Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

420 προσλήψεις εποχικών σε 31 φορείς ενέκρινε το ΑΣΕΠ! 7 θέσεις στην Θράκη

Σε προσλήψεις 420 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου προχωρούν 31 φορείς, προκειμένου να καλύψουν εποχικές και παροδικές ανάγκες των υπηρεσιών τους. 
Δυστυχώς σε ότι αφορά την Θράκη, οι θέσεις εργασίας είναι μόνο 7!!! 
Να σημειωθεί ότι η διάρκεια απασχόλησης για κάθε περίπτωση καθορίζεται από τη σχετική προκήρυξη. Οι συγκεκριμένες θέσεις έχουν ήδη πάρει το «πράσινο φως» από το ΑΣΕΠ και οι φορείς προχώρησαν ή θα προχωρήσουν σύντομα στην ανακοίνωση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Ειδικότερα, έχουν εγκριθεί οι παρακάτω θέσεις:
Παιδικοί Σταθμοί
Στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Ιάσμου Ροδόπης (δύο θέσεις): μία θέση βοηθού μάγειρα ΥΕ και μία καθαρίστριας ΥΕ.
Δασαρχεία
Στο Δασαρχείο Σουφλίου (πέντε θέσεις): μία θέση δασολόγου ΠΕ, μία δασοπόνου ΤΕ, μία οδηγού ΔΕ, μία δασεργάτη ΥΕ και μία φύλακα ΥΕ.http://piazzadelpopolo.blogspot.com

«Στα όπλα» κατά της ανεργίας

Νέα μορφή επαγγελματικής θητείας στο Στράτευμα, διάρκειας- κατά βούληση- από 6 μήνες έως 3 χρόνια και με μισθό εισαγωγής το κατώτερο όριο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου.

Πρόκειται για μια πιο ευέλικτη και λάιτ παραλλαγή του υπάρχοντος θεσμού του Επαγγελματία Οπλίτη (ΕΠΟΠ) 7ετούς υποχρέωσης πριν από τη μονιμοποίηση και προωθείται ως μια δυνατότητα που με βάση τα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης αποτελεί λύση και για το Στράτευμα και για μερίδα νέων. Παράλληλα βελτιώνει τον υπάρχοντα θεσμό των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) για πρόσθετη θητεία 1- 3 χρόνων, ο οποίος όμως δεν έχει «περπατήσει» όσο θα ήθελαν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με το ότι έχει παρατηρηθεί τάση παραιτήσεων ΕΠΟΠ έπειτα από 5, 6, 7 ή και 8 χρόνια, οδήγησε τους επιτελείς στην επεξεργασία και νέας μορφής επαγγελματικής θητείας, που να ταιριάζει περισσότερο στις σημερινές συνθήκες: αυτό το σχέδιο είναι η μορφή της «παρατεταμένης θητείας»- πέραν φυσικά του 9μήνου της υποχρεωτικής θητείας που ισχύει για όλους. «Είναι μια μορφή “χακί στέιτζ” χωρίς τα κακά χαρακτηριστικά των προηγούμενων», λέει στέλεχος που έχει επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια για την επαγγελματική θητεία και προσθέτει ότι η παραμονή ενός νέου στο Στράτευμα πέραν της υποχρεωτικής θητείας θα ενισχύσει πιθανώς τα εργασιακά του προσόντα ενόψει της μελλοντικής του εισόδου στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Επίσης, θα αποτελέσει μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Το μοντέλο προβλέπει ότι ο νέος που θα επιλέξει να ενταχθεί στον υπό εξέταση θεσμό θα μπορεί να το κάνει είτε αμέσως μετά την απόλυσή του είτε κάποιους μήνες μετά, θα διακόπτει τη συμμετοχή του ουσιαστικά όποτε θέλει, θα έχει την ίδια ειδικότητα που είχε ως κληρωτός και θα υπηρετεί σε μονάδες στα σύνορα ή στα νησιά. Το υπουργείο Αμυνας βλέπει, σύμφωνα με πηγή του, πολύ θετικά το μοντέλο- το οποίο ήδη βελτιώθηκε μετά την πρώτη του παρουσίαση («ΤΑ ΝΕΑ» 23/3/2010).

Αυτό που προβληματίζει είναι αν το μοντέλο μπορεί να «περπατήσει» και πέραν του Στρατού Ξηράς που το εισηγείται, αλλά και αν (και πότε...) θα εξευρεθούν οικονομικοί πόροι για την έναρξη της εφαρμογής του.


Τα Νέα 

Ανακοίνωση σχετικά με τα στοιχεία του δημοσίου χρέους για το δεύτερο τρίμηνο του 2010:

 Η μεταβολή του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης για το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ανήλθε στα 6,57 δισ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή κατά κύριο λόγο αντανακλά το ταμειακό έλλειμμα του 2ου τριμήνου του 2010 ύψους 5,69 δισ. ευρώ, ενώ η υπόλοιπη αύξηση οφείλεται σε παράγοντες όπως η αύξηση των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου και σε αναπροσαρμογές στην αποτίμηση τιμαριθμοποιημένου χρέους.

    Συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2010 η αύξηση του χρέους της Κεντρικής κυβέρνησης ανέρχεται σε 18,43 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση των διαθεσίμων κατά 6,36 δισ. γεγονός που υποδηλώνει ότι η πραγματική "αύξηση" ανέρχεται 12 δισ. ευρώ και ακολουθεί την αύξηση του ελλείμματος. Σημειώνεται πως για το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 η πραγματική αύξηση - συνυπολογίζοντας και την μεταβολή των διαθεσίμων - του χρέους της Κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε σε 22,9 δισ. ευρώ.

    Το παραπάνω υποδηλώνει με σαφήνεια ότι οι μεταβολές του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης εξελίσσονται μέσα στα καθορισμένα πλαίσια του προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής του οποίου ένας από τους βασικούς στόχους αποτελεί η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του Δημόσιου Χρέους και η επαναφορά του σε βιώσιμη για την οικονομία τροχιά.

Κινηματογραφική σύλληψη σωματέμπορα στον Έβρο


Συνελήφθη τα ξημερώματα ύστερα από καταδίωξη, ένας διακινητής που μετέφερε με φουσκωτο οκτώ λαθρομετανάστες στο Δέλτα του 'Εβρου.
 Ο διακινητής αρνήθηκε αρχικά να συμμορφωθεί με σήμα της Συνοριακής Φύλαξης Φερών και, αφού ανέπτυξε ταχύτητα, εγακτέλειψε εν κινήσει το σκάφος θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των λαθρομεταναστών. 

Στη συνέχεια κατέφυγε σε βαλτώδη περιοχή με πυκνή βλάστηση, τελικά όμως συνελήφθη από τους συνοριοφύλακες. Οι οκτώ λαθρομετανάστες κρατούνται και είναι καλά στην υγεία τους.

Οδική σύνδεση Δαδιάς - Εθνικής Οδού

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013" εντάχθηκε το έργο που αφορά στην διαπλάτυνση και βελτίωση της υφιστάμενης επαρχιακής οδού που συνδέει τον οικισμό Δαδιάς του Δήμου Σουφλίου με την Εθνική Οδό Αρδανίου - Ορμενίου, σε συνολικό μήκος 5.590 μέτρα και με προϋπολογισμό 2.880.000 ευρώ.
Περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,50 μέτρα, ενώ η διαπλάτυνση πραγματοποιείται μόνο προς τη μία πλευρά του δρόμου, με απλή παράλληλη μετατόπιση του άξονα αυτού όπου περιλαμβάνονται στο σύνολό τους αγροτικές εκτάσεις, και όχι προς τα υφιστάμενα όρια περιοχής ΝATURA.
"Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, δυσκολίες και εμπόδια, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να δημοπρατήσουμε ένα έργο το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή. Πρόκειται για το επαρχιακό οδικό δίκτυο που ξεκινά από τη διασταύρωση της Εθνικής Οδού και καταλήγει στη Δαδιά. Το υπάρχον τμήμα του δρόμου δεν είχε τις προδιαγραφές γα να εξυπηρετήσει τη μεγάλη επισκεψιμότητα των τουριστών στην περιοχή του Δάσους της Δαδιάς, καθώς και τη μετακίνηση των λεωφορείων." δήλωσε ο Αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα - Ανάπτυξης & Υποδομών κ. Μιχάλης Κογιομτζής και πρόσθεσε: 
"Ήταν μεγάλες οι προσπάθειες που κατέβαλλαν η Νομαρχία Έβρου και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου, που επιτέλους πραγματοποιείται, και αρχίζουν οι διαδικασίες δημοπράτησης αφού εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013. Υπήρχαν δυσκολίες λόγω της γειτνίασης του δρόμου με την περιοχή ΝATURA του Δάσους Δαδιάς, μιας προστατευόμενης περιοχής, καθώς και δυσκολίες δημοπράτησης, γιατί θα έπρεπε να υπάρξει διάνοιξη του δρόμου, να γίνουν απαλλοτριώσεις και να δοθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες. Όλα αυτά ξεπεράσθηκαν και είμαστε στην τελική ευθεία για τη δημοπράτηση ενός έργου, που απασχόλησε πολλές φορές το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ήταν αίτημα του εδώ και χρόνια και μάλιστα το είχαμε υποβάλλει και στο 3ο ΚΠΣ χωρίς να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Επιτέλους όμως εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, εξασφαλίστηκαν οι πιστώσεις και προχωράμε στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου για την ανάπτυξη του τουρισμού, που θα συμβάλλει στην αύξηση των τουριστών στο Δάσος Δαδιάς. Θέλω να ευχαριστήσω τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας, που είχαν την ευθύνη για το φάκελο του όλου έργου και για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν"

Ένταξη του παραδοσιακού Θρακιώτικου καβουρμά και παστουρμά, στην κατηγορία των παραδοσιακών προϊόντων κρέατος που επιτρέπεται να παράγουν τα καταστήματα λιανική πώλησης κρεάτων.


Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αντικείμενο την ένταξη του παραδοσιακού Θρακιώτικου καβουρμά και παστουρμά, στην κατηγορία των παραδοσιακών προϊόντων κρέατος που επιτρέπεται να παράγουν τα καταστήματα λιανική πώλησης κρεάτων.
Στην αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι: «Σύμφωνα με την τελευταία Υπουργική Απόφαση 306272/2008 (ΦΕΚ Β` 1483-29/07/2008), - που αφορά τη ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας παρασκευαστηρίου παρακείμενου χώρου καταστημάτων λιανικής πώλησης κρεάτων - , επιτρέπεται στα παρασκευαστήρια αυτά η παραγωγή μόνο παραδοσιακών παρασκευασμάτων κρέατος (τύπου: λουκάνικα, μπιφτέκια, σουτζουκάκια κλπ.), χωρίς να γίνεται αναφορά στον παραδοσιακό καβουρμά και παστουρμά, που παράγεται στο Νομό Έβρου.
Κατά συνέπεια τα κατ' εξοχήν καθιερωμένα και γνωστά παραδοσιακά προϊόντα κρέατος του Νομού Έβρου και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, να μην επιτρέπεται να παράγονται σε καταστήματα λιανικής πώλησης κρέατος, που διαθέτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη λειτουργία παρασκευαστηρίων παραδοσιακών προϊόντων κρέατος σε εντός ή παρακείμενο χώρο τους. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως ο συγκεκριμένος περιορισμός παραγωγής, σε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών της περιοχής, επηρεάζει τη δυνατότητα επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας επάνω στο αντικείμενο των παραδοσιακών κρεατοσκευασμάτων, που συνδυάζονται απόλυτα με την παράδοση και την γαστριμαργική δημιουργικότητα και τα χαρακτηριστικά της περιοχής.
Προϊόντα που αποτελούν αλληλένδετο κρίκο με την καθημερινότητα και την διατήρηση της παράδοσης, καθώς επίσης αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο ανάδειξης των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων κρέατος που παράγονται στην περιοχή. Θεωρείται λοιπόν αδιανόητο ο αποκλεισμός από την κατηγορία των παραδοσιακών παρασκευασμάτων κρέατος ο Θρακιώτικος Καβουρμάς και Παστουρμάς, απαγορεύοντας στις παραδοσιακές-οικογενειακές επιχειρήσεις της περιοχής, να παράγουν τα αυθεντικά προϊόντα, βασισμένα και εμπλουτισμένα με τις οικογενειακές συνταγές, που κρατούν και διατηρούνται από γενεά σε γενεά, δίνοντας μια νέα, αγνή, μοναδική και γνήσια διάσταση στην παραγωγή τους, συνυφασμένη με την ιστορία της περιοχής».
Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από την κυρία Υπουργό για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να περιληφθεί ο Θρακιώτικος Καβουρμάς και Παστουρμάς στα παραδοσιακά παρασκευάσματα κρέατος, που επιτρέπεται να παράγουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης κρεάτων, τα οποία διαθέτουν παρασκευαστήριο παραδοσιακών προϊόντων κρέατος εντός ή σε παρακείμενο χώρο τους.
soufli-evros

Σπάνιες φωτογραφίες παραδόθηκαν στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου

Οκτώ σπάνιες φωτογραφίες των γυρισμάτων στην Κριτσά της ταινίας "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" του Νίκου Καζαντζάκη παρέδωσε στονΠολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου μια Ελληνίδα που μένει από το 1971 στην Αμερική. Πρόκειται για την Σοφία Μετζάκη Laszlo που με τον σύζυγό της επισκέφθηκε το γραφείο του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκηπαρουσία του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Μανόλη Θραψανιώτη για να τους παραδώσει το σπάνιο υλικό.

"Πάντα είχα αγωνία ότι αυτός ο μικρός πολιτιστικός πλούτος αν έμενε στην Αμερική θα χανόταν για πάντα, γι' αυτό αποφάσισα να σας παραδώσω αυτές τις φωτογραφίες ώστε να μείνουν εδώ που πραγματικά ανήκουν!" είπε η κ. Μετζάκη-Laszlo ενώ θυμάται ότι ήθελε πάρα πολύ να παίξει στην ταινία αλλά η μητέρα της δεν συμφώνησε, πράγμα που την λυπεί πολύ ακόμα και σήμερα
.
Την Σοφία Μετζάκη Laszlo καθώς και το σύζυγό της ευχαρίστησαν θερμά ο δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Μανόλης Θραψανιώτης για την επίσκεψή τους καθώς και για την ενδιαφέρουσα συνομιλία που είχαν και τους προσέφεραν ως αναμνηστικό δώρο ένα άλμπουμ ιστορικού περιεχομένου της πόλης του Αγίου Νικολάου.
Οι φωτογραφίες που παρέδωσε η κ. Laszlo στο αρχείο του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Αγίου Νικολάου είναι αυτόγραφα των ηθοποιών: Gert Frobe με αφιέρωση στην Σοφία, του Carl Mohner με την υπογραφή του, του γάλλου Fernand Ledoux με την χειρόγραφη αφιέρωση "pour une jeune fille grecque" (στην μικρή ελληνίδα), του Jean Gervais με την υπογραφή του, η Μελίνα Μερκούρη με τους πρωταγωνιστές και την υπογραφή της με ημερομηνία 23/10/1956, φωτογραφία των Roger Hanin, Pierre Vaneck και Maurice Ronet, φωτογραφία του Roger Hanin και της Ελένης - γυναίκας του Καζαντζάκη.

 ΑΠΕ

Απάντηση Υπουργείου Εσωτερικών στη βουλευτή Όλγα Ρενταρή

Η Έγγραφη απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στην ερώτηση της Βουλευτού , κυρίας Όλγας Ρενταρή , με αντικείμενο τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου Τυχερού με τον Ο.Σ.Κ . 
Ενωτική κίνηση πολιτών δήμου Τυχερού - souflievros

Δημοτικές εκλογές: Προσλήψεις συμβασιούχων στην προεκλογική περίοδο


Χωρίς τους γνωστούς μέχρι σήμερα περιορισμούς προσλήψεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, θα διεξαχθεί η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα. 
Υπενθυμίζεται ότι η προεκλογική περίοδος αρχίζεις στις 7 Σεπτεμβρίου και η σχετική ρύθμιση εντάσσεται στις διατάξεις του νέου νόμου για τις εκλογικές δαπάνες υποψηφίων και συνδυασμών. 
Θα ισχύσει μόνο για τη συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο και αποτελούσε αίτημα δημάρχων, οι οποίοι θεωρούσαν απαραίτητη την εξέλιξη αυτή, ώστε να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα οι διαδικασίες συγκρότησης των «Καλλικρατικών» Δήμων. Με τις ίδιες ρυθμίσεις προωθούνται μετατάξεις με στόχο την κάλυψη κενών.
Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

Επιστημονική συνάντηση Υπηρεσιών Αιμοδοσίας και φορέων για τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου στο αίμα.-Δηλώσεις.

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 18 Αυγούστου, στο χώρο εκδηλώσεων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιστημονική συνάντηση υπηρεσιών αιμοδοσίας για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου με το αίμα.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γιώργος Σαρόγλου, η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Αφροδίτη Λουφάδη, η επιστημονική σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Κωνσταντίνα Πολίτη, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Αθανάσιος Τσακρής. 

     Σήμερα , Πέμπτη 19 Αυγούστου και ώρα 9.30, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "Παπαγεωργίου" συνάντηση για το ίδιο θέμα με τίτλο "Πυρετός από ιό του Δυτικού Νείλου".

   Μετά τη σημερινή συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις από τους συμμετέχοντες : 


Γ.Γ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ : " Διαβεβαιώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διάθεσης αίματος στις περιοχές που αναφέρουμε. Από εκεί και πέρα θα έχουμε μέχρι τέλος εβδομάδος, το πολύ μέχρι την αρχή της επόμενης, τα αντιδραστήρια για να εξετάσουμε αυτές τις 2.000 μονάδες αίματος για τις οποίες αναφερόμαστε. Αλλά δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα για τα νοσοκομεία των περιοχών που αναφέρουμε στη διάθεση αίματος. Καλύπτονται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες μας σε όλη την Ελλάδα. Άρα κανένας λόγος ανησυχίας. Είμαστε τεχνολογικά έτοιμοι και στη Θεσσαλονίκη στο ΑΧΕΠΑ και στο Νοσοκομείο της Λάρισας. Άρα η τεχνογνωσία υπάρχει. Επειδή έχουμε για πρώτη φορά την εμφάνιση του ιού στην Ελλάδα, μόλις έρθουν τα αντιδραστήρια, έχουμε επικοινωνήσει ήδη από την αρχή της εβδομάδας με τους προμηθευτές να διατεθούν. Αλλά μην μας ανησυχεί αυτό. Αφορά μια πολύ μικρή μονάδα το θέμα αυτό. Για αυτό λοιπόν υπάρχει απόλυτη επαγρύπνηση σε όλη την Ελλάδα. Αντιδραστήρια εφόσον χρειαστούν και εδώ στην Αθήνα σε μονάδες αίματος θα χρησιμοποιηθούν και εδώ. Άρα θα υπάρχει πλήρης κάλυψη αλλά μιλάμε για ελάχιστη ποσότητα, δηλαδή δεν είναι το κεντρικό μας πρόβλημα αυτό.