Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010

Γιώργος Παπανδρέου : Μόνο μαζί μπορούμε. Και μαζί θα πετύχουμε - ολόκληρη η ομιλία του στη ΔΕΘ

"Εδώ, από τη Βόρεια Ελλάδα, από τη Μακεδονία, από τη Θεσσαλονίκη, λέμε κάτι πολύ απλό. Είναι η ώρα των αποφάσεων. 
Η χώρα χρειάζεται αποφάσεις. 
Η οικονομία χρειάζεται αποφάσεις. Οι πολίτες χρειάζονται αποφάσεις. Αποφάσεις ! όχι προφάσεις που επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα σημερινά αδιέξοδα της χώρας. Αποφάσεις για το συνολικό συμφέρον της πατρίδας. 
Για ένα κράτος ευνομίας, ισχύος του δικαίου, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Για μια δυναμική παρουσία της χώρας μας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Είμαι έτοιμος να πάρω αυτές τις αποφάσεις. Να αλλάξουμε την πορεία αυτής της χώρας. Να αλλάξουμε την πορεία μαζί. Απευθύνομαι σήμερα, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε κάθε πολίτη της χώρας. Στον μικρομεσαίο επιχειρηματία που αγωνιά για τις πληρωμές του. Στην εργαζόμενη γυναίκα που αναρωτιέται αν θα έχει εργασία αύριο. Στο νέο που βλέπει τα χρόνια να περνάνε, χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα να φτιάξει τη ζωή του. Στον μισθωτό που ακούει έντρομος ότι η λύση για όλα τα προβλήματα της χώρας είναι να παγώσει ο μισθός του. Στον ελεύθερο επαγγελματία που ζητάει να είναι πραγματικά ελεύθερος να ασκήσει το επάγγελμά του. Στον αγρότη που βλέπει το εισόδημά του να χάνεται κάθε χρόνο. Στον συνταξιούχο που ταλαιπωρείται από μια πολιτεία που έπρεπε να τον σέβεται. 
Απευθύνομαι σε κάθε πολίτη, που βλέπει να έχουμε Υπουργεία, να έχουμε υποδομές, να έχουμε υπαλλήλους, αλλά να μην έχουμε κράτος.  Που πιστεύει πολλές φορές ότι και οι πολιτικοί δεν έχουν πια κάτι να προσφέρουν. Και τους λέω: Είμαι εδώ σήμερα για να σας μιλήσω για τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε αύριο. Είμαι εδώ σήμερα για να σας πω ότι υπάρχει ελπίδα. Ότι στις 4 του Οκτώβρη αρχίζει μια νέα εποχή. Ξεκινάει μια νέα πορεία για τη χώρα με αποφάσεις για ένα Σχέδιο Εθνικής Ανάτασης. Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια, να δουλέψουμε όλοι μαζί, για να βγάλουμε τον τόπο από το τέλμα και να τον βάλουμε σε πορεία δημιουργίας. Και η σημερινή βαθιά κρίση είναι και ευκαιρία. Ευκαιρία να δούμε κατάματα τα προβλήματα του τόπου και να τα διορθώσουμε.


Οι δηλώσεις των κομμάτων μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

 Νέα Δημοκρατία
«Χρειάζεται μεγάλο πολιτικό θράσος, για να “βαπτίζει” κανείς: το τσεκούρωμα μισθωτών και συνταξιούχων “πολιτική υπέρ της κοινωνικής συνοχής”, τα λουκέτα των επιχειρήσεων “ενίσχυση της επιχειρηματικότητας” και την ύφεση και την ανεργία “όραμα για την ανάπτυξη”.
Ό,τι και να πει ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να εξωραΐσει την οδυνηρή για το λαό πολιτική του, γιατί η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της».


 «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επισημαίνει δύο επείγουσες προτεραιότητες αλλαγής στην οικονομική πολιτική: την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη καταπολέμηση της ακρίβειας.
 Δυστυχώς γι΄ αυτούς τους στόχους ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη δεν είπε ούτε μια κουβέντα.
 Η ανασφάλεια της κοινωνίας γιγαντώνεται γιατί την αποτυχία της υστέρησης των εσόδων όλοι/ες γνωρίζουν ότι αναπόδραστα , εφ΄ όσον διαρκεί το Μνημόνιο, θα την ακολουθήσει η πεπατημένη, δηλαδή η μείωση των δαπανών, που για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σημαίνει απαράδεκτη μείωση μισθών και συντάξεων και κοινωνικών προγραμμάτων. 

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ


Οι βασικές γραμμές της ομιλίας του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου .
 1. Μαζί καταφέραμε να σώσουμε την πατρίδα μας από τη χρεοκοπία, μαζί θα καταφέρουμε και να την αλλάξουμε ριζικά.
 2. Είμαστε εδώ για όλους όσοι θέλουν να αλλάξουμε τη χώρα μας. Να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον. 
 3.  Απελευθερώνουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας, διότι έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό 
 4. Ανακτούμε την αξιοπιστία μας. Οι φωνές που σήμερα λένε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει πολλαπλασιάζονται 
 5. Πρώτη μας μεγάλη αλλαγή – με τεράστιο αντίκτυπο για την ανάπτυξη: αλλάζουμε το κράτος. 
 6. Στόχος μας στο προσεχές τετράμηνο κανένας άνεργος χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
 7. Σπάζοντας την δαιδαλώδη γραφειοκρατία, αξιοποιώντας ορθολογικά τα χρήματα που υπάρχουν, προχωράμε στην Κάρτα Πολίτη.
 8.  Ανοίγουμε το δρόμο για επενδύσεις και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας 
 9. Η χώρα μας χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις. Γι’ αυτό δημιουργούμε ένα νέο πλαίσιο διευκόλυνσης των επενδύσεων σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα 
 10. Τέταρτη μεγάλη αλλαγή: Βάζουμε τέλος στην κοινωνική πρόκληση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. 
 11. Αυστηρό «πόθεν έσχες» με μία αυστηρή αλλά έντιμη σχέση φορολογικού συστήματος και φορολογούμενου
 12.  Στόχος μας είναι η Ελλάδα όχι απλώς να επιβιώσει από μια κρίση, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης.
 13. Επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το 2011 πρέπει, μπορεί και θα είναι η χρονιά των αλλαγών στην παιδεία.  
 14.  Νέα σχέση των Πανεπιστημίων με τα κάθε μορφής ερευνητικά κέντρα και νέες        κατευθύνσεις στο χώρο της έρευνας 
 15. Σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα από εδώ που φτάσαμε. Το «δεν    γίνεται» να το κάνουμε «ναι, γίνεται»Ενέργεια και από χαλασμένο κρασί


Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ινδία κατάφεραν να παράγουν ενέργεια από χαλασμένο κρασί, σύμφωνα με δημοσίευμα του msnbc.
Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας μικρόβια, οι επιστήμονες αξιοποιούν τη ζάχαρη και το ξύδι του κρασιού για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο.
«Δεν είναι κακό να χρησιμοποιούμε βακτήρια. Απλά τους προσφέρουμε ένα ωραίο περιβάλλον για να μεγαλώσουν», τόνισε σε δηλώσεις του ο Bruce Logan, επιστήμονας στο Penn State University.
Σημειώνεται ότι τα βακτήρια παίζουν καθοριστικό ρόλο σε δυο φάσεις της διαδικασίας.
Πρώτον μια ομάδα βακτηρίων χρησιμοποιείται για να μετατρέψει τη ζάχαρη και το ξύδι σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μια άλλη ομάδα βακτηρίων χρησιμοποιεί την παραγόμενη ενέργεια για να διασπάσει τα μόρια του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο.
«Έτσι μπορουμε να παράγουμε αρκετό μεθάνιο, κατάλληλο για θέρμανση, και υδρογόνο, ιδανικό εναλλακτικό καύσιμο», κατέληξε ο κ.  Logan.

http://www.econews.g

Οι βασικοί άξονες της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ


Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

1.
Μαζί, τα καταφέραμε!
Εντεκα μήνες στους οποίους καταβάλαμε μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια. Δώσαμε ένα σκληρό, καθημερινό, αδυσώπητο αγώνα για να σώσουμε την πατρίδα μας από αυτό που μόλις πριν από λίγους μήνες όλοι θεωρούσαν δεδομένο. Τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Το θέμα δεν ήταν το «αν», αλλά το «πότε». Κι όμως. Με αγώνα όλων των Ελλήνων, με σκληρή προσπάθεια, με κόπο, με θυσίες, καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτό που και εντός και εκτός της χώρας θεωρούσαν αναπόφευκτο.
Και αν σήμερα διατυπώνονται, ιδιαίτερα στον ξένο τύπο εγκωμιαστικά σχόλια για τη χώρα, για τη βούληση για αλλαγή, εγώ σήμερα θέλω να πω από καρδιάς σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό ότι είναι ο μόνος που αξίζει με το παραπάνω αυτούς τους επαίνους. Γιατί όσα καταφέραμε τους τελευταίους μήνες, τα καταφέραμε μαζί. Η Ελλάδα είμαστε όλοι εμείς.

2.
Μαζί, θα τα καταφέρουμε! Μαζί θα αναμορφώσουμε την Ελλάδα. Η πρόκληση δεν είναι κομματική. Είναι πατριωτική.

Έχει δικαίωμα στην ελπίδα ο Ελληνικός λαός; Η απάντησή μου: Όχι μόνο δικαίωμα έχει αλλά πλέον έχει και κάθε λόγο να ελπίζει. Είμαστε εδώ για όλους όσοι επιθυμούν η χώρα μας να αλλάξει. Που θέλουν να ζήσουν καλύτερα. Με ευκαιρίες και δυνατότητες. Πιστεύω απόλυτα στη δύναμη που έχουμε.

ΥΠΕΚΑ : Τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν αυξάνονται


Αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έως και 48% στο οικιακό ρεύμα την περίοδο 2011- 2013 αποσαφηνίζεται ότι η Κυβέρνηση θα λάβει κάθε μέτρο για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, την ελαχιστοποίηση ή και το μηδενισμό των επιπτώσεων από οποιαδήποτε αύξηση ιδιαίτερα στις ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες, των μικρών και μεσαίων καταναλωτών.

    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ήδη έχει εφαρμόσει τέσσερα μέτρα θωράκισης των καταναλωτών έναντι των αυξήσεων:

    1. Τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν αυξάνονται, μέχρι το τέλους του χρόνου.

    2. Ανεστάλη η ρήτρα καυσίμου, η εφαρμογή της οποίας θα έφερνε αύξηση σε όλα τα τιμολόγια.

    3. Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ δεν ισχύει για τους οικιακούς καταναλωτές.

    4. Θεσμοθετήθηκε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ένα τιμολόγιο το οποίο έρχεται να προστατεύσει τις ειδικές ομάδες καταναλωτών, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ «Ο Ζαχαριάδης ήταν ένας καχύποπτος δικτάτορας»

Ο γιος του Μπελογιάννη και της Ελλης Παππά μιλάει για τον πατέρα που δεν γνώρισε και τις δολοπλοκίες στο μετεμφυλιακό ΚΚΕ.

 «Πρέπει να ζήσεις. Για το παιδί, για την εκδίκηση», ήταν τα τελευταία λόγια του Νίκου Μπελογιάννη προς την αγαπημένη του Ελλη Παππά στις φυλακές Καλλιθέας. Μισόν αιώνα και κάτι από εκείνη τη νύχτα του 1952, βγήκε στο φως η πολιτική της διαθήκη όπου μοιράζει ευθύνες και ενοχές σε συντρόφους και αντιπάλους. Ο 59χρονος γιος του ζευγαριού, Νίκος Μπελογιάννης κι αυτός, ανοίγει την καρδιά του στα «ΝΕΑ».

O Νίκος Μπελογιάννης δεν «φοράει» το όνομά του ούτε σαν διαβατήριο να του ανοίγει πόρτες, ούτε σαν παράσημο αφού άλλος είναι ο ήρωας, ούτε σαν ουλή να θυμίζει τα τραύματά του, ούτε σαν δάφνινο στεφάνι για να αντλεί (δανεική) αίγλη. Ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του «Ανθρώπου με το Γαρίφαλο» και της μαχητικής δημοσιογράφου και συγγραφέως Ελλης Παππά, μεγαλωμένος από τη θεία του Διδώ Σωτηρίου, δεν είναι ετερόφωτος. Εργάστηκε για 23 χρόνια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ως χημικός μηχανικός ειδικευμένος στη συντήρηση αρχαιοτήτων και σήμερα αντιμετωπίζει τα καυτά χειρόγραφα των γονιών του ως «ανασκαφικά ευρήματα που θέλουν συγκόλληση, στερέωση, συντήρηση, μελέτη, χρονολόγηση, ανάδειξη και δημοσίευση». Δεν λειτουργεί ως ιδιοκτήτης και κλειδοκράτορας όπως τόσοι άλλοι κληρονόμοι γραπτών θησαυρών. Γι΄ αυτό και τώρα που εκδόθηκαν οι «Μαρτυρίες μιας διαδρομής» της μητέρας του με την προφανή πολιτική σημασία, άφησε έναν ιστορικό, τον Τάσο Σακελλαρόπουλο, να τις παρουσιάσει και να τις αναλύσει. Το ίδιο έκανε και με το βιβλίο του πατέρα του, «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα», όπου η εισαγωγή είναι του Γιάννη Αντωνίου. «Δεν θέλω να μιλάω ως ειδικός για εποχές που δεν έζησα», εξηγεί στα «ΝΕΑ». Ο λόγος του είναι καταιγιστικός και η γλώσσα του συχνά ειρωνική και δηκτική. Σε κοιτάζει στα μάτια, δεν τσιγγουνεύεται το χαμόγελο, αλλά και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Και είναι αντισταλινικός μέχρι το κόκαλο.

Σαν Σήμερα : 11 Σεπτεμβρίου 2001

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. 
Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι.
Τις επιθέσεις πραγματοποίησαν ισλαμιστές τρομοκράτες, οργανωμένοι από την οργάνωση Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της Οσάμα μπιν Λάντεν, με σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους χτυπώντας τα σύμβολα της δύναμής του, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στα ΜΜΕ λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις.
 Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι Σαουδάραβας ΗΠΑ για προηγούμενες επιθέσεις που είχε πραγματοποιήσει η οργάνωσή του εναντίον αμερικανικών στόχων.

Ήταν ν' ανοίξουμε πανιά ....Που με πηγαίνει αυτό το φως
Αλήθεια που με πάει
Μοιάζει να φεύγει προς τα μπρος
μα όλο πίσω γυρνάει
Δρόμοι από χώμα κι ουρανό
Και θάλασσας αρμύρα
Πόσες γιατρέψατε πληγές
Πόσα για μένα πήρα
Ήταν να φύγουμε μαζί
Όμως πηγαίνω μόνος
Ήταν ν' ανοίξουμε πανιά
Μα δεν μας πήρε ο χρόνος
Ήταν να φύγουμε μαζί
Όμως πηγαίνω μόνος
Μόνος παλεύω τον καιρό (ταξίδι στον ωκεανό)
Κι όπου με βγάλει ο δρόμος
Πετάει και φεύγει βιαστικό
Κι αυτό το καλοκαίρι
 Έρχεται προς το μέρος μας
Κάνει πως δεν μας ξέρει
Που μας πηγαίνει αυτό το φως
Αλήθεια που μας πάει
Μοιάζει να φεύγει προς τα μπρος
Μα όλο πίσω γυρνάει

Χρεώνουν και στον Αλεξανδρή την συνένωση τους με την Αλεξανδρουπολη


Μεγαλώνει  συνεχώς ο αριθμός στελεχών από το ΠΑΣΟΚ  των Φερών, που τάσσονται με τον υποστηριζόμενο από την Ν.Δ ,υποψήφιο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη.
Μετά από τους πρωτεργάτες για την συνένωση των Φερών με το Τυχερό, και  την δημιουργία του Δήμου Παναγίας Κοσμοσώτηρας  δημοτικούς συμβούλους, και πολλοί  άλλοι υποστηρικτές αυτής της πρότασης ,επιλέγουν την δημοτική παράταξη του Β.Λαμπάκη, για τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Η αντίδραση αυτή γίνεται κατά του ΠΑΣΟΚ και του υφυπουργού εσωτερικών Γ.Ντόλιου,αλλά και κατά του νυν Δημάρχου και ανεξάρτητου πλέον υποψήφιου Γ.Αλεξανδρή.
Θεωρούν τον κ.Αλεξανδρή συνυπεύθυνο για την συνένωση τους με την Αλεξανδρούπολη για λόγους εκλογικούς,πιστεύουν δηλαδή ότι συνέβαλε σε αυτό πιστεύοντας ότι θα έχει περισσότερη επιρροή στους ψηφοφόρους των Φερών μια που η καταγωγή του είναι από εκεί.
Μεγάλο θα παραμείνει το ενδιαφέρον για τις Φέρες και το επόμενο διάστημα ,σχετικά φυσικά γράψαμε εδώ  και καιρό. 

http://gkatzios.blogspot.com/

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Έβρου

Κάλεσμα προς κάθε εργαζόμενο, άνεργο και συνταξιούχο, να συμμετέχει στο συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Έβρου.
«Όλοι μαζί να απαιτήσουμε την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής που προκαλεί κοινωνικές ανισότητες, φτώχεια και ανεργία και μεγαλώνει την ύφεση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση-κάλεσμα, με την οποία γίνεται γνωστό ότι το Εργατικό Κέντρο αναλαμβάνει τη δωρεάν μετακίνηση όσων θέλουν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, με ναυλωμένα λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 10 σήμερα  το πρωί μπροστά από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου.

Χαμηλή η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στο Π. Ε. Π. Μακεδονίας-Θράκης

Μόλις στο 12,7% διαμορφώνεται, έως τα μέσα Μαΐου 2010, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στον τέταρτο χρόνο εφαρμογής του, στο Π.Ε.Π. Μακεδονίας-Θράκης, όπως αποκάλυψε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή. 
Όπως διευκρινίζει, το Π.Ε.Π. Μακεδονίας-Θράκης έχει προβλεπόμενες δαπάνες ύψους 3.264.500.000 ευρώ, σε 11 άξονες προτεραιότητας, όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στον άξονα που αφορά τις «Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», καθώς το ποσοστό απορροφητικότητας είναι μόλις 2,1%. Αιτιολογώντας το χαμηλό ποσοστό, ο αρμόδιος Επίτροπος τόνισε ότι οφείλεται κυρίως στην «ανεπαρκή ρευστότητα των δημοσίων οικονομικών» και στην «αργή πρόοδο των μεγάλων έργων».