Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Απαξίωση ή αλλαγή τώρα ;

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια  με όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική αλλά και στις τοπικές κοινωνίες από τους εκάστοτε αυτοδιοικητικούς ο κόσμος και κυρίως η νεολαία δείχνει αποστροφή . Η αμφισβήτηση η απαξίωση θεσμών και προσώπων που αποτέλεσμα έχουν την αδιαφορία είναι ένα πλέον  φαινόμενο της εποχής . Σε μία χώρα που η κρίση σε εργασία , οικονομία , κοινωνικά φαινόμενα πρωτάκουστα αλλά και σε τοπικό επίπεδο , με υπερχρεωμένους δήμους , αδιάφορους  Δημάρχους με μηδαμινό έργο και κυρίως απλής διαχείρισης της καθημερινότητας , ο κόσμος γυρνάει την πλάτη . 
Δεν είναι τυχαίο που σήμερα , εν μέσω τεράστιων αλλαγών , καθολικών μεταρρυθμίσεων και καινοτόμων μορφών αυτοδιοικητικού κυρίως χαρακτήρα , ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται . Οι άνθρωποι που κάποτε παίξανε ένα ρόλο ή ενδιαφερόταν για τα κοινά δεν θέλουν  να το κάνουν πια , δεν θέλουν να τραβήξουν μπροστά και δεν θέλουν και άλλες περισσότερες ευθύνες .
Η κριτική και οι ιδέες πέφτουν στο τραπέζι  " του καφενείου " και μένουν εκεί . Όλοι ανησυχούμε αλλά δεν κάνουμε τίποτα , δεν παίρνουμε την πρωτοβουλία , δεν παρακινούμε , δεν θέλουμε το καλύτερο για μας . Όλοι θέλουμε αλλά κανένας δεν μπορεί , όλοι σπρώχνουμε τους άλλους , αλλά κανείς δεν κάνει βήματα μπροστά . Όλοι ενδιαφερόμαστε αλλά σε θεωρητικό πάντα επίπεδο γιατί στο πρακτικό αποστασιοποιούμαστε ή περιμένουμε μήπως τελικά κάνει κάποιος άλλος ,αυτό που θα έπρεπε να έχουμε κάνει εμείς , ο κάθε ένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί για εμάς, .
Κι αν κάποιοι αυτο-ανακυκλώνονται προς χάρη της σωτηρίας μας , κινδυνολογώντας με καταστροφολογία και υποτιθέμενη άγνοια των υπολοίπων , κι αυτοί αδιάφοροι είναι από τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου . Είναι σαν να μη τους ακούει , σαν να μη τους βλέπει γιατί τους είδε και τους άκουσε στο παρελθόν και τους γνωρίζει καλά . Αν λοιπόν ο κάθε παρελθοντικός σωτήρας είχε την αποδοχή του κόσμου , αν ήταν αγαπητός , αν παρέμεινε άφθαρτος και καθαρός , αν δεν ήρθε σε συνεννοήσεις με το χέρι κάτω από το τραπέζι , αν δεν έταξε ούτε τάχθηκε , τότε ο κόσμος θα τον ακολουθούσε και θα είχε σφραγιστεί σήμερα ή όποια ηγεσία με την ομάδα της . Όταν δεν συμβαίνει αυτό . όταν τα πράγματα τραβιούνται από τα μαλλιά για να προχωρήσουν , υποδηλώνεται προβληματικό .
Η κοινωνία των πολιτών που βρίσκεται ; η νέα γενιά ; πότε θα αντιδράσει ;
Η σιωπή και η απαξίωση είναι αντίδραση αλλά δυστυχώς δεν φέρνει λύσεις ούτε τον νέο καθαρό αέρα που μας χρειάζεται . Ίσως λείπει αυτός που θα εμπνεύσει , που θα οδηγήσει , που θα μιλήσει πάλι τη γλώσσα των νέων αλλά και στις ψυχές των ανθρώπων ,που θα ακουμπήσει τα προβλήματά τους και θα τους προτείνει κάτι νέο , φρέσκο αλλιώτικο από τα παρωχημένα . Ναι είναι δύσκολη η κατάσταση , ναι έχουμε νέα δεδομένα , ναι πρέπει να γνωρίσουμε καλά ότι καινούριο έρχεται για να καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε και να το διαχειριστούμε σωστά . Τίποτα όμως δεν είναι ακατόρθωτο αν υπάρχει η αλήθεια , η διάθεση για δουλειά , τρέξιμο,  αγώνα και λύση των προβλημάτων , αν υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με τον κόσμο , ανοιχτά αυτιά και ανοιχτά μυαλά . ΄Έτσι δεν θα είναι δύσκολο αν η κοινωνία το θελήσει να οδηγήσει την κάθε μέρα , σε καλύτερη μέρα . Γιατί την αλλαγή δεν θα μας την φέρουν στο πιάτο ,στο πιάτο θα μας φέρουν φτιασιδωμένες " συνταγές " .Την αλλαγή  θα την φέρουμε εμείς αν βάλουμε όλοι ένα χεράκι . Αν επιτέλους ενδιαφερθούμε όχι για το έθνος , όχι για τον τόπο , αλλά πρώτα από όλα , από σεβασμό στον εαυτό μας , για τον εαυτό μας και η προέκταση αυτού, ο τόπος , η άμεση κοινωνία αλλά και η ευρύτερη χώρα - πατρίδα - γη !

souflievros

Και το όνομα αυτού......Δημούτσης!

Δεν μιλάμε φυσικά για τον νυν Δήμαρχο Τυχερού, αλλά για τον ξάδερφο του λογιστή Σάκη Δημούτση ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Δημάρχου.
Την πρώτη τετραετία ήταν Αντιδήμαρχος και στην δεύτερη πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου από όπου παραιτήθηκε στην αρχή της θητείας και έκτοτε είναι απέναντι στον Δήμαρχο.
Να πούμε ότι η σύγκρουση τους έφτασε στα άκρα,και το  επόμενο στάδιο  της αντιπαλότητας , πέραν των εκλογών ,θα είναι στις αίθουσες των δικαστηρίων όπου ο λογιστής θα είναι μάρτυρας κατηγορίας του Δημάρχου.
Η πρόθεση για υποψηφιότητα του είναι δεδομένη,συνεργάτης του blog μας μίλησε μαζί του και το επιβεβαίωσε.
Έχει ήδη κάνει ένα μεγάλο κύκλο επαφών για την συγκρότηση ψηφοδελτίου ,και αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του πολύ σύντομα.
Αυτή είναι λοιπόν η νέα υποψηφιότητα για τον νέο Δήμο Σουφλίου και προέρχεται από το Τυχερό
Θερμό  καλοκαίρι...με μπόλικο ενδιαφέρον ....Δημούτσης VS Δημούτσης!!!

http://gkatzios.blogspot.com/Γιώργος Τσιακίρης : Μετάξι με ονοματεπώνυμο

Στην κατεύθυνση να καταστεί το Μετάξι Σουφλίου επώνυμο προϊόν, «γεωγραφικής ένδειξης», εργάζονται το τελευταίο διάστημα ο τοπικός δήμος, οι επαγγελματίες του κλάδου και οι εκτροφείς της περιοχής, σε συνεργασία με την νομαρχία Έβρου. 
«Θέλουμε την πιστοποίηση του προϊόντος και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε την διαδικασία», σχολίασε στην Ε.ΡΑ. ο ιδιοκτήτης του μουσείου Τέχνης Μεταξιού, Γιώργος Τσακίρης, υπογραμμίζοντας ότι «εάν δεν πιστοποιηθεί το προϊόν με την ονομασία προέλευσης, δεν θα είναι εφικτή η αντιμετώπιση της λαίλαπας των Κινέζικων προϊόντων που αυτήν την στιγμή έχουν κατακλύσει την Ελληνική αγορά». 
«Το προϊόν είναι επιδοτούμενο από την Ευρωπαίκή Ένωση, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει οικονομική ανάσα στην περιοχή και να γίνει μοχλός ανάπτυξης, ενώ φέτος η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 15 τόνους σε κουκούλι», είπε ο κ. Τσακίρης.

O κύριος Τσιακίρης μίλησε επίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ για το ίδιο θέμα τονίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε για την ανάδειξη αλλά κυρίως για την πιστοποίηση του προϊόντος  σε συνεργασία με τον γνωστό σχεδιαστή Γιάννη Τσεκλένη . 
Μίλησε για την αύξηση της παραγωγής αλλά και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις εκτροφείων στον Έβρο και όχι μόνο στο Σουφλί , και αυτό τονίζει θα μπορούσε να αναδειχθεί σε τεράστιο μοχλό ανάπτυξης . Λόγω του παραδοσιακού του χαρακτήρα , ευνοείται και η αύξηση των τουριστών στην περιοχή και όχι μόνο από Έλληνες αλλά και από πολλούς ξένους .
Μεγάλο μέρος πλέον στην πληροφόρηση του κοινού αλλά και των ξένων τουριστών γίνεται και από το διαδίκτυο που άμεσα ο καθένας  πληροφορείται και είναι γνώστης του τι θα βρει και τι θα δει στο Σουφλί αλλά και πολλές πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη του μεταξιού . 

Ερτ- Σκαϊ-Souflievros 
Φωτογραφία: Ελίζα Καλέση

Γιώργος Πεταλωτής : Για την πιθανή υποψηφιότητα του στην περιφέρεια και για τον ανασχηματισμό .

- Ο  Πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές μου ανέθεσε ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο. Ήταν μεγάλη τιμή προσωπικά και για μένα, αλλά και για την Περιφέρεια, την οποία εκπροσωπώ. Έχω να κάνω σημαντικό έργο από εδώ και πέρα όσο μπορώ. Υπάρχουν συνάδελφοι στην πολιτική, όχι μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά γενικότερα στην πολιτική, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι μπορούν να φέρουν σε πέρας και μια υποψηφιότητα ως προς την εκλογιμότητά τους, αλλά και κυρίως να ωθήσουν αυτό τον πολύ μεγάλο θεσμό, το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία βεβαίως μετά τον Καλλικράτη παίρνει διαφορετικές διαστάσεις, γιατί τώρα πραγματικά υπάρχουν οι συνθήκες πραγματικής άνθησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν τόσα στελέχη εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, που μπορούμε να στηρίξουμε, που νομίζω ότι το να μπαίνουμε σε ονοματολογία αδικεί τον ίδιο το θεσμό. Υπ’ αυτή την έννοια δεν με αφορά. Υπό την έννοια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, σαφώς, όπως είπα προηγουμένως, είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Κάναμε μια πολύ μεγάλη τομή ως κυβέρνηση μέσα από τον Καλλικράτη, αλλά και τα πρόσωπα που θα κληθούν να υποστηρίξουν αυτό το νέο θεσμό, είναι, πράγματι, πρόσωπα που θα μας φέρουν σε διαφορετικές εποχές και αυτό είναι το ζητούμενο.

 - Ο ανασχηματισμός, ειδικά ο ανασχηματισμός, είναι μια συζήτηση, η οποία δεν μας αφορά. Εμείς σαν κυβέρνηση έχουμε να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό έργο. Περνάμε σε μια δεύτερη φάση από το φθινόπωρο και μετά. Μια φάση που έχει να κάνει πλέον με την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών που έχουμε στο πρόγραμμά μας. Η πρώτη φάση ήταν αυτή που κάλυπτε τις άμεσες δανειακές μας ανάγκες. Πλέον όχι τόσο αγχωμένοι, αφού ξεπεράσαμε το μεγάλο σκόπελο μιας περίπτωσης του να χρεοκοπήσουμε. Όλα αυτά τα έχουμε ξεπεράσει, όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν με την έννοια ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους στόχους που έχουμε βάλει στο πρόγραμμα σταθερότητας, τους στόχους που έχουμε βάλει στο μνημόνιο, άρα θα κληθούμε να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές περισσότερο από εδώ και πέρα. Θα κληθούμε να δώσουμε ένα κοινωνικό στίγμα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σε αυτές τις εποχές. Ένα αναπτυξιακό, επίσης, στίγμα, το οποίο θα έρθει ως συμπλήρωμα στην δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόσαμε μέχρι τώρα. Άρα, μας ενδιαφέρει η ουσία.
Ο ανασχηματισμός είναι μια συζήτηση, η οποία είναι καθαρά φιλολογική και γίνεται από την πρώτη μέρα της ανάληψης της νέας διακυβέρνησης. Εμάς σαν κυβέρνηση δεν μας αφορά. Μας αφορά να χαράξουμε εκείνες τις πολιτικές που θα μας βγάλουν από την κρίση και να υλοποιήσουμε εκείνες τις πολιτικές που πραγματικά θα έχουν άμεση σχέση με το πρόγραμμά μας, με μια διαφορετική, με μια καινούρια Ελλάδα.

ΝΕΤ “Πρωινή Ενημέρωση” και στους δημοσιογράφους Ρ. Μπιζόγλη και Γ. Σκάλκο

Παιδικό Χωρίο SOS Θράκης

ΠΡΟΣ:
κ. Αλεξανδρή Γεώργιο
Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

Αξιότιµε κε Δήµαρχε,
Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε θερµά εσάς αλλά και όλους τους φορείς που
συνέβαλλαν ενεργά στην εκδήλωση που πήρε µέρος στις εγκαταστάσεις του
Παιδικού Χωριού SOS Θράκης, µε αφορµή την άφιξη του κ. Σάκη Ρουβά. Επίσης
ένα µεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους φορείς της πόλης µας που µε την ευαισθησία
τους και την παρουσία τους ενίσχυσαν αυτή την εκδήλωση αλλά και συνέβαλλαν
ενεργά και ουσιαστικά στο έργο µας, προβάλλοντας τη δράση του Παιδικού
Χωριού SOS Θράκης. Πιο συγκεκριµένα θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε και την
Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου που σε συνεργασία µαζί σας προσέφερε στα
παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης ποδήλατα για τις καλοκαιρινές τους
δραστηριότητες.
Η ευαισθησία σας να βοηθήσετε µ' αυτό τον τρόπο το έργο των Παιδικών
Χωριών SOS, που είναι η προστασία και η φροντίδα µε στοργή κι αγάπη του
µοναχικού παιδιού, είναι πολύτιµος αρωγός µας για την οµαλή λειτουργία του
Παιδικού Χωριού.
Σας ευχαριστούµε και πάλι και ελπίζουµε στην πολύτιµη συµπαράστασή σας
στο έργο του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης.


Με εκτίμηση
Για το παιδικό χωρίο SOS Θράκης


Αγαθόνικος Δρεπανίδης
Διευθυντής

Και η διάψευση του αντινομάρχη για το θέμα των μαζικών τάφων

Ομαδικός τάφος μεταναστών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα

Συντάχθηκε απο τον/την Spartacus1956 on Τρίτη, 10 Αύγουστος 2010 15:53   
dsc09231-450x300
Κατά τους επτά πρώτους μήνες του 2010 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σκληρά φυλασσόμενα Ελληνοτουρκικά σύνορα. 
Στην περιοχή του Έβρου τα πτώματα των μεταναστών μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για ιατροδικαστική εξέταση. Δεδομένου ότι είναι συχνά αδύνατη η αναγνώριση και ταυτοποίησή τους, διενεργείται τεστ DNA ώστε οι συγγενείς να έχουν τη δυνατότητα να βεβαιωθούν για τον νεκρό τους.

Στις 25 Ιουνίου 2010 19 άτομα πνίγηκαν στον ποταμό Έβρο/Meric. Τα 14 πτώματα που ξεβράστηκαν στην Ελληνική πλευρά μεταφέρθηκαν από γραφείο κηδειών από την Ορεστιάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου έγινε ιατροδικαστική εξέταση και καταγραφή, και από εκεί μεταφέρθηκαν σε ένα ορεινό μειονοτικό χωριό κοντά στο Σουφλί για να θαφτούν σε μουσουλμανικό νεκροταφείο.


Παρόλα αυτά, τα πτώματα βρίσκονται σε ομαδικό τάφο έξω από το χωριό Σιδερό, σε μια δυσπρόσιτη περιοχή. Μονάχα μια πινακίδα, τρυπημένη από πολλούς πυροβολισμούς,  γράφει ότι πρόκειται για «νεκροταφείο λαθρομεταναστών».


Δεν γίνεται αμέσως κατανοητό ότι πρόκειται για έναν ομαδικό τάφο. Μετά από προσεκτικότερη εξέταση μπορεί κανείς να δει τους μεγάλους λάκκους που ανασκάφτηκαν από τις μπουλντόζες και ότι καθένας μπορεί να περιέχει έως και δέκα πτώματα.

Το γεγονός αποκαλύφθηκε κατά την έρευνα του διεθνικού δικτύου Welcome to Europe (Καλώς ήρθατε στην Ευρώπη) για τον εντοπισμό του τάφου ενός μετανάστη που σκοτώθηκε στα σύνορα στις 25 Ιουνίου και που η γυναίκα και τα παιδιά του αναζητούσαν, βρισκόμενοι σήμερα σε συνθήκες σχετικής ασφάλειας.Πιστεύουμε ότι η πρακτική αυτή συνεχίζεται εδώ και χρόνια και ότι μεταξύ 150 και 200 άνθρωποι έχουν θαφτεί στον ομαδικό τάφο.
Το γεγονός ότι η τοπική αρχή διέταξε την εκταφή του πτώματος και την ταφή του σύμφωνα με το μουσουλμανικό τελετουργικό, δεν αναιρεί ότι οι νεκροί μετανάστες έχουν ταφεί σε ομαδικό τάφο. Πρόκειται για κατάφωρη ασέβεια προς τους νεκρούς και ως προς τους συγγενείς τους. Επίσης, η εκταφή των νεκρών ώστε να θαφτούν με έναν αξιοπρεπή τρόπο δεν είναι πλέον εφικτή. img.5814-450x300

Η ύπαρξη αυτού του ομαδικού τάφου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ επιβεβαιώνει την εικόνα της μόνιμης και διαρκούς ταπείνωσης και υποβάθμισης της ζωής  των προσφύγων. Πρόκειται για την άσκηση συστηματικής βίας με σκοπό να σταματήσει τη διέλευση των συνόρων από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μια βιαιότητα που οδηγεί στο θάνατο ακριβώς εκείνους που αναζητούν προστασία. Ακόμα και μετά το θάνατό τους, οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας οι οποίοι καθώς φαίνεται δεν αξίζουν μία ταφή που να αρμόζει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 


Διαμαρτυρόμαστε για την αποτρόπαια μεταχείριση και την περιφρόνηση των προσφύγων και των μεταναστών, είτε βρίσκονται εν ζωή είτε έχουν πεθάνει.


http://www.babylonia.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1855&Itemid=

Νέα Υποψηφιότητα για τον ...Δήμο Σουφλίου ;

Πληροφορίες απόλυτα εξακριβωμένες ,αναφέρουν ότι πολλές πιέσεις από φίλους, δέχεται  νέος σχετικά σε ηλικία ,και που το όνομα του δεν έχει ακουστεί μέχρι τώρα στις υποψηφιότητες για τον Δήμο Σουφλίου να ηγηθεί ψηφοδελτίου.

Το σίγουρο είναι ότι δεν  απορρίπτει τις προτάσεις, απλά δεν τις δημοσιοποιεί ,προφανώς μέχρι να ολοκληρώσει ένα κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει με φίλους σε όλα τα διαμερίσματα του νέου Δήμου,και  με ανθρώπους από όλους τους κομματικούς χώρους.
Οι περισσότερες  προτάσεις που δέχεται βέβαια είναι από φίλους του δημοτικού διαμερίσματος στο οποίο ανήκει.,και αυτό που θα πούμε σήμερα είναι πως δεν είναι από το Σουφλί!
Πολύ σύντομα  θα σας αποκαλύψουμε και το όνομα του ίσως και εντός της ημέρας!

http://gkatzios.blogspot.com/

Εμείς θα συμπληρώσουμε στις πληροφορίες και στην ανάρτηση του γειτονικού  blog   , ότι πιθανότατα να αναφέρονται στον Δήμαρχο Ορφέα κύριο Πουλιλιό κι ότι σίγουρα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη ακόμα . Όπως ποτέ επίσημα δεν είπε ότι αποσύρεται έτσι δεν δήλωσε ποτέ ότι θα είναι υποψήφιος . Ίσως ήρθε ο καιρός για τον ίδιο και τους συνεργάτες του να το κάνει , αφού και στην αντιπεριφέρεια που προσέβλεπε μάλλον δεν πρόκειται να πάει αλλά και έτσι όπως βλέπουν σε αδράνεια το Σουφλί και να πάσχει από υποψηφιότητες , ίσως πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την ανακοίνωση του ονόματός του .

Στη Γ' ζώνη κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου, η ΑΜΑ

Στη Γ΄ ζώνη κινήτρων, εντάσσει την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος δόθηκε προς διαβούλευση, από το υπουργείο Οικονομίας, την περασμένη Δευτέρα. Τα ποσοστά ενίσχυσης για επενδύσεις στη περιοχή, ανέρχονται σε 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, 45% για μεσαίες και 50% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο στοχεύει, όπως αναφέρει το υπουργείο, στην προώθηση ενός νέου επιχειρηματικού προτύπου που θα βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την παραγωγική αναδιάρθρωση, την πράσινη επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης στη χώρα.