών φωτός) από τη Γη (επομένως ένα σκάφος αποικισμού θα χρειαζόταν να αποτελεί «σκάφος γενεών» ή «σκάφος- κιβωτό», με τους επιβάτες σε κάποιου είδους κατάσταση καταστολής). Πιθανώς διαθέτει βραχώδη επιφάνεια, ατμόσφαιρα και νερό, έχει το μέγεθος περίπου του δικού μας, θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος λόγω της κατάλληλης θερμοκρασίας του.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πάρα πολλοί, ίσως 20 έως 40 δισεκατομμύρια «γήινοι» εξωπλανήτες υπάρχουν μόνο στο γαλαξία μας και σιγά-σιγά θα ανακαλύπτονται, καθώς εντείνεται η σχετική αστρονομική έρευνα.
Ο πλανήτης κάνει μία περιστροφή γύρω από το άστρο του συστήματός του ανά 37 ημέρες, 

Το βραβείο καλύτερου ευρωβουλευτή στην κατηγορία της Αλιείας απονεμήθηκε στον Κρίτωνα Αρσένη

Το βραβείο καλύτερου ευρωβουλευτή στην κατηγορία της Αλιείας έλαβε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, σε βράβευση που διοργάνωσε το περιοδικό «The Parliament Magazine». Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία προτείνονται από ευρωπαϊκές επαγγελματικές ενώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στα αντίστοιχα θεματικά πεδία και η επιλογή του καλύτερου ευρωβουλευτή γίνεται με ψηφοφορία μεταξύ των 736 ευρωβουλευτών. Τα βραβεία σκοπό έχουν να αναδείξουν το έργο μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σημαντική συνεισφορά στον τομέα δραστηριοποίησης τους. O Κριτών Αρσένης είχε προταθεί λόγω του αγώνα του για την προστασία του ερυθρού τόνου και την απαγόρευση φαλαινοθηρίας.

Με αφορμή τη βράβευσή του ο Κρίτωνας Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση: