Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

Μουσική :

Παραιτήθηκε ο Αντινομάρχης κ. Ατζανός

 H δήλωση του κ. Παναγιώτη Ατζανού :

Όπως γνωρίζετε, επιθυμώ και το έχω δηλώσει ότι ενδιαφέρομαι να διεκδικήσω την Δημαρχία Σαμοθράκης. Για λόγους αρχής και κυρίως σεβόμενος την αρχή ισότιμης διεκδίκησης, θέλω να υποβάλω την παραίτησή μου, από την θέση του Αντινομάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης – Πολιτισμού & Νεότητας του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου.

Θα πρέπει να τονίσω ότι με μεγάλη λύπη και μετά από ιδιαίτερα μεγάλο προβληματισμό, αφήνω την θέση την οποία υπηρετώ εδώ και ένα χρόνο. Είμαι όμως βέβαιος ότι υπάρχουν άξιοι συνάδελφοι να με αντικαταστήσουν και να συνεχίσουν ένα αναμφισβήτητα συλλογικό κι όχι προσωπικό έργο. Όποιος αναλάβει έχοντας την στήριξη και την συνεργασία με το Νομάρχη κ. Νικόλαο Ζαμπουνίδη θα συνεχίσει το όραμα της παράταξής μας και το έργο του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Με αφορμή την παραίτηση μου, θα ήθελα να τονίσω ότι σε όλες μου τις ενέργειες, είτε ως Νομαρχιακός Σύμβουλος, είτε ως Αντινομάρχης, τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στάθηκαν δίπλα μου και συνέδραμαν τις προτάσεις και τις δράσεις του τομέα ευθύνης μου...»

Θα επιθυμούσα να ολοκληρώσω την θητεία μου ακολουθώντας την πορεία του Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης και να κλείσει ένας κύκλος δημιουργικός, δύσκολος αλλά ενδιαφέρων, όμως λόγοι πραγματικά υπευθυνότητας, δεοντολογίας και σεβασμού προς τους άλλους συνυποψήφιους μου για τον Δήμο Σαμοθράκης με αναγκάζουν να παραιτηθώ. Είναι άνισος ο αγώνας αν παραμείνω στην θέση μου. Έτσι τουλάχιστον υπαγορεύει η αγωγή μου.

Αποχωρώντας από την θέση του Αντινομάρχη, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Νομάρχη Έβρου κ. Νικόλαο Ζαμπουνίδη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου και τις ικανότητες μου, τους συναδέλφους μου Νομαρχιακούς Συμβούλους για την στήριξη και τους συνεργάτες μου, στις Διευθύνσεις του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου γιατί πιστεύω ότι η επιτυχία ενός έργου απαιτεί συλλογικότητα και συνεργασίες.

Νέα ασθενοφόρα για το Κ. Υ Σουφλίου ζητά ο Δερμεντζόπουλος…

Εάν προτίθεται να δρομολογήσει την εγκατάσταση σταθμού του ΕΚΑΒ στην περιοχή Σουφλίου, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και ασφαλής διακομιδή των περιστατικών και εάν προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες έγκρισης της προμήθειας κατάλληλων ασθενοφόρων οχημάτων για το Κ.Υ. Σουφλίου, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Έβρου, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Υγείας. Όπως αναφέρει ο κ. Δερμεντζόπουλος στην ερώτησή του, "τα δυο ασθενοφόρα που διαθέτει το Κέντρο Υγείας παρουσιάζουν πολλά μηχανολογικά προβλήματα και συνεχείς βλάβες, λόγω της «παλαιότητάς» τους, με αποτέλεσμα να μένουν ακινητοποιημένα". Σημειώνει επίσης πως "Το Κέντρο Υγείας Σουφλίου αποτελεί σημείο αναφοράς για την κάλυψη των αναγκών υγείας τόσο των κατοίκων της πόλης, όσο και της ευρύτερης περιφέρειας», λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής καθιστώντας ζωτικής σημασίας την παροχή υπηρεσιών αυξημένης φροντίδας".

Χρυσωρυχεία Θράκης - Σκέψεις και προβληματισμοί


Η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης δραστηριοποιείται στην περιοχή της Θράκης περίπου 13 χρόνια . Όλο αυτό το διάστημα η εταιρία σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή , Γ. Μαρκόπουλο έχει ξοδέψει 35 εκ ευρώ σε γεωτρήσεις, μελέτες και γενικά στην έρευνα. Όλες οι εταιρείες αυτού του είδους έχουν ένα μεγάλο κονδύλι που το δαπανούν στην έρευνα και ειδικότερα όσες ασχολούνται με το χρυσό που είναι ένα μέταλλο το οποίο απαιτεί μεγάλες δαπάνες στην έρευνα. 
 « Σήμερα»  η εταιρία επέστρεψε με μια νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων η οποία παρέχει όπως υποστηρίζει μεγαλύτερη ασφάλεια κυρίως για τους υδροφόρους ορίζοντες, με μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους κατοίκους της περιοχής .
Ένα άλλο βασικό επιχείρημα της εταιρίας για να γίνει πιο συμπαθής και αποδεκτή από την τοπική κοινωνία είναι το οικονομικό μέγεθος της επιχείρησης , και της επένδυσης , τα χρήματα που δαπανήθηκαν και θα δαπανηθούν και φυσικά οι θέσεις εργασίας που θα εξασφαλιστούν στην περιοχή .
Αναλυτικά όπως στηρίζει η εταιρία τα μεγέθη αυτά είναι : Η άμεση προτεινόμενη επένδυση εκτιμάται στο ποσό των 72 εκατ. Ευρώ, και σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή ακόμη 158 εκατ. Ευρώ. Οι άμεσες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 200, και η έμμεση απασχόληση θα ανέλθει σε επιπλέον 800 θέσεις εργασίας.  Το 70% των κεφαλαίων αυτών θα επενδυθεί στην περιοχή της Θράκης, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει εισροές από την άμεση φορολογία της εταιρείας ύψους πάνω από 100 εκατ. Ευρώ.
Το έργο, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κρίθηκε ως κοινωνικά επωφελές και απολύτως θετικό για την ανάπτυξη της περιοχής και την βελτίωση της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας.  Να σημειωθεί πως η τοπική κοινωνία, σε πρόσφατη έρευνα  γνώμης, τάσσεται υπέρ της υλοποίησης του έργου.
Πόσο ενήμερη είναι όμως η τοπική κοινωνία για όσα θα ακολουθήσουν αργότερα , στην ατμόσφαιρα , στο περιβάλλον , στην υγεία ;  Μάλλον ελάχιστα και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τις επιπτώσεις εκτός από τους γνωρίζοντες το αντικείμενο :
Ο κ. Γιώργος Τριανταφυλλίδης Λέκτορας Τμήματος Χημικών – Μηχανικών ΑΠΘ Μεταλλειολόγος, έκανε λόγο για τη μη διασφάλιση του περιβάλλοντος πάνω στο «γιγαντιαίο κακούργημα μιας τέτοιας εξορυκτικής επένδυσης». Παράλληλα σημείωσε, ότι η μεταλλουργία χρυσού θα επιβάλλει μαζικές επιδράσεις στο περιβάλλον οι οποίες δεν μπορούν να αποκατασταθούν. «Ούτε η γιγαντιαία εξορυκτική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει το περιβάλλον, ούτε η χημεία των τελμάτων, ούτε η ποιότητά τους ούτε πολλά άλλα πράγματα που άπτονται με εκπομπές τοξικών ρύπων στην ατμόσφαιρα».
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, για τον κ. Μελά, αφορά την κλιματική αλλαγή και τη διαθεσιμότητα του νερού. Όπως υπογράμμισε, «τα τελευταία 50 χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι βροχοπτώσεις στη χώρα μας και η τάση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί στις επόμενες δεκαετίες. Μια υδροφόρα βιομηχανία όπως είναι η μεταλλουργία πρόκειται να δράσει ανταγωνιστικά και να στερήσει νερό από άλλες δραστηριότητες, που το χρειάζονται».
Ο καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, Θεοχάρης Ζάγκας, υπογράμμισε με έμφαση ότι οι επεμβάσεις στο έδαφος και στο φυσικό περιβάλλον είναι μη αναστρέψιμες. «Συνήθως εμάς μας καλούν στο τέλος όταν χρειάζεται αποκατάσταση ο εγκαταλειπόμενος χώρος. Όσα χρήματα κι αν πληρώσουμε δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε έναν μεταλλευτικό χώρο. Πολλές φορές ο χώρος αυτός είναι ακατάλληλος για οποιαδήποτε άλλη χρήση και το μόνο που απομένει είναι η κάλυψή του με δασοπονικά είδη και η λειτουργία του αν θέλετε στοιχειωδώς ως δάσους στοχεύοντας κυρίως στο να σταματήσει τις εδαφικές διαβρώσεις, να σταματήσει τη μετάδοση της ρύπανσης με τη μεταφορά των ρύπων σε μεγαλύτερη απόσταση με τη δραστηριότητα του νερού και οι διαπιστώσεις είναι κάτι περισσότερο από θλιβερές. Τα εδάφη που είναι ο σημαντικότερος χώρος για κάθε δραστηριότητα εξόρυξης, έχουν πλέον καταστραφεί. Έχουν καταστραφεί οι υδροφόροι ορίζοντες έχουμε δραματικές επιπτώσεις στα υπόγεια νερά και αυτές οι επιπτώσεις, δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμες. Θα πρέπει σε προληπτικό επίπεδο να είμαστε προσεκτικοί πριν πάρουμε την οποιαδήποτε απόφαση που συνήθως αυτές παίρνονται στη λογική οφέλους – κόστους».

«Η περιοχή θα οδηγηθεί σε νέο El Dorado και θα προσελκύσει κι άλλες επιβαρυντικές για το περιβάλλον επενδύσεις» υποστήριξε ο Λέκτορας Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ Δάνος Σεργκελίδης.
Μέχρι στιγμής παραθέσαμε τη θέση της εταιρίας αλλά και τη θέση των επιστημόνων . Οι κίνδυνοι μεγάλοι , οι επιπτώσεις ακόμα μεγαλύτερες αλλά και τα λεφτά είναι πολλά «Άρη» . Κι αν ακόμα η εταιρία δεν κατάφερε να πείσει κράτος και τοπική κοινωνία θα το κάνει προφανώς με πλάγιο τρόπο , έμμεσα , νόμιμα μεν αλλά χωρίς κάποιοι να το έχουν καταλάβει . Ότι δηλαδή συντελέσανε στην λειτουργία των χρυσωρυχείων και στην άμεση αποδοχή της και φυσικά θα είναι αυτουργοί σε ένα οικολογικό , περιβαλλοντικό αλλά και της υγείας μας θέμα , στην κατάπτωση της περιοχής χωρίς να έχουν μπει στο ηθικό δίλημμα αν αυτό που κάνουν είναι σωστό .
Ποιο είναι αυτό ; H εταιρία μη έχοντας προφανώς άλλο τρόπο να περάσει στην κοινωνία αναίμακτα άρχισε να ρίχνει το τυρί . Και το τυρί δεν μεταφράζεται σε άλλο , παρά σε χρήμα . Άρχισε τις χρηματοδοτήσεις και τις χορηγίες σε αθλητικούς ομίλους , σε ομάδες , θα προχωρήσει σε εκδόσεις και φυσικά σε ότι χρειάζεται οικονομική στήριξη που δεν βρίσκει εύκολα και εύρωστα από την τοπική αυτοδιοίκηση ή το κράτος . Και εδώ τίθεται το μεγαλύτερο ερώτημα . Η εταιρία κάνει σωστά τη δουλειά της και με γνώμονα το κέρδος θα προσπαθήσει με νόμιμο πάντα τρόπο να γίνει αποδεκτή και φυσικά θα κομπάζει ότι επιτελεί  κοινωνικό έργο .
 Οι αθλητικοί σύλλογοι , που φοράνε ελαφρά την καρδία τα μπλουζάκια τους με το σήμα της εταιρίας , ανεβαίνουν κατηγορίες χρηματοδοτούμενοι από  εκεί , όσοι εκδίδουν την ιστορία του τόπου με «χρυσό χρήμα» , όσοι θα πραγματοποιούν και θα παράγουν πολιτισμό ,  αναρωτήθηκαν ποτέ τα εξής ;
Αναρωτήθηκαν αύριο αν καλεστούν να πάρουν το μέρος της εταιρίας τι θα κάνουν ; και ότι δύσκολα θα της γυρίσουν την πλάτη ; Αναρωτήθηκαν αν με αυτή τους την πράξη σφραγίζουν ένα κακό μέλλον για την περιοχή  ; Προβληματίστηκαν ποτέ τι είναι αυτή η εταιρία και τι ζητάει να κάνει στην περιοχή και με ποια αποτελέσματα ; Ηθικά , προβληματίστηκαν καθόλου ;
Το θέμα θα είναι δυο φορές ηθικό : Πρώτον, αν μπορούν, να στηρίξουν με επιχειρήματα τη λειτουργία των χρυσωρυχείων αλλά και να αντιπαρατεθούν στις κακές επιπτώσεις της . Και δεύτερον , αν είχαν άγνοια και απλά και λαϊκά τσίμπησαν το χρήμα , θα μπορέσουν όταν χρειαστεί και επικαλεστεί η εταιρία τη στήριξη τους να αρνηθούν κάτι τέτοιο ; H θα είναι με το μέρος τους ; To Θέμα σε όσους , φορείς , συλλόγους , ερευνητές , μελετητές , βοηθήθηκαν ή έχουν σκοπό να βοηθηθούν οικονομικά από την εταιρία των Χρυσωρυχείων Θράκης είναι καθαρά Ηθικό και θα πρέπει όλα τα παραπάνω να τα λάβουν σοβαρά υπόψη . 

souflievros

Την απέλαση όλων των συλληφθέντων ακτιβιστών ανακοίνωσε το Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα απελάσει άμεσα τους εκατοντάδες ξένους ακτιβιστές που μετείχαν στην νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τους οποίους εκφράζονταν φόβοι ότι θα προσαχθούν σε δίκη όπως μεταδίδει το Ρόιτερς. 

Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για την αιματηρή επίθεση των Ισραηλινών εναντίον της νηοπομπής στη διάρκεια της οποίας εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε ότι και οι 680 ακτιβιστές που έχουν συλληφθεί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.
"Έχει συμφωνηθεί ότι όλοι οι κρατούμενοι θα απελαθούν αμέσως", αναφέρεται σε έγγραφη ανακοίνωση του εκπροσώπου του Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τα μέσα ενημέρωσης.

e-net