Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Η επέλαση των μετριοτήτων μέσω του «φαίνεσθαι»

Αν καλούμασταν να ορίσουμε την έννοια της μετριότητας ως μέτρο αξιολόγησης της ανθρώπινης δραστηριότητας, νομίζω ότι η καταλληλότερη τεχνική θα ήταν να εντοπίσουμε την αντίθετη αυτής. Επειδή η έννοια της μετριότητας συνοδεύεται από αρνητικό πρόσημο (ως μέτριος συνήθως νοείται, χάριν ευγενείας, ο «κακός»), ως αντίθετο θα ορίζαμε την έννοια της ποιότητας, στον βαθμό που αυτή γίνεται αντιληπτή ως αξιολογικός όρος με θετικό πρόσημο. Οι δύο αυτές έννοιες διαγράφουν ένα νοητό άξονα επί του οποίου ο αξιολογών τοποθετεί τον αξιολογούμενο. Έναν άξονα του οποίου συνιστούν τα δύο άκρα και ο οποίος, αυθαίρετα ή δικαιολογημένα, καταδιώκει τον κάθε άνθρωπο σε κάθε διάσταση της κοινωνικής του δραστηριότητας και σε κάθε μια από τις πολλαπλές του ταυτότητες: Επαγγελματική, ερασιτεχνική, επιστημονική, γονεϊκή κ.τ.λ. Η έννοια της μετριότητας στις κοινωνικές δραστηριότητες του ανθρώπου, εκ φύσεως έννοια αξιολογική, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή παρά έχοντας υπόψη το αντικείμενο επί του οποίου καλούμαστε να προβούμε σε αξιολόγηση. Δεν είναι δυνατό ένας άνθρωπος να είναι μέτριος σε όλα ή, αντίστοιχα, ποιοτικός σε όλα.
Η μετριότητα και η ποιότητα συνιστούν ιδιότητες που δεν ενυπάρχουν εκ της φύσεως, αλλά αναδεικνύονται, στον βαθμό που ως αντικείμενο αξιολόγησης ορίζεται κάποιος ρόλος ή ταυτότητα επιλογής. Π.χ. ο νοούμενος ως μέτριος συγγραφέας δεν γεννήθηκε ως τέτοιος, αλλά κατέστη μέτριος αφότου κατέστη συγγραφέας. Αντιστοίχως και ο νοούμενος ως ποιοτικός συγγραφέας. Η ανάδειξή τους είναι εξαρτημένη μεταβλητή εξωτερικών παραγόντων όπως η ευφυία, τα διάφορα περιβάλλοντα εντός των οποίων το άτομο κινείται κ.τ.λ., αλλά και εσωτερικών, όπως η εργατικότητα, η βούληση, η ευεξία κ.τ.λ. Η μετριότητα μπορεί να αποφευχθεί και η ποιότητα να καταπνιγεί, αναλόγως της αλ-ληλεπίδρασης αυτών (και άλλων πολλών) παραγόντων.

Το Athens Video Art Festival στη Νέα Ορεστιάδα

Η 6η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων “Athens Video Art Festival 2010”, περιοδεύοντας στην Ελληνική περιφέρεια με την συνδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Νέα Ορεστιάδα, το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων της Ελλάδας, που εκπροσωπεί τη χώρα μας διεθνώς κερδίζοντας φορείς, κοινό, και την υποστήριξη περισσότερων από 7.200 καλλιτεχνών από 50 χώρες από όλο τον κόσμο.

Μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στα νέα μέσα που σηματοδοτούν το σύγχρονο Πολιτισμό...

Θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε εντυπωσιακές προβολές video art, animation καθώς και εκθέσεις βίντεο - εγκαταστάσεων και ψηφιακής εικόνας (gital imagdie).


http://patounik-dionysos.blogspot.com/

Μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα

Ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από χρόνια πείνα μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια χάρη στις καλύτερες οικονομικές συνθήκες και τις μειωμένες τιμές των τροφίμων, δήλωσε στις 14 Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAΟ) του ΟΗΕ.
Περίπου 925 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται το 2010, λιγότεροι από τα 1,02 δισεκατομμύρια που ήταν πέρυσι, ο μεγαλύτερος αριθμός που είχε καταγραφεί τις τελευταίες 4 δεκαετίες, αναφέρει σε έκθεσή του ο FAO.

Σύμφωνα με τον οργανισμό οι περισσότεροι άνθρωποι που υποσιτίζονται ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τα δύο τρίτα μάλιστα ζουν σε επτά μόνο χώρες: το Μπαγκλαντές, την Κίνα, το Κονγκό, την Αιθιοπία, την Ινδία, την Ινδονησία και το Πακιστάν.

"Το γεγονός ότι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να υποσιτίζονται μετά το τέλος της

Σαν Σήμερα : Όταν ο Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολήθηκε

Κώστας Γεωργάκης
1948 – 1970

Φοιτητής της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, που αυτοπυρπολήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας. Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1948 και ήταν μέλος της ΕΔΗΝ, της Νεολαίας της Ενώσεως Κέντρου. Τον Ιούλιο του 1970 αποκάλυψε ανώνυμα ότι η Χούντα των Αθηνών είχε διεισδύσει με ανθρώπους της και διαβρώσει τις ελληνικές φοιτητικές οργανώσεις στην Ιταλία. Η ταυτότητά του γρήγορα έγινε γνωστή και ο ίδιος φοβούμενος για την τύχη της οικογένειάς του στην Ελλάδα αποφάσισε να κάνει μια εντυπωσιακή ενέργεια, που θα προκαλέσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 1970, ο Γεωργάκης έγραψε ένα γράμμα στον πατέρα του, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο γιος σου δεν είναι ήρωας, είναι ένας άνθρωπος σαν τους άλλους, ίσως μάλιστα να φοβάμαι και λίγο περισσότερο… Φίλα τη γη μας για μένα».
Αφού τελείωσε το γράμμα, βγήκε από το σπίτι και με το 500αράκι Φιατάκι του, που είχε κολλημένη μια φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου στο παρμπρίζ του, έφτασε στις 3 τα ξημερώματα στην Πλατεία Ματεότι της Γένοβας. Από το πορτ μπαγκάζ πήρε τρία μπουκάλια γεμάτα βενζίνη και ύστερα κατευθύνθηκε προς τα σκαλιά του Παλάτσο Ντουκάλε, στο οποίο στεγάζονταν τότε τα δικαστήρια της πόλης. Κάτω από τη μεγάλη στοά, άνοιξε τα μπουκάλια και έριξε τη βενζίνη στα ρούχα του. Μετά άναψε το σπίρτο...

Το τρένο της κλιματικής αλλαγής ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ 2010 σήμερα στο Σουφλί

ΣΟΥΦΛΙ 
Παρουσιάσεις για την Κλιματική Αλλαγή (FameLab Ελλάδος)
 
Την  Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, 12:00-14:00 

Στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Τσιακίρη 

Η δράση περιλαμβάνει και την προβολή της ταινίας The Age of StupidΤο British Council σε συνεργασία με τη Νομαρχία Έβρου σας προσκαλούν σε μια σειρά δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί, αλλά και τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, με θέμα την Κλιματική Αλλαγή.

Από τον Ιούλιο του 2005, μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης λειτουργεί η σιδηροδρομική σύνδεση Φιλία - Dostluk Express. Στο πλαίσιο του προγράμματος Challenge Europe του British Council, μια ομάδα νέων Ελλήνων 'Συνηγόρων του Κλίματος' θα ταξιδέψουν με το τρένο στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Τούρκους 'Συνηγόρους του Κλίματος', σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι η κλιματική αλλαγή περνά τα σύνορα των κρατών και πως για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές της, οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεργαστούν.

Εγκαινιασμός Αγίου Τρύφωνα απο τον Σύλλογο " Ο Στάφυλος "

Πραγματοποιήθηκε χθες ο εγκαινιασμός του εξωκκλησίου  του Αγίου Τρύφωνα από τον σύλλογο ο " Στάφυλος " παρουσία   του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ Δαμασκηνού .
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους  εκπρόσωποι του Δήμου , η βουλευτής Έβρου κ. Τσιαούση Ελένη , αμπελουργοί και πλήθος κόσμου .
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δικός μας , Θανάσης Γκαϊφύλιας που όπως μας είπε χαρακτηριστικά , ήρθε να δει το χωριό του , φίλους , συγγενείς και να απολαύσει την όμορφη εκδήλωση που συνεχίστηκε με ζωντανή μουσική , παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα  , κρασί και τσίπουρο και άφθονα παραδοσιακά εδέσματα  .  Όπως εξήγησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Πασχάλης Χριστοδούλου , αφού ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που αγκάλιασε την εκδήλωση , η προσπάθεια της ανέγερσης του εξωκκλησίου  , ήταν συλλογική , με πολύ προσωπική δουλειά πολλών ανθρώπων και με αρκετές δωρεές συμπολιτών . Τόνισε ότι έχουν ακόμα πολλά να γίνουν για να γίνει ακόμα καλύτερος ο χώρος αλλά και πάλι με προσπάθεια , όρεξη και συλλογική εργασία θα ολοκληρωθούν σιγά , σιγά .
Το ξωκκλήσι χτίστηκε σε μια όμορφη περιοχή του Σουφλίου , λίγο πιο πάνω από τον προφήτη Ηλία με μια καταπληκτική θέα από αμπελώνες , κτήματα και το δάσος της Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου .