Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Κ .Γ Καρυωτάκης πρίν 82 χρόνια

"Αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους
αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία...
Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους,
θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία."
ο ποιητής Κ. Γ. Καρυωτάκης αυτοκτόνησε με περίστροφο 
σαν σήμερα πριν από 82 χρόνια
στην Πρέβεζα

http://vivliothekarios.blogspot.com/

Επέκταση του προγράμματος "Προώθηση της ανάγνωσης και Εκσυγχρονισμός των Βιβλιοθηκών", στο νομό Ξάνθης.

Επέκταση του προγράμματος “Προώθηση της ανάγνωσης και Εκσυγχρονισμός των Βιβλιοθηκών”, στο νομό Ξάνθης.

    Μετά τη μεγάλη επιτυχία με την οποία υλοποιήθηκε η προγραμματική σύμβαση για την «Προώθηση της Ανάγνωσης και τον Εκσυγχρονισμό των Βιβλιοθηκών στο Ν. Έβρου», το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επεκτείνει το πρόγραμμα στο νομό Ξάνθης.

    Η σχετική προγραμματική σύμβαση είχε υπογραφεί το 1997 ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου, την Τ.Ε.Δ.Κ. και 12 Ο.Τ.Α. του νομού Έβρου που διαχειρίζονται βιβλιοθήκες. Το 2010 το εν λόγω πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων του.

    Η συνολική εικόνα των βιβλιοθηκών του νομού Έβρου άλλαξε εκ βάθρων. Οι υπάρχουσες βιβλιοθήκες αναβαθμίστηκαν κι εκσυγχρονίστηκαν πλήρως ως προς τον εξοπλισμό, τη στελέχωση, τη νοοτροπία και τον τρόπο λειτουργίας τους. Νέες βιβλιοθήκες ιδρύθηκαν κοντά στις παλαιότερες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα δυναμικό δίκτυο 24 ζωντανών βιβλιοθηκών, που καλύπτει τις πιο απομονωμένες περιοχές του νομού και αγγίζει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το ποσοστό των μελών των βιβλιοθηκών αυξήθηκε από 1,93% του πληθυσμού το 1996 σε 23,18% το 2009.

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή η 14η Εμπορική Έκθεση της Αλεξανδρούπολης

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, τελικά δεν θα εγκαινιάσει  την 14η Εμπορική Έκθεση Αλεξανδρούπολης, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί και ανακοινωθεί . Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία του Υφ .Εσωτερικών κ. Γιώργου Ντόλιου ,την Παρασκευή 23 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ.
Την επόμενη ημέρα, στις 10 το πρωί θα γίνουν και τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Επιμελητηρίου Έβρου, ενώ αμέσως μετά, στις 11.30, θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, υπό την προεδρία του Γιώργου Κασσιμάτη.
Θα ακολουθήσει ημερίδα με θέμα τις «επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία».

Μέχρι το 2011 θα έχουν κλείσει όλες οι χωματερές στην Α. Μ.-Θ

Τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρχουν χωματερές το 2011 στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξέφρασε σε δηλώσεις του στην Ε. ΡΑ. ο διευθυντής της ΔΙΑΜΑΘ, Δημήτρης Δερματάς, υπογραμμίζοντας ότι τόσο στην Σαμοθράκη όσο και στην Θάσο, σήμερα οι χωματερές δεν λειτουργούν και οι συγκεκριμένοι χώροι βρίσκονται προς αποκατάσταση.
Όπως εξήγησε ο κ. Δερματάς, η ΔΙΑΜΑΘ σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχει καταρτίσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο σταδιακής παύσης λειτουργίας των 28 χωματερών που απέμειναν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκης, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών καθώς και στους 55 Ο. Τ. Α. της Περιφέρειας, ενώ έχουν εξασφαλιστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τα κονδύλια για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων. 
Στην πρώτη φάση του έργου θα κλείσουν οι 20 χωματερές και θα παραμείνουν ανοιχτοί μόνο 8 Χ.Α.Δ.Α., οι οποίοι, όμως, θα κλείσουν επίσης λίγο καιρό μετά. «Δεν είμαστε στη χειρότερη θέση σε σχέση με τη συνολικότερη εικόνα της Ελλάδας, ούτε όμως και στην καλύτερη», σχολίασε ο κ. Δερματάς, που θεωρεί βέβαιο ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πληρώσει κάποια, έστω και μειωμένα μετά από διαπραγμάτευση, πρόστιμα, για τη μη συμμόρφωσή της στο θέμα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων.
«Οι χωματερές έπρεπε να κλείσουν από το 1995, ωστόσο μετά από συνεχείς αναβολές φτάσαμε να παίρνουμε τελεσίγραφο για επιβολή προστίμου από το 2008», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΔΙΑΜΑΘ, σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις που υπήρξαν μέχρι και σήμερα.

Διαμαρτυρία βενζινοπωλών του βορείου Έβρου για τις απώλειες εσόδων από τη “διαρροή” καταναλωτών προς τη Βουλγαρία…

Εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ «χάνει» εβδομαδιαίως, από τον ανείσπραχτο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για τα καύσιμα, μόνο από τον νομό Έβρο, το Ελληνικό κράτος, λόγω της επιλογής πολλών καταναλωτών της περιοχής, να προμηθεύονται καύσιμα από πόλεις της Βουλγαρίας. 
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας που έκανε ο σύλλογος πρατηριούχων Βορείου Έβρου, οι οποίοι διαπιστώνουν μεγάλες απώλειες στα έσοδά τους.  
Οι πρατηριούχοι έχουν ήδη ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο, να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αλλά και να επιβάλλει ελέγχους στον μεθοριακό σταθμό του Ορμενίου, προκειμένου, όπως επισημαίνουν, να σταματήσει το φαινόμενο μεταφοράς καυσίμων με «μπετόνια», που εκτός από παράνομο, είναι και άκρως επικίνδυνο. Ερώτηση τεσσάρων σημείων σχετικά με το θέμα των παράνομων και επικίνδυνων εισαγωγών καυσίμων από τη Βουλγαρία στο νομό Έβρου, κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, η βουλευτής Έβρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ., Ελένη Τσιαούση. 
Η βουλευτής σημειώνει ότι τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός κατοίκων, κυρίως του βορείου Έβρου, που λόγω της κατακόρυφης αύξησης της βενζίνης, επιλέγουν να επισκεφθούν τη γειτονική Βουλγαρία μέσω του συνοριακού σταθμού του Ορμενίου, προκειμένου να εφοδιάσουν με καύσιμα τα οχήματά τους, αλλά και να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες βενζίνης με φορητά δοχεία, προκειμένου να τα αποθηκεύσουν. «Όποιος επισκέπτεται τη γείτονα χώρα και επιστρέφει φορτωμένος με δοχεία γεμάτα βενζίνη, αποτελεί κινητή βόμβα για τη δημόσια ασφάλεια, σε περίπτωση ατυχήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Τσιαούση, υπογραμμίζοντας επίσης πως «οι παράνομες αυτές ποσότητες δεν είναι καθόλου δύσκολο να διατεθούν στο παρεμπόριο». Από την πλευρά τους, οι βενζινοπώλες κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο που έχει λάβει ανεξέλεγκτες, πλέον, διαστάσεις, με συνέπεια την απώλεια σημαντικών εσόδων, τόσο για το κράτος όσο και για τους ίδιους. 
Καταλήγοντας η βουλευτής ερωτά ποια μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, με ποιες ενέργειες θα ελεγχθεί το παρεμπόριο που αναπτύσσεται, εάν θα στελεχωθούν οι συνοριακοί σταθμοί προκειμένου να γίνονται διαρκείς έλεγχοι που θα αποτρέψουν την παράνομη μεταφορά καυσίμων και εάν προτίθενται τα συναρμόδια υπουργεία να μειώσουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για την παραμεθόριο περιοχή του Έβρου, ώστε να εξαλειφθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.

ΝΔ: Εμπλοκή με την υποψηφιότητα στην Θράκη

Το αν θα στηρίξουν τον νυν νομάρχη Ξάνθης Γιώργο Παυλίδη ξανασκέφτονται στη Ρηγίλλης μετά τις «διαρροές» του ότι πήρε το επίσημο χρίσμα από τη ΝΔ για τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Το γεγονός ενόχλησε την ηγεσία της ΝΔ, κάτι που οδήγησε τον νομάρχη να επιρρίψει τις ευθύνες των «διαρροών» στους αντινομάρχες του.

Αποτέλεσμα, ένας από τους αντινομάρχες του να υποβάλει την παραίτησή του στέλνοντας επιστολή με την οποία απαξιώνει πλήρως τον κ. Παυλίδη. Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

«Αγαπητέ Νομάρχη,
Με την παρούσα επιστολή σας κάνω γνωστό, ότι επιθυμώ να παραιτηθώ από την θέση και τα καθήκοντα του Αντινομάρχη από 16-7-2010, για λόγους που ντρέπομαι να αναφέρω.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε και την εμπιστοσύνη που μου δείξατε θεωρητικά, να μου αναθέσετε τα καθήκοντα του Αντινομάρχη από 1-1-2009 έως και σήμερα, αλλά λυπάμαι που αποδέχτηκα γιατί δεν το αξίζετε.
Με τιμή
Δημήτρης Γαλανόπουλος
Αντινομάρχης Ξάνθης».


aftodioikisi.gr