Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Διακόσια εκατομμύρια ευρώ στους ΔήμουςΜε 200.000.000 ευρώ (160 εκ. στο πλαίσιο της τακτικής επιχορήγησης και 40 εκ. για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων) ενισχύει του δήμους και τις κοινότητες το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου κατανέμονται από το λογαριασμό του υπουργείου, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τον τίτλο "Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων και Κοινοτήτων", ποσό 159.606.985 ευρώ, το οποίο αποδίδεται ως τακτική επιχορήγηση σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της χώρας.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι στο ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και των χώρων άθλησης που μεταφέρθηκαν σε δήμους και κοινότητες, καθώς επίσης και οι δαπάνες μισθοδοσίας των κατατασσόμενων σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σχολικών φυλάκων και εργαζόμενων σε προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», Κοινωνική Μέριμνα και για ΑμεΑ.

Επίσης, με άλλη απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου, το υπουργείο 

Πενήντα χιλιάδες ευρώ πρόστιμο στη Marfin για τα γεγονότα του ΔεκεμβρίουΑνακοίνωση του ΣΕΠΕ σχετικά με την έκθεση έρευνας για το εργατικό ατύχημα στο τραπεζικό υποκατάστημα της MARFIN
   Το σχετικό σημερινό δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας για το ατύχημα που έλαβε χώρα την 5.5.2010 στο τραπεζικό υποκατάστημα της MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε. επί της οδού Σταδίου 23ης, στηρίζεται στην έκθεση έρευνας του ΣΕΠΕ και συγκεκριμένα του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Αθηνών και Κρήτης, η οποία διαβιβάστηκε στις 2/07/2010 ως μηνυτήρια αναφορά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

     Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σε σχέση με το τραγικό γεγονός (εικοσιεπτά εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα τρία θανατηφόρα), η αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έδρασε άμεσα και με συνέπεια στη διερεύνηση της τήρησης των όρων υγείας και ασφαλείας στο εργασιακό χώρο του καταστήματος.
Σε σχέση με τη μη αποτελεσματική και ασφαλή εκκένωση του χώρου επιβλήθηκε το μέγιστο από τη νομοθεσία προβλεπόμενο πρόστιμο, ύψους πενήντα χιλιάδων ΕΥΡΩ με την ΠΕΠ 30/10-06-2010. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων αφορά στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στον χώρο της επιχείρησης, ανεξάρτητα από την έκθεση έρευνας η οποία αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.
Όσον αφορά στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, η έκθεση έρευνας - μηνυτήρια αναφορά που

Η περαίωση τερματίζει την ατιμωρησία Αντιμέτωπος με έντονο σκεπτικισμό απ’ όλες τις παρατάξεις, βρέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, κληθείς να παράσχει διευκρινήσεις για το νομοσχέδιο για την νέα περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που θα εισαχθεί προς συζήτηση την επόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απέδωσε την πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου του, όχι τόσο στην ανάγκη αύξησης των εσόδων που παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων για το 2010, όσο στην ανάγκη «απελευθέρωσης των φορολογουμένων από το παρελθόν», ενόψει μιας ριζικής αλλαγής του φορολογικού και φοροεισπρακτικού συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση που ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς κατά τη σχετική διαβούλευση (περιορισμός προκαταβολής, αύξηση δόσεων κλπ.), όπως επίσης και να ενταχθούν στην διαδικασία, όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα έτη 2008 και 2009.

    Η περαίωση δεν πρέπει να εντάσσεται στη «μετρολογία», αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο

Τζανέτος Καραμίχας: «ο αγροτικός τομέας πρέπει - και μπορεί - να είναι βασικός πυλώνας της ανάπτυξης»Την ανάγκη να δεί το πολιτικό σύστημα την αγροτική οικονομία ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, και να τον περιλάβει σε ένα συνολικό σχεδιασμό δυναμικής ανασυγκρότησης για την παραγωγή νέου πλούτου, επισημαίνει, σε συνέντευξή του στον «Αγροτικό Συνεργατισμό» που κυκλοφορεί, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας. Περιγράφει ταυτόχρονα τα δομικά εμπόδια που πρέπει να αρθούν (όπως η έλλειψη κτηματολογίου και συστήματος διαχείρισης των νερών) για να κινηθεί η οικονομία, αλλά και τις κατευθύνσεις ενός νέου αγροτικού μοντέλου: Στροφή στα ποιοτικά τρόφιμα, υποστήριξη των επενδύσεων, έλεγχο της αγοράς, επαγγελματική εκπαίδευση των αγροτών, καινοτομία, αναδιάρθρωση των συνεταιρισμών.
Σε ένα ζοφερό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον για ολόκληρη τη χώρα, οι αγρότες συνεχίζουν να χάνουν εισόδημα, ακόμα και να εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους. Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ;
Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε κρίση, απλά  η δημοσιονομική κρίση χειροτέρεψε τα πράγματα. Για να βγεις, όμως, από την κρίση δεν φτάνει να μειώσεις τις δαπάνες και να αυξήσεις τα έσοδα. Αυτά είναι βεβαίως τα πρώτα μέτρα που πρέπει να λάβει κανείς, αλλά είναι χωρίς αποτέλεσμα αν δεν συνοδευτούν από την ανάπτυξη, από την παραγωγή νέου πλούτου.
Είμαστε ο πρώτος φορέας, που από την αρχή, από τότε που εμφανίστηκε η κρίση, αντισταθήκαμε σε κατεστημένες λογικές και είπαμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, ακόμα και αν ήταν πράγματα αντιδημοφιλή.

Κοινή έκκληση Α. Τσίπρα και Α. Τας για «ειρήνη και αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών…»«Κοινή έκκληση για την ειρήνη, για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών» Ελλάδας και Τουρκίας, απηύθυναν σήμερα το μεσημέρι (12 η ώρα), από τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας-Τουρκίας, στη γέφυρα Κήπων, οι πρόεδροι του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας και του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας, Αλτέρ Τας, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν. Στην κοινή διακήρυξή τους, την οποία ανέγνωσε ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, τονίζεται πως «οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες και οι πολυδάπανοι εξοπλισμοί, αποτελούν ένα δυσβάσταχτο βάρος για τις οικονομίες της Ελλάδας και της Τουρκίας» και ότι «οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί των δύο χωρών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι υπερδιπλάσιοι του ευρωπαϊκού και του ΝΑΤΟϊκού μέσου όρου». «Η συνέχιση του μεταξύ τους ανταγωνισμού των εξοπλισμών είναι καταστροφική για τις δύο χώρες, βλάπτει και τις δύο κοινωνίες και ωφελεί μόνο τις στρατιωτικές βιομηχανίες και όσους θέλουν να εφαρμόσουν το ιμπεριαλιστικό δόγμα του “διαίρει και βασίλευε” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη. Υπογραμμίζεται επίσης πως «η αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα για πραγματική ειρήνη, αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις καλής γειτονίας, και θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική τους ανάπτυξη». 

Ο Κυνόδοντας πάει Όσκαρ !

Το δρόμο για τα Όσκαρ πήρε από χθες ο Κυνόδοντας, η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, καθώς επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη διαδικασία των βραβείων Όσκαρ στην κατηγορία Ξενόγλωσση Ταινία 2010.

Η ταινία επιλέχθηκε χθες κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, που συστήθηκε από το Yπουργείο Πολιτισμού ειδικά για αυτό τον σκοπό.
Η επιτροπή αποτελείται από τον κριτικό κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλο, τον διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη, τον διανομέα Γιώργο Τζιώτζιο, τη λέκτορα του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Αδάμου, τον σκηνοθέτη και πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Τάσο Μπουλμέτη, τον σεναριογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον κριτικό κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.
Ο Κυνόδοντας έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ 
ανά τον κόσμο, ξεκινώντας από τις Κάννες τον Μάιο του 2009, όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο του τμήματος «Ενα κάποιο βλέμμα» («Un certain regard»).
Η αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου θα αποφασίσει σε λίγους μήνες για την πεντάδα των ταινιών που θα συναγωνιστούν για το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλ

Εξέταση υποψηφίων οδηγών (αυτοκινήτων και μηχανών) , που εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες.

Απάντηση του κου Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε ερώτηση που είχε υποβάλει η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση, με θέμα τη διαδικασία εξέτασης υποψηφίων οδηγών (αυτοκινήτων και μηχανών) , που εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες.

Στην  απάντησή του ο κος Υφυπουργός   επισημαίνει ότι:

«Σχετικά με την κατάργηση της υπ.αρίθμ. 24391/2987/15.06.2010 «Τροποποίηση της 58930/480/99 (Β’ 526) υπουργικής απόφασης» η οποία παρείχε τη δυνατότητα εξέτασης των αγραμμάτων υποψηφίων οδηγών με ειδικό πρόγραμμα, σας γνωρίζουμε ότι με νεότερη υπουργική απόφαση, επανήλθε το προϋπάρχον σύστημα εξέτασης με τη διαδικασία εξέτασης στην ελληνική γλώσσα με ήχο και ακουστικά. Η δυνατότητα αυτή θα δίνεται πλέον και στους αλλοδαπούς, η μητρική γλώσσα των οποίων δεν περιλαμβάνεται στο σύστημα εξετάσεων υποψηφιών οδηγών (ΜΣΘΕΟ)».

Ο Ράσσιος υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης;

Συνεχίζεται το σήριαλ με την υποψηφιότητα του αντιπεριφερειάρχη Έβρου από το ΠΑΣΟΚ,γράφουν και σβήνουν ονόματα λίγες μόνο ημέρες πριν την κατάθεση των ψηφοδελτίων.
Θεωρούνταν σχεδόν βέβαια η υποψηφιότητα Χρήστου Πετριτζίκη, σχεδόν ανακοινώθηκε ο Θανάσης Γαλάνης.
Και αφού δεν φάνηκε να έχει απήχηση το όνομα του στρατηγού άρχισαν κάποιοι να διαρρέουν προς τα έξω το όνομα του γραμματέα της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ,αυτό ελέχθη και σε τοπικό κανάλι.
Το ερώτημα είναι ένα και ουσιαστικό,μπορεί ο Θανάσης Ράσσιος να συνθέσει τις διαφωνίες και τις διαφορές που υπάρχουν;Μπορεί μια καθαρά κομματική λύση να έχει απήχηση στην κοινωνία;
 
http://gkatzios.blogspot.com/

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2010 στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου

Εικαστικά εργαστήρια για σχολικές ομάδες, διοργανώνει σήμερα από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο Μουσείο Μετάξης του Σουφλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου “Πειραιώς”, συμμετέχοντας και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (24-26 Σεπτεμβρίου 2010).
Το θέμα των εκδηλώσεων για τη διετία 2009-2010, είναι οι «μάγοι», τα «ξόρκια» και τα «φυλακτά», υπό τον γενικό τίτλο «Η Μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο». 
Τα παιδιά του νηπιαγωγείου που θα βρεθούν στο χώρο του Μουσείου θα κατασκευάσουν δακτυλόκουκλες, θα ζωγραφίσουν και θα φτιάξουν κολάζ, οι μαθητές της πρώτης, δευτέρας και τρίτης τάξης του δημοτικού θα κατασκευάσουν κούκλες “μάγισσας” και οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού θα βάψουν υφάσματα με τον παραδοσιακό “μαγικό” τρόπο. 
Η συμμετοχή των παιδιών στα εργαστήρια θα είναι δωρεάν, ενώ ελεύθερη θα είναι η είσοδος και για όσους επισκεφθούν το Μουσείο Μετάξης το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Σεπτεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Ημερίδα για την «Αγροτική Πολιτική της Κυβέρνησης»


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης διοργανώνουν ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση 

την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10.30, 
στο ξενοδοχείο «ΦΙΛΙΑ» στην Κομοτηνή, 

με αντικείμενο την «Αγροτική Πολιτική της Κυβέρνησης».
 
Στη σύσκεψη, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Κουτσούκος ενώ παράλληλα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι αγροτικών φορέων της Περιφέρειας.

    Η συζήτηση είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο.

Το 2010, η καλύτερη χρονιά για την ελληνική παραγωγή κρασιού

Την καλύτερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας διανύει φέτος η ελληνική παραγωγή κρασιού σύμφωνα με την Ένωση Οίνοι Β. Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε διερεύνηση για είσοδο του εμφιαλωμένου σε νέες αγορές, ενώ ταυτόχρονα αναζητά και νέες συνέργιες, τόσο με τον κλάδο της εστίασης, όσο και με άλλους φορείς, που προωθούν προγράμματα σχετικά με τη γαστρονομία και οινογνωσία της χώρας μας.
Τα φετινά σταφύλια είναι υγιή, ώριμα και εκφραστικά, τόσο σε επίπεδο αρώματος όσο και γεύσης, τόνισαν τα μέλη της ένωσης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η φετινή παραγωγή κρασιού αναμένεται μειωμένη στη χώρα μας σε ποσοστό 20%-30%, στα 300 εκατ. λίτρα, έναντι της αντίστοιχης περσινής χρονιάς. Επισημαίνεται ότι η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Β. Ελλάδας, με τον διακριτικό τίτλο «Οίνοι Β. Ελλάδας», που απαρτίζεται από 39 μέλη, συμμετέχει σε ποσοστό 20% στον όγκο της συνολικής παραγωγής στη χώρα μας και σε 40% στο εμφιαλωμένο.
Σε επίπεδο εξαγωγών η Ελλάδα σε ετήσια βάση «στέλνει» εκτός συνόρων το 10%-12% της παραγωγής της, ήτοι 25-30 εκατ. λίτρα, και μάλιστα σε εμφιαλωμένη μορφή στο 99%, ενώ συμμετέχει με ποσοστό ίσως και μικρότερο του 0,5% στον παγκόσμιο ιστό, όπως τόνισε ο 

Το μυστικό του Τιτανικού

Το ναυάγιο του Τιτανικού τον Απρίλιο του 1912, που στοίχισε τη ζωή 1517 επιβατών, οφείλεται σε λάθος του πηδαλιούχου το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αποφευχθεί, υποστηρίζει ένα νέο βιβλίο στη Βρετανία από την εγγονή του μοναδικού επιζήσαντα αξιωματικού ναυτικού.

Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, η μοιραία πρόσκρουση στο παγόβουνο σημειώθηκε διότι οι άνδρες στη γέφυρα του Τιτανικού δεν είχαν χρόνο να αντιδράσουν όταν αντελήφθησαν τον κίνδυνο.


Η συγγραφέας λαίδη Λουΐζ Πάτεν, επικαλούμενη μαρτυρία του παππού της, δεύτερου αξιωματικού Τσαρλς Λαϊτόλερ, αποκαλύπτει ότι το παγόβουνο είχε επισημανθεί εγκαίρως, ωστόσο ο πηδαλιούχος πανικοβλήθηκε συχγύζοντας την εντολή πορείας του καπετάνιου με αποτέλεσμα να στρίψει το πηδάλιο προς τη λάθος πλευρά, με ολέθριες συνέπειες. 
Στην εντολή του πλοιάρχου να κατευθύνει το πλοίο αριστερά, ο ναύκληρος Ρόμπερτ Χίτσινς έστριψε το πηδάλιο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο λόγος ήταν ότι έτσι