Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Στοιχεία για τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο αποκάλυψε η Google


Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Google πληροφορίες για τους χρήστες 4.287 φορές στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2010. Την ίδια περίοδο, η βρετανική κυβέρνηση υπέβαλε παρόμοια αιτήματα περισσότερες από 1.000 φορές.
Αυτές είναι δύο από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στη νέα Έκθεση Διαφάνειας της Google, που περιλαμβάνει ένα σετ εργαλείων σχεδιασμένων για να μετρούν τα επίπεδα λογοκρισίας στο Ίντερνετ ανά την υφήλιο. Ομάδες προάσπισης ατομικών δικαιωμάτων χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της αμερικανικής εταιρείας, ζήτησαν όμως την παροχή ακόμη περισσότερων λεπτομερειών στο συγκεκριμένο θέμα.
Πριν από μερικούς μήνες, η Google είχε δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με τη συχνότητα που οι χώρες ζητούν από την εταιρεία να δώσει στοιχεία για συγκεκριμένους χρήστες, ή την λογοκρισία περιεχομένου. Ο νέος χάρτης και τα εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να δουν για κάθε χώρα τον αριθμό των αιτήσεων αφαίρεσης περιεχομένου που έχει υποβάλει, πόσες από αυτές ικανοποιήθηκαν αλλά και ποιες υπηρεσίες της Google επηρεάστηκαν από αυτές τις πρακτικές.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, είχαν εκδοθεί επτά αποφάσεις δικαστηρίου για την αφαίρεση 

Νίκος Καζαντζάκης - Ασκητική

Τα ΣαββατιάτικαΗ ουρά της αχλαδωτής ευτυχίας..

Μήπως η ευτυχία βρίσκεται σε δέκα χιλιάδες σταγόνες βροχής που θα σκοτώσουν ευπρεπώς το καλοκαίρι για να συνειδητοποιήσουμε ότι ήρθε ο Σεπτέμβρης και σε λίγο ο Οκτώβρης (χωρίς το επίμαχο για το σχολικό κολαστήριο «μ»), ώστε ο γεωργός να οργώσει το κουρασμένο από τον ήλιο χωράφι του;Μήπως δεν στέκομαι καθόλου καλά να νοσταλγώ τις εκθέσεις, ξανά-μανά, του Δημοτικού Σχολείου, που από τα πιο αγαπημένα μας θέματα ήταν η καθημερινότητα και η γλυκιά τρυφερή ανάσα των φθινοπωρινών μηνών; Μάλλον τα 'χω παίξει, πάντα αθεράπευτα εχθρός κάθε τεχνολογικής διευκόλυνσης (και γελοιοποίησης) και ειδικά των καλωδιωμένων επικοινωνιακών πρωταθλητών του στρες που περνιέται για life style ζωή. Δηλαδή σκατά, μετά συγχωρήσεως. 
Γι' αυτό στρουθοκαμηλίζω πως είμαι παρών σ' αυτή τη μαγευτική εποχή, που όλοι είναι και λίγο οικολόγοι και λίγο ανθρωπιστές και λίγο ενάντια στη χριστιανική βιομηχανία των παιδεραστών (βλ. καθολικισμός) και των λοιπών θαυμαστών που μας περικυκλώνουν. 
Με την αφορμή, περιττό να υπερτονίσω πόσο ανάποδα μου γύρισαν τα έντερα προχθές βλέποντας τον «Παναγιώτατο» Ανθιμο, φάτσα φόρα στη σαλονικιώτικη αντιμνημονιακή παράσταση του Αντώνη Σαμαρά. Εκείνες οι παλιές, για να επανέλθω, εκθέσεις όμως, νομίζω πως μας ασκούσαν πραγματικά στην ευαισθησία των εποχών. 
Και καθώς αναζητούσαμε σημειολογικά ταπεινά συμπεράσματα σαν παιδιά (βεβαίως άλλων καιρών) ανακαλύπταμε με σεβασμό τη ζωή. Την πραγματική ζωή. Ο Σεπτέμβρης ήταν ο μήνας που οι νοικοκυρές -τότε ήταν της μόδας η νοικοκυροσύνη- ετοίμαζαν το σπίτι σιγά σιγά για να υποδεχτούν τις ψυχρές όμορφες μέρες. Οι νοικοκύρηδες έπρεπε να αγοράσουν ξύλα (μιλώ κυρίως για τη βόρεια Ελλάδα, όμως αυτό ίσχυε κι αλλού) για τις σόμπες, που για να δουλέψουν καλά χρειάζονταν γενικό καθάρισμα των μπουριών και 

Αλυσίδα εστιατορίων κατά μπλογκ με υπαινιγμούς για εκβίαση

Στα αλώνια του Διαδικτύου θα λύσουν τις διαφορές τους ένα blog και μια αλυσίδα εστιατορίων, με τη δεύτερη να αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για απόπειρα εκβιασμού της.Στο επεισόδιο πρωταγωνιστούν το ιστολόγιο tromaktiko, το οποίο εμφανίστηκε στα διαδικτυακά δρώμενα λίγο μετά την αναστολή λειτουργίας του troktiko και τα εστιατόρια Noodle Bar, ενώ μετέχει και ένας ακόμα διαδικτυακός κόμβος, το athensbars.gr.
Ολα ξεκίνησαν όταν το athensbars νοίκιασε χώρο στη σελίδα του tromaktiko για να δημοσιεύει διαφημιστικές καταχωρίσεις με προτάσεις για τη νυχτερινή έξοδο. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε στο Noodle Bar να προβληθεί στο συγκεκριμένο blog, το οποίο στις 15 Σεπτεμβρίου απέρριψε την πρόταση μέσω της διαφημιστικής του εταιρείας. 
Την επόμενη ημέρα (στις 16 Σεπτεμβρίου, δηλαδή), στο tromaktiko δημοσιεύθηκε μια ανώνυμη καταγγελία, ο συντάκτης της οποίας ισχυριζόταν πως σε κατάστημα της αλυσίδας βρήκε ένα σκουλήκι στο πιάτο του.
Το Noodle Bar δεν απάντησε μέσω του tromaktiko στην καταγγελία, αλλά δημοσίευσε στις 

Αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες  • ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ» ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
 Συνάντηση διαλόγου και εργασίας στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οργανώνει το υπουργείο Παιδείας αύριο, στις 10 το πρωί, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

    Οπως ανακοινώθηκε απο το υπουργείο Παιδείας, η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και θα παρευρίσκονται: η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι των Διοικήσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

    Προσκεκλημένοι στη συνάντηση είναι, επίσης, ο υπουργός Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας της Πορτογαλίας, Jose Mariano Gago, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου και ο πρώην πρόεδρος του Dublin City University, Ferdinand von Prondzynski.

    Αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες

Τομές και ανατροπές στο ΙΚΑ για καλύτερη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων


Τομές και ανατροπές στο ΙΚΑ για καλύτερη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και επιχειρήσεων, προανήγγειλε, από το Ηράκλειο, ο νέος Διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

    Ο κ. Σπυρόπουλος μίλησε για πλήρη αποκέντρωση της διοίκησης του Ιδρύματος, στα πρότυπα των 13 "Καλλικρατικών" Περιφερειών. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Κρήτη», ανέφερε ότι μέσα στο 2011 θα γίνουν σοβαρές ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου το Ίδρυμα να ξεφύγει από το νόμο-μόρφωμα του 1934, ο οποίος διέπει τη λειτουργία του.

    Σύμφωνα με το νέο διοικητή το ΙΚΑ στο μέλλον θα έχει 13 διοικητές, έναν σε κάθε περιφέρεια και έναν 14ο στην Αθήνα, ο οποίος θα έχει επιτελικό ρόλο. Με τη δομή αυτή - 

Αινήσιο Δέλτα πρωτοβουλία πολιτών, κατοίκων του Δέλτα«Το Δέλτα του Έβρου έχει μια ιδιαίτερη σημασία για όλους εμάς τους κυνηγούς ως ένας από τους σημαντικότερους κυνηγετικούς προορισμούς της χώρας μας, πέραν των σημαντικών εθνικών χαρακτηριστικών που έχει η ευαίσθητη αυτή παραμεθόρια περιοχή. Θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία από όλους τους Έλληνες, ακόμη δε περισσότερο από τους πολιτικούς μας ηγέτες και την κρατική εξουσία. Δυστυχώς όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Το κράτος, όχι μόνο αδιαφορεί για το περιβάλλον και τους ανθρώπους της περιοχής, αλλά πιεζόμενοι από τις γνωστές "οικολογικές" ΜΚΟ και κατ' επάγγελμα αυτόκλητους προστάτες διαφόρων περιοχών της χώρας μας, επιχειρεί να απαγορεύσει το κυνήγι και όλες σχεδόν τις υπαίθριες ανθρώπινες δραστηριότητες στον ποταμό Έβρο. Επιχειρεί να κλείσει την περιοχή σε μια "οικολογική" αποστειρωμένη γυάλα, επιχειρεί να εκδιώξει τους ανθρώπους που εδώ και αιώνες ζουν στην περιοχή κυνηγώντας και ψαρεύοντας σε αρμονία με τη φύση. Και όλα αυτά, στο όνομα μιας ψευτοοικολογικής αντίληψης που εμφανίζεται στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις όπου η επαφή των κατοίκων με τη φύση περιορίζεται στα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και στα αστικά πάρκα. Βλέπετε, η "σωτηρία" του περιβάλλοντος δημιουργεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα και αντίστοιχα κέρδη - επιδοτήσεις για τις εταιρείες "σωτηρίας" του περιβάλλοντος.


Δυστυχώς ο Έβρος, όπως πολλοί από εμάς τον ξέρουμε, κινδυνεύει!! Κινδυνεύει από την 


Μια νύχτα στην Ακρόπολη..«Μια νύχτα στην Ακρόπολη... μνήμες από μία σπουδαία εποχή» 
του Απόστολου Σάντα

«Σε κάποιο βιβλίο του Κίπλινγκ, ή της Περλ Μπακ -δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς πότε και πού- διάβασα ότι οι γέροι Κινέζοι, όταν γεννιέται ένα καινούργιο εγγόνι τους, πηγαίνουν στο νεογέννητο και του εύχονται να ζήσει τη ζωή του σε ενδιαφέρουσες και σπουδαίες εποχές. Αυτό ακριβώς συνέβη σε μένα και τους συνομήλικούς μου Έλληνες. Ζήσαμε σε πολύ ενδιαφέρουσες και σπουδαίες εποχές…. Σε αυτά τα χρόνια, όλοι μαζί οι Έλληνες και Ελληνίδες, της λεγόμενης γενιάς του '40, ανεβάσαμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ψηλά και γράψαμε ιστορία».
Με αυτά τα λόγια ξεκινά το βιβλίο του Λάκη Σάντα, με τίτλο «Μια νύχτα στην Ακρόπολη... μνήμες από μία σπουδαία εποχή» των εκδόσεων Βιβλιόραμα, που παρουσιάστηκε την Δευτέρα το βράδυ στο αίθριο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Εκεί, στον ιερό βράχο, που πριν 69 περίπου χρόνια, ο Απόστολος Σάντας μαζί με τον Μανώλη Γλέζο έγραψαν ιστορία.