Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010

Ένα Καράβι για τη ΓάζαΑθήνα, 10 Αυγούστου 2010
Με αφορμή ανακοινώσεις που εμφανίστηκαν σε ΜΜΕ (κυρίως ηλεκτρονικά) τον τελευταίο μήνα με την υπογραφή «Η Πανελλαδική Γενική Συνέλευση της Πρωτοβουλίας ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ», οφείλουμε να κάνουμε την παρακάτω διευκρίνιση:
Οι ανακοινώσεις αυτές δεν προέρχονται από την Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και προφανώς δεν απηχούν τις απόψεις της. Προέρχονται από μια ολιγομελή ομάδα επιβαινόντων στα πλοία της διεθνούς αποστολής Freedom Flotilla (4 από τους συνολικά 38 Έλληνες και Ελληνίδες που συμμετείχαν στην αποστολή), συνεπικουρούμενη και έναν περιορισμένο αριθμό μικροπολιτικά και ιδιοτελώς δρώντων «υπερεπαναστατών» οι οποίοι σφετερίζονται το όνομα της Πρωτοβουλίας.
Οι θέσεις, οι απόψεις και οι ανακοινώσεις της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» είναι αυτές που εμφανίζονται στο site τηςhttp://www.shiptogaza.gr/ και στο site «Ψηφιακό Καράβι / Digital Ship»http://digitalship.shiptogaza.gr/

Ευρεία ελληνοβουλγαρική συνάντηση για το νέο μεθοριακό σταθμό Κυπρίνου – ΙβαΐλοβγκραντΕυρεία ελληνοβουλγαρική συνάντηση με θέμα το νέο μεθοριακό σταθμό Κυπρίνου - Ιβαΐλοβγκραντ, που θα εγκαινιάσουν στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 οι Πρόεδροι των δύο κρατών κ.κ. Κάρολος Παπούλιας και Γκεόργκι Παρβάνοφ, πραγματοποιήθηκε χτες στον Κυπρίνο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης ο Δήμαρχος Κυπρίνου κ. Μιχάλης Στράντζελης, ο Έπαρχος Βορείου Έβρου κ. Πολυχρόνης Αντωνιάδης, ο Αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα, Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Μιχάλης Κογιομτζής, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας Έβρου. Από βουλγαρικής πλευράς συμμετείχαν ο Νομάρχης Χασκόβου κ. Ρούμεν Ντάνεφ, ο Δήμαρχος Ιβαΐλοβγκραντ, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, και ο Υπεύθυνος των Μεθοριακών Τελωνείων.
Ο Νομάρχης Έβρου ενημέρωσε τη βουλγάρικη αντιπροσωπεία για τις ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από ελληνικής πλευράς για τη λειτουργία του μεθοριακού σταθμού, ενώ από τη διακρατική επιτροπή αποφασίστηκε ότι η στέγαση των υπηρεσιών του νέου τελωνείου θα γίνει στο ελληνικό έδαφος. Μιλώντας για τις παρεμβάσεις ο κ. Ζαμπουνίδης είπε "Έχουν παραδοθεί τα τέσσερα λυόμενα κτίρια που θα χρησιμοποιηθούν για τη γραμματειακή υποστήριξη και τη στέγαση των αστυνομικών αρχών. Έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 60.000 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών για την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων. Η Νομαρχία Έβρου, με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αναλαμβάνει το κόστος εγκατάστασης ασύρματου τηλεφώνου από τον ΟΤΕ, ενώ ο Δήμος Κυπρίνου αναλαμβάνει να καλύψει τα έξοδα για την υδροδότηση και την κατασκευή των βάσεων για τα λυόμενα."
Οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν το χώρο όπου θα λειτουργήσει το νέο τελωνείο, καθώς και το πρόσφατα ανακαινισμένο από τη Νομαρχία Έβρου φυλάκιο Ε.Φ. 44 επί του αγροκτήματος Ζώνης - Βύας, το οποίο θα μετατραπεί σε κέντρο πληροφόρησης του αρχαιολογικού χώρου Ζώνης - Μικρής Δοξιπάρας - Βίλας Αρμύρας, χώρο αναψυχής (αναψυκτήριο), εστίασης και πολιτιστικών εκδηλώσεων με απώτερο σκοπό την ανάδειξη και την τουριστική προβολή της περιοχής.
Ο κ. Ζαμπουνίδης ανέφερε επίσης ότι η Νομαρχία Έβρου θα αναλάβει το κόστος της ασφαλτόστρωσης του παράπλευρου δρόμου από τη Ζώνη μέχρι το φυλάκιο Ε.Φ. 44, που ανέρχεται στο ύψος των 250.000 ευρώ, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης και Μεταφορών θα αναλάβει την ασφαλτόστρωση από το φυλάκιο Ε.Φ. 44 μέχρι το τελωνείο, ύψους 450.000 ευρώ. Με τις πιστώσεις αυτές θα ολοκληρωθεί η υπόβαση, θα γίνει η ασφαλτόστρωση, η σήμανση και η διαγράμμιση.
"Διευθετήσαμε όλες τις λεπτομέρειες ούτως ώστε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 που θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια ο μεθοριακός σταθμός Κυπρίνου - Ιβαΐλοβγκραντ, ο οποίος θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομική, τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξης των δύο περιοχών, να είναι από πλευράς υποδομών σε πλήρη λειτουργία."

Τα παιδιά μας δεν θα διαβάζουν όπως διαβάζουμε εμείς. Είναι προφανές!

Η Ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), στη διάρκεια της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, για το ψηφιοποιημένο βιβλίο (αν είναι επανάσταση ή απλώς εξέλιξη) καθησύχασε εν μέρει τον κόσμο του βιβλίου. Όλοι συμφώνησαν ότι η εξέλιξή της είναι μεν καταιγιστική αλλά μάλλον θα γίνει με αργό ρυθμό. Το αποδεικνύει η παγκόσμια αγορά του βιβλίου. Για παράδειγμα σήμερα τα e-books καταλαμβάνουν στην πίτα μόνο το 3% στις ΗΠΑ, το 0,1% στη Γαλλία και ακόμη στην Ιαπωνία, τη βασίλισσα των ηλεκτρονικών manga, η αγορά δεν απογειώνεται. Καμιά σχέση με ό,τι έχει συμβεί στη βιομηχανία της μουσικής. Τελικά μάλλον δεν υπάρχει λόγος πανικού!

Σύμφωνα με έρευνες που διενεργήθηκαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, η δυνατή πίστη στο παραδοσιακό βιβλίο οφείλεται στο ότι είμαστε φανατικά δεμένοι με το ίδιο το βιβλίο ως αντικείμενο, κάτι που δεν ισχύει –τουλάχιστον προς το παρόν - με τα «νέα βιβλία» και τους «νέους τρόπους» ανάγνωσης που μας αφήνουν αρκετά αδιάφορους.

Όμοια αντίδραση «προς την αλλαγή» υπήρξε πριν από πέντε αιώνες στην εποχή του Γουτεμβέργιου με την εφεύρεση της τυπογραφίας. Πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν τότε -σε αντίθεση με ό,τι θα πίστευε κανείς- να διαβάζουν αυτά τα τυπωμένα βιβλία καθώς οι πρώτες εκτυπώσεις ήταν ακαλαίσθητες και γεμάτες λάθη σε σύγκριση με τα όμορφα χειρόγραφα κείμενα με τις καταπληκτικές μικρογραφίες της εποχής (το ίδιο συμβαίνει σήμερα με τα ψηφιακά βιβλία, με το επιχείρημα της κουραστικής ανάγνωσης στην κάθετη οθόνη του υπολογιστή και της τρεμάμενης οθόνης των σημερινών e-books που κουράζει τα μάτια). Λίγοι ήταν αυτοί που πρόβλεψαν τότε το λαμπερό μέλλον του τυπωμένου βιβλίου, το βιβλίο που έγινε με το πέρασμα των αιώνων η βάση του πολιτισμού του δυτικού κόσμου, η σπονδυλική στήλη της εκπαίδευσης μέσω της οποίας μεταδίδονται οι αξίες και διαμορφώνονται οι ταυτότητες των λαών.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ -ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

Στα 566.804 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Ιούνιο. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μικρή μείωση κατά 1,03% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 177.443 άτομα και εμφανίζονται μειωμένοι κατά 14,69% (30.549 άτομα) σε σχέση με τον Μάιο του 2010. 

    Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 117.576, αυξημένες κατά +3,5% σχετικά με τον Ιούνιο του 2009, οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 31.296, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 53.256 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 28.592.

    Οι καθαρές ροές (προσλήψεις μείον απολύσεις και αποχωρήσεις) στην αγορά εργασίας είναι θετικές κατά 4.432 επιπλέον θέσεις εργασίας. Το ίδιο μέγεθος τον Ιούνιο του 2009 είχε αρνητική τιμή -1.910.

    Ακολουθεί το αναλυτικό στατιστικό δελτίο του ΟΑΕΔ για την κίνηση της αγοράς εργασίας τον μήνα Ιούνιο του 2010

     Α. ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

    Α.1 ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ

    Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) κατά τον μήνα Ιούνιο ανέρχεται σε 177.443 άτομα από τα οποία οι 171.596 (ποσοστό 96,70%) είναι κοινοί επιδοτούμενοι και οι 5.847 (ποσοστό 3,30%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Το σύνολο του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης ανέρχεται σε 142.678 άτομα.

     Στο σύνολο της χώρας καταγράφηκε: 

Φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία με ενιαίο πρόγραμμα

Στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Πρόγραμμα πιλοτικής εισαγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφούς εξοπλισμού σε δημοτικά σχολεία για μία ψηφιακά υποστηριζόμενη διδασκαλία», τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν δέκα φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops), ένα ερμάριο για την αποθήκευσή τους και εγκατάσταση τοπικού δικτύου σε αίθουσες διδασκαλίας τους.

    Μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του δικτύου θα διασφαλίζεται η αποτελεσματική σύνδεση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), προκειμένου ο εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να έχει πρόσβαση στο κατάλληλο εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό, κατά την διδακτική διαδικασία.

    Με εγκύκλιο που εστάλη από τη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης της χώρας, οι Σχολικές Επιτροπές καλούνται να υποβάλουν Τεχνικό Δελτίο Προτεινόμενης Πράξης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, έως 20/09/2010.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: OI ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 325 ΔΗΜΟΥΣ Όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τη στήριξη των κομμάτων αλλά και οι ανεξάρτητοι

 www.aftodioikisi.gr

Πρόκειται για υποψήφιους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είτε να κατέλθουν με τη στήριξη κάποιου κόμματος είτε ως ανεξάρτητοι. Να σημειωθεί ότι όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ η υποψηφιότητα ενός κόμματοςέχει «κλείσει» αναφέρεται μόνο το συγκεκριμένου όνομα και όχι των ανθυποψηφίων του, ενώ όπου έχει ανακοινωθεί έχει δίπλα του την ένδειξη (ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ).

Υπενθυμίζεται , επίσης, ότι τόσο οι περιφέρειες όσο και οι νομοί έχουν καταγραφεί κατ’ αλφαβητική σειρά.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΝΔ: Γιώργος Παυλίδης (ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ)
ΠΑΣΟΚ: Παναγιώτης Σγουρίδης, Άρης Γιαννακίδης, Χρήστος Αηδόνης, Μιχάλης Τιμοσίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Γιάννης Ξανθόπουλος, Παύλος Παπαδόπουλος, Σωκράτης Ξυνίδης
ΚΚΕ: Χρήστος Τρέλλης (ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ)


ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΑΣΟΚ: Γιάννης Μίχας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Παύλος Γερουλάνος, Τίνα Μπιρμπίλη
ΝΔ: Κωστής Χατζηδάκης, Γιάννης Σγουρός
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Κώστας Διάκος (ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ)
ΛΑΟΣ: Μάκης Βορίδης
ΚΚΕ: Θανάσης Παφίλης (ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: Γιάννης Σγουρός, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Δημαράς


ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΝΔ: Παύλος Βογιατζής (ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ)
ΠΑΣΟΚ: Ελπίδα Τσουρή, Νάσος Γιακαλής, Δημήτρης Καπετανάς, Αντώνης Κοτσακάς, Μάρκος- Ελευθέριος Μέννης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Χαλκιώτης
ΚΚΕ: Στρατής Κόρακας (ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ)