Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

«Μνήμες Σουφλίου» – Το νέο ιστορικό-λαογραφικό Λεύκωμα του Ζήση Φυλλαρίδη


Το λεύκωμα «Μνήμες Σουφλίου» αποτελεί άλλη μία γραπτή μαρτυρία που συμβάλει στον μέγιστο βαθμό στην ανάδειξη και αξιοποίηση του τοπικού λαογραφικού και ιστορικού θησαυρού της πόλεως του μεταξιού, του Σουφλίου. Στις σελίδες του λευκώματος απλώνεται μία σειρά σπάνιων φωτογραφιών που μας μεταδίδουν μέσα από τις απαράμιλλες περιγραφές τους το παρελθόν του Σουφλίου, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός εγγράφων που μας μαρτυρούν και μας επαληθεύουν ιστορικά γεγονότα που συνδέθηκαν με αυτόν τον τόπο.
Μετά την επιτυχή έκδοση του φωτογραφικού άλμπουμ-λευκώματος, ο Ζήσης Φυλλαρίδης επανέρχεται με την έκδοση αυτής της νέας και κατά αρκετά εμπλουτισμένης έκδοσης που κάνει  ένα βήμα παραπέρα σε αυτήν την προσπάθεια για την διάσωση και την καταγραφή του λαογραφικού μας πλούτου. Εικόνες από όψεις και κτίρια του Σουφλίου που πλέον δεν υπάρχουν, στιγμές από την «χρυσή εποχή» της μεταξουργίας, παραδοσιακές ενδυμασίες 

Θερμή συνάντηση Ζαμπουνίδη- ΓιαννακίδηΆρης Γιαννακίδης και Νίκος Ζαμπουνίδης «έκλεψαν την παράσταση» στο περιθώριο της εκδήλωσης που έγινε στο επιμελητήριο Έβρου το βράδυ της Δευτέρας.

Τα σενάρια που διακινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για την «παγωμένη» έως και «εχθρική σχέση» μεταξύ των δύο αντρών, τους έφεραν στο επίκεντρο της «παρατήρησης» και του ενδιαφέροντος των δημοσιογράφων.
Τα δύο στελέχη της Θράκης χαιρετήθηκαν θερμά, και μάλιστα αποσύρθηκαν σχετικά σύντομα, καθώς θέλησαν να συζητήσουν σε κεντρικό καφέ της πόλης τις τελευταίες εξελίξεις. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ο νομάρχης Έβρου σχετικά, απάντησε: « με τον Άρη Γιαννακίδης βρεθήκαμε μαζί σε αγώνες και υπήρξαμε πάντα καλοί συνεργάτες. Θα στηρίξω την προσπάθειά του με όλες μου τις δυνάμεις. Τα σενάρια που ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα»
Η συνάντηση έγινε μέσα σε καλό κλίμα, άλλα, ο νομάρχης δεν αποκάλυψε «το μυστικό» της ιδιαίτερα καλής του διάθεσης. Να περιμένουμε κάτι;

www.telegramm.gr

ΣΥΡΙΖΑ : Οι υποψήφιοι για τις περιφέρειεςΤον γεωτεχνικό Τάκη Χαρίτο, πρώην γραμματέα της Ροδόπης και ενεργό μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, στηρίζει ο Συνασπισμός για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει το κόμμα για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους ανακοινώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του κ. Χαρίτου ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, είπε, «η υποψηφιότητα του Τάκη Χαρίτου είναι πολύ καλή και πολύ φυσιολογική. Πρόκειται για ένα σύντροφο μας, αλλά και για έναν γνωστό παράγοντα της περιοχής που με την ζωή και την στάση του από τα μικρά του χρόνια, έχει προσφέρει πολλά και στο κίνημα της αριστεράς, αλλά και σε όλα τα κοινωνικά κινήματα της περιοχής. Θα πλαισιωθεί από αντιπεριφερειάρχες, άνδρες και γυναίκες, που έχουν προσφέρει σε όλους τους νομούς εξίσου. Θεωρούμε ότι μπορεί να πάει πολύ καλά και να εκφράσει αν θέλετε την οργή και την αγανάκτηση που υπάρχει σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική και στην περιοχή και στην χώρα, ως ψήφο αμφισβήτησης αλλά και διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής ελπίδας». Ο Τάκης Χαρίτος γεννήθηκε στην Κομοτηνή, όπου και ασκεί το επάγγελμα του γεωτεχνικού ως ελεύθερος επαγγελματίας. Στέλεχος του φοιτητικού κινήματος στα πρώτα μεταδιδακτορικά χρόνια (γραμματέας Κ.Σ. ΦΕΑΠΘ, μέλος Κ.Σ. ΕΦΕΕ). Δραστηριοποιείται στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του. Σήμερα είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι για τις περιφέρειες, τους οποίους παρουσίασε ο γραμματέας του ΣΥΝ 

Την εταιρεία Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ τίμησε ο Νομάρχης ΈβρουΤην εταιρεία Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ τίμησε χτες ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης για τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη της περιοχής μέσα από τα επιτεύγματα και τις δραστηριότητές της.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ημερίδας που διοργάνωσε η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ με θέμα "Centre European Research Nuclear (CERN), Εξερευνούμε το παρελθόν για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον". Το CERN είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών στη Γενεύη της Ελβετίας, που τα τελευταία χρόνια έγινε παγκοσμίως γνωστό λόγω του Large Hadron Collider (LHC), του μεγαλύτερου επιταχυντή στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο, τον οποίο σχεδίασε, εγκατέστησε και επιβλέπει τη λειτουργία του. Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά 

Πετυχημένη η συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Έκθεση KAVALA EXPO 2010Απόλυτα πετυχημένη θεωρείται η συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής στην Έκθεση KAVALA EXPO 2010, η οποία διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Καβάλας από τις 24 έως τις 29 Σεπτεμβρίου και λαμβάνει χώρα στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας. Το stand της Περιφέρειας χαρακτηρίζεται ως ένα ελκυστικό, παράλληλα άρτια ενημερωτικό περίπτερο. Οι επισκέπτες δοκίμασαν παραδοσιακές γεύσεις που είχαν ετοιμάσει οι Γυναικείοι Παραγωγικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής, προβάλλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι Γυναικείοι Παραγωγικοί Συνεταιρισμοί:
  • «Γαία», «Λύρα» και Πέπλου Ν. Έβρου
  • Κοτύλης και Σατρών Ν. Ξάνθης
  • Καλού Αγρού και Κοκκινογείων Ν. Δράμας

Πιο αυστηρές γίνονται οι ποινές για φοροδιαφυγή σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την περαίωσηΠιο αυστηρές γίνονται οι ποινές για φοροδιαφυγή σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την περαίωση που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, σε αυτό προβλέπεται ότι η μη έκδοση περισσοτέρων από δέκα αποδείξεων, αξίας άνω των 500 ευρώ θα οδηγεί σε ποινή λουκέτου για 48 ώρες τα καταστήματα. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο μειώνονται δραστικά τα όρια της φοροδιαφυγής πάνω από τα οποία θα επιβάλλεται η ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης ενώ προσδιορίζεται ως αρμόδιο δικαστήριο για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής , πλημμελήματα ή κακουργήματα κατά περίπτωση το τριμελές πλημμελειοδικείο ή τριμελές εφετείο κακουργημάτων του τόπου της έδρας του φορολογούμενου ή της επιχείρησης.

    Οι νέες ποινές της εφορίας είναι οι ακόλουθες:

    " φυλάκιση εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του Φ.Π.Α. που συμψηφίσθηκε ή δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς, ανέρχεται σε ετήσια βάση έως το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ,

3ο Συνέδριο "Ο Ορφέας στη Θράκη - Μια δική μας υπόθεση".

O Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Έβρου σας προσκαλεί να
τιμήσετε με την παρουσία σας την εναρκτήρια τελετή και τις εργασίες του συνεδρίου

«Ο ΟΡΦΕΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ • ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ»

η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Oκτωβρίου 2010 στην Αλεξανδρούπολη,

στο ξενοδοχείο Thraki Palace.
 
O Πρόεδρος της Ν.Α.Ρ.Ε.
Γεώργιος Ι. Μηνόπουλος
Ομ. Καθηγητής Χειρουργικής Δ.Π.Θ.

Στέρεψαν» οι αντοχές των επιχειρηματιών του τουρισμού στη Θράκη, συστράτευση για έξοδο από την κρίσηΚάλεσμα συστράτευσης για την έξοδο από την κρίση, απηύθυνε εχθές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, συμμετέχοντας σε ημερίδα που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη, για τους «θησαυρούς του Έβρου», η Ένωση Πολιτών “Πολιτεία Θράκης”. Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου επανέλαβε ότι «η φετινή χρονιά δεν ήταν καλή», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα αποθέματα και οι αντοχές των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, στον Έβρο και τη Θράκη, έχουν στερέψει». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η αισιοδοξία και η διάθεση για ανάκαμψη και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να αναθεωρηθούν πολιτικές και πρακτικές, «ώστε να  μπούμε σε μια ανοδική τροχιά και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
«Ο Έβρος πρέπει να στοχεύσει στη διασυνοριακότητα και λόγω της θέσης του ως σύνορο της Ελλάδος και της Ευρώπης, αλλά και λόγω της εύκολης προσβασιμότητάς του», τόνισε σε 

Οδηγός για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων


Εντυπωσιακά αυξημένη εμφανίζεται η κινητικότητα στις Πολεοδομίες της χώρας, καθώς, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι πολίτες σπεύδουν με την είσοδο του φθινοπώρου να επωφεληθούν από την πολεοδομική ασυλία διάρκειας 40 ετών, που τους δίνει η πολιτεία, με την προϋπόθεση καταβολής προστίμου για την αλλαγή χρήσης ημιυπαίθριων χώρων.

    Από τις 350 αιτήσεις για ρύθμιση που ήταν η ημερήσια επίδοση στα τέλη Αυγούστου και τις 1.600 των αρχών του Σεπτεμβρίου, οι ρυθμοί επιταχύνθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, σε περισσότερες από 2.200 ημερησίως, γεγονός που οδηγεί στελέχη του Υπουργείου να κάνουν λόγο για «τρομακτική αύξηση».

    «Πρωταθλήτρια» υπηρεσία στην υποδοχή αιτήσεων είναι η Διεύθυνση Πολεοδομίας Νότιου Τομέα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής (Παλλήνη), ακολουθούμενη από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Ανατολικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών (Αγ. Παρασκευή) και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Νότιου Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών (Αργυρούπολη). Την Αθήνα ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια, ο νομός Έβρου είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, τον 

Τροποποιούνται οι τιμές των τελών κυκλοφορίαςΜειώσεις των τελών κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων για τα παλαιά και μεγάλα ΙΧ από 12 ευρώ έως και 330 ευρώ και αυξήσεις για τα καινούργια (που κυκλοφόρησαν από το 2005 και μετά) από 20 έως και 88 ευρώ προβλέπει το νέο σύστημα των τελών κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων, με βάση το οποίο θα καταβληθούν τα τέλη για το 2011. Παράλληλα θεσπίζεται νέο σύστημα για τα τέλη των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά από το 2011 και μετά τα οποία συνδέονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.
Στο νέο σύστημα τελών για τα υφιστάμενα ΙΧ καταργείται το κριτήριο της παλαιότητας. Για όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα που θα έχουν ταξινομηθεί έως και την 31-12-2010 (και για τις μοτοσυκλέτες, ασχέτως ημερομηνίας ταξινόμησης) θεσπίζεται ενιαία κλίμακα υπολογισμού με βάση τον κυβισμό του κινητήρα τους.
Παράλληλα ενσωματώνεται στα νέα τέλη ο χωριστός ειδικός φόρος που είχε επιβληθεί στα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού άνω των 1.929 κ.εκ. Τα τέλη κυκλοφορίας 2011 για τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν έως τις 31 - 12- 2010 συμπεριλαμβάνουν τον τυχόν ειδικό φόρο οχημάτων μεγάλου κυβισμού.
Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

"Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τους Τομείς κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) μετά την 1/1/2011"


"Νέο ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις", που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115/15-7-2010, τεύχος Α΄, επέρχονται τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που πρέπει να πληρούν από 1/1/2011 οι ασφαλισμένοι των Τομέων κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), προκειμένου να λάβουν σύνταξη από τους ανωτέρω Τομείς (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών και Τομέας Ασφάλισης Νομικών).

    Επίσης, με το ίδιο άρθρο καθορίζονται οι περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι 31/12/2010, οι οποίες δεν μεταβάλλονται με την ισχύ του ν.3863/2010.


Θεμελιωμένα Συνταξιοδοτικά Δικαιώματα
  Α. Συνταξιοδότηση με 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ή 60 ετών 

  Β. Συνταξιοδότηση με 37 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας
  Γ. Προσμέτρηση αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2011 και παραδείγματα δείτε παρακάτω :

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο δήμος Φερών και ο δήμος Gussing της Αυστρίας


Μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση των προοπτικών δημιουργίας ενός ερευνητικού κέντρου και ενός κέντρου ενημέρωσης για τη χρήση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας στις Φέρες του Έβρου, υπέγραψαν στην Αυστρία ο δήμαρχος του Güssing (Γκιούσινγκ), Peter Vadasz (Πίτα Βάντατς) και ο δήμαρχος Φερών, Γιώργος Ούστογλου, στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ελληνικού δήμου στην Αυστρία, με αφορμή την εγκατάσταση στις Φέρες μονάδας παραγωγής βιοντήζελ. 
Η περιοχή του Güssing αποτελεί πρότυπο για την εκμετάλλευση των ανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού έχει καταφέρει να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες και τις ανάγκες για ηλεκτρισμό, κερδίζοντας, παράλληλα, έσοδα της τάξης των 13,6 εκ. ευρώ το χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόστος για θέρμανση για ένα μέσο νοικοκυριό της περιοχής είναι μόλις 200 με 400 ευρώ το χρόνο.
Με την υπογραφή του μνημονίου που υπέγραψαν οι δύο δήμοι, ο δήμος Φερών, αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξασφαλίσει την υποστήριξη του υπουργείου Ενέργειας