Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010

«Ενα χειροποίητο υφαντό έχει πάνω του μεράκι και αγωνία»

«ΓΙΑ ΜΕΝΑ ο αργαλειός ήταν θέμα επιβίωσης. Οι παλιοί ραφτάδες του Σουφλίου δουλεύαμε πάνω σε βαριά μηχανήματα, δεχόμασταν μεγάλες παραγγελίες και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλής ποιότητας υφάσματα. Οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ασχοληθούν μ΄ αυτούς τους αργαλειούς, αλλά απασχολούνταν σε άλλους ελαφρύτερους και ευκολότερους στη χρήση τους». Ο τελευταίος μάστορας του αργαλειού στο Σουφλί, μια περιοχή που για πάνω από έναν αιώνα τώρα έχει συνδέσει το όνομά της άρρηκτα με τη σηροτροφία και την παραγωγή μεταξιού, είναι ο 72χρονος Γιάννης Τσιακίρης. «Το χειροποίητο υφαντό είναι αποτέλεσμα επίπονης διαδικασίας. Τα λάθη, οι ατέλειες και οι αστοχίες δεν συγχωρούνται. Ενα χειροποίητο υφαντό έχει πάνω του το μεράκι και την αγωνία του κατασκευαστή» λέει. Κληρονόμος και ο ίδιος της τέχνης της παραγωγής του μεταξιού από την οικογένειά του, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 να δουλεύει με τρεις χειροκίνητους, ξύλινους αργαλειούς, δημιουργώντας την δική του οικοτεχνία, σε μια περίοδο που 5.000- 6.000 Σουφλιώτες απασχολούνταν με τη εκτροφή των κουκουλιών και την παραγωγή του μεταξιού ενώ υπήρχαν και δύο τρία εργοστάσια που έκαναν αναπίνηση (ξετύλιγμα των κουκουλιών).


Ολα άλλαξαν όμως μετά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ΄70. «Τότε οι αγρότες της περιοχής στράφηκαν προς τις δυναμικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι, με αποτέλεσμα να φύγει πολύς κόσμος από τη σηροτροφία. Ετσι, ξηλώθηκαν και τα μουρόδεντρα και η επεξεργασία και η παραγωγή του μεταξιού άρχισε να φθίνει», λέει ο Γιάννης Τσιακίρης.

Η μέρα του κάθε πρωί αρχίζει με τον αργαλειό κι εκεί απασχολείται για τουλάχιστον δυο με τρεις ώρες. «Είναι μεράκι, είναι τρόπος ζωής για μένα ο αργαλειός» ομολογεί. «Για να φτιάξουμε ένα μέτρο ύφασμα για κουστούμι χρειάζονται δύο με τρεις ώρες δουλειάς στον χειροκίνητο αργαλειό. Τρία με τέσσερα μέτρα στο οκτάωρο είναι η παραγωγή».

Αισιόδοξος

Σήμερα δεν υπάρχουν πολλές παραγγελίες, «ο κόσμος δεν ράβει πια ρούχα, καθώς όλα αγοράζονται έτοιμα» προσθέτει ο κ. Τσιακίρης. Ωστόσο, ο σχεδιασμός για το μέλλον είναι πολύ φιλόδοξος και περιλαμβάνει μια οικοτεχνική σχολή γύρω από την ύφανση, την αναπίνηση και ορισμένες άλλες παραδοσιακές τέχνες, όπως ήταν το μπατίκ, και το πλέξιμο. Τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του, που σπούδασε κλωστοϋφαντουργία, δεν έχουν καμία διάθεση να το βάλουν κάτω και να παρατήσουν την παραγωγή χειροποίητων μεταξωτών υφασμάτων.

Παράλληλα, με δική τους πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί το Μουσείο Μεταξιού στο Σουφλί όπου αναπτύσσεται όλη η σύγχρονη ιστορία της περιοχής γύρω από την παραγωγή του μεταξιού.

«Να γίνει ανταγωνιστικό»

Τα τελευταία χρόνια έχει ξαναζωντανέψει το ενδιαφέρον για το μετάξι και την παραγωγή κουκουλιού. «Χρειάζεται προσπάθεια» γιατί, όπως τονίζει ο κ. Τσιακίρης, «το ελληνικό μετάξι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ανταγωνιστικό και να σταθεί στην διεθνή αγορά. Οι αργαλειοί έχουν εκσυγχρονισθεί πολύ σε σχέση με το παρελθόν και οι ταχύτητες έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά».

«Το μετάξι έχει μπει σε μια θετική ζήτηση γιατί οι αγορές ξαναστρέφονται στα φυσικά προϊόντα. Η αλήθεια είναι ότι έχουν υποχωρήσει αρκετά οι τιμές γιατί μπήκε στο παιχνίδι πολύ δυναμικά πλέον η Κίνα. Εφόσον θα έχουμε εμείς τη δυνατότητα να πιστοποιήσουμε το νήμα μας και να έχουμε ελληνικό- σουφλιώτικο μετάξι, θα κάνουμε τις βιοτεχνίες που απέμειναν στην περιοχή πιο ανταγωνίσιμες. Οταν θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, η αγορά θα ομαλοποιηθεί».

Τι είναι η αναπίνηση
Αναπίνηση είναι η διαδικασία ξετυλίγματος του κουκουλιού. Τα κουκούλια τοποθετούνται μέσα σε λεκάνες με βραστό νερό και εκεί μέσα μαλακώνει μια πρωτεΐνη που έχει αφήσει ο μεταξοσκώληκας πάνω στο νήμα που αποκτά στη συνέχεια τη δυνατότητα να ξετυλιχθεί. Το κουκούλι είναι ένα κουβάρι με μεταξωτό νήμα που φθάνει από τα χίλια μέτρα μέχρι και τα δυο χιλιόμετρα μήκος! Η εκτροφή του μεταξοσκώληκα με φύλλα μουριάς διαρκεί περίπου 35 ημέρες και μετά το διάστημα αυτό ο μεταξοσκώληκας αρχίζει να πλέκει του κουκούλι του μέχρι να γίνει πεταλούδα. «Αν θέλουμε να πάρουμε το νήμα, πρέπει να σταματήσουμε τη ζωή της πεταλούδας που βρίσκεται μέσα, διαφορετικά, θα τρυπήσει το κουκούλι και θα βγει έξω καταστρέφοντας το νήμα», εξηγεί ο κ Τσιακίρης.

εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ"

Συνέντευξη του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96.0 και στο δημοσιογράφο Γιώργο Σταματόπουλο

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης και υφυπουργό στον πρωθυπουργό κ. Γ. Πεταλωτή. Κύριε Πεταλωτή καλή σας ημέρα.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλημέρα κ. Σταματόπουλε και τι να πώ; Καλή εβδομάδα έτσι καλοκαιρινή, μιας και πλησιάζουμε στο Δεκαπενταύγουστο και κάποτε μιλούσαμε για τις ήσυχες μέρες του Αυγούστου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα κάθε άλλο παρά ήσυχες, φαντάζομαι, είναι κ. Πεταλωτή.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε. Είναι κι αυτό όμως μια πρόκληση. Το ζήτημα είναι να βλέπουμε τα πράγματα με προοπτική.
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ημέρες που τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται, συνήθως έτσι και παραδοσιακά κ. Πεταλωτή, για τη ΔΕΘ. Πρέπει να την αναμένουμε με τον παραδοσιακό χαρακτήρα που είχε μέχρι τώρα ή, από κυβερνητικής άποψης, πρέπει να περιμένουμε άλλα πράγματα φέτος.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: κ. Σταματόπουλε πρώτα απ΄ όλα έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα γίνουν οι εξαγγελίες που γίνονται κάθε χρόνο, που ένα μεγάλο μέρος απ΄ αυτές δεν υλοποιούνται ποτέ και απλώς επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Πράγματι η δική μας λογική είναι τελείως διαφορετική. Μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε για πραγματική ανάπτυξη, μας ενδιαφέρει να αναλύσουμε και να δώσουμε στον κόσμο να κατανοήσει καλύτερα τι κάναμε μέχρι τώρα, τι προοπτικές υπάρχουν. Μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε για το μέλλον χωρίς υποσχεσιολογία, χωρίς «θα», χωρίς δεσμεύσεις οι οποίες δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Και φυσικά αυτό το μέλλον έχει να κάνει με την χώρα, μιας και η κυβέρνησή μας και νομοθετικά πλέον έχει συστήσει την επιχειρησιακή μονάδα της Ελλάδας, ένα τμήμα το οποίο έχει να κάνει με την ανάπτυξη σχεδόν της μισής ηπειρωτικής χώρας μας, αλλά και του ρόλου που μπορεί να παίξει στα Βαλκάνια, μέσα από ένα νέο τοπίο. Ας μου επιτρέψετε όμως κ. Σταματόπουλε να πω αυτό που ξεκινήσατε στην αρχή ως πρόλογο για τα κλειστά μαγαζιά, που πραγματικά είναι στοιχεία τα οποία δεν τα ξέρω, αλλά κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Είναι κάτι το οποίο συναντάει κανείς κάνοντας μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά ακόμα και στην περιφέρεια . Εγώ βρίσκομαι στην περιφέρεια αυτή τη στιγμή, εδώ μένω, από εδώ εκλέγομαι, εδώ κινούμαι. Αυτό έχει να κάνει όμως με δύο πράγματα: πρώτον με την οικονομική κρίση που περνάμε, η οποία όμως έχει μέλλον και προοπτική ως προς το ξεπέρασμά της και ένα δεύτερο, ότι μέχρι τώρα και η οικονομική ανάπτυξη και η επαγγελματική ενασχόληση ήταν μονομερής, ακολουθούσε την περπατημένη, δηλαδή να ανοίξουμε ένα μαγαζάκι για να κάνουμε μια δουλειά …

Καμία ανησυχία για τον υιό του Δυτικού Νείλου στον Βόρειο Έβρο

Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή, διαβεβαιώνει ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών του νοσοκομείου του Διδυμοτείχου, Κώστας Βαφειάδης. Όπως είπε σε δηλώσεις του στην Ε.ΡΑ., ήδη υπάρχει σχετική ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ και πως σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα, το νοσοκομείο είναι έτοιμο να το διαγνώσει και να το αντιμετωπίσει. «Δεν υπάρχει φόβος, το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε τη λήψη ατομικών μέτρων όπως η χρήση εντομοαπωθητικών» τόνισε ο κ. Βαφειάδης. Παράλληλα σημείωσε ότι η συμπτωματολογία του ιού είναι ήπιας μορφής και σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό.

ερτ

ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Ορεστιάδας

Ο Πολυχρόνης Αντωνιάδης, ο Πασχάλης Γουτκίδης, και ο Λευτέρης Χαμαλίδης, θα είναι τελικά οι τρεις υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή στην διαδικασία της κάλπης, της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Νέα Ορεστιάδα. 
Σημειώνεται ότι το όνομα του κ. Αντωνιάδη, προστέθηκε μετά από τη διορία κατάθεσης σχετικής αίτησης, που είχε δοθεί, με καταληκτική ημερομηνία τη σημερινή.

Ο Κάρολος Παπούλιας στα εγκαίνια του Κυπρίνου-Ιβαϊλογκραντ


Τα εγκαίνια του συνοριακού σταθμού Κυπρίνου-Ιβαϊλογκράντ, αναμένεται να τελεστούν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον ομόλογό του από τη Βουλγαρία, Γκεόργκι Παρβάνοφ. Η τελετή των εγκαινίων έχει προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα του οδικού άξονα που θα συνδέει τις δύο περιοχές έχει ολοκληρωθεί όπως και οι παρεμβάσεις για τη στέγαση των υπηρεσιών του νέου τελωνείου. Στο χώρο του μεθοριακού σταθμού συναντώνται σήμερα κλιμάκια υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών, ο νομάρχης Έβρου και ο νομάρχης Χασκόβου-Βουλγαρίας, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία και τα εγκαίνια του τελωνείου.

"Φωτός ιριδισμοί Φύσεως ώρες"

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του λευκώματος "Φωτός ιριδισμοί Φύσεως ώρες" του Γιώργου Βολουδάκη,με φωτογραφικά θέματα από το Νομό Ροδόπης. 
Η παρουσίαση θα γίνει στον κήπο του ξενοδοχείου "Ρωξάνη" στη Μαρώνεια,
την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010, στις 22:00. 
Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Θανάση Γκαϊφύλλια για να μας συντροφεύσει με τη μουσική του.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 25330 21501 begin_of_the_skype_highlighting              25330 21501      end_of_the_skype_highlighting , στο e-mail info@roxani.com και στο http://www.roxani.com/

ΝΟ.Δ.Ε. Έβρου

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κύπρου 5
68100 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από την συνεδρίαση της ΝΟΜ.ΕΚ.Ε. της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Έβρου στις 6/8/2010, αποφασίστηκε να οριστεί αρμόδιο πολιτικό όργανο για τις διαδικασίες των αυτοδιοικητικών εκλογών στο νομό Έβρου, η Νομαρχιακή Εκτελεστική Επιτροπή  της ΝΟ.Δ.Ε. Έβρου μαζί με τα προεδρεία των ΔΗΜ.Τ.Ο. του εκάστοτε Δήμου.
Η παράταξη μας, η Νέα Δημοκρατία, δίνει πρώτη προτεραιότητα στην ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Στηρίζουμε τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, πιστεύουμε στην αξιοσύνη, το ήθος και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής μας, που είναι καταξιωμένο στην κοινωνία και μάχεται για την ανάπτυξη του τόπου μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σταύρος Σταυράκογλου                                             Κωνστ. Θυμιανίδης