Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ η κατασκευή γέφυρας στον Ερυθροπόταμο και παράπλευρων δρόμων της Εγνατίας στις Φέρες…

Την ένταξη δύο σημαντικών έργων για τον Έβρο, στο ΕΣΠΑ και στον άξονα που αφορά “υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας- Θράκης”, υπέγραψε η γενική γραμματέας, Θεοδώρα Κόκλα. Το πρώτο είναι η “κατασκευή γέφυρας στον Ερυθροπόταμο”, στη θέση Βρυσικά, με συνολική δημόσια δαπάνη 3.281.218 ευρώ και το δεύτερο η “κατασκευή παράπλευρων δρόμων της Εγνατίας οδού”, στο δήμο Φερών, με τη δαπάνη να ανέρχεται σε 1.478.067 ευρώ. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

8ο Φεστιβάλ Νεολαίας Δήμου Τυχερού 2010


Επανεξελέγη πρόεδρος ο Αλ. Τσίπρας


   Ο κ. Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΝ σε σύνολο εκλεγμένων συνέδρων 1356 -εκ των οποίων 68 δεν παρέλαβαν κάρτα συνέδρου-ψήφισαν 1038 σύνεδροι.

    Ο κ. Τσίπρας πήρε 785 ψήφους, ο έτερος υποψήφιος Γιώργος Βλαχογιώργος πήρε 56 ψήφους ενώ βρέθηκαν 162 λευκά και 35 άκυρα ψηφοδέλτια.

    Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στην επόμενη ημέρα καθώς η Ανανεωτική Πτέρυγα θα αποφασίσει την στάση της στη Βουλή, αν δηλαδή θα παραμείνει στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ ή θα αποχωρήσει.

    Ο κ. Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος -έως τώρα- του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τις διαδικασίες του συνεδρίου, είχε δηλώσει ότι η η συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ «λειτουργεί ως τροχοπέδη στο αναγκαίο άνοιγμα του ΣΥΝ στην κοινωνία» και «οδηγεί σε πολλαπλά πολιτικά αδιέξοδα».

    «Ζητήσαμε την απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, το θεωρήσαμε ως ζήτημα κορυφαίας σημασίας και σας δηλώσαμε με ειλικρίνεια και ευθύνη ότι για την Ανανεωτική Πτέρυγα, η απόφαση του Συνεδρίου σε αυτό το θέμα έχει οριακά χαρακτηριστικά» τόνισε ο κ Κουβέλης και σημείωσε ότι η Ανανεωτική πτέρυγα δεν θα λάβει μέρος στην ευθύνη υλοποίησης μιας απόφασης και κατεύθυνσης που δεν την πιστεύει.

Σουφλί & Καλλικράτης: Η δημόσια εικόνα, οι προοπτικές και οι πιθανότητες των υποψηφίων…..

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Καλλικράτη φαίνεται πως αλλάζει αρκετά και το πολιτικό σκηνικό στο Σουφλί, και έτσι οι όποιες εντυπώσεις είχαμε αρχικά σχηματίσει, πλέον έρχονται να αντικατασταθούν με νεότερες που φυσικά είναι επακόλουθες των τελευταίων εξελίξεων και γεγονότων.  Στο παρόν κείμενο, θα προσπαθήσουμε μέσα από λίγες σειρές να σχηματίσουμε την εικόνα που επικρατεί στον κόσμο του Σουφλίου και της νέας εκλογικής του περιφέρειας σχετικά με τα πρόσωπα που φαίνεται πως θα διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο του νέου Δήμου Σουφλίου, δείχνοντας έτσι κατά κάποιο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους. Θα θέλαμε επίσης να σημειώσουμε πως οι όποιες θέσεις και σχολιασμοί ακολουθούν, δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με αυτές τις συντακτικής ομάδας του soufli.wordpress.com αλλά προέρχονται από τις συζητήσεις μας αλλά και τις γνώμες που μας μεταφέρουν καθημερινά οι απλοί πολίτες και ψηφοφόροι της νέας εκλογικής μας περιφέρειας.
Αθανασία Κακαλή, νυν Δήμαρχος Σουφλίου

Η κυρία Αθανασία Κακαλή ως νυν Δήμαρχος Σουφλίου, εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να έχει όλα εκείνα τα προτερήματα που προσδίδει η κατά τα άλλα “ισχυρή” αυτή θέση, και έτσι κάτω από κατάλληλες προϋποθέσεις θα ήταν σε θέση να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του Δήμου, και μάλιστα με αρκετές προοπτικές επιτυχίας. Βέβαια εδώ και ορισμένους μήνες άρχισε να διαρρέει από το περιβάλλον της πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί εκ νέου με τον ‘Α βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κάτι τέτοιο άλλωστε ήτανε επόμενο καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια το πολιτικό της έργο συνδέθηκε με σημαντικές ρήξεις τόσο με ανθρώπους που προέρχονται εκτός της δημοτικής αρχής, όσο και με στελέχη που αρχικά υποστήριξαν την εκλογή της, αλλά κυρίως και με πρώιν συνεργάτες της, γεγονός που αποτέλεσε και το πρώτο “χτύπημα” του πολιτικού της προφίλ. Το δεύτερο “χτύπημα” στο πολιτικό της προφίλ σχετίζεται με τις λάθος κατά τους δημότες επιλογές που έκανε στα πρόσωπα της στελέχωσης της δημοτικής αρχής (αντιδημάρχους, προέδρους Δημοτικού Συμβουλίου, προέδρους Δ.Ε.ΣΗ.Μ.ΕΣ. & Δ.Ε.Η.Α.Σ., κλπ). Αν και κατά την πρώτη χρονιά της θητείας οι επιλογές στα πρόσωπα της αντιδημαρχίας φαινόταν σωστές, ωστόσο δεν άργησε να φανεί η δυσαρέσκεια των δημοτών από τις επόμενες επιλογές της. Τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν ως αντιδήμαρχοι αλλά και ως επικεφαλής των δημοτικών επιχειρήσεων τα δύο προηγούμενα χρόνια κρίνονται αρνητικά από τους δημότες λόγω της μη παραγωγής του κατάλληλου έργου που αυτοί ανέμεναν. Το “τελειωτικό” όμως “χτύπημα” προς το προφίλ της παρούσας δημοτικής αρχής, και κατ’ επέκταση στο πρόσωπο της κ. Κακαλή ήρθε με τις επιλογές στα πρόσωπα των αντιδημάρχων που έγιναν στην παρούσα χρονιά. Συγκεκριμένα αρκετοί είναι οι δημότες του Σουφλίου (αρκετοί εκ των οποίων και τέως υποστηρικτές της κ. Κακαλή) που είναι αρκετά δυσαρεστημένοι από την αλαζονική συμπεριφορά συγκεκριμένου υψηλού στελέχους της δημοτικής αρχής. Έτσι συμπεραίνουμε πως ακόμη και αν γινόταν προσπάθεια εκ μέρους της κ. Κακαλή για την εκ νέου διεκδίκηση της δημαρχίας, θα κατέληγε σε αποτυχία, ενώ εάν αυτή η προσπάθεια γινότανε με συνεργασίες, κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο και για την μελλοντική εικόνα των δυνάμεων που θα συνεργαζόταν μαζί της. Επομένως, κατά τη γνώμη μας, οι όποιες προσπάθειες της κ. Κακαλή να συνδέσει το όνομα της με κάποιο έργο (άνοιγμα του Δημοτικού Μουσείο Σουφλίου, ανάπλαση του Δημοτικού Πάρκου, ανανέωση της νότιας εξόδου του Σουφλίου) σχετίζεται καθαρά με την προσπάθεια της για μία “ηρωική έξοδο” από την πολιτική σκηνή αλλά και με τις προσπάθειες της για μία λαμπρή υστεροφημία.
Ευάγγελος Πουλιλιός

Αν και αρχικά υπήρχε ένα σταθερό ρεύμα συμπάθειας και υποστήριξης προς το πρόσωπο του κ. Πουλιλιού, ακόμη και μέσα στην πόλη του Σουφλίου, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες αυτή η «φωτεινή εικόνα» του ευσεβούς και λαοφιλή πολιτικού έρχεται να αλλάξει οριστικά. Παρά το γεγονός ότι η εικόνα αυτή ίσχυε για ολόκληρα χρόνια στην περιορισμένη δημοτική του περιφέρεια, ωστόσο η νέα δημοτική περιφέρεια που άπτεται του ενδιαφέροντος του είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με εκείνην που διοικούσε όλα αυτά τα χρόνια. Τόσο οι προκλήσεις, αλλά και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά και οι ανάγκες του νέου δήμου Σουφλίου που περιλαμβάνει και τον τέως δικό του δήμο, απαιτούν άλλου είδους διοίκησης και πολιτικού σχεδιασμού. Προκλήσεις και ευθύνες  οι οποίες θα ήταν  πρωτόγνωρες για έναν δήμαρχο που για χρόνια είχε συνηθίσει σε έναν δήμο με λιγότερες ευθύνες και ανάγκες. Εκτός αυτού η εικόνα του κ. Πουλιλιού άρχισε να αλλοιώνεται περισσότερο μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις σε βάρος του που έγιναν από την εκπομπή του κ. Χαρδαβέλα. Έτσι λοιπόν, η άποψη μας είναι πως ο κ. Πουλιλιός αν και λίγους μήνες πριν θεωρούνταν κάτι σαν «φαβορί» για την ηγεσία του νέου δήμου μας, ωστόσο σήμερα πια τα πράγματα έχουνε αλλάξει δραματικά, ανοίγοντας έτσι περεταίρω την πόρτα στο πέπλο της αβεβαιότητας που καλύπτει το πολιτικό σκηνικό της περιοχής μας. Επίσης, η εικόνα του Δημάρχου που είναι δίπλα στον πολίτη σε όλα τα προβλήματα και τις ανάγκες του, ήταν κάτι που ίσχυε στην θητεία του ως Δημάρχου Ορφέα, καθώς στα νέα δεδομένα του Καλλικρατικού Δήμου Σουφλίου η εικόνα αυτή μεταφράζεται πια ως λαϊκίστικη.
Χαράλαμπος Αλατζιάς

Ο κ. Αλατζιάς θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει εκ πρώτης όψεως όλα  εκείνα τα γνωρίσματα που θα χαρακτήριζαν έναν νέο πολιτικό. Αδιάφθορος όσον αφορά το πολιτικό του παρελθόν, με θητεία στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά και ταύτιση με «επαναστατικές»  απόψεις και θέσεις που πολλές φορές αντιτάσσονται σε αυτές της κεντρικής γραμμής του κόμματος από το οποίο προέρχεται (ΠΑΣΟΚ). Εκ δεύτερης όψεως όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αρχικά η αδικαιολόγητη για αρκετούς σύγκρουση του με ανθρώπους της αριστεράς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αρκετά στην δημιουργία μίας νέας δημοτικής κίνησης με επικεφαλής τον ίδιο, αλλά και η ρήξη του με τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι που εκ των προτέρων των θέτει εκτός της πρώτης γραμμής για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Άλλωστε αυτού του είδους οι ρήξεις έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο εάν λάβουμε υπόψη πως γίνονται σε έναν δήμο όπου το περισσότερο από το 50% του εκλογικού σώματος κυμαίνεται προς τα δεξιά.  Έτσι λοιπόν, τον τελευταίο καιρό αντί να κινηθεί με βασικό γνώμονα τα θετικά εκείνα χαρακτηριστικά που εξ αρχής κατείχε, πορευόμενος μέσα από συγκρούσεις με ανθρώπους και τοπικά πολιτικά στελέχη του χώρου του, έχει αρχίσει να απομακρύνεται από όλες εκείνες τις ελπίδες που θα του έδιναν την δυνατότητα για μία ελπιδοφόρο αναμέτρηση για την ηγεσία του δήμου.
Πασχάλης Χριστοδούλου

Ευθύς εξαρχής όπως δείχνουνε τα πράγματα των τελευταίων χρόνων η επιλογή του κ. Χριστοδούλου στερείται κάθε προοπτικής. Αυτό που ακούμε τον τελευταίο καιρό στις συζητήσεις των απλών ψηφοφόρων όταν γίνεται λόγος για το όνομα του κ. Χριστοδούλου είναι τις περισσότερες φορές το εξής «δοκιμάστηκε, έδωσε δείγματα γραφής». Όπως φαίνεται από την μία πλευρά οι αρνητικές εντυπώσεις που άφησε κατά την διάρκεια της θητείας του ως Δημάρχου Σουφλίου (1994-1998) αλλά και η τακτική του να ξεκινά την όποια συνεργασία του βάση ενός περιορισμένου κύκλου κοντινών του ανθρώπων δίχως να διευρύνει ουσιαστικά τον κύκλο του, είναι αιτίες που καθιστούν το μέλλον της επιτυχίας του αβέβαιη. Κάτι τέτοιο άλλωστε αποτυπώθηκε και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2006, όπου ο συνδυασμός του είχε αρκετά μικρότερα ποσοστά απ’ ότι αρχικά αναμενόταν (20%).  Εκτός αυτού ένα άλλο εξίσου σημαντικό λάθος που καταλογίζεται στο πρόσωπο του κ. Χριστοδούλου είναι η σκληρή κριτική που ασκούσε (και ασκεί) στο ΠΑΣΟΚ κατά τις δύσκολες περιόδους του.  Αποκορύφωμα ήταν όπως λένε η επίθεση που έκανε εναντίον του κόμματος λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για τον πρόεδρο τον Νοέμβριο του 2007, όπου μιλώντας σε βραδινή εκπομπή της Δέλτα Τηλεόρασης ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να απέχουνε από τις εκλογικές διαδικασίες και συνεπώς την διάλυση του κόμματος. Έτσι, σύμφωνα με την γνώμη μας, ο κ. Χριστοδούλου «ψαρεύοντας» στα θολά νερά του κεντρο-αριστερού χώρου, σχετίζεται κυρίως με τις μειοψηφικές δυνάμεις με τις οποίες ήρθε σε ρήξη ο κ. Αλατζιάς, γεγονός που καθιστά εκ των προτέρων αδύνατη την όποια επιτυχία του στο πολιτικό σκηνικό του νέου Δήμου Σουφλίου ενόψει των επερχόμενων Δημοτικών Εκλογών. Άλλωστε είναι φυσικό να ισχύει κάτι τέτοιο εφόσον μία τέτοια τακτική απομακρύνει από το πρόσωπο του τον ευρύ κύκλο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ουσιαστικά είναι ο μοναδικός κύκλος που θα μπορούσε να του δώσει το έναυσμα για μία δυναμική κάθοδο προς την εκλογική αναμέτρηση.

Βασίλειος Δελησταμάτης

Μία από τις πιο ελπιδοφόρες υποψηφιότητες σύμφωνα με αρκετούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, είναι αυτή του κ. Δελησταμάτη. Κατά τις επικρατέστερες απόψεις η μετριοπαθής πολιτική του σταδιοδρομία ως δημοτικού αλλά και ως νομαρχιακού συμβούλου, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη επαγγελματική του δραστηριότητα, μπορούν να αποτελέσουν προτερήματα που θα τον φέρουνε στην κορυφή της προτίμησης των ψηφοφόρων του νέου δήμου. Ωστόσο, η τακτική της μετριοπαθούς και μετριόφρoνης πολιτικής που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή η τακτική του να μην επεμβαίνει δημόσια σε ζητήματα που αφορούν τον τόπο, αλλά κυρίως το γεγονός ότι δεν έχει κάνει ακόμη «αισθητή την παρουσία του» στις προεκλογικές διεργασίες του δήμου, είναι ζητήματα που τουλάχιστον επικοινωνιακά μειώνουν την αξία της υποψηφιότητας του.
Δημήτριος (Μίμης) Τσιακίρης

Μία από τις πιο πρωτόγνωρες για την περιοχή μας υποψηφιότητα, εφόσον επιβεβαιωθεί και επίσημα, είναι αυτή του κ. Μίμη Τσιακίρη. Αρχικά η θέση του ως εργοδότη για αρκετούς κατοίκους του Σουφλίου τα τελευταία χρόνια, αλλά και ως επιτυχημένου επιχειρηματία στα πλαίσια των κατασκευαστικών έργων, είναι δύο από τα βασικότερα του θετικά γνωρίσματα που μπορούν να τον «εκτοξεύσουν» στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης της ηγεσίας του δήμου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει δείγματα επικοινωνιακής βελτίωσης. Το γεγονός ότι δεν επενέβη δημόσια (μέσω ΜΜΕ) σχετικά με τα καίρια ζητήματα του Δήμου Σουφλίου, θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελούν τον κύριο λόγο της επικοινωνιακής του υστέρησης, που όμως μπορεί να διορθωθεί με την διοργάνωση μίας προσεγμένης προεκλογικής καμπάνιας.

http://soufli.wordpress.com

Summer volleyball camp