Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

«Σήμανση των μεταλλαγμένων ζωικών προϊόντων ως ελάχιστη αντίδραση απέναντι στις προσπάθειες Μπαρόζο να γίνει η ΕΕ περιοχή ελεύθερης διακίνησης μεταλλαγμένων»

Δηλώσεις με αφορμή την έγκριση έξι νέων μεταλλαγμένων ποικιλιών καλαμποκιού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Την εθελοντική σήμανση των προϊόντων ζώων που έχουν καταναλώσει μεταλλαγμένες ζωοτροφές στην Ελλάδα προτείνει ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης ως ελάχιστο μέτρο απέναντι στην ξεκάθαρη απόφαση του Προέδρου Μπαρόζο να επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση αυτή έρχεται μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 6 νέων μεταλλαγμένων προϊόντων και την απόρριψη των νομοθετικών προτάσεων για υποχρεωτική σήμανση από τη συντηρητική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο δηλώσεων του Κρίτωνα Αρσένη:
«Έξι νέα μεταλλαγμένα προϊόντα ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνοντας την πλήρη αλλαγή στάσης της απέναντι στα μεταλλαγμένα. Αν και για 12 χρόνια η ΕΕ δεν είχε εγκρίνει μεταλλαγμένο προϊόν, φέτος σημειώνεται ένα μπαράζ εγκρίσεων. Μετά την έγκριση της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora, η Επιτροπή ενέκρινε χθες έξι ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Την ίδια στιγμή, ενώ με βάση δηλώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 80-90% των ζωοτροφών περιέχουν μεταλλαγμένα, η Επιτροπή, αλλά και η συντηρητική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν δέχονται τη σήμανση ζωικών προϊόντων που έχουν παραχθεί από ζώα που κατανάλωσαν μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσουμε εντός της χρονιάς ακόμη μια μάχη για τη σήμανση των μεταλλαγμένων αλλά και για την αξιοπιστία των επίσημων μελετών για τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Μια μάχη απέναντι σε διαμορφωμένες συντηρητικές πλειοψηφίες που όχι μόνο θέλουν την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων αλλά αρνούνται και το δικαίωμα στην πληροφόρηση.
Ενόσω δίνονται οι θεσμικές μάχες θα πρέπει να δράσουμε και ως πολίτες. Η Ελλάδα ήδη απαγορεύει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων αλλά δεν μπορεί να απαγορεύσει την εισαγωγή και διακίνησή τους. Σε χώρες όπως η Βρετανία δημιουργήθηκαν εθελοντικά σήματα σήμανσης ζωικών προϊόντων. Όποια εταιρία θέλει να είναι υπεύθυνη απέναντι στους καταναλωτές μπορεί να πιστοποιηθεί ότι τα προϊόντα της δεν είναι εκτεθειμένα σε μεταλλαγμένα γονιδιώματα. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε προς σε αυτή τη κατεύθυνση και στην Ελλάδα»

Σε 11 βυτιοφόρα φορτηγά τα πρώτα φύλλα επίταξης

Ξεκίνησε από χθες η διαδικασία της επίταξης των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. από την Νομαρχία Έβρου και την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Ήδη έχουν δοθεί κατά προτεραιότητα φύλλα επίταξης σε 11 βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα, πέντε στον Βόρειο Έβρο και έξι στο νότιο τμήμα του νομού. 
«Θα συνεχιστεί και σήμερα η διαδικασία της επίταξης αν και είναι περίπλοκη για τον λόγο ότι πολλές φορές εμπλέκονται περισσότεροι από ένας ιδιοκτήτης», σχολίασε στην Ε.ΡΑ. ο αντινομάρχης Έβρου, Μιχάλης Κογιομτζής, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί ιδιαίτερα προβλήματα στην αγορά, από την απεργία.
Ωστόσο, για τέταρτη ημέρα σήμερα παραμένουν τα φορτηγά Δ.Χ. παραταγμένα στην γέφυρα της Μαΐστρου και στον κόμβο της Μάκρης Αλεξανδρούπολης, καθώς οι ιδιοκτήτες συμμετέχουν στην πανελλήνια απεργία.

Από τις 17 Αυγούστου οι δηλώσεις για ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες


Από τις 17 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων των αγροτών για την εκτίμηση ζημιών για τις βαμβακοκαλλιέργειες, όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους αγροτών του Έβρου και την βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ελένη Τσιαούση, με κεντρικό θέμα τις δηλώσεις των αγροτών για την εκτίμηση ζημιών από τις πλημμύρες για τις βαμβακοκαλλιέργειες, καθώς και για τις πληρωμές των κτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο. Επίσης υπήρξαν δεσμεύσεις ότι στις 3 Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές προς τους κτηνοτρόφους, που υπέστησαν ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο.

Φεστιβάλ Νέων «Άρδας 2010» Ημέρα τρίτηΣήμερα Σάββατο συνεχίζεται το φεστιβάλ με τους Γαλάνη - Τσαλιγοπούλου - Imam Baildi - ΜΠΛΕ

Φωτογραφίες : Χρήστος Βενετίδης

ΣΥΡΙΖΑ : Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί της χώρας

Η φετινή περίοδος χαρακτηρίζεται ως η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών με ορατό τον κίνδυνο σε πολλές περιοχές, τα αμπέλια να μείνουν ατρύγητα, όπως τονίζει και η ΚΕΟΣΟΕ και όλοι οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για την πορεία του κλάδου, η αρνητική εξέλιξη δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο αλλά έχει μόνιμο χαρακτήρα, που σημαίνει ότι για το μέλλον υπονομεύεται η παραγωγή κρασιού καθώς και η βιωσιμότητα του κλάδου συνολικά. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τη ραγδαία πτώση της κατανάλωσης, την αύξηση του εισαγόμενου κρασιού σε βάρος του ελληνικού και τη συνεχιζόμενη αύξηση των αποθεμάτων.

    Για φέτος προβλέπεται ότι θα έχουμε δυσκολία απορρόφησης της παραγωγής, κάτι που θα επιφέρει ραγδαία πτώση των τιμών και του αγροτικού εισοδήματος.

    Ήδη το Δ.Σ. του οινοποιητικού συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Ο Νέστωρ» σε ανακοίνωσή του ζητάει να ληφθούν άμεσα δύο κύρια μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή:

    - να προχωρήσει η απόσταξη, σημειώνοντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος δρόμος καθώς υπάρχουν πολύ μεγάλα αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς, και

    - η παράταση της αποπληρωμής της πρώτης δόσης ?για το 2010? του άτοκου δανείου, παράταση που είναι αναγκαία να δοθεί, καθώς μεγάλες ποσότητες από κρασί είναι ακόμη μέσα στις δεξαμενές, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνεταιρισμοί δεν έχουν εισπράξεις.

    Με δεδομένο ότι η ζήτηση στην αγορά για κρασί έχει παρουσιάσει σημαντική κάμψη τόσο για ποσότητες χονδρικής ?που είναι και το σημαντικότερο? όσο και σε ποσότητες λιανικής,

    ερωτάται η κα Υπουργός:

    · Θα εγκρίνει άμεσα την απόσταξη των αποθεμάτων του κρασιού που είναι στις δεξαμενές των συνεταιρισμών;

   

    · Τι άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να δοθεί άτοκη παράταση δύο χρόνων και χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου που έχουν λάβει οινοποιητικοί συνεταιρισμοί, ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα σταφύλια της φετινής σοδειάς;