Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

"Πήρε φωτιά " το Κολοσσαίο στη Ρώμη

Το αμφιθέατρο «Κολοσσαίο» στη Ρώμη τυλίχτηκε στις φλόγες χθες το βράδυ, ως μέρος μίας καλλιτεχνικής παράστασης, που είχε όμως και παιδαγωγικό χαρακτήρα.
Δεν επρόκειτο για πραγματικές φλόγες, αλλά για προβολή εντός γιγαντιαίου μεγέθους βίντεο.
Μάλιστα, δεν σχεδιάστηκε απλώς ως καλλιτεχνικό δρώμενο, αλλά είχε στόχο να σοκάρει τους Ιταλούς, ώστε να σέβονται περισσότερο την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Οι διοργανωτές είπαν ότι τουλάχιστον 100.000 άτομα παρακολούθησαν ζωντανά την ψευδαίσθηση.

tospirto. πυροδοτεί την τέχνη, επειδή δεν μπορεί πλέον να πυροδοτεί το τσιγάρο.

Ο Λάκης Λαζόπουλος και η ομάδα των συνεργατών του, σας καλωσορίζουν στο www.tospirto.net που θα ενημερώνει καθημερινά για ό,τι συμβαίνει, αρχικά, στο θέατρο και, στη συνέχεια, σε όλες τις τέχνες. Ένα παράθυρο στον κόσμο και τους ανθρώπους του θεάτρου με έγκυρη και ουσιαστική προσέγγιση. Ό,τι συμβαίνει πάνω στη σκηνή αλλά και πίσω απ' αυτήν: στις πρόβες, στις προετοιμασίες.
Παραστάσεις, πρεμιέρες, πρόσωπα, γεγονότα, συνεντεύξεις, ειδήσεις με εικόνα και ήχο, εύκολα και γρήγορα στην οθόνη του υπολογιστή σας.

tospirto.net πυροδοτεί την τέχνη, επειδή δεν μπορεί πλέον να πυροδοτεί το τσιγάρο.


Το σπίρτο τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση; Ε, όχι δα! Μπορεί η αντικαπνιστική εποχή να μην ευνοεί και πολύ τις δημιουργικές «φωτιές» (μεταξύ μας, άντε να δουλέψεις χωρίς τσιγάρο), εμείς πάντως ανάψαμε το δικό μας e-σπίρτο ελπίζοντας ότι η νεαρή του σπίθα θα συγκεντρώσει γύρω της όλα τα μέλη της καλλιτεχνικής «φυλής». Να όπως σήμερα το πρωί που η επίσημη παρουσίαση στο καφέ του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, από τον Λάκη 

Προγράμματα του ΟΑΕΔ

Από την υπηρεσία του ΟΑΕΔ γίνεται γνωστό ότι μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για τα προγράμματα:
1.  «Πρόγραμμα επιχορήγησης μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν
0-3 άτομα για την μερική απασχόληση ανέργων ηλικίας έως 50 ετών»
 
2.  «Συνδυασμένο Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την
πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων»
 
3.  «Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας για ανέργους, ηλικίας 45 ετών
και άνω, έτους 2007»
4.  «Πρόγραμμα Επιχορήγησης επιχειρήσεων και Φορέων του Ιδιωτικού
και Δημόσιου Τομέα για την πρόσληψη επιδοτουμένων ανέργων»
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων Λήγει την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010 για συμμετοχή στα ανωτέρω προγράμματα.

ΠΑΣΟΚ : Η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Νοεμβρίου 2010 προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση τον ερχόμενο Νοέμβριο, αποτελούν το κρίσιμο ορόσημο της ανάδειξης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας που θα συνδιαμορφώσει - με όχημα τον Καλλικράτη - τη νέα αρχιτεκτονική του κράτους. Επιδιώκουμε την επανεκκίνηση της χώρας μας. Να πετύχουμε τους μεγάλους στόχους της ελληνικής κοινωνίας. Αξιόπιστο και με διαφάνεια στη λειτουργία του κράτους, βιώσιμη ανάπτυξη, επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους.

Το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ ορίζει τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες το Κίνημα δηλώνει τη στήριξή του σε υποψηφίους Δημάρχους και αυτοδιοικητικές παρατάξεις.

Η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε και μέσα από συνεχή διαδικασία αξιολόγησης και διαβούλευσης, ανακοινώνει σήμερα υποψηφιότητες για τους ακόλουθους καλλικρατικούς δήμους:


ΔΗΜΟΙ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
ΑΓΡΑΦΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣΘόδωρος Μπαμπαλής
ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΠέτρος Βαφίνης
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣΗλίας Γιαννακάκος
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΜιχάλης Βλαχόπουλος
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣΞενοφών Μανιατογιάννης
ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣΚώστας Κόκορης
ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣΜανώλης Σταυρακάκης
ΔΕΛΦΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣΑπόστολος Καραχάλιος
ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣΓιάννης Μπουροδήμος
ΔΡΑΜΑΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ

Ξεχειλίζει ο Εβρος από λαθρομετανάστες

Σε κύρια πύλη εισόδου παράνομα εισερχόμενων μεταναστών στη χώρα έχει μετατραπεί ο Εβρος.
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφάρμοσε η Frontex στο Αιγαίο απέτρεψε τα κυκλώματα να διοχετεύουν τους παράνομους μετανάστες στα νησιά και να προτιμούν την περιοχή του Εβρου, απ’ όπου από τις αρχές του 2010 έχουν εισέλθει στη χώρα περισσότεροι από 14.000 λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με αναφορά που έχει αποστείλει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Εβρου, Ελένη Τσιαούση, στον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, σε σχέση με το 2009 παρουσιάζεται αύξηση της εισόδου των λαθρομεταναστών κατά 313,8% τον Μάιο, κατά 398,8% τον Ιούνιο, και κατά 388,6% τον Ιούλιο.
Μόνο τον Ιούλιο του 2010 από την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας συνελήφθησαν 3.727 μετανάστες, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός τον Ιούλιο του 2009 ήταν μόλις 331. Το πρόβλημα τείνει να γίνει εκρηκτικό και ήδη ακούγονται «επίσημες φωνές» να ζητούν να ασφαλισθούν τα χερσαία περάσματα με συρματόπλεγμα?
Οι μετανάστες προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, το Ιράκ και το Κουρδιστάν. Αυτό που γνωρίζουν πια όλοι, αρχές και πολίτες, είναι πως οι παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες δεν κρύβονται πλέον, αλλά αναζητούν οι ίδιοι τις αστυνομικές αρχές για να παραδοθούν και να πάνε στους χώρους υποδοχής, όπου διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

Και με παλαιότερες ερωτήσεις έχουμε θίξει τις σοβαρές ελλείψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που παρουσιάζει το νησί της Σαμοθράκης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στη λειτουργία βασικών εργαστηρίων.

    Η υποστελέχωση δυσχεραίνει εξαιρετικά την πρόληψη-διάγνωση-πρωτοβάθμια περίθαλψη-ίαση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού, με αποτέλεσμα να απαιτείται η μετακίνηση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ακόμα και για απλές εξετάσεις. Η αδυναμία δε διάγνωσης-διακομιδής λόγω της έλλειψης παραϊατρικού προσωπικού και δυσμενών καιρικών συνθηκών θέτει πολλές φορές σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

    Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Κ.Υ. Σαμοθράκης διαθέτει 25 οργανικές θέσεις για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, από τις οποίες είναι καλυμμένες μόνο οι 13.

    Αυτή τη στιγμή το Κ.Υ. δεν διαθέτει παιδίατρο και οδοντίατρο, ενώ οι αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου καλύφθηκαν με τρεις ειδικούς γιατρούς (1 Παθολόγο, 1 Χειρουργό, 1 Γενικό Γιατρό) έναν ειδικευόμενο Γενικής Ιατρικής και δύο Αγροτικούς Γιατρούς.

Σύσκεψη για το νέο νόμο που ρυθμίζει θέματα υπηρεσιακής κατάστασης και εξέλιξης των στελεχών των Ε.Δ

Σε κοινή συνεδρίαση των Ανωτάτων Συμβουλίων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων προέδρευσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Πάνου Μπεγλίτη και του Α/ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου κ. Ιωάννη Γιάγκου.

    Στη σύσκεψη μετείχε το σύνολο των Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων, Αντιπτεράρχων, Υποναυάρχων και Υποπτεράρχων καθώς και άλλα επιτελικά στελέχη των τριών κλάδων.

    Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε το νέο νόμο που ρυθμίζει θέματα υπηρεσιακής κατάστασης και εξέλιξης των στελεχών των Ε.Δ, θέματα δομής διοίκησης και δομής δυνάμεων, επιφέρει μεταβολές στη νομοθεσία περί Στρατολογίας, εισάγει το θεσμό του Ειδικού Έφεδρου Οπλίτη, λύνει εκκρεμότητες χρόνων σε σχέση με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, διαμορφώνει τη γέφυρα για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει στα εξοπλιστικά προγράμματα σύμφωνα με τη νέα κοινοτική οδηγία, ρυθμίζει θέματα Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θέματα σχέσεων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ΟΤΑ ως προς τα μη ενεργά στρατόπεδα.

    Ο κ. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες για την εφαρμογή του νέου νόμου, ενώ είχε επίσης την 


Ημερίδα με θέμα: «Όρεξη για ζωή αθλητισμός & παιδική παχυσαρκία»Ελένη Τσιαούση : Αναφορά για λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των καπνοπαραγωγών της Θράκης.

Στην  αναφορά  της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Οι  κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες στη Θράκη έχουν συντελέσει στην παραγωγή μιας ποικιλίας ανατολικών καπνών αρίστης ποιότητας, με συνέπεια να αποτελεί κύρια απασχόληση μεγάλου αριθμού αγροτών,  οι οποίοι και παράγουν ετησίως 21.000 τόνους εξαιρετικής ποιότητας καπνά.
Οι καταστροφικές βροχοπτώσεις και η χαλαζόπτωση που έπληξαν την περιοχή της Θράκης αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στους καπνοπαραγωγούς ολόκληρης της Θράκης. Επίσης οι καλλιέργειες του καπνού φέτος προσβλήθηκαν από μια σειρά ιώσεων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και να εισέρχονται σε άθλια οικονομική κατάσταση. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις όπου οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής εγκαταλείπουν τα χωράφια τους και την παραγωγή καπνού προκειμένου να μεταναστεύσουν, εξαιτίας της αδιέξοδης οικονομικής 

Αποφάσεις για περαίωση και επενδύσεις

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το όριο του τζίρου των επιχειρήσεων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση με την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η πολιτική προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, ενώ η άντληση εσόδων, η μείωση δαπανών, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας με τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου.

Με τους ελεγκτές της τρόικας να επισκέπτονται για ακόμα μία φορά το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα, το οικονομικό επιτελείο προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην:
  • ολοκλήρωση κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011
  • στις απαιτούμενες δράσεις για την κάλυψη της υστέρησης των εσόδων και
  • στη προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων
Με στόχο να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων και να μην εξανεμιστεί το μαξιλάρι από τις περικοπές των δαπανών, οι ελεγκτές δίνουν έμφαση:

Χρέη 1,7 δισ. ευρώ, η προίκα των δήμων

Μόνο 370 από τους 1.034 είχαν αποστείλει οικονομικά στοιχεία έως τις 6 Σεπτεμβρίου, παρά τις συνεχείς παρατάσεις που έχουν λάβει

Πολλά ερωτήματα για την ίδια τη βιωσιμότητά τους προκαλούν τα οικονομικά στοιχεία των δήμων, ενώ παράλληλα -τι οξύμωρο- δίνουν την πιο πειστική απάντηση σε ό, τι έχει να κάνει με το γιατί η τρόικα θεωρεί το ζήτημα αυτό ως μία από τις σημαντικότερες απειλές του προϋπολογισμού. Σημειώστε: Τα χρέη τους διαμορφώθηκαν το 2009 στο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ελλείμματά τους ξεπέρασαν τα 287 εκατ. ευρώ.
Το εντυπωσιακότερο; Για φέτος, βάσει των όσων αναγράφονται στο Μνημόνιο, ο στόχος είναι να μηδενιστούν οι ζημιές τους, κάτι, όμως, που φαντάζει από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο. Αν συνυπολογισθεί, μάλιστα, ότι μεσολαβούν και οι εκλογές του Νοεμβρίου...
Ενδεικτικά της κακοδιαχείρισης είναι κατ' αρχήν τα ίδια τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία τους. Υπάρχουν οι ισολογισμοί μόνο 370 δήμων από το σύνολο των 1.034 σε ολόκληρη τη χώρα. Τι προκύπτει (έστω από αυτούς); Οτι το 2009 άντλησαν περισσότερα κεφάλαια από τις υποχρεώσεις που είχαν και παρ' όλα αυτά κατέγραψαν ζημιές! Συνολικά, οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες ανήλθαν σε κάτι παραπάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότησή τους ξεπέρασε τα 3,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο απολογισμός τους ήταν αρνητικός, αντί για θετικός...
Και όμως, το χρέος τους σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας δεν είναι υψηλό. Τα στοιχεία του

Το Μαξίμου μετακομίζει


Στη Βασιλίσσης Σοφίας Η γνωστή δημοσιογραφική έκφραση «πηγές του Μαξίμου» θα εκλείψει, ως φαίνεται, τις προσεχείς ημέρες, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μετακόμιση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και των στενών συνεργατών του στο νέο και τεχνολογικώς υπερσύγχρονο «στρατηγείο» του, στον 6ο όροφο του υπουργείου των Εσωτερικών, επί της οδού Β. Σοφίας.

Με νίκη ξεκίνησε ο Έβρος Σουφλίου

Με το δεξί ξεκίνησε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για τη φετινή σεζόν ο Έβρος Σουφλίου που επιβλήθηκε με 1-0 του Εθνικού Γαζώρου. 
Η ομάδα του Χρήστου Χρηστούδη που πέρσι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα διεκδικώντας μέχρι την τελευταία αγωνιστική την άνοδο στη Γ Εθνική θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα τέρματα αν ήταν πιο προσεκτική στην τελική προσπάθεια. 
Ο Αρβανιτοζήσης στο 52 πέτυχε το γκολ που έκρινε τη συνάντηση.

Περιφερειακό