Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή: Οι νεράιδες από τη Θράκη ταξιδεύουν και μαγεύουν όλο τον κόσμο

Του Θεοδόση Βαφειάδη 


Ελένη γεννήθηκες στη Θεσσαλονίκη, εσύ Σουζάνα στην Ξάνθη. Μεγαλώσατε και οι δυο όμως στην Ξάνθη μιας και οι γονείς σας είναι καθηγητές όλα αυτά τα χρόνια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η καταγωγή σας είναι ένα μυστήριο πάντως! Από που είστε τελικά; Από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας;! Από την Αμερική;! Από τη Ρωσία;! Από τη Γιουγκοσλαβία;! Από την Πορτογαλία;! Μήπως κυλάει τσιγγάνικο αίμα στις φλέβες σας;!
Ελένη
: Μεγαλώσαμε στην πανέμορφη Ξάνθη και θεωρούμε ότι η Θράκη είναι ο τόπος μας. Έχουμε ρίζες στη Μικρά Ασία, στην Ανατολική Ρωμυλία, στη Μακεδονία (ο πατέρας μας είναι Σερραίος, η μητέρα μας έχει ρίζες στην Κοζάνη). Παρ’ όλ’ αυτά, νιώθουμε πολίτες του κόσμου… σ’ όλες τις μουσικές που τραγουδάμε βρίσκουμε μια ρίζα!Σουζάνα: Από μικρά παιδιά κάνουμε πολλά ταξίδια σε όλο τον κόσμο κι έτσι πράγματι αισθανόμαστε ότι στις φλέβες μας κυλάει αίμα όλων αυτών των λαών! Όλες αυτές οι μουσικές που μας έχουν κατά καιρούς συγκινήσει κι ακόμα μας συγκινούν, υπάρχουν μέσα μας.
Η πολυπολιτισμική Ξάνθη, στην οποία έζησε και τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του ο Μάνος Χατζιδάκις, τα ταξίδια που κάνατε από μικρή ηλικία σε όλο τον κόσμο και η πλούσια δισκοθήκη του σπιτιού σας ήταν νομίζω οι λόγοι για να ασχοληθείτε περισσότερο με τις μουσικές του κόσμου. Πόσο επηρεάζουν τελικά έναν άνθρωπο και μάλιστα έναν καλλιτέχνη ο τόπος που μεγαλώνει και το οικογενειακό περιβάλλον;
Ελένη: Σ’ εμάς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο όλα αυτά που ανέφερες. Είναι όλη μας η έμπνευση, όλα μας τα ακούσματα, όλα μας τα βιώματα. Η πρώτη ύλη με την οποία πορεύεσαι στη ζωή. Το γεγονός ότι ο Μάνος Χατζιδάκις έζησε αυτά τα τόσο σημαντικά χρόνια της ζωής του στην Ξάνθη - στα χρόνια δηλαδή όπου διαμορφώνει κανείς εικόνες και συναισθήματα - μας συγκινεί ιδιαίτερα! Τα ταξίδια, καθώς και το γεγονός ότι ζήσαμε δύο χρόνια στην Ουαλία, μας έδωσαν πολύτιμα εφόδια, εικόνες και μνήμες, γεύσεις και μυρωδιές, πρόσωπα και συναισθήματα… πραγματικά έδωσαν ώθηση σ’ αυτό που κάνουμε.
Σουζάνα: Και συνεχίζουν να μας δίνουν έμπνευση! Όπως επίσης και το πολύ πλούσιο σε μουσική και γενικότερα στις τέχνες οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώσαμε. Θυμόμαστε από μωρά ν’ ακούμε από Προκόφιεφ μέχρι Diamanda Galas κι από Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι Beatles και Jethro Tull!

Από τα οικογενειακά ταξίδια, ποιες περιοχές του κόσμου σας εντυπωσίασαν περισσότερο; Σε ποιες πόλεις και χώρες θα ξαναπηγαίνατε με την πρώτη ευκαιρία;
Ελένη: Η Αγγλία είναι μια χώρα που μας έχει σημαδέψει, γιατί ζήσαμε εκεί δυο χρόνια σε πολύ μικρή ηλικία, μάλιστα το σχολείο όπου πηγαίναμε εκεί ήταν πολυπολιτισμικό. Όλες οι χώρες που έχουμε πάει, μας έχουν προσφέρει πολλές κι υπέροχες εικόνες και ήχους!
Σουζάνα: Έχουμε πάει Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο και σε άλλες πολύ όμορφες και φωτεινές πρωτεύουσες του κόσμου, αλλά η Κωνσταντινούπολη για μας είναι μια πόλη ξεχωριστή και μοναδική και μας μάγεψε από την πρώτη στιγμή που την επισκεφθήκαμε. Πάντως, θα θέλαμε να ξαναπάμε σε όλες!


Έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό αρκετές φορές και για εμφανίσεις. Πείτε μας κάποια περιστατικά, πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτό που βλέπει και ακούει από εσάς;Ελένη: Έχουμε την ευτυχία να κάνουμε συναυλίες στο εξωτερικό από μικρές! Ζυρίχη, Βασιλεία, Βέρνη, Γενεύη, Βουκουρέστι, Κων/πολη, Τεργέστη, Ουρμπίνο, Σόφια, Λευκωσία και Λεμεσός, Οδησσός είναι κάποιες από τις πόλεις που έχουμε κάνει συναυλίες – παραστάσεις. Είναι εκπληκτικές εμπειρίες όλες αυτές. Ο κόσμος είναι πολύ θερμός και νιώθουμε μια απίστευτη οικειότητα με όλα τα ακροατήρια, όπου έχουμε εμφανιστεί. Κάπως έτσι, συνειδητοποιούμε και την οικουμενικότητα της μουσικής. Τη μαγεία του να μπορείς να επικοινωνείς με τον κόσμο μιλώντας τη γλώσσα της μουσικής…
Σουζάνα: Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις πώς αντιδρά το κοινό της κάθε χώρας. Για παράδειγμα, κάτι που μας είχε κάνει πολύ εντύπωση ήταν στην Ελβετία όπου το χειροκρότημα σε κάθε τραγούδι διαρκούσε τόσο πολύ, που τελικά η συναυλία μας σχεδόν διπλασιάστηκε σε χρόνο!

Ένα Καράβι για τη Γάζα

 http://digitalship.shiptogaza.gr/

 To Ψηφιακό Καράβι εκπέμπει αυτή τη στιγμή συνεχή ροή εικόνας από το καράβι και το φορτίο.

ΠΑΣΟΚ: Μέσω Διαδικτύου οι υποψηφιότητες

Διαδικτυακά και με τη διαδικασία των προτάσεων και αυτοπροτάσεων που θα υποβληθούν σε ηλεκτρονική μορφή μόλις ψηφιστεί ο «Καλλικράτης» θα κατατεθούν στο ΠΑΣΟΚ οι υποψηφιότητες για τις θέσεις δημάρχων και περιφερειαρχών. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα διαρκέσει μία εβδομάδα και αμέσως μετά θα αρχίσει η αξιολόγηση των αιτήσεων με στόχο το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου να γίνει η επιλογή τουλάχιστον των 13 υποψηφίων περιφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους το βασικό κριτήριο για την επιλογή των προσώπων που θα διεκδικήσουν τις περιφέρειες της χώρας θα είναι η αναγνωρισιμότητά τους όχι όμως μόνο στους νομούς από τους οποίους κατάγονται αλλά και στους γύρω. Για παράδειγμα, σύμφωνα με προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το πρόσωπο που θα διεκδικήσει την περιφέρεια Ιονίων και κατάγεται από την Κέρκυρα θα πρέπει να είναι αποδεκτό και στη Ζάκυνθο. Παράλληλα, σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των υποψηφίων θα είναι η εμπειρία τους καθώς «θα κληθούν να διαχειριστούν σημαντικά θέματα, π.χ. ΕΣΠΑ, έργα και επενδύσεις». Παρ΄ όλα αυτά, τα πρόσωπα στα οποία προσανατολίζεται το ΠΑΣΟΚ βάσει των προσόντων τους θα επιδιωχθεί να μην είναι βουλευτές, νομάρχες ή ακόμη και υπουργοί.

Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους δημάρχους στους δήμους που δεν αλλάζουν διοικητικά όρια θα επιλεγούν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τα ίδια πρόσωπα, εάν πρόκειται για ήδη εκλεγμένους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ. Στις περιπτώσεις δήμων που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ και συνενώνονται με άλλους, οι οποίοι επίσης έχουν εκλεγμένους πράσινους δημάρχους, η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει είτε με προκριματικές εκλογές είτε με αποφάσεις των οργάνων κεντρικά και περιφερειακά. Ως ιδιαίτερες αντιμετωπίζονται από το ΠΑΣΟΚ οι περιπτώσεις δήμων στους οποίους έχουν εκλεγεί στελέχη του Κινήματος έπειτα από συνεργασία με τον Συνασπισμό. Γι΄ αυτούς τους δήμους θα πάρουμε «ειδικές αποφάσεις» λένε παράγοντες της Ιπποκράτους που γνωρίζουν τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις της Κουμουνδούρου για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Οι μεγάλοι δήμοι. Οι υποψηφιότητες στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά) θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης λίγο προτού κλείσουν οι λίστες. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει με αξιώσεις την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ν.Δ., ενώ στον Πειραιά κατά πάσα πιθανότητα θα επιλεγεί εκ νέου ο Παναγιώτης Φασούλας.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να κατατεθούν στο ΠΑΣΟΚ και σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί περί τα τέλη Μαΐου ώστε να αρχίσει η διαδικασία ξεσκαρταρίσματος από επιτροπή, την ευθύνη της οποίας έχει ο βουλευτής και έμπιστος συνεργάτης του Πρωθυπουργού Θανάσης Τσούρας. Στην ίδια επιτροπή θα συμμετέχουν και οι Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Λάμπρος Μίχος, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Δημήτρης Στεφάνου, Σωκράτης Ξυνίδης. 


Τα Νεα

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ «Κοινωνία που δεν τιμωρεί αυτοκτονεί»

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ περιόδους της ελληνικής ιστορίας, σε εποχές αμφιβολιών,αναζητήσεων και αγωνίας, όχι για το αύριο αλλά για το σήμερα, ξεπήδησαν δημιουργοί που αποτύπωσαν τη στιγμή και βοήθησαν τους Ελληνες να καταλάβουν τι τους συμβαίνει. Τους έδωσαν πυξίδα και όραμα. Στα χρόνια της δικτατορίας, της Μεταπολίτευσης αλλά και μετά ο Διονύσης Σαββόπουλος ήταν ένας από αυτούς.Τα τραγούδια του έγιναν το «σάουντρακ της ζωής» χιλιάδων Ελλήνων. Σε μια περίοδο που πολλά πράγματα «αλλάζουν με ορμή» η άποψή του έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. - Και τώρα τι κάνουμε,κύριε Σαββόπουλε; Τώρα που το μεταπολιτευτικό όνειρο θρυμματίστηκε σε χιλιάδες κομμάτια... «Ακούσατε το καινούργιο; Στα στριπτιζάδικα της Βουλγαρίας γράφει “προσεχώς Ελληνίδες”. Μου τηλεφώνησαν κι ένα άλλο από τη Θεσσαλονίκη: η ψησταριά γράφει “φά τε την μπριζόλα σας τώρα, τον χειμώνα θα τη νοικιάζουμε”». - Δηλαδή, βουλιάζουμε; «Εξαρτάται. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μετά από ολονύκτια κραιπάλη. Την επομένη πίνουμε έναν πικρό καφέ σκέτο, μετά ρίχνουμε έναν ποδαρόδρομο να κάψουμε τοξίνες και το βράδυ νωρίς στο σπίτι». - Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν έχουν ούτε «τοξίνες» να κάψουν, π.χ. τους συνταξιούχους;

«Μα το είπε σωστά ο Σημίτης: να δοθούν πίσω οι συντάξεις. Ας αναβάλουν τον “Καλλικράτη”. Σωστός ο “Καλλικράτης” αλλά διαβάζω ότι θα κοστίσει 5 δισ. ενώ κόβουν τις συντάξεις. Ας τον πάνε δύο χρόνια μετά».

- Το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε «κλέφτες-κλέφτες» έξω από τη Βουλή... «Οταν οι κλέφτες είναι χιλιάδες, ποιον να πρωτοπιάσεις; Το σύνθημα είναι άγριο αλλά εμείς πρέπει να το διαβάσουμε ως αίτημα για την αναβάθμιση της Βουλής. Δεν συμφωνώ με το άλλο, “να καεί το μπουρδέλο η Βουλή”. Μου θύμισε τον μακαρίτη Ρένο Αποστολίδη που είχε μπουκάρει στη Βουλή με ανάλογα συνθήματα το ΄65 και έκλεισε η Βουλή και είδαμε τι καλά που ήταν μετά...».

" Περί Δημοτικών εκλογών και υποψηφίων " - Συνέχεια ...

Το γειτονικό blog του φίλου Γιάννη Τομαδάκη συμπληρώνει στο άρθρο μας  " Περί δημοτικών εκλογών και υποψηφίων " και το δημοσιεύουμε ..
Πολύ καλό το ρεπορτάζ, όμως υπάρχει και ακόμα μία πληροφορία που δεν έχει λάβει την έκταση που της αρμόζει.
Νυν Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας, δεν έχει αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο.
Ο Δημήτρης Μαμούγκας δε θα ηγηθεί ψηφοδελτίου, αλλά δε γνωρίζουμε με ποιον τελικά θα συμπράξει. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του με τη Δήμαρχο Αθανασία Κακαλή δεν είναι και οι καλύτερες.
Η συγκεκριμένη αναφορά έρχεται για να δείξει ότι οι ανακατατάξεις θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των σχημάτων.

Υ.Γ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο ρόλος των επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων σε Ορφέα και Τυχερό.
Πολύ Τυχε - ροκ θα είναι ο Καλλικράτης στο διευρυμένο Δήμο Σουφλίου.

http://tomadakis.blogspot.com/2010/05/blog-post_6796.html

Χρυσός Φοίνικας στον Ταϊλανδό Βεερασεθακούλ, στο φεστιβάλ Καννών

Το βραβείο καλύτερης ταινίας του 63ου φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών απονεμήθηκε στον Ματιέ Αμαλρίκ για την ταινία του «Tournee».
Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε στην Ζιλιέτ Μπινός.

Δύο είναι οι νικητές του βραβείου καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: εξ’ ημισείας μοιράστηκαν το βραβείο ο Ισπανός ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ για την ερμηνεία του στην ταινία «Biutiful» και ο Ιταλός Ελιο Τζερμάνο για την ερμηνεία του στην ταινία «Nostra Vita».

Το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ απονεμήθηκε στο Γάλλο σκηνοθέτη Ξαβιέ Μποβουά για την ταινία του « Θεοί και Ανθρωποι».

Ο Χρυσός Φοίνικας με την απονομή του οποίου ολοκληρώθηκε το φετινό φεστιβάλ απονεμήθηκε στον Ταϊλανδό Απίτσατπονγκ Βεερασεθακούλ για την ταινία του «Oncle Booonmee».


Η ταινία

Ο Ταϊλανδός σκηνοθέτης γεννημένος στην Μπανγκόκ Απίτσατπονγκ Βεερασεθακούλ, κέρδισε σήμερα τον Χρυσό Φοίνικα του 63ου φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών για την ταινία του «Uncle Boonmee», που αναφέρεται στο ανιμισμό (σ.σ.το δόγμα που ισχυρίζεται ότι τα πράγματα έχουν ψυχή. Πρόκειται για μια αρχαία δοξασία η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως μια εξήγηση για τη διαφορά που παρουσιάζουν τα ζωντανά με τα νεκρά πράγματα) στην ζούγκλα της Ταϊλάνδης και για έναν άνδρα που γιορτάζει για τις προηγούμενες ζωές του.
Η ταινία παρουσιάζει τις μυστικιστικές αναζητήσεις ενός ανθρώπου που σχετίζονται με την μετενσάρκωση αλλά και τις προσπάθειες του να επιβιώσει μέσα από τις αγροτικές του ενασχολήσεις.
Ο σκηνοθέτης, που έχει κερδίσει και άλλα βραβεία στο παρελθόν στις Κάννες, δήλωσε ότι καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ το μυαλό του ήταν πίσω στην πατρίδα του και στις εξαιρετικά βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των διαδηλωτών με τα «κόκκινα πουκάμισα».

 

http://www.festival-cannes.com