Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Μουσική :Μάτια μου ..μάτια μου τι κάνεις ; Ζήσε ..μια φορά πριν να πεθάνεις ......

Άσκηση : "EVROS 2010"Συνέντευξη τύπου για την διεξαγωγή της άσκησης προσομοίωσης πλημμυρών, ευρωπαϊκής εμβέλειας, με την επωνυμία "EVROS 2010", από 26 έως 31 Μαΐου 2010, έδωσε σήμερα ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης και ο Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος, Κεσαπίδης Κωνσταντίνος. 

Η Νομαρχία Έβρου, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, συμμετέχει ως Συντονιστής στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Διαχείριση Σύνθετων Πλημμυρών στις Ευπαθείς Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω Αποτελεσματικών αντιδράσεων και Συντονισμένης Άσκησης Εφαρμογών - ΕΒΡΟΣ 2010".

Σκοπός του Προγράμματος είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός και η ανταπόκριση σε πλημμυρικά φαινόμενα του Ποταμού Έβρου, μέσα από την προσομοίωση της οργάνωσης και αντιμετώπισης τους, με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (E.U. C.P. Mechanism), και την επιχειρησιακή συνδρομή και εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Όπως δήλωσε ο Νομάρχης Έβρου "Το πρόγραμμα αυτό διεκδικήθηκε από την πλευρά της Νομαρχίας, η οποία έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή. Συμμετέχουν ως εταίροι, φορείς από την Γερμανία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αστυνομικές Αρχές, Στρατιωτικές Αρχές, Δήμοι Ν. Έβρου, Εθελοντικές οργανώσεις, Υπηρεσίες ΠΑΜΘ, ΕΚΑΒ και γενικά Δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του άρθρου 3 του Ν. 3013/02. Ο αριθμός των συμμετασχόντων είναι 190 άτομα.

Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή απόψε στο Διδυμότειχο

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, θα εμφανισθούν για πρώτη φορά φέτος στο φεστιβάλ της πόλης του Διδυμοτείχου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» την Τρίτη 18 Μαίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, στις 20.30.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ερμηνεύουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τραγούδια του κόσμου, μεταφέροντας την έκσταση της Κάτω Ιταλίας , το μυστήριο της Βαλκανικής πολυφωνίας, το σπαραγμό των πορτογαλικών fados και τη δωρικότητα των blues της Αμερικής και του ρεμπέτικου.
Ταξιδεύουν το κοινό τους από τους αρχέγονους ήχους των λαών μέχρι τους σύγχρονους, σ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο μνήμες και συναισθήματα.

Η παράσταση πραγματοποιείται με την συνεργασία του ΩΔΕΙΟΥ «ΘΡΑΚΙΑ ΜΟΥΣΑ».
Πληροφορίες στο 25533-50602/3

Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού…

Αύριο Τετάρτη 19 Μαίου, ξεκινά η διανομή των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού για τους δικαιούχους του Οργανισμού της περιοχής Αλεξανδρούπολης-Φέρες και Σουφλί από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας στην Αλεξανδρούπολη. Η διανομή των δελτίων θα γίνεται από τις 8 το πρωϊ έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι βιβλιάριο υγείας ατομικό και οικογενειακό, αστυνομική ταυτότητα και πρωτότυπο εκκαθαριστικό σημείωμα οικονομικού έτους 2009.

Σε αποκλεισμό του τελωνείο του Ορμενίου προχωρά η επιτροπή αγώνα Τριγώνου…

Τον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου και το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων για το πρωϊ της Πέμπτης 20 Μαϊου, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του δήμου Τριγώνου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας σχετικά με τη μη ικανοποίηση του αιτήματος που κατατέθηκε στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση από τους δήμους Τριγώνου Κυπρίνου και Βύσσας για την συνένωση των τριών δήμων εν όψει του σχεδίου Καλλικράτης. «Η κυβέρνηση δεν έκανε διαβούλευση, άνοιξε το θέμα, άκουσε τον πόνο του καθενός και στη συνέχεια αποφασίζει και διατάσσει» σχολίασε ο δήμαρχος Τριγώνου, Μανώλης Χατζηπαναγιώτου. Για δεύτερη φορά θα αποκλειστεί από κατοίκους του δήμου Φερών και το τελωνείο των Κήπων, το πρωϊ της Πέμπτης, καθώς ούτε το αίτημα για δημιουργία δήμου «Παναγίας Κοσμοσώτηρας» έγινε αποδεκτό.

Παρακράτηση φόρου εισοδήματος από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές

Παρακράτηση φόρου εισοδήματος από μισθούς, ημερομίσθια,
συντάξεις και λοιπές παροχές που θα καταβληθούν στους δικαιούχους
κατά το ημερολογιακό έτος 2010 με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα μισθωτών-συνταξιούχων, όπως αυτή ψηφίστηκε με το ν.3842/2010.

    1. Με το άρθρο 1 παρ.1 του ν.3842/2010 (ΦΕΚ Α’58) «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 23.4.2010, θεσπίστηκε για τους μισθωτούς-συνταξιούχους η παρακάτω νέα φορολογική κλίμακα του άρθρου 9 του ΚΦΕ, η οποία σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο του άρθρου 1 παρ.7 του ν.3842/2010 έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά περίπτωση, από 1.1.2010 και μετά:

    Περαιτέρω, με το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 1 παρ.7 του ν.3842/2010 ορίζεται ότι η κλίμακα του νόμου αυτού εφαρμόζεται κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τη δημοσίευση του νόμου αυτού και μετά.

    ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 2010
 

Κλιμάκιο εισοδήματος (ευρώ) Φορολογικός συντελεστής % Φόρος κλιμακίου (ευρώ) Σύνολο Εισοδήμα- τος (ευρώ) Σύνολο Φόρου (ευρώ)

    12.000 0 0 12.000 0

    4.000 18 720 16.000 720

    6.000 24 1.440 22.000 2.160

    4.000 26 1.040 26.000 3.200

    6.000 32 1.920 32.000 5.120

    8.000 36 2.880 40.000 8.000

    20.000 38 7.600 60.000 15.600

    40.000 40 16.000 100.000 31.600

    Υπερβάλλον 45


   

Πρώτο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ: εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων

Πρώτο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ: εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων

Με το πρώτο πρόγραμμα καλύπτονται, με εγγυημένα από το ΤΕΜΠΜΕ χαμηλότοκα δάνεια, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι πρόγραμμα έκτακτου χαρακτήρα για να στηρίξει λόγω της κρίσης βιώσιμες επιχειρήσεις. Ένα πρόγραμμα, το οποίο ανταποκρίνεται στο αίτημα όλων των παραγωγικών φορέων, όπως τα επιμελητήρια, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, και το οποίο συνδυάζει ταυτόχρονα τη στήριξη επιχειρήσεων και την ταμειακή ενίσχυση του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιχειρήσεις για τις οποίες σήμερα έχει σταματήσει η ροή πιστώσεων επειδή δεν διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, μπορούν με χαμηλότοκο δάνειο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ να εκπληρώσουν μέχρι και το 100% των υποχρεώσεών τους προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς. Τους δίνεται έτσι η δυνατότητα να αποκτήσουν και πάλι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους και λειτουργική τους δραστηριότητα. Τους δίνεται ακόμα η δυνατότητα, και θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα, να είναι πλέον επιλέξιμες στο νόμο για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τις τράπεζες.
Με τον τρόπο αυτό, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, αυξάνουμε επιπλέον τα φορολογικά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού με την εξόφληση οφειλών που έχουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τις εφορίες, ενώ παρέχουμε μια ταμειακή «ένεση» και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία όπως γνωρίζετε αιμορραγούν.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δισεκ. ευρώ και αφορά οφειλές επιχειρήσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι τις 28.02.2010. Το πρόγραμμα λήγει στις 31.12.2010, δηλώνοντας ακριβώς τον έκτακτο, λόγω της κρίσης, χαρακτήρα του.
Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (οιασδήποτε ηλικίας – νέες ή υφιστάμενες) και όλων εταιρικών μορφών(ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες, Ε.Π.Ε., Α.Ε.)που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ. Εξαιρούνται επιχειρήσειςπου έχουν λάβει κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της α’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από τη β΄φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν από 10 εργαζόμενους και πάνω. Εξαιρούνται επίσης επιχειρήσεις που είναι προβληματικές σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Το ανώτατο ύψος δανείου ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και το κατώτατο σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων.

Ετήσιες Μονάδες Εργασίας Ανώτατο ύψος δανείου
0- λιγότερες από 5 40.000 ευρώ

5-λιγότερες από 20 70.000 ευρώ

Από 20 και λιγότερες από 50 100.000 ευρώ

Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία
Η διάρκεια του δανείου είναι 6 χρόνια, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος, κατά τα οποία δηλαδή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τους τόκους, ώστε να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αποπληρωμή του δανείου τους κατά την περίοδο της κρίσης.
Το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ ανέρχεται σε 80%, ενώ για δάνεια άνωτων 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.
Δεύτερο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ: κάλυψης δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων άυλων αγαθών
Το δεύτερο πρόγραμμα που σήμερα ανακοινώνουμε δίνει μια ουσιαστική ανάσα ρευστότητας τόσος προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να καλύψουν τις δαπάνες αγοράς πρώτων υλών και άλλων άυλων αγαθών όσο και προς τους προμηθευτές οι οποίοι σήμερα είτε πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση, είτε βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» σε ακάλυπτες επιταγές. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προγραμματίσουν και πάλι πάνω σε στέρεες βάσεις την παραγωγική τους διαδικασία, διευκολύνοντάς τες με χαμηλότοκα εγγυημένα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ δάνεια.
Ο συνολικός προϋπολογισμός και αυτού του προγράμματος είναι 1 δισεκ. ευρώ και η λήξη του είναι σε δύο περίπου χρόνια από τώρα, δηλαδή μέχρι 31.12.2011.
Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (οιασδήποτε ηλικίας – νεοσύστατες, νέες ή υφιστάμενες) και όλων εταιρικών μορφών (ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες, Ε.Π.Ε., Α.Ε.) που απασχολούν ή θα απασχολήσουν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ. Εξαιρούνται επιχειρήσειςπου έχουν λάβει κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της α’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από τη β΄φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν από 10 εργαζόμενους και πάνω. Εξαιρούνται επίσης επιχειρήσεις που είναι προβληματικές σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Το ύψος του δανείου ξεκινάει από τις 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει σωρευτικά για τη διάρκεια του προγράμματος τις 300.000 ευρώ. Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στους προμηθευτές βάσει τιμολογίων και άλλων νόμιμων παραστατικών.
Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του δανείου και το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ, ισχύει ότι και στην περίπτωση της κάλυψης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Δηλαδή:
-Διάρκεια του δανείου 6 χρόνια, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος κατά τα οποία δηλαδή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τους τόκους.
-Ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ στο 80%.
-Για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.
Με τα δύο αυτά προγράμματα εγκαινιάζουμε μια νέα σειρά προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ:
-στοχευμένα προς βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη,
-σχεδιασμένα ώστε να διασφαλίζεται ότι θα διοχετευθούν στην αγορά και θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα
Στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί από το ΤΕΜΠΜΕ ένα πλέγμα προγραμμάτων με σκοπό την κάλυψη μέσω εγγυήσεων δανείων επενδυτικού χαρακτήρα για τομείς και κλάδους της νέας οικονομίας καθώς και για παραδοσιακούς αλλά ανταγωνιστικούς κλάδους, όπως επίσης και των χρηματοδοτικών εργαλείων της οικονομίας (factoring, leasing, venturecapital).

Σχέδιο «Καλλικράτης» και στο υπ. Οικονομικών

Συγχωνεύσεις εφοριών, τελωνείων, κατάργηση κεντρικών διευθύνσεων και μεταθέσεις υπαλλήλων
 
Σχέδιο «Καλλικράτης» προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και στις υπηρεσίες του, με συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων, κατάργηση κεντρικών διευθύνσεων και μεταθέσεις υπαλλήλων από αδρανείς διευθύνσεις σε νευραλγικά πόστα. Κεντρικό σημείο του νέου σχεδίου είναι η δημιουργία υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα λογοδοτεί απευθείας στον υπουργό Οικονομικών. Μετά τις αλλαγές στην κεντρική υπηρεσία θα ξεκινήσει η αναδιοργάνωση των εφοριών, οι οποίες θα σταματήσουν να έχουν τον σημερινό τους ρόλο και θα λειτουργούν όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Παράλληλα, σχεδιάζεται ένα σύστημα αυτόματης καταχώρισης όλων των συναλλαγών των επιχειρήσεων μεταξύ τους, αλλά και με τους πελάτες τους. Οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών θα γνωρίζουν το ονοματεπώνυμο του φορολογούμενου που έχει κάνει αγορές απ' οποιοδήποτε κατάστημα λιανικής πώλησης. Με τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα, που πιθανόν να ενεργοποιηθούν το 2011, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αποστέλλουν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους, δεδομένου ότι θα τους αποδοθεί μία κάρτα γραμμωτού κώδικα (bar code) την οποία θα χρησιμοποιούν σε κάθε συναλλαγή τους.

Στις 5 το απόγευμα ξεκινά η μάχη για τον Καλλικράτη

Στις 5 το απόγευμα ξεκινά στη Βουλή μια κατά τα φαινόμενα σκληρή μάχη για τον «Καλλικράτη». Κι αυτό γιατί η ΝΔ που έδειξε τις προθέσεις της απέναντι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών εδώ και αρκετό καιρό, τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανές ότι επιδιώκει μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Την αρχή έκανε την προπερασμένη Δευτέρα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου , αίτημα το οποίο προκάλεσε την πρώτη μετωπική σύγκρουση με το υπουργείο Εσωτερικών.

Η συνέχεια στην κόντρα δόθηκε την Παρασκευή με την κατάθεση του νομοσχεδίου  και την Δευτέρα με την συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση στην αυτοδιοίκηση gr, στην οποία εξαπέλυε επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας είχαμε νέα επίθεση, αυτή τη φορά του Αντώνη Σαμαρά κατά του υπουργού Εσωτερικών, απάντηση του ΥΠ.ΕΣ. και ανταπάντηση του αρμόδιου Τομεάρχη της ΝΔ Χρήστου Ζώη, με την καταληκτική φράση «θα τα πούμε στη Βουλή».
 
Ψάχνουν για «νέους Οικονόμου»

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα γίνει έως την Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, προκειμένου να είναι νόμος του κράτους μέχρι τα τέλη Μαίου.

Αν και ο Γιάννης Ραγκούσης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχουν φροντίσει να συζητήσουν διεξοδικά με όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι υπεύθυνοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος εφαρμόζουν στενό «μαρκάρισμα» στους «ύποπτους» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έχουν τα ραντάρ τους σε αυξημένη ετοιμότητα, μήπως και εντοπίσουν περιπτώσεις νέων «Οικονόμου»

Υπενθυμίζεται ότι εισηγητές του νομοσχεδίου για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» θα είναι από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας και από τη ΝΔ ο Χρήστος Ζώης.

Αυτοδιοίκηση