Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Υπουργείο Παιδείας :Έναρξη διαλόγου για αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη


Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με ικανοποίηση βλέπει το ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης εκφράζει την εκτίμησή της για τις πολύχρονες προσπάθειες της πολιτείας, μέσω της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.), αναφορικά με την εκπαίδευση των μουσουλμάνων δασκάλων στο τουρκόφωνο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων της Θράκης.

    Ωστόσο, σύμφωνα και με τη σαφή δέσμευση της Κυβέρνηση για ισότιμη και ουσιαστική παρουσία της μειονότητας στο κοινωνικό γίγνεσθαι, το Υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε ήδη από το Φεβρουάριο του 2010 την έναρξη δημόσιου διαλόγου για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των δασκάλων του τουρκόφωνου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων με κύριο στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

    Επιδίωξη του Υπουργείου είναι η λύση που θα προκριθεί αφενός να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα και να παρέχει στους μειονοτικούς εκπαιδευτικούς επίπεδο κατάρτισης αντίστοιχο με αυτό των λοιπόν στελεχών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και αφετέρου να αντιμετωπιστεί το κενό ακαδημαϊκής διαβάθμισης του πτυχίου της Ε.Π.Α.Θ. που δημιουργεί προσκόμματα στην ελευθερία επιλογών των αποφοίτων της ως προς τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Παράλληλα, το Υπουργείο στοχεύει στην υιοθέτηση διαδικασιών εξομοίωσης των αποφοίτων της Ε.Π.Α.Θ. με πτυχιούχους ΑΕΙ.

Εύα Στάμου - Μεσημβρινές Συνευρέσεις

του Κώστα Γιαννακίδη

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ολοκληρώσεις τις «Μεσημβρινές Συνευρέσεις» με μία αίσθηση ικανοποίησης: να διατηρείς μία καλή και ισορροπημένη σχέση με τον εαυτό σου. Μόνο που αυτή η σχέση έχει τελειώσει εδώ και χρόνια ή ακόμα την περιμένεις να γεννηθεί. Το πιθανότερο είναι να τελειώσεις το βιβλίο με τη γεύση που σου αφήνει το αίμα όταν το καταπίνεις. Διότι προηγουμένως δεν έχεις απλώς αγγίξει τις πληγές του εαυτού σου, τις έχεις γευτεί κιόλας.

Νομίζω πως κάτι τέτοιο θέλει και η συγγραφέας, η Εύα Στάμου. Μπορεί, ως ψυχοθεραπεύτρια, να θέλει ευτυχισμένους ασθενείς, αλλά ως γραφή θέλει να συστήσει τους αναγνώστες στα πάθη τους. Κατά τη γνώμη μου το καταφέρνει σε τέτοιο βαθμό που πιστεύεις ότι κάπου στο κέντρο του βιβλίου θα βρεις τη λύση στις απορίες και την παρηγοριά στις αγωνίες σου. Δεν θα τις βρεις επειδή δεν είναι εκεί. Ισως, όμως, το βιβλίο να σου δείξει κάποιες κατευθύνσεις για τη διαδρομή.


Αποτελείται από οκτώ διηγήματα. Η πλοκή τους δεν έχει τόση σημασία. Για την ακρίβεια ο αναγνώστης δεν ακολουθεί τον μύθο, αλλά εκείνα τα φωτεινά σημεία στα οποία αναγνωρίζει τον εαυτό του. Και στα οκτώ διηγήματα η συγγραφέας εστιάζει στη σχέση που διατηρούμε με το σώμα μας. Και το σώμα μας είναι πολλά, ίσως είναι και τα πάντα. Κιβωτός φθοράς, βάρκα που ετοιμάζεται να πλεύσει στην Αχερουσία, όχημα που πάει και καρφώνεται με πάθος επάνω σε ηδονές. Η Εύα Στάμου προσπαθεί και η ίδια να μάθει τι προκαλούν όλα αυτά σε εκείνο που άλλοι ονομάζουν ψυχή και άλλοι αποτέλεσμα χημικών διεργασιών. Αλλά αυτές οι απαντήσεις δεν ισοδυναμούν με το τέλος της ποίησης;


Τέλος πάντων, τα διηγήματα δεν είναι ισοβαρή, αλλά οι αποστάσεις μεταξύ τους δεν είναι τεράστιες. Προσωπικά ξεχώρισα το πρώτο, τον «Χάρτη» για τη σχέση που διατηρεί μία νεφροπαθής με το σώμα της και τον έρωτα που βιώνει μέσα από αυτό και την «Αλυσίδα» που πραγματεύεται τη θέση μας στο χρόνο, απέναντι στο θάνατο μας που έχει ήδη συντελεστεί.


Παρά το βάθος των εννοιών που πραγματεύεται, το βιβλίο ρέει εύκολα. Είναι μόλις 145 σελίδες, θα το τελειώσετε πάνω στον καναπέ. Και η πολυθρόνα δίπλα είναι άδεια αφού ο ψυχοθεραπευτής βρίσκεται μέσα στο βιβλίο.

Εκδόσεις- Μελάνι
http://evastamou.blogspot.com/
  protagon.gr
 

"Οι πολίτες δημιουργούν φορολογική συνείδηση"

Το Υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια για την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης και τη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος στη χώρα μας αξιοποιεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι φορολογικές και ελεγκτικές αρχές, να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, να προσφερθούν περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες και να αλλάξει η κατεστημένη νοοτροπία στην αντιμετώπιση του φορολογικού συστήματος που τροφοδοτεί την αδικία και την ανισότητα και στερεί πολύτιμους πόρους από το κράτος και τους πολίτες. Για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας καθοριστικός παράγοντας είναι η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών και η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στην κοινωνία μας.

     Το Υπουργείο Οικονομικών από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών για τη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιο φορολογικού συστήματος και για τη δημιουργία μιας νέας φορολογικής συνείδησης. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό σύστημα όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 πολίτες συνδιαμορφώνοντας το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Απρίλιο του 2010, ανοίγει σήμερα ένα νέο κύκλο δημιουργικής και δυναμικής επικοινωνίας.

     Για το σκοπό αυτό καλεί κάθε πολίτη ή ομάδες πολιτών, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, επαγγελματίες και εταιρίες του χώρου της επικοινωνίας και της διαφήμισης να υποβάλλουν ιδέες στο πλαίσιο της ανοικτής πρόσκλησης με θέμα

   "Οι πολίτες δημιουργούν φορολογική συνείδηση".

11ο Πανελλήνιο Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ Θεάτρου 29/08-5/09/2010 Νέα Ορεστιάδα

Γενική τιμή εισόδου: € 4

Κάρτα διαρκείας (για 8 ημέρες): €22
Κάρτα διαρκείας μελών "Διόνυσου": €15
Κάρτα Επιτροπής Κοινού: €12

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΟΥ: 2552028280 begin_of_the_skype_highlighting              2552028280     

Ν. Δ : Απαιτείται συστράτευση

 Το πολιτικό διακύβευμα των αυτόδιοικητικών εκλογών προέταξε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος και έστειλε μήνυμα στα στελέχη του ότι απαιτεί την στράτευση όλων στους υποψηφίους της παράταξης.

    Ο κ. Σαμαράς συνέδεσε τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση με την στρατηγική κατά του μνημονίου και των συνεπειών του στην οικονομία και στην κοινωνία. Στις παρούσες συνθήκες είπε ο κ. Σαμαράς που είναι «συνθήκες κρίσης», το πολιτικό στοιχείο υπερισχύει του αυτοδιοικητικού. Περιέγραψε την στρατηγική του λέγοντας ότι «η ΝΔ θα αρχίσει να οικοδομεί ένα μεγάλο πλειοψηφικό συνασπισμό δυνάμεων που απορρίπτει τα αδιέξοδα του Μνημονίου και στηρίζει την εναλλακτική προοπτική. Θα το κάνει, ασφαλώς, όπως οφείλει, ανεξάρτητα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και με καταλύτη τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα τέσσερα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των υποψηφίων του κόμματος για τους δήμους και τις περιφέρειες:

    - Πρώτον, η θέληση της τοπικής κοινωνίας.

    - Δεύτερον, το αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση προσώπων, για ανάδειξη νέων και άφθαρτων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε την επιλογή του Βασίλη Κικίλια για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Περιφέρεια Αττικής.

Στο 14ο παγκόσμιο τουρνουά volley, στην πόλη DEBRECEN της Ουγγαρίας συμμετείχε ο Α.Σ.Α. ΕΒΡΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ.


   14th Eötvös Cup

Στο 14ο παγκόσμιο τουρνουά volley, στην πόλη DEBRECEN της Ουγγαρίας συμμετείχε ο Α.Σ.Α. ΕΒΡΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ με τις ομάδες παίδων και κορασίδων.
Το τουρνουά διεξήχθη από τις 20 - 23 Αυγούστου στην πανέμορφη πόλη Debrecen της Ουγγαρίας (2η σε πληθυσμό της χώρας) και ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε η Ελλάδα στο τουρνουά αυτό με την παρουσία της ομάδας μας.
Στο τουρνουά συμμετείχαν συνολικά 29 ομάδες ( σχολικές ομάδες- αθλητικοί σύλλογοι και εθνικές ομάδες ) .
Στην κατηγορία των κορασίδων συμμετείχαν οι εθνικές ομάδες της Τυνησίας και της Χιλής και αθλητικοί σύλλογοι των χωρών:Ελλάδα, Φινλανδία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σερβία, Γερμανία.Αντίστοιχα στην κατηγορία των παίδων, οι εθνικές ομάδες της Ουγγαρίας και της Ελβετίας και σύλλογοι από: Ελλάδα, Πολωνία, Ουκρανία, Ρουμανία.
Η ομάδα των κορασίδων σημείωσε μια νίκη κατά της τοπικής ομάδας του Debrecen και η ομάδα των παίδων μια νίκη κατά της Lesko Πολωνίας.
Τα παιδιά επέστρεψαν στο Σουφλί τα χαράματα της 24ης Αυγούστου κουρασμένα μεν από το πολύωρο ταξίδι, αλλά κατενθουσιασμένα, χαρούμενα,ικανοποιημένα και γεμάτα από παραστάσεις και εμπειρίες από τους διεθνείς αγώνες στους οποίους συμμετείχαν για πρώτη φορά. Α.Σ.Α ΈΒΡΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ