Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

Φεστιβάλ νέων Άρδας 2010 - Ημέρα Τέταρτη

Φωτογραφίες : Χρήστος Βενετίδης

Διαδίκτυο και ανωνυμία: Τέσσερις bloggers μιλούν στο tvxs

Επανερχόμενο στη συζήτηση για το διαδίκτυο και την ανωνυμία, το tvxs.gr ζήτησε από 8 γνωστούς bloggers την άποψή τους. Σήμερα, δημοσιεύουμε τέσσερις από τις απαντήσεις που λάβαμε, ενώ οι υπόλοιπες θα δημοσιευθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Σήμερα, Κυριακή, δημοσιεύουμε τις απαντήσεις των: SykoFantiS Bastoyni από το e-cannibals.gr, Βασίλης Σωτηρόπουλος από το elawyer.blogspot.com, Γιώργος Γκριτζάλας από το neolaia.gr, Νίκος Δρανδάκης από το nylon.gr.

TVXS: Διατυπώθηκαν τελευταία διάφορες απόψεις που περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα για την blogόσφαιρα (ή ένα μέρος της) στην Ελλάδα. Συμμερίζεστε τις απόψεις αυτές και, αν ναι, πού αποδίδετε την κατάσταση;


SykoFantiS Bastoyni:
ΟΧΙ. Με κεφαλαία γράμματα ΟΧΙ. Η κοινωνία του διαδικτύου, έχει δείξει τεράστιες αντιστάσεις στην γενικότερη παρακμή που περνάει η Ελληνική κοινωνία. Το γεγονός ότι η χρήση διαδικτυακών μοντέλων όπως το blogging από ανθρώπους που είχαν μια άλλη κουλτούρα και χρησιμοποίησαν το μέσο για ζοφερούς σκοπούς δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ανθρώπους που καινοτομούν, παράγουν έργο και ιδέες, τις διαθέτουν ελεύθερα, παρεμβαίνουν στα κοινά χωρίς ίδιον όφελος. Οι Έλληνες bloggers σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν συντεχνία. Δεν εκπροσωπούν συμφέροντα ( τουλάχιστον οργανωμένα ). Η ζοφερή εικόνα που αναφέρει το ερώτημα δημιουργήθηκε από ανθρώπους, κυρίως δημοσιογράφους, διαδικτυακά αναλφάβητους και με τάση να σκανδαλολογούν μιας και αυτού του είδους η δημοσιογραφία θεωρούν πως θα τους φέρει δόξα κι αναγνωσιμότητα.
Βασίλης Σωτηρόπουλος: Ας μην υποκρινόμαστε: το επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών blogs είναι εξαιρετικά χαμηλό, ακολουθώντας την κυρίαρχη λαϊκίστικη αισθητική της γενικής καταγγελίας των πάντων. Δυσκολεύομαι να βρω ένα κείμενο που θα με κάνει να θαυμάσω ποιότητα σκέψης, που θα με κάνει να χαμογελάσω θετικά. Δεν υπάρχουν bloggers με μεράκι - και δεν εννοώ την μανιέρα ορισμένων στην κλάψα και το κομπλεξικό χιουμοράκι. Δεν υπάρχουν κριτικές που θα τσακίσουν κόκαλα και θα στείλουν τον κόσμο να δει ένα έργο ή θα αποκαθηλώσουν ένα ταμπού. Μόνο μπουρμπουλήθρες και φελοί που επιπλέουν.

Υπ. Εσωτερικών : Γιάννης Ραγκούσης


1. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ποιο είναι, κύριε υπουργέ;

    Δεν υπάρχει, κ. Σκουρή, άλλο στοίχημα από την πραγματοποίηση των απαραίτητων για την αναγέννηση της χώρας δομικών και διαρθρωτικών αλλαγών. Η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ συμπίπτει χρονικά με ακόμη μία κρίσιμη στιγμή αυτής της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Γιατί αφορά αλλαγές που διασφαλίζουν ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική κρίση θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. Αλλαγές που διασφαλίζουν ότι οι μεγάλες θυσίες που πραγματοποιούν οι Έλληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, πιάνουν τόπο. Στη ΔΕΘ θα έχουμε την ευκαιρία να τεκμηριώσουμε ότι οι θυσίες των πολιτών έχουν, για πρώτη φορά τόσο εμφατικά, αντίκρισμα και ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα εποχή ριζικής αλλαγής στο κράτος που δημιουργεί όρους και εγγυήσεις δημοσιονομικής ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες.

     2. Αυτό πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να είναι και το στίγμα τυχόν ανασχηματισμού;

    Φοβάμαι ότι δεν θα πρωτοτυπήσω και θα σας επαναλάβω ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα του πρωθυπουργού.

      3. Παιδικές αρρώστιες, όπως η έλλειψη αλληλεγγύης, πώς θα αντιμετωπιστούν;

    Η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής ομάδας και της παράταξης θεμελιώνεται στις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε και στην εντολή του ελληνικού λαού από την οποία όλοι δεσμευόμαστε. Διαφορετικές προσεγγίσεις πριν τη λήψη μιας απόφασης συνιστούν πηγή εμπλουτισμού και βελτίωσης των πολιτικών μας, γι’ αυτό άλλωστε, στο πνεύμα της διαβούλευσης, τις ενθαρρύνει ο πρωθυπουργός. Εκεί θεμελιώνεται και η ενότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων.