Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

"Ανοίγει" απόψε η έκθεση «Θράκης Γεύσεις», στον πευκώνα της Νέας Ορεστιάδας…

Περίπου 20 επιχειρήσεις από την περιοχή του Βορείου Έβρου, οι οποίες παράγουν τρόφιμα ή ποτά, θα συμμετέχουν στην έκθεση «Θράκης Γεύσεις», που διοργανώνει η Επαγγελματική Ένωση Ορεστιάδας και περιφέρειας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιοτεχνών βορείου Έβρου. Η έκθεση θα λειτουργήσει από σήμερα μέχρι τις 20 Ιουνίου στον πευκώνα της Νέας Ορεστιάδας και στόχος των διοργανωτών είναι να αποτελέσει την αφετηρία και για άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες. «Μας ενδιαφέρει να γίνουμε περισσότερο αναγνωρίσιμοι και οι καταναλωτές να αναζητούν τα προϊόντα μας στα σούπερ μάρκετς και στους χώρους εστίασης», δήλωσε στην Ε. ΡΑ., ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών βορείου Έβρου, Γιάννης Ανδρεάδης.

Τη δημιουργία δύο παράνομων σκουπιδότοπων στον οικισμό της Δαδιάς καταγγέλλει τοπικό γραφείο του WWF Hellas…

Τη δημιουργία δύο παράνομων και επικίνδυνων χώρων απόθεσης απορριμμάτων, κοντά στον οικισμό της Δαδιάς, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το τοπικό γραφείο του WWF Hellas, αναφέροντας συγκεκριμένα τα δύο σημεία όπου έχουν εντοπιστεί οι σκουπιδότοποι. Ο πρώτος, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο φορέας, βρίσκεται στο στρατόπεδο της Δαδιάς και ο δεύτερος στο Διαβολόρεμα, σε απόσταση 600 και 400 μέτρων, αντίστοιχα, από τα όρια των δυο πυρήνων του Εθνικού Πάρκου. Το τοπικό γραφείο του WWF υποστηρίζει, μάλιστα, πως στο σκουπιδότοπο του Διαβολορέματος ο δήμος Σουφλίου έχει τοποθετήσει ακόμη και κοντέϊνερ για τη συλλογή των μπαζών και των μεγάλων αντικειμένων που καταλήγουν παράνομα στο συγκεκριμένο σημείο. «Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων και μπαζών στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, ο κίνδυνος πυρκαγιάς εν μέσω αντιπυρικής περιόδου κρίνεται εξαιρετικά σοβαρός», σημειώνει στην ανακοίνωσή του Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση και επισημαίνει πως ενώ «κάθε χρόνο αναζητούνται εναέρια μέσα για πυρόσβεση, τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, σε επίπεδο πρόληψης, όπου οι απαιτούμενοι πόροι δεν στοιχίζουν ακριβά, δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα». 

ert

Χρόνης Αηδονίδης - Τρένο του Πολιτισμού και Εκδήλωση στην Καρωτή

11-6-2010 Εγκαίνια Τρένου Πολιτισμού με Χρόνη Αηδονίδη, τον μπαρμπα-Γιάννη Πεχλιβάνη (γκάιντα) και την ορχήστρα νέων και το παιδικό χορευτικό του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης "Χρόνης Αηδονίδης"

 13-06-09 Στην ιδιαίτερη πατρίδα του Χρόνη Αηδονίδη στην Καρωτή . Ο Χρόνης Αηδονίδης παρέστη και έψαλε στη Θεία Λειτουργία , χοροστατούντος του Μητροπολίτη Διδ/τειχου, Ορε/δος. Σουφλίου όπου στην συνέχεια βραβεύτηκε για την προσφορά του στο Δημοτικό τραγούδι , στην Θρακιώτικη  παράδοση και στη Βυζαντινή μουσική .

Στη φωτογραφία : Μητροπολίτης Ορεστιάδας / Διδυμοτείχου /Σουφλίου - Δήμαρχος Διδυμοτείχου Χ.Τοκαμάνης - Χρόνης Αηδονίδης - Γ. Γιαγτσίδης . Πρ΄,Δήμαρχος Σουφλίου Π.Φυλλαρίδης - Πάτερ Γεώργιος - Σ.Τζογκίδης .

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τα αγροτικά τους μηχανήματα θα πραγματοποιήσουν αύριο αγρότες της περιοχής Σουφλίου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν αύριο οι αγρότες της περιοχής Σουφλίου, οι οποίοι, στις 9 το πρωί, θα συγκεντρώσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο της Κορνοφωλιάς και ενδέχεται να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους με πορεία προς το Σουφλί. Τα αιτήματά τους αφορούν την άμεση πληρωμή όλων των ενισχύσεων και επιδοτήσεων που δικαιούνται, την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου και την παύση των διώξεων των συναδέλφων τους. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εκφράζει την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες και τα προβλήματά τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, ενώ τα περισσότερα ζητήματα που τους απασχολούν παραμένουν ανοιχτά, το επίσημο κράτος καταφεύγει στη μέθοδο της τρομοκράτησης και του εκβιασμού των αγροτών και των δίκαιων αγώνων τους, διώκοντάς τους για «δήθεν παρακώλυση της συγκοινωνίας στις κινητοποιήσεις του 2008».

Νίκος Ζαμπουνίδης:«θα εξηγήσω στο χρόνο που πρέπει την επιλογή μου να μην ασχοληθώ τώρα με το “δημόσιο βίο”…»

«Ο Νίκος Ζαμπουνίδης έκανε δήλωση και ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν τη φάση δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό που λέγεται “δημόσιος βίος”». Με αυτά τα λόγια, σε τρίτο πρόσωπο, ο νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης επανέλαβε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ή δήμαρχος Ορεστιάδας, θέσεις για τις οποίες η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑ. ΣΟ. Κ. τον αξιολόγησε ομόφωνα θετικά, βάσει των ετεροπροτάσεων που κατατέθηκαν για το πρόσωπό του. «Είναι μια δική μου, προσωπική επιλογή», ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Ζαμπουνίδης, και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «θέλω να νιώσω άνθρωπος και θέλω να πάω στον ιδιωτικό τομέα, να δουλέψω». Ωστόσο, άφησε αιχμές «προς πολλές κατευθύνσεις», όπως είπε, τονίζοντας πως "εν ευθέτω χρόνω θα αναφερθεί σε πολλά ζητήματα" και πως η επιλογή του να μην ασχοληθεί «τώρα, αυτήν την εποχή, με το “δημόσιο βίο” θα εξηγηθεί «στο χρόνο που πρέπει…». Καταλήγοντας, ο νομάρχης Έβρου δήλωσε «χαρούμενος και όχι απογοητευμένος» και έδωσε το στίγμα για τη μελλοντική επαγγελματική του δραστηριότητα, λέγοντας πως είναι δικηγόρος και πως ετοιμάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κατατέθηκε το ν/σ για την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων στο Διαδίκτυο ΥΠ.ΕΣ.: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο.

Αντικείμενο του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα Διαύγει@», είναι η εισαγωγή της υποχρέωσης ανάρτησης των νόμων, των προεδρικών διαταγμάτων, και των πράξεων που εκδίδουν πρόσωπα και όργανα στο διαδίκτυο και η δημιουργία των προϋποθέσεων και διαδικασιών για τη διασφάλιση ευρύτατης δημοσιότητας αυτών.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου «η υποχρέωση ανάρτησης των πράξεων και αποφάσεων στο διαδίκτυο δεν υποκαθιστά το ισχύον σύστημα της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ή άλλες μορφές δημοσιότητας που ήδη προβλέπει η νομοθεσία (όπως π.χ. ανάρτηση σε κοινοτικό κατάστημα, δημοσίευση στον τύπο). Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου ενισχύεται και συμπληρώνεται αυτό το σύστημα

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου υποχρέωση ανάρτησης των νόμων και των πράξεων στο Διαδίκτυο έχουν «ο Πρωθυπουργός, τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία, οι Υπουργοί και Υφυπουργοί, οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς (των Γραμματέων των Περιφερειών συμπεριλαμβανομένων)», ενώ «στους υπόχρεους περιλαμβάνονται τόσο τα αιρετά όργανα όσο και τα νομικά πρόσωπα αλλά και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ».

Παράλληλα, προκειμένου οι πολίτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις αποφάσεις καθιερώνεται πλέον η δωρεάν πρόσβαση στο περιεχόμενο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (άρθρο 7 του σχεδίου νόμου. Η πρόσβαση στην πληροφόρηση και πιο συγκεκριμένα στα κανονιστικά και άλλα κείμενα που ο νομοθέτης έχει κρίνει ως δημοσιευτέα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συνιστά συνταγματικό δικαίωμα, η απόλαυση του οποίου δεν επιτρέπεται να εξαρτάται από την επιβολή και καταβολή αντιτίμου ή συνδρομής.

Τι άλλο υποχρεώνονται οι δημόσιοι φορείς να αναρτούν στο Διαδίκτυο

Ενημέρωση των καταναλωτών για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, σχετικά με την Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση και τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, ενημερώνει για τα κάτωθι:

     Ά Από αύριο, Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010, σύμφωνα με την υπ' αρ. 21161/08 Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και του Υπουργείου Επικρατείας (ΦΕΚ 1680/Β'/20-8-2008) με θέμα: "Διαμόρφωση χάρτη συχνοτήτων για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή", θα ξεκινήσει στην περιοχή της Αττικής η μετάδοση των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας με την εκπομπή ψηφιακού σήματος από τα κέντρα εκπομπής της Αίγινας και του Υμηττού, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει στις περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου, της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα κυριότερα οφέλη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, η βελτιωμένη ποιότητα της εικόνας και η δυνατότητα παροχής διαδραστικών υπηρεσιών.

   Βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας (89/552/ΕΟΚ) προτρέπονται όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να σταματήσουν την προβολή αναλογικών προγραμμάτων έως το 2012.

Βιβλιοπαρουσίαση: Αδριανούπολη, Κάραγατς, Νέα Ορεστιάδα-Μια πόλη

Το βιβλίο "Αδριανούπολη, Κάραγατς, Νέα Ορεστιάδα-Μια πόλη" με συγγραφείς του Εβρίτες εκπαιδευτικούς Δημήτριο Κιηγμά και Γεώργιο Ρυζιώτη θα παρουσιασθεί στην Αλεξανδρούπολη (ξενοδοχείο Classical Egnatia Grand) την Κυριακή 20 Ιουνίου και ώρα 8.00 μ.μ. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Τρένο του Πολιτισμού", που συνδιοργανώνουν η Νομαρχία Έβρου και η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου

 "Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας προηγηθείσης πολύχρονης έρευνας και ενασχόλησης των συγγραφέων με την ιστορία του τόπου.
Αφού έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση σχετικών πηγών, δημιουργήθηκε η ανάγκη να γραφεί ένα βιβλίο που να περιλαμβάνει οργανωμένα όλα εκείνα τα στοιχεία που καταδεικνύουν την ιστορική συνέχεια των κατοίκων της Νέας Ορεστιάδας.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου γίνεται καταρχάς μια προσπάθεια να αναδειχτεί η σημαντικότητα της Θράκης για όλο τον Ελληνισμό και τους γειτονικούς λαούς, και στη συνέχεια να γίνει φανερή η ιστορική και πολιτιστική καταγωγή των κατοίκων της Νέας Ορεστιάδας από το Καραγάτς, την Αδριανούπολη, τα υπόλοιπα προάστιά της, αλλά και τα άλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής και ακτινοβολίας της. Στόχος του βιβλίου δεν ήταν η εξαντλητική παράθεση στοιχείων για τη Νέα Ορεστιάδα από την ίδρυσή της έως σήμερα, κάτι που αποτελεί φυσικά στόχο και υλικό ενός άλλου ξεχωριστού βιβλίου" αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Φάνης Μαλκίδης-Λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και οι συγγραφείς του βιβλίου. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κολιός.
Στη διοργάνωση της εκδήλωσης συμμετέχουν ο Σύλλογος Ορεστιαδιτών Αλεξανδρούπολης και ο Σύλλογος Φίλων Αδριανούπολης