Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

Εγκαινιάστηκε Χθες το Δημοτικό Μουσείο Σουφλίου ( Αρχοντικό Μπρίκα )

Άνοιξε ξανά τις πόρτες του , ένιωσε πάλι τις ανάσες να ζεσταίνουν το χώρο , ακούστηκαν πάλι βήματα στα ξύλινα πατώματα ,  φωνές στις σάλες του , Πήρε ξανά Ζωή το Πανέμορφο και Σπάνιας Αρχιτεκτονικής Ομορφιάς ,Αρχοντικό Μπρίκα , σήμερα Δημοτικό Μουσείο Σουφλίου . 
Η τελετή αγιασμού πραγματοποιήθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ Δμασκηνού , παρουσία των αρχών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου . Σημαντική και ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η παρουσία της κυρίας Βάγιας Μπρίκα , συζύγου του δωρητού του κτιρίου στο Δήμο Σουφλίου ,  Μαυρουδή Μπρίκα  . Φανερά συγκινημένη η κυρία Μπρίκα εξέφρασε τη χαρά της και την ευγνωμοσύνη της , που το όνειρο του συζύγου της , να γίνει μια μέρα το οίκημα αυτό μουσείο , στολίδι για την πόλη , πήρε τελικά σάρκα και οστά .

Το Μουσείο φιλοξενεί την ιστορία της πόλης , από την εποχή της ταυτόχρονης άνθησης μεταξιού αλλά και αύξησης του πληθυσμού , την επαγγελματική , πολιτιστική , αρχιτεκτονική και πολυποίκιλη ζωή και άνοδο των Σουφλιωτών μέσα απο φωτογραφικά μονοπάτια . Δωρητές των φωτογραφικών ιστορικών αρχείων οι κύριοι Μιχάλης Πατέλης και Ζήσης Φυλλαρίδης . Σημαντικό επίσης κομμάτι  του Μουσείου και της ζωντανής ιστορίας της πόλης,  είναι αυτό της συλλογής του Συλλόγου Φίλων Μετάξης " Η Χρυσαλλίδα " . Ο Σύλλογος Χρυσαλλίδα , εκθέτει μοναδικά Μεταξωτά χειροποίητα εργόχειρα , υφαντά και  ειδών ένδυσης των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν και δώρισαν στο Σύλλογο ιδιαίτερα  κομμάτια μοναδικής αξίας για την ιστορία του μεταξιού του Σουφλίου .


Την ιστορία της πόλης , μελέτησε , επεξεργάστηκε και τη ζωντάνεψε με μοναδικό τρόπο . ιδιαίτερη και σύγχρονη ματιά , με ευαισθησία αλλά και σεβασμό και την παρέδωσε στους Σουφλιώτες και στους επισκέπτες τους , ο Μελετητής , αρχαιολόγος Γιάννης Ασπιώτης . Σύμβουλος Μουσειολογικού σχεδιασμού αλλά νυχθημερόν εργαζόμενος , με πολλή αγάπη προς το Σουφλί ο αρχαιολόγος Σταμάτιος Χονδρογιάννης .Γιάννης Ασπιώτης


                                
                                       Σταμάτιος Χονδρογιάννης


Ακολουθεί Φωτογραφική καταγραφή των εγκαινίων του Δημοτικού Μουσείου Σουφλίου .

 Η Δήμαρχος Σουφλίου κυρία Αθανασία Κακαλή

Ο κύριος Μιχάλης Πατέλης

Ο κύριος Ζήσης Φυλλαρίδης 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου "Χρυσαλλίδα " Γιώργος Τσιακίρης


 H κ. Βάγια Μπρίκα με την κ. Κακαλή και τους κυρίους Χονδρογιάννη και Ασπιώτη .
Φωτογραφίες Ελίζα Καλέση - souflievros