Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών

 Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών, εξήγγειλε από το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Γιώργος Τζωρτζάτος. «Συνεχίζουμε δυνατά», είπε και πρόσθεσε: «Μετά το σημερινό φιάσκο και την απόφαση καρμανιόλα ενημερώνουμε την πολιτεία με τον ίδιο ρυθμό και δεν σταματάμε. Ό,τι ήταν να χάσουμε, το χάσαμε».
   Οι ιδιοκτήτες των φορτηγών σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων σε όλη την Ελλάδα.
   Το μεσημέρι, μετά την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου, «άναψαν» τα αίματα στον χώρο μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, καθώς οι συγκεντρωμένοι εκδήλωσαν τις αντιρρήσεις τους.
   Κατά την ομιλία του υπουργού Μεταφορών, Δημήτρη Ρέππα, την οποία παρακολουθούσαν από ηχητική εγκατάσταση, κινήθηκαν απειλητικά προς τους αστυνομικούς, που βρίσκονταν παραταγμένοι μπροστά στο μνημείο, πετώντας μπουκάλια, νεράτζια και φωνάζοντας συνθήματα και απωθήθηκαν με περιορισμένη χρήση χημικών. Ακολούθησαν αντεγκλήσεις μεταξύ των ιδιοκτητών φορτηγών και των αστυνομικών.
   Το μεσημέρι ένταση επικράτησε και στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του Χαϊδαρίου, όπου ο δρόμος έκλεισε στο ρεύμα προς την Αθήνα, καθώς ιδιοκτήτες φορτηγών και γερανοφόρων σε μια αιφνιδιαστική κίνηση μετακίνησαν τα οχήματά τους, σχηματίζοντας κομβόι με πρόθεση να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κέντρο της Αθήνας.
   Οι αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονται επί 24ώρου βάσεως στην περιοχή, έκλεισαν τον δρόμο με κλούβες των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά να σημειωθεί τεράστια ουρά από εκατοντάδες αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων εγκλωβίστηκαν στο συγκεκριμένο σημείο.
   Από το απόγευμα ανοιχτά είναι όλα τα σημεία που βρίσκονται φορτηγά εκτός από δύο: στο 23ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου όπου παραμένουν κλειστά και τα δύο ρεύματα και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στη Νέα Πέραμο που είναι κλειστό μόνο το ρεύμα προς Αθήνα.
   Γ.Πεταλωτής: "Η Ελλάδα δεν είναι ανοχύρωτη πολιτεία"

«Όχι» στην έκπτωση πάνω από 10% σε σχολικά βιβλία και βοηθήματα

Παράνομη έκρινε, με προσωρινή διαταγή του, το Μονομελές Πρωτοδικείο την πώληση σχολικών βιβλίων και βοηθημάτων με έκπτωση μεγαλύτερη του 10%. 
Το δικαστήριο έκανε δεκτή προσφυγή βιβλιοπωλείων (Πρωτοπορεία, Ιανός, Παπασωτηρίου κ.α) και Σωματείων βιβλιοχαρτοπωλών κατά του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκης με αφορμή την πώληση σχολικών βιβλίων με έκπτωση 20%.
Όπως τονίζεται στην προσφυγή, που έγινε δεκτή από το Πρωτοδικείο, η εταιρία Ελευθερουδάκης με την επιπλέον έκπτωση, με την οποία διαθέτει σχολικά βιβλία, παραβιάζει τον νόμο περί ενιαίας τιμής στα σχολικά βιβλία και βοηθήματα, καθώς και τις διατάξεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού.
Με την απόφασή του, το δικαστήριο απαγορεύει τη διάθεση της συγκεκριμένης κατηγορίας βιβλίων σε τιμή χαμηλότερη του 90% της τιμής πώλησης, καθώς και οποιαδήποτε διαφήμιση για την επιπλέον έκπτωση.

http://tvxs.gr

Νέος σχεδιασμός για το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας

Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, επισκέφθηκε σήμερα 22/09/2010 το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και ενημερώθηκε για το θέμα της σίτισης και στέγασης των φοιτητών. Η Υπουργός έδωσε έμφαση στη μέριμνα που πρέπει να υπάρξει για τους φοιτητές με χαμηλό εισόδημα. Συγκεκριμένα ανέφερε :

    Οι φοιτητικές εστίες, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, πρέπει να χρησιμοποιηθούν από αυτούς που έχουν ανάγκη. Μέσα στο καλοκαίρι έγινε μια σοβαρή δουλειά και τώρα οι νέοι φοιτητές θα βρουν 2.500 επιπλέον δωμάτια σε 17 εστίες .

    Μέχρι τώρα, υπήρχαν προβλήματα, καθώς κάποιοι έμεναν πολλά χρόνια στα δωμάτια και σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε και φαινόμενα έμμισθης ενοικίασης.

    Θέλω να κάνω σαφές, ότι τα δωμάτια στις εστίες - με τη συνεργασία του ΕΙΝ, των φοιτητών και των

Τον Έβρο επισκέπτεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος

Διήμερη ανεπίσημη επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε το πρωί στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης και σύμφωνα με το πρόγραμμά του, επισκέπτεται διαδοχικά, το μοναστήρι της Δαδιάς και τον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο. 
Αύριο θα προσκυνήσει στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδας, όπου θα γίνει και η επίσημη υποδοχή του και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε στρατιωτικά φυλάκια και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καστανεών.

ΟΑΕΔ : Στατιστικά στοιχεία ανεργίας

Στα 569.222 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Αύγουστο. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μια ελαφρά μείωση κατά -0,09% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Μια αντίστοιχα ελαφρά μείωση κατά -0,18% καταγράφεται σχετικά και με τους μακροχρόνια ανέργους.

    Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 191.653 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 3,76% (6.944 άτομα) σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 ενώ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εμφανίζονται μειωμένες κατά -36,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 52.660 και είναι ελαφρά μειωμένες κατά -0,24% σχετικά με τον Αύγουστο του 2009. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 18.225, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 21.185 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 25.380. Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου κατά τον Αύγουστο (39.410) εμφανίζεται αυξημένο κατά +10,31% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 (35.728).

Ρύθμιση οφειλών με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου επιχειρήσεων της Θράκης


Με την απόφαση 2/20087/0025 της 30ης Ιουνίου 2010 δίνεται η δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στις επιχειρήσεις του Νομού Δράμας, εξαιρώντας όλους τους άλλους Νομούς της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης.
                Η απόφαση αυτή αποτελεί κατάφωρη και κραυγαλέα αδικία σε βάρος όλων των επιχειρήσεων των υπολοίπων Νομών της Περιφέρειας που βρίσκονται στην ίδια ή και ακόμη χειρότερη οικονομική θέση.
                Επιπλέον η απόφαση αυτή, της άνισης μεταχείρισης, προκάλεσε την δίκαιη διαμαρτυρία των Επιμελητηρίων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, τα οποία ζητούν την αποκατάσταση της αδικίας με την επέκταση της ρύθμισης.

Ενόψει όλων αυτών
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Αν προτίθεται να προβεί σε επέκταση της προαναφερθείσας ρύθμισης και για τις επιχειρήσεις του συνόλου της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Ο Ερωτών Βουλευτής
 Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου

Κτιριακό πρόβλημα στις αστυνομικές υπηρεσίες του Νομού Έβρου και οι δυσκολίες στην πρόσβαση των ΑΜΕΑ προς αυτές.


Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη :«Οι κτιριακές εγκαταστάσεις των αστυνομικών υπηρεσιών του Νομού Έβρου, σχεδόν στο σύνολό τους, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Κάποιες από αυτές στεγάζονται σε κτίρια του Δημοσίου και άλλες σε μισθωμένα κτίρια. Ειδικότερα οι υπηρεσίες έδρας της Α.Δ. Αλεξανδρούπολης στεγάζονται σε 6όροφο μισθωμένο κτίριο ηλικίας πάνω από 40 έτη. Οι συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού αλλά και του συναλλασσόμενου κοινού βρίσκονται σε οριακό επίπεδο, ο μοναδικός ανελκυστήρας του κτιρίου παρουσιάζει συχνά βλάβες με μεγάλο κίνδυνο να προκληθεί σοβαρό ατύχημα.
Επίσης δεν υπάρχουν χώροι αναμονής για το κοινό και φυσικά ούτε λόγος για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, παράλληλα τα γραφεία  των προϊσταμένων των υπηρεσιών δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικά σε θέμα  χώρου. Ενώ δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι για αποθήκες του αρχειακού υλικού των υπηρεσιών.
Το κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Αλεξανδρούπολης δεν πληρεί τους κανόνες υγιεινής, τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους αστυνομικούς, που εκτελούν τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Η θέρμανση το χειμώνα στους 


Διαβούλευση για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων

 Τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων των φορολογούμενων κατέθεσε για διαβούλευση με τους αρμόδιους το υπουργείο Οικονομικών.

    Το σχέδιο νόμου του υπουργείου που απεστάλη σε όλους τους φορείς της αγοράς περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την περαίωση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών για τις διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31 - 12 - 2009, στην οποία εντάσσονται και οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια καθώς και ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

    Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε τέσσερις μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση τους ενώ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σύντομα στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του όπως και στην διεύρυνση και αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή.

    "Καλούμε τους φορολογούμενους και τις φορολογικές αρχές να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να χτίσουν στο παρόν και στο μέλλον μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνέπειας που θα διασφαλίζει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από όλους τους πολίτες. Είναι μία "τελευταία ευκαιρία" για μία "νέα αρχή" σημειώνει στην ανακοίνωση του το υπουργείο. Σημειώνει, επίσης, ότι "το 2011 θα είναι η χρονιά της δραστικής ποινικής καταστολής της φοροδιαφυγής σε όλες τις εκφάνσεις της".

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε απάντηση στην από 12-7-2010 αναφορά της βουλευτού ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Έβρου, κας. Όλγας Ρενταρή – Τέντε, σχετικά με τα έργα που θα πρέπει να γίνουν στο αλιευτικό καταφύγιο Σαμοθράκης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο της απάντησης βρίσκεται σε εξέλιξη ανοικτή πρόσκληση, ύψους δημόσιας δαπάνης 30 εκατ. ευρώ για την υποβολή προτάσεων έργων προκειμένου να ενταχτούν και χρηματοδοτηθούν έργα στο πλαίσια του μέτρου «Αλιευτικοί λιμένες τόποι εκφόρτωσης και καταφύγια» του άξονα «Μέτρα κοινού ενδιαφέροντος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007-2013.
Η πρόσκληση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Προγράμματος www.alieia.gr καθώς και από την ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του
ΕΠΑΛ.
Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης, αναφέρονται συγκεκριμένες οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων και για τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτές.
Οι υποβαλλόμενες προτάσεις αξιολογούνται από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μ ε την προϋπόθεση ότι τη στιγμή της υποβολής της πρότασης υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις.
 Η κα. Ρενταρή – Τέντε, εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή και ευελπιστεί να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι που θα υποβάλουν προτάσεις γα το παρόν έργο.

H αβάσταχτη ελαφρότητα της ανεπάρκειας

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ανεπάρκειας έρχεται με την αποδόμηση μιας προσωπικότητας καλά κρυμμένης και οχυρωμένης πίσω από σκιές μισόλογα και δήθεν . Η απέλαση του φαίνεσθαι , που όταν έρχεται να τεκμηριώσει , να αρθρώσει , να καταθέσει ..έχει ελάχιστα ή τίποτα να πει . Υπέρμετρος εγωισμός  , λογική κλειστή και στενά όρια σκέψης , κλεισμένα στο εγώ  και εγκλωβισμένα πάλι από αυτό . Το είδωλο στον καθρέπτη το είδε κανείς ; τη λανθάνουσα εικόνα ; όχι σίγουρα .. η αυτογνωσία πάει περίπατο ..
Ε  , λοιπόν  στη λανθάνουσα εικόνα πρέπει να δώσουμε βάση , σε αυτή που μας ξεγελάει με ότι φαίνεται και δεν είναι , με ότι βάζει πήχη ψηλά αλλά πρέπει να σκύψεις για να το φτάσεις , με ότι υποτίθεται αλλά δεν στοιχειοθετείται ..
Η λανθάνουσα εικόνα είναι που κάνει τη ζημιά , όχι στους γύρω μας , στους εαυτούς μας .
Πιστεύουμε και εξ απατώμεθα  από τη λανθάνουσα εικόνα , του φαίνεσθαι που έχουμε στήσει για τον εαυτό μας , τη ζωή μας  , τα μπορώ μας και τα θέλω μας , με όλα μας τα πρέπει και πέφτουμε στην ίδια μας την παγίδα . Στα πρέπει ..και ξεχνάμε τα θέλω , τα έχω , τα μπορώ .. όταν λοιπόν μια προσωπικότητα , στήνεται , στηρίζεται και αρέσκεται στην κατασκευασμένη λανθάνουσα εικόνα , πολύ γρήγορα όταν πρέπει και καλεστεί να τη στηρίξει την αποδομεί και μόνος του .
Αλήθεια πόση απογοήτευση μπορεί να νιώθει κάποιος όταν συνεχίζει και στηρίζει κάτι τέτοιο ; και γιατί συνεχίζει να το κάνει ; από υπέρμετρο εγωισμό και πάλι !
Κρίμα .. είναι αβάσταχτο το βάρος , της ελαφρότητας μιας ανεπάρκειας , εμένα με απογοητεύει πολύ  , πόσο μάλλον η άρνηση στην όψη του πραγματικού ειδώλου μας .