Σάββατο, 15 Μαΐου 2010

Η σουφλιώτικη φορεσιά: Nέα έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Η σουφλιώτικη φορεσιά. 

Από τη συλλογή γυναικείας και ανδρικής ενδυμασίας του Μουσείου Μετάξης


Νάντια Μαχά-Μπιζούμη
Αθήνα 2010,
€ 21

Το βιβλίο αυτό έχει τον χαρακτήρα καταλόγου της συλλογής παραδοσιακών ενδυμασιών στο Μουσείο Μετάξης του Σουφλίου, ενός από πιο ενεργά κέντρα σηροτροφίας και μεταξουργίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Στόχος του είναι η λεπτομερής καταγραφή όλων των εξαρτημάτων του τοπικού ενδυματολογικού συστήματος, γυναικείου και ανδρικού, με έμφαση στην απόδοση των γλωσσικών όρων σύμφωνα με το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής. Η ενδυματολογική αισθητική στο Σουφλί διαμορφώθηκε τόσο με βάση τις ανάγκες της καθημερινής ζωής του τόπου όσο και τις ευρωπαϊκές επιδράσεις, όπως τη χρήση υφασμάτων ξενικής προέλευσης για τις γιορτινές φορεσιές. Στα εξαρτήματα της γυναικείας ενδυμασίας ανήκουν η φανέλα, το πουκάμισο, το μισοφόρι και το μισοφούστανο· εξωτερικά, κυριαρχούν το καφτάνι, μακρύ ένδυμα, φαρδύ από τη μέση και κάτω, η "γραμμένη" στον αργαλειό ποδιά, από τα πιο περίτεχνα και ωραία λαϊκά υφαντά, καθώς και τα καλύμματα κεφαλής. Χαρακτηριστικό στοιχείο στολισμού είναι η ζώνη με την κορόνα, τα κοσμήματα κεφαλής και άλλα επιστήθια. Η ανδρική φορεσιά, αντιθέτως, είναι απλούστερη και δεν αποκλίνει από τον χαρακτηριστικό θρακιώτικο ενδυματολογικό τύπο.


Οι εκδόσεις του Ιδρύματος διατίθενται από όλα τα βιβλιοπωλεία.

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

 Με 21 συμφωνίες, μνημόνια και διακηρύξεις, που υπεγράφησαν από τους 17 υπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, επισφραγίζεται η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο οποίος με τον έλληνα ομόλογό του Γ. Α. Παπανδρέου υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του Συμβουλίου.


         Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψε με τον έλληνα αναπληρωτη Υπουργό των Εξωτερικών Δ.Δρούτσα

 •    " την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, 
 •    " το Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων,
 •    " την Συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών και
 •    " την Κοινή Δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ.
 •          Σε ό,τι αφορά τα θέματα Οικονομίας και Εμπορίου, η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη υπέγραψε με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν,
 •    " Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ Invest in Greece και τουρκικού Φορέα Προώθησης Επενδύσεων (ISPAT),
 •    και με τον Υπουργό Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν υπέγραψε
 •    " Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.
 •          Στα θέματα Περιβάλλοντος η Υπουργός Περιβάλλοντος και ο ομόλογός της Βεϊσέλ Ερογλου υπέγραψαν
 •    " Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας και
 •    " Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα προστασίας δασών
 •          Στον τομέα της Ενέργειας η κα Μπιρμπίλη συζήτησε με τον υπουργό ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας κ.Τανέρ Γιλντίζ, θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων στην ευρύτερη περιοχή και υπέγραψαν
 •    " Μνημόνιο Κατανόησης για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας
 •          Στον τομέα της Εκπαίδευσης,της Ερευνας και της Τεχνολογίας η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με τον Υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς
 •    " Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και μεταξύ των αρμόδιων για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας -ΤUBITAK.
 •          Επίσης η κα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με την ομόλογό της κυρία Νιμέτ Τσουμπουκτσού
 •    " Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ταξίδι στους μαγικούς δρόμους του κρασιού

 Τα οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας ανοίγουν τις πόρτες τους για όσους επιθυμούν να μυηθούν στη... διονυσιακή λατρεία 

Ενα μαγικό ταξίδι στην παραγωγή του κρασιού, από την καλλιέργεια του αμπελιού ως τον τρύγο, την απόσταξη και την εμφιάλωση, γεμάτο μεθυστικά αρώματα και λεπτές γεύσεις, διοργανώνουν τα οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας το διήμερο 15-16 Μαΐου. Στο πλαίσιο των πανελλήνιων εκδηλώσεων «Ανοιχτές Πόρτες», ενός θεσμού που διοργανώνεται εδώ και δεκαετίες σε οινοποιεία του εξωτερικού και από πέρυσι έφθασε και στη χώρα μας, εκατοντάδες φίλοι του κρασιού κάθε ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν στα μυστικά της οινοποιίας, να γνωρίσουν τους ανθρώπους που αφιερώνονται σε αυτήν, να εξοικειωθούν με διαφορετικές ποικιλίες και αρώματα και να αντιληφθούν αυτό που οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί ονομάζουν «φιλοσοφία του κρασιού».

«Μέσα από τον θεσμό “Ανοιχτές Πόρτες” στην ουσία προσπαθούμε να φέρουμε σε επαφή τους Ελληνες με το κρασί του τόπου τους,διότι δυστυχώς είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι Ελληνες να γνωρίζουν αρκετές πληροφορίες για γαλλικές,ιταλικές ή ισπανικές ποικιλίες και να αγνοούν τα εξαιρετικά ελληνικά κρασιά, τα οποία δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με τα πιο διάσημα ευρωπαϊκά» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Κατρισιώσης , ιδιοκτήτης του κτήματος «Θηβαϊκή Γη» στον Ελικώνα. Καταλαμβάνοντας μόνο το 0,2% της παγκόσμιας αγοράς κρασιού, τα ελληνικά κρασιά είναι γεγονός ότι χαίρουν λιγότερης αναγνώρισης από αυτήν που ουσιαστικά τους αναλογεί, και αυτό αποδίδεται κυρίως στην ελλιπή διαφημιστική προώθησή τους όχι μόνο στις διεθνείς αγορές αλλά ακόμη και στην ίδια την ελληνική. «Μέσω των εκδηλώσεων που θα φιλοξενήσουμε οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσω της βιωματικής οδού το ελληνικό κρασί και να μοιραστούν τον ενθουσιασμό και το όραμα των ντόπιων οινοπαραγωγών» προσθέτει ο κ. Κατρισιώσης.

Το κρασί άλλωστε αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα όχι μόνο της παράδοσης, αλλά και της ίδιας της (αρχαίας και προϊστορικής) ιστορίας του λαού μας. «Στο σπήλαιο της Θεόπετρας, στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το κτήμα “Θεόπετρα”, έχουν ανακαλυφθεί από αρχαιολογικές ανασκαφές σπόροι σταφυλιού που χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή. Ο λαός μας καλλιεργούσε το αμπέλι και έπινε κρασί επί χιλιάδες χρόνια και είναι κρίμα στις μέρες μας να υπάρχουν Ελληνες που δεν γνωρίζουν πώς να συνδυάσουν τις διαφορετικές ποικιλίες ελληνικού κρασιού με τα ελληνικά τυριά και τη μεσογειακή κουζίνα» σχολιάζει ο κ. Μάκης Τσιλιλής, συνιδιοκτήτης του κτήματος «Θεόπετρα» στην περιοχή των Μετεώρων. Κατά τη διάρκεια του διημέρου στο εν λόγω κτήμα θα διοργανωθούν όχι μόνο ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής αλλά και σεμινάρια οινογνωσίας και γαστρονομίας σχετικά με τον τρόπο σερβιρίσματος και τον συνδυασμό κάθε τύπου κρασιού με πιάτα της ελληνικής κουζίνας.

Το οινοποιείο που έγινε... μουσείο

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις των «Ελευθερίων» του Διδυμοτείχου-συναυλία του Μανώλη Λιδάκη την Κυριακή…


Με ένα μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στον κόσμο του κινηματογράφου και της μουσικής, ανοίγει στις 8  το βράδυ, στο δημοτικό κινηματογράφο της πόλης, το πρόγραμμα των «Ελευθερίων» του Διδυμοτείχου. Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, στο δημοτικό αμφιθέατρο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατατζής, ο εκ Διδυμοτείχου Αυτοκράτορας», του Ιωάννη Σαρσάκη. Στις 7 το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο δημοτικό κινηματογράφο, θα προβληθεί η ταινία του Άγγελη Ανδρικόπουλου, Αργύρη Τσεπελίκα, «τα παιδία δεν παίζει», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας των «Ελευθερίων» θα ολοκληρωθούν στις 8.30 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία Διδυμοτείχου, με συναυλία του Μανώλη Λιδάκη και της Νάντιας Μπουλέ.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΧΘΕΣ 14.5.2010 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ¨ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨

 ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

    «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -

    Πρόγραμμα Καλλικράτης»
 

Α’ ΜΕΡΟΣ

    ΣΥΣΤΑΣΗ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

     Οι δήμοι και οι περιφέρειες συγκροτούν τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας αποτελούν θεμελιώδη θεσμό του δημόσιου βίου των Ελλήνων, όπως αυτός κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας που κυρώθηκε με το ν. 1850/1989 (ΦΕΚ 144 Α΄).

    Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, συγκροτούνται ως ενιαίες μονάδες για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του κράτους και ασκούν γενική αποφασιστική αρμοδιότητα στις κρατικές υποθέσεις της περιφέρειάς τους, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ A’

    ΣΥΣΤΑΣΗ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ
Άρθρο 1

    Σύσταση Δήμων

      1. Οι δήμοι είναι αυτοδιοικούμενα κατά τόπο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και αποτελούν τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

    2. Οι πρωτοβάθμιοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης συνιστώνται ανά νομό ως εξής:


Για τον Νομό Έβρου :  

  11. ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

    Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:

    1. Δήμος Αλεξανδρούπολης με έδρα την Αλεξανδρούπολη και ιστορική έδρα τη Βήρα αποτελούμενος από τους δήμους α. Αλεξανδρούπολης β. Τραϊανούπολης και γ. Φερών, οι οποίοι καταργούνται.

    2. Δήμος Σουφλίου με έδρα το Σουφλί αποτελούμενος από τους δήμους α. Σουφλίου και β. Τυχερού γ. Ορφέα, οι οποίοι καταργούνται.

    3. Δήμος Διδυμοτείχου με έδρα το Διδυμότειχο αποτελούμενος από τους δήμους α. Διδυμοτείχου και β. Μεταξάδων, οι οποίοι καταργούνται.

    4. Δήμος Ορεστιάδας με έδρα την Ορεστιάδα αποτελούμενος από τους δήμους α. Ορεστιάδος β. Βύσσας γ. Κυπρίνου και δ. Τριγώνου, οι οποίοι καταργούνται


    Β. Στον δήμο Σαμοθράκης δεν επέρχεται καμία μεταβολή.