Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Σουφλίου

Την Παρασκευή 23 Ιουλίου και ώρα 8 το το βράδυ ( Ξενώνας Το Κουκούλι ) καλεί ο Γραμματέας της Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Σουφλίου κύριος Χρήστος Καραγιάννης τα μέλη των τοπικών οργανώσεων Σουφλίου , Τυχερού και Ορφέα και όχι μόνο , για να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τις Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου . Αφορμή πιθανότατα στάθηκε και η διάθεση για υποψηφιότητα που κατατέθηκε στα αρμόδια Νομαρχιακά όργανα αλλά και στα κεντρικά του κόμματος από τον πρώην Δήμαρχο  Σουφλίου κύριου Παύλου Φυλλαρίδη .
Είχε πραγματοποιηθεί ακόμα μία συνάντηση στο Σουφλί πριν λίγο καιρό και μία ακόμη είχε ακυρωθεί στο Τυχερό και φαινόταν ότι από κάποιους δεν υπήρχε ενδιαφέρον .
Δεν θα γράψουμε τίποτα άλλο προς το παρόν . Νεότερα , συμπεράσματα αλλά και κριτική αν χρειαστεί από την Παρασκευή και μετά , αφού δούμε και ακούσουμε από κοντά τι έχει ο κάθε ένας να πει και να στηρίξει , τι θέσεις και ποια επιχειρηματολογία θα αναπτύξει .

«Ο Έβρος έμεινε με τρία, μόνο, σιδηροδρομικά δρομολόγια ημερησίως…»

«Ο σιδηρόδρομος ήταν αυτός που βοήθησε στην ανάπτυξη, κυρίως στον Έβρο», σχολίασε σε δηλώσεις του στην Ε. ΡΑ. ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Σιδηροδρομομικών Έβρου, Κώστας Καμενίδης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εξυγίανσης που προωθείται για τον Ο.Σ.Ε. και στις μειώσεις των δρομολογίων του σιδηροδρόμου. 
Όπως είπε, οι μειώσεις έγιναν για οικονομικούς λόγους, και ο Έβρος έμεινε με τρία, μόνο, δρομολόγια ημερησίως.
«Η κυβέρνηση τα βλέπει όλα μέσα από ένα λογιστικό πρίσμα, παραβλέποντας τις ανάγκες κάθε περιοχής», υποστήριξε ο κ. Καμενίδης και πρόσθεσε πως «τα έσοδα του Ο. Σ. Ε. θα μπορούσαν εδώ και χρόνια να είναι αυξημένα, εάν υπήρχε σχέδιο που θα έκανε πιο ανταγωνιστικό το σιδηρόδρομο σε σχέση με τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς».


ert

Εγκρίθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Με τη διαβεβαίωση ότι έχει ήδη εγκριθεί η έκτακτη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για την αποπληρωμή του διαστήματος από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2009, απαντά το υπουργείο Οικονομίας στην ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Έβρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ., Όλγα Ρενταρή-Τέντε, για τους απλήρωτους, εδώ και μήνες, εργαζόμενους του προγράμματος «βοήθεια στο Σπίτι». 
Παράλληλα, το υπουργείο δεσμεύτηκε για την αναζήτηση εφικτών λύσεων ώστε τα κοινωνικά αυτά προγράμματα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και να διασφαλιστεί η λειτουργία τους και μετά το 2010. 
Ωστόσο, όπως σημειώνει η κα. Ρενταρή, ακόμη δεν έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, καθώς το θέμα εκκρεμεί στο υπουργείο Εργασίας. «Η πληρωμή των ανθρώπων αυτών δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει περαιτέρω», υπογραμμίζει η βουλευτής και προσθέτει πως η συνέχιση του προγράμματος και μετά το 2010 είναι απαραίτητη, καθώς όπως αναφέρει, «καλύπτει ανάγκες ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων».

Συνεχής και επικίνδυνη υποβάθμιση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς  την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας &  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής & τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με θέμα τη συνεχή και επικίνδυνη υποβάθμιση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Στην  ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Πολλαπλά είναι τα προβλήματα στο γεωστρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια εθνικής σημασίας της χώρας, λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης και με μεγάλες απαιτήσεις σε αναπτυξιακά έργα, που θα το καταστήσουν πλήρως λειτουργικό για την εξυπηρέτηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του ευρύτερου ελλαδικού χώρου αλλά και των γειτονικών χωρών. Η υποβάθμιση του συγκεκριμένου λιμανιού από τον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, καθώς και η συνεχής εγκατάλειψής του, είχε σαν αποτέλεσμα να μετατραπεί στην κυριολεξία σε ένα ``νεκροταφείο`` πλοίων, με τις απαραίτητες εργασίες να καθυστερούν και τα αναπτυξιακά προγράμματα μελετών διαχείρισης του λιμανιού, να μην μπορούν να προχωρήσουν στους ρυθμούς, που επιτάσσουν οι σύγχρονες ανταγωνιστικές συνθήκες.

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Στράτο Στασινό (Κινηματογραφική Προβολή- Ήπειρος)

Κινηματογραφική Προβολή- Ήπειρος
Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Στράτο Στασινό
Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010, ώρα 21:30
Χώρος || Αυλή Κουκουλόσπιτου

...Ήπειρος, Ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, 1998,77 λεπτών

• 39o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 
1ο Κρατικό Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
• Βραβείο Κοινού Καλύτερης ελληνικής ταινίας 

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου 
" Τα Γνάφαλά " 

Κόντρα στον "Καλλικράτη" οι ακρίτες του Έβρου

της Φανής Σοβιτσλή (εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

Μπορεί να είναι στην άκρη του χάρτη αλλά με τον “Καλλικράτη” για τους δήμους Σουφλίου, Τυχερού και Ορφέα, δεν αλλάζει τίποτα. Οι δήμοι θα παραμείνουν ακριτικοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού στο μέλλον.
Ο δήμος Σουφλίου, στον νομό Έβρου, δηλώνει ότι επεδίωκε αυτή τη συνεργασία, όχι όμως και οι δύο γειτονικοί δήμοι, που αναδεικνύονται σε πρωτεργάτες εναντίον του σχεδίου.

Οι δήμοι Τυχερού και Ορφέα μπορεί να μην υποστηρίζουν ότι είναι θιγμένοι -έτσι και αλλιώς με κάποιο μεγάλο δήμο θα συνενώνονταν-, ωστόσο θεωρούν ότι το περίφημο σχέδιο “Καλλικράτης” έγινε μόνο και μόνο για να αποδείξει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ότι προώθησε μια μεταρρύθμιση. Κατά τα άλλα, όπως λένε οι δήμαρχοι Γιώργος Δημούτσης (δήμος Τυχερού) και Ευάγγελος Πουλιλιός (δήμος Ορφέα), το σχέδιο προχώρησε ατεκμηρίωτα, αφού για την περιοχή τους δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε οι τοπικές κοινωνίες ούτε οι πραγματικές ανάγκες. Δεν έγινε καν διαβούλευση.
“Το σχέδιο είναι πλέον νόμος του κράτους, ότι και να κάνουμε θα είναι μάταιο. Αλλά είναι γεγονός ότι ο "Καλλικράτης" οργανώθηκε σε λάθος βάση, αγνοώντας τις κοινωνίες και τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ”, τόνισε ο κ. Δημούτσης, συμπληρώνοντας ότι, όπως κάθε τόπος προσπαθεί να διαφυλάξει τα συμφέροντά του, έτσι και ο νομός Έβρου, που δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε από την πολιτεία.

Ο δήμαρχος Τυχερού, παρότι απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο προχώρησε ο σχεδιασμός για το χωροταξικό, μιλά γενικά και όχι ειδικά. Αφήνει υπονοούμενα για τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο, λέγοντας ότι, ενώ κατάγεται από τον Έβρο, προκάλεσε πικρίες και αντιπαλότητες, αναφορικά με τον τρόπο που σχεδιάστηκε ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης. “Θεωρώ ότι όντως έγινε μαγείρεμα για τον ‘Καλλικράτη’, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν ορισμένοι, και αυτό είναι άδικο”, υπογράμμισε ο κ. Δημούτσης...»

Απόσπασμα απο τη συνέντευξη τύπου της Αλέκας Παπαρήγα στην Κομοτηνή

  «Με πολύ μεγάλη ψυχραιμία η κυβέρνηση δέχεται το γνωστό πλοίο επιστημονικού ιδρύματος της γειτονικής μας χώρας, της Τουρκίας, το Πίρι Ρέις, να μπαίνει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να κάνει έρευνες. Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και τις ημέρες που ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας ο Ερντογάν, ήταν στην Ελλάδα, γίνονταν σαφείς και ανοιχτές παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου από την πλευρά της γειτονικής χώρας με έναν προκλητικό τρόπο, που συνήθως δεν γίνονται όταν γίνονται και ανταλλαγές επισκέψεων.

    Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Εμείς δεν ρίχνουμε τις ευθύνες μονόπλευρα στην ηγεσία και στην αστική τάξη της γειτονικής χώρας. Οι ευθύνες είναι και από τις δύο πλευρές. Και κυρίως εδώ ευθύνεται η ιμπεριαλιστική πολιτική του διαίρει και βασίλευε στην περιοχή. Η πολιτική διαπάλης για τους αγωγούς πετρελαίου, τους αγωγούς φυσικού αερίου, η πολιτική που λέει να μοιράσουμε και να ξαναμοιράσουμε τις αγορές. Και το λέω αυτό γιατί ορισμένοι στην Ελλάδα, ιδιαίτερα εθνικιστικές δυνάμεις, όταν θέλουν να μιλήσουν εναντίον της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από πλευράς Τουρκίας, το παραπέμπουν στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών. Δεν έχει σχέση με αυτό. Τώρα τα πράγματα είναι αρκετά επικίνδυνα. Είναι η σύγχρονη πολιτική του ανταγωνισμού περιφερειακών και παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή για τη διανομή των αγορών και αυτές οι δυνάμεις από κοινού συνεργάζονται για να θάψουν και να χτυπήσουν τα λαϊκά κινήματα και το ίδιο κάνει η αστική τάξη της χώρα μας και η αστική τάξη της Τουρκίας και την ίδια στιγμή είναι αντίπαλοι μεταξύ τους, ή έχουν «λυκοφιλία» μεταξύ τους, όταν πρόκειται να μοιράσουν τις αγορές για λογαριασμό των εγχώριων μονοπωλίων ή και των συμμάχων τους. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη.

    Εμείς μιλάμε με όρους ρήξης και ανατροπής στην Ελλάδα. Πρέπει να σας πω όμως ότι μιλάμε για την Ελλάδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης την οποία εχθρευόμαστε. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να αδιαφορούμε για τα σύνορα της χώρας, για την εδαφική της ακεραιότητα. Αρνούμαστε την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων στον οποιονδήποτε, δεν πάει να λέγεται, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, δεν πάει να λέγεται Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, ΗΠΑ.

«Οι εκλογές στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και το πλαίσιο πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς >>

1.Οι εκλογές του Νοέμβρη του 2010, για την ανάδειξη των τοπικών και περιφερειακών αρχών, γίνονται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας σε ένα νέο περιβάλλον.

    Η δική μας αριστερά, η δημοκρατική και ανανεωτική αριστερά, είχε πάντα, ως πολιτικό και στρατηγικό στόχο για την Ελληνική Αυτοδιοίκηση, τους δύο βαθμούς αρθρωμένους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με αιρετή περιφέρεια και δήμους ανταγωνιστικούς στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον.

   

    2.Αυτές οι εκλογές για την Αριστερά, την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αποτελούν την ευκαιρία, για να αποκαταστήσει την χαμένη αίγλη, αξιοπιστία και επιρροή της σε ένα χώρο που παλαιότερα εθεωρείτο και ήταν πράγματι, το προνομιακό πεδίο δημιουργικών και ανανεωτικών προτύπων και παρεμβάσεων.

    Τα βασικά ιδεολογικά και προγραμματικά προτάγματα της σύγχρονης αριστεράς:

    ο αριστερός ευρωπαϊσμός (η δημιουργική επικοινωνία και αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, η ανταλλαγή εμπειριών με θεσμούς διαρθρωμένους σε υπερεθνικό-ευρωπαϊκό επίπεδο, η προσπάθεια συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων στα θεσμοθετημένα κοινοτικά όργανα για θέματα περιφερειακών πολιτικών, η ανάληψη κοινών δράσεων μεταρρύθμισης, ανασυγκρότησης και προγραμματισμού με άλλους κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς) καθώς και

    οι διαρθρωτικές αλλαγές

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την απόφαση .

PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση


Από το Βόσπορο στην Αδριατική:
Γάλλοι φωτογράφοι ανακαλύπτουν
τα μνημεία των Βαλκανίων, 1878-1914

28.05 — 31.07

Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το ΜΦΘ, αποτελεί μια παραγωγή του Κέντρου Εθνικών Μνημείων της Γαλλίας, Conciergerie. Σύλληψη-Σχεδιασμός έκθεσης: Léon Pressouyre, André Guillou.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη. Με την υποστήριξη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο της πόλης της Θεσσαλονίκης, η Ροτόντα-Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, θα φιλοξενήσει μια ξεχωριστή ιστορική έκθεση φωτογραφίας, στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010/21ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την έκθεση «Από το Βόσπορο στην Αδριατική: Γάλλοι φωτογράφοι ανακαλύπτουν τα μνημεία των Βαλκανίων, 1878-1914», η οποία θα μας «ταξιδέψει» στα μνημεία των Βαλκανίων, μέσα από το φακό Γάλλων ταξιδευτών-φωτογράφων.

Σύλληψης διακινητών και λαθρομεταναστών στον Έβρο

Τρεις διακινητές και επτά λαθρομετανάστες συνελήφθησαν χτες το απόγευμα στον οικισμό Προβατώνα Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών.

Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν όχημα, στο οποίο επέβαιναν ο ένας διακινητής και οι λαθρομετανάστες, τους οποίους συνέλαβαν. Επίσης, συνελήφθησαν ένας πεζός διακινητής και ο οδηγός ενός ακόμη οχήματος, που πλησίασε στην ίδια περιοχή για να παραλάβει και άλλους λαθρομετανάστες.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι τα δύο οχήματα είχαν κλαπεί από περιοχές των νομών Αττικής και Φθιώτιδας.

απε