Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

Μνήμες Σουφλίου απο το Λαογραφικό Μουσείο Τα Γνάφαλα

Tη Τετάρτη 21 Ιουλίου και ώρα 9:00 το βράδυ 
θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση 
του λευκώματος του Ζήση Φυλλαρίδη
"Μνήμες Σουφλίου".

Το δεύτερο μέρος του λευκώματος θα παρουσιαστεί 
στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο 
του Λαογραφικού Μουσείου Σουφλίου 
"Τα Γνάφαλα".
 
Η έκδοση του λευκώματος έγινε με την χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου.
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου θα ακολουθήσει μπουφές με τοπικά εδέσματα και τοπικούς οίνους της Οινοποιείας Μπέλλα.

 

Μέχρι τον Σεπτέμβριο η καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς του Έβρου, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς του Έβρου μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεσμεύτηκε από τις Φέρες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεόδωρος Σαρής, μιλώντας στους αγρότες της περιοχής.
«Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στο ακέραιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι «το θέμα των πλημμυρών του Έβρου θα πρέπει να αντιμετωπισθεί πιο ριζικά», καθώς όπως είπε, «το θέμα μας δεν είναι να αποζημιώνουμε, αλλά να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ώστε να παράγουμε».

Στη Βουλή έφεραν 10 βουλευτές της Ν. Δ. το θέμα της «αιφνιδιαστικής διακοπής του “Θησέα”…»

Τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η «αιφνιδιαστική διακοπή του αναπτυξιακού προγράμματος της τοπικής αυτοδιοίκησης “Θησέας”, ζητούν να πληροφορηθούν με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών, 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Έβρου του κόμματος, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος. 
Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι «η ανυπαρξία πολιτικής διεξόδου από την κρίση, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στον εύκολο αλλά αδιέξοδο δρόμο της χωρίς διακρίσεις περικοπής των δαπανών, μεταξύ των οποίων και αυτών που αφορούν σε θεσμοθετημένους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και του προγράμματος “Θησέας”, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών».
Καταλήγοντας ερωτούν επίσης «εάν η ηγεσία του υπουργείου αντιλαμβάνεται τις αλλεπάλληλες παλινωδίες στο συγκεκριμένο ζήτημα και τον εμπαιγμό των δημάρχων της χώρας, που εμφανίζονται ασυνεπείς προς τις τοπικές κοινωνίες και οδηγούνται στο να δαπανήσουν επιπλέον πόρους για την εκπόνηση ή επικαιροποίηση μελετών, που τελικά παραμείνουν στα συρτάρια τους».

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο χωρίς δίδακτρα

Μία... ανάσα χωρίζει τους φοιτητές αλλά και τους υποψηφίους, από την απόφαση της Δικαιοσύνης να μην καταβάλλονται πλέον δίδακτρα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες κάνουν λόγο πως το Διοικητικό Εφετείο της Πάτρας κλίνει προς την θετική κατάληξη του συγκεκριμένου αιτήματος. Την περασμένη Παρασκευή, 9 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Διοικητικό Εφετείοτης πόλης η εξ αναβολής δίκη, η οποία αφορούσε στην αίτηση ακυρώσεως που ασκήθηκε από τον υποψήφιο φοιτητή, Τάσο Λιάλιο, σχετικά με το αν η καταβολή διδάκτρων σε ένα δημόσιο Α.Ε.Ι. είναι τελικά νόμιμη ή παράνομη, συνταγματική ή μη.
Ο κ. Λιάλιος μετά την άρνηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) να τον εγγράψει στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», επειδή αρνήθηκε να καταβάλει δίδακτρα, επικαλούμενος παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, κινήθηκε νομικά εναντίον του Ε.Α.Π. που, αν και είναι το 19ο Α.Ε.Ι. της χώρας, λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία με δίδακτρα. Όπως είναι γνωστό η δημόσια δωρεάν παιδεία κατοχυρώνεται συνταγματικά και αυτό ισχύει ή πρέπει να ισχύει για όλα τα δημόσια Α.Ε.Ι. της χώρας.
O εφέτης - εισηγητής της υπόθεσης, με μία εκτενή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναφορά, εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αίτηση ακυρώσεως του υποψηφίου φοιτητή, αντικρούοντας το σύνολο των ισχυρισμών που προέβαλε το Ε.Α.Π. και το ελληνικό Δημόσιο που άσκησε παρέμβαση στη δίκη.
Η εισηγητική έκθεση ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά, μεταξύ άλλων, ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος, με τη μορφή που έχει σήμερα, είναι σαφές, συγκεκριμένο και κυρίως απόλυτο: η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παρέχεται δωρεάν από το κράτος και, επομένως, το Ε.Α.Π. δεν νομιμοποιείται να απαιτεί την καταβολή οποιουδήποτε οικονομικού τιμήματος ως οικονομική συμμετοχή των φοιτητών.
Το δικαστήριο, αφού άκουσε τους πληρεξουσίους δικηγόρους του αιτούντος, του Ε.Α.Π. και του ελληνικού Δημοσίου, έδωσε προθεσμία ενός μηνός για κατάθεση Υπομνήματος από τους διαδίκους και ακολούθως θα συσκεφθεί και θα αποφασίσει. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

"Μπροστάρης" ο ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.Ε.ΠΟ.