Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

«Κοινοποίηση διατάξεων του ν.3845 (ΦΕΚ65Α/06.05.2010) σχετικά με την αύξηση συντελεστών Φ.Π.Α. από 01.07.2010»

Σε σχέση με το παραπάνω θέμα, σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 4 και 7 του ν.3845/2010 με τίτλο «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

     Με το άρθρο 4 του παραπάνω νόμου, αυξάνονται από 01.07.2010 οι συντελεστές Φ.Π.Α. που ορίζονται στα δύο πρώτα εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000 ΦΕΚ 248 Α), με εξαίρεση τα βιομηχανοποιημένα καπνικά προϊόντα, για τα οποία οι νέοι συντελεστές ισχύουν από 03.05.2010. Κατόπιν αυτού, οι συντελεστές Φ.Π.Α. διαμορφώνονται ως εξής:

      α) ο κανονικός συντελεστής από 21%, αυξάνεται σε 23%,

    β) ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. από 10%, αυξάνεται σε 11%,

    γ) ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής, που ισχύει για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. από 5%, αυξάνεται σε 5,5%.

     Ακολούθως, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές οι οποίοι ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ, από 15%, 7% και 4%, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4% .Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα και παραδείγματα

Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων οι αρμόδιες αρχές, μετά τους ελέγχους για πιθανή μόλυνση του ποταμού Έβρου…

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που γίνονται στα δείγματα νερού που πήρε από διάφορα σημεία του ποταμού Έβρου, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της νομαρχίας Έβρου, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του περιφερειακού εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, μετά τη γνωστοποίηση του βιομηχανικού ατυχήματος στο συγκρότημα εξόρυξης και εμπλουτισμού χαλκού της Assarel Medet, κοντά στην πόλη Πάζαρντζικ της Βουλγαρίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το πρόβλημα δεν «άγγιξε» σε σημαντικό βαθμό το τμήμα του ποταμού που περνάει από Ελληνικό έδαφος, παρόλο που χαρακτηρίστηκαν μεγάλες οι ποσότητες τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων που κατέληξαν αρχικά, στον ποταμό Asarelska και στη συνέχεια στον ποταμό Luda Jana Banska, που εκβάλλει στον ποταμό Έβρο. Σημειώνεται επίσης πως ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν κλιμάκια του τμήματος Αλιείας της νομαρχίας Έβρου, για τυχόν ύπαρξη νεκρών ψαριών στο ποτάμι.

Για το ίδιο θέμα η κυρία Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή .

Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να ελέγξει και να αντιμετωπίσει τις πιθανές επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής που απειλεί τον ποταμό Έβρο, ερωτά η βουλευτής Έβρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ., Ελένη Τσιαούση, φέρνοντας στη Βουλή το θέμα των επιπτώσεων από το βιομηχανικό ατύχημα που συνέβη στη Βουλγαρία, σε συγκρότημα εξόρυξης και εμπλουτισμού χαλκού. «Η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας του Έβρου είναι έντονη», σημειώνει η κα. Τσιαούση στην ερώτηση που κατέθεσε, υπογραμμίζοντας τους «σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη ζωή στο ποτάμι αλλά και στο σύνολο των υδροφορέων της περιοχής, όπου η έκταση της καταστροφής στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία θα είναι ανεπανόρθωτη».

ερτ

Η αισθητική της τρέχουσας πολιτικής…

Του Σωτήρη Κούκιου

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες λόγω ραδιοφώνου και εκπομπής ακούω συστηματικά Βουλή. Κάθε μέρα κάθε συνεδρίαση και κάθε πολιτικό διάλογο. Και σιγά σιγά αρχίζω να τεκμηριώνω μέσα μου τα προβλήματα του κοινοβουλευτικού μας βίου.

Προβλήματα όχι σε ένα επίπεδο γραφειοκρατικό/διαχειριστικό, αλλά κυρίως σε επίπεδο αισθητικής του πολιτικού λόγου.
Για πρώτη φορά συνειδητοποιώ πως λειτουργεί η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία στο λίκνο της. Και το κυριότερο πως αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες σε αυτήν το παιχνίδι  και τους κανόνες του. Έχω λοιπόν να πω ορισμένα γενικά συμπεράσματα, πέρα από κραυγές οργής και  επιφωνήματα θαυμασμού :

1. Δεν υπάρχει πια η αίσθηση του “σημαντικού” πολιτικού λόγου. Και αυτό έχει 2 όψεις: ότι λέγεται είναι για να υπηρετήσει μια διαδικασία και  σπάνια λέει κάτι πρωτότυπο/ουσιαστικό. Ο λόγος είναι στερεότυπος ακόμη και σε επίπεδο φόρμας.

2. Πολλοί ομιλητές δεν κάνουν  διάλογο. Δεν είναι καν για  αυτούς ζητούμενο. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ομιλία στα έδρανα για λόγους τηλεοπτικούς τοπικής, περιφερειακής και σπάνια εθνικής κατανάλωσης. Οι περισσότεροι δε εκπαιδεύονται στα τηλεοπτικά στούντιο και ψάχνουν ακόμη και την κάμερα για να μιλήσουν προς τον “κόσμο” τους.

Μανώλης Αναγνωστάκης

Κάθε πρωὶ
Καταργοῦμε τὰ ὄνειρα
Χτίζουμε μὲ περίσκεψη τὰ λόγια
Τὰ ροῦχα μας εἶναι μιὰ φωλιὰ ἀπὸ σίδερο
Κάθε πρωὶ
Χαιρετᾶμε τοὺς χθεσινοὺς φίλους
Οἱ νύχτες μεγαλώνουν σὰν ἁρμόνικες
-Ἦχοι, καημοί, πεθαμένα φιλιά.
(Ἀσήμαντες ἀπαριθμήσεις
-Τίποτα, λέξεις μόνο γιὰ τοὺς ἄλλους.
Μὰ ποῦ τελειώνει ἡ μοναξιά;)

Μανώλης Αναγνωστάκης :
Ο Μανώλης Αναγνωστάκης Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις  10 Μαρτίου 1925 και πέθανε στην  Αθήνα στις 23 Ιουνίου 2005
'Ελληνας ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Νέο Λύκειο: Έντεκα βασικά σημεία

Έντεκα σημεία – κλειδιά για το «Νέο Λύκειο» παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατά την ομιλία της στην παρουσίαση του βιβλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), «Η Αναβάθμιση του Λυκείου και τα Συστήματα Πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι Αναγκαίες Αλλαγές».
 
Η υπουργός αφού επισήμανε ότι το “νέο σχολείο” είναι κομβική μεταρρυθμιστική τομή στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, ανέπτυξε τα σημεία – κλειδιά για το «Νέο Λύκειο» ως εξής:
1. Το πεδίο της ελληνικής γλώσσας

Κατά την υπουργό, ο νέος και η νέα που τελειώνουν το Λύκειο πρέπει να μιλούν, να γράφουν και να σκέπτονται σωστά ελληνικά και να το κάνουν αξιοποιώντας τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει, όπως είπε, η ποσοτική (σε επίπεδο διδακτικών ωρών) αλλά και ποιοτική (αλλαγή προγράμματος σπουδών) αναβάθμιση του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, ώστε ο μαθητής να κατακτά σε βάθος τη μητρική του γλώσσα και να τη χρησιμοποιεί σε διαφορετικά επικοινωνιακά πλαίσια.

2. Δεύτερο πεδίο η ελευθερία επιλογής γνωστικών αντικειμένων από ομάδες μαθημάτων
Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε η υπουργός, λιγότερα υποχρεωτικά και περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα, κυρίως στην Β’ και Γ’ Λυκείου. Πρόσθεσε πως η επιλογή έχει ως στόχο την εμβάθυνση στο γνωστικό αντικείμενο και ασφαλώς θα συναρτάται και με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δάσος Δαδιάς: Εθνικό Πάρκο... υπό διάλυση

Σοβαρότατο πρόβλημα συνέχισης της ομαλής λειτουργίας του αντιμετωπίζει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Από τη Δευτέρα, οι 3 από τους 4 εργαζόμενους του Φορέα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς έχουν να πληρωθούν 9 ολόκληρους μήνες, ενώ, για ακόμη μία χρονιά, το δάσος βρίσκεται στο «έλεος του Θεού», σε ό,τι αφορά την αντιπυρική προστασία του.