Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010

«Δεν υπάρχουν λύσεις 'φάστ φουντ' στην Παιδεία»

Στην παιδεία δεν υπάρχουν λύσεις "φαστ φουντ", χρειάζεται χρόνος, δηλώνει η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι "δεν μου αρέσει να αφήνω προβλήματα χωρίς λύση" και επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι θέλει να παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας.

    Σε συνέντευξή της στο Εθνος της Κυριακής, "δεσμεύεται" ότι δεν θα υπάρξουν "στοιβαγμένοι" μαθητές, 40 ανά τάξη, τονίζοντας ότι "αν υπάρξει κάτι τέτοιο και δεν αντιμετωπιστεί σε μια μέρα θα παραιτηθώ".

    Η κα Διαμαντοπούλου επιμένει στην ανάγκη να θεωρηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία ως κρίκοι μας αλυσίδας. Πρώτα θα διαμορφώσουμε μια πραγματικότητα στα ΑΕΙ, ΤΕΙ, θα ολοκληρώσουμε το νέο Λύκειο, που ήδη ξεκινήσαμε και μετά θα προσδιορίσουμε τους όρους της μεταξύ τους σχέσης, λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν μπορούν να υφίστανται την ίδια εξεταστική δοκιμασία ο υποψήφιος για γεωπόνος με τον υποψήφιο για ανθοκόμο. διευκρινίζει. "Διακριτές ακαδημαϊκές στοχεύσεις θα οδηγούν σε διαφορετικές διαδικασίες πρόσβασης", λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι έχει ληφθεί σοβαρά υπόψιν και το σύστημα του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB).

    Ως προς την κυβερνητική λειτουργία, επισημαίνει ότι το μεγάλο στοίχημα είναι στην ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα επιλογών και συντονισμένων δράσεων σε όλα τα υπουργεία, ενώ σε σχέση με το μνημόνιο τονίζει ότι οι υπουργοί δεν είναι μάνατζερ του μνημονίου, αλλά υλοποιούν την εντολήν του πρωθυπουργού, για μια Ελλάδα που θα αφήνει πίσω της παθογένειες και πρακτικές δεκαετιών.

    Τέλος ερωτηθείσα, αν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ανακοινώσει κοινωνικό πακέτο, όταν "δεν υπάρχει σάλιο", απαντά ότι η κοινωνική δικαιοσύνη "είναι ρεαλιστική και στην πιο δύσκολη στιγμή" όταν επιλέγεις στοχευμένα αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και μάλιστα όταν γίνεται με όρους οικονομικής αποδοτικότητας, "αποτελεί συνιστώσα ανάπτυξης".

  Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας θα δώσει το φθινόπωρο σε διαβούλευση τις προτάσεις του σχετικά με τις αλλαγές στα σχολεία αλλά και στα Πανεπιστήμια, όπως επίσης και για το νέο σύστημα εξετάσεων που αναμένεται να εφαρμοσθεί το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.

    Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την "Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις".

    Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στοχεύει στη ρύθμιση του χώρου, που βρίσκεται πέρα από τα όρια του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ιδιαίτερα την αρχική επαγγελματική κατάρτιση, τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων, στις οποίες δραστηριοποιούνται, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως εκπαιδευόμενοι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

    Με το νομοσχέδιο:

    " δημιουργείται πλαίσιο λειτουργίας και πιστοποίησης στους φορείς παροχής εκπαίδευσης

    " τίθεται το πλαίσιο πιστοποίησης των προσόντων των πολιτών

    " δίδεται η δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ των βαθμίδων του εκπαιδευτικού συστήματος

    " θεσπίζεται Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων σε αντιστοίχιση με το Ευρωπαϊκό

Στάση εισφορών από τους μικρομεσαίους

Σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς οδηγούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι. Τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκαλούν σοκ. Σχεδόν ένας στους δύο ασφαλισμένους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)- δεύτερος σε μέγεθος ασφαλιστικός φορέας της χώρας- δεν πληρώνει εισφορές. Ειδικότερα, οι κκ. Δ. Ασημακόπουλος και Ν. Σκορίνης, πρόεδρος και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ αντιστοίχως, ενημέρωσαν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη , τον υφυπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτη ότι από τους 830.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι 410.000

δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους. Οι περισσότεροι μάλιστα εξ αυτών οφείλουν κατά μέσον όρο εισφορές ύψους 10.000 ως 12.000 ευρώ ο καθένας. Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά οδηγεί τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε μια αναγκαστική «στάση πληρωμών» προς τα ασφαλιστικά ταμεία, και όχι μόνο.

Την ίδια στάση φαίνεται να τηρούν και όσον αφορά την πληρωμή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), τον οποίο εισπράττουν από τους καταναλωτές κατά την πώληση προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ έχει οδηγήσει σε άνοδο της φοροδιαφυγής, την οποία κυνηγά καθημερινά το ΣΔΟΕ. Εχει διαπιστωθεί όμως ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τα περισσότερα καταστήματα, ενώ κόβουν ανελλιπώς αποδείξεις, δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ που εισπράττουν καθώς τον κρατούν για να καλύψουν διάφορες λειτουργικές και τρέχουσες δαπάνες τους. Και αυτό διότι δεν μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των δανείων.

«Δεν πιέζω, ούτε διαπραγματεύομαι με κανέναν»

Με την παράδοση και την ανάλυση των δημοσκοπήσεων που έγιναν τις τελευταίες δέκα ημέρες στην επιτροπή αξιολόγησης υποψηφιοτήτων ολοκληρώνεται σήμερα ή αύριο το έργο της επιτροπής αξιολόγησης υποψηφιοτήτων του ΠαΣοΚ. Οι διαδικασίες έχουν φθάσει σε οριακό σημείο, σε βαθμό που να θεωρείται ακόμη και από μέλη της επιτροπής ότι δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι η μακρά καθυστέρηση μπορεί κάλλιστα να ερμηνευτεί ως φόβος ή τουλάχιστον ανησυχία για το αποτέλεσμα των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει διαμηνύσει ότι «δεν πρόκειται ούτε να πιέσει ούτε να διαπραγματευτεί» με κανέναν, υπουργό ή μη, την κάθοδό του στις εκλογές του Νοεμβρίου. Υπό αυτή την έννοια, κάθε υποψηφιότητα μέλους της κυβέρνησης πρέπει να θεωρείται ανοιχτό ενδεχόμενο, ακόμη και για όσους έχουν σπεύσει να δηλώσουν ότι δεν ενδιαφέρονται, όπως η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη , η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή , κ.ά.

 http://www.tovima.gr

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο πιλότος του F16

O 35χρονος σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης, που είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη σύγκρουση και συντριβή των δύο μαχητικών F-16, δυτικά του Γαϊδουρονησίου, κατέληξε σήμερα.

Νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου είχε υποβληθεί σε σειρά πολύωρων επεμβάσεων.
 
 http://www.i-reportergr.com