Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

Χθές συναντήθηκαν οι Ούστογλου - Δημούτσης με τον Ραγκούση


Χθες το πρωί οι Δήμαρχοι Τυχερού και Φερών μαζί με δημοτικούς συμβούλους , συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Ραγκούση . 
Ο κύριος Ούστογλου δήλωσε ότι ο υπουργός ήταν ενημερωμένος για το ζήτημα που θέτουν οι δύο Δήμοι , και στο διάλογο που είχαν μεταξύ τους ο κύριος Ραγκούσης χρησιμοποίησε τα κείμενα τα οποία είχαν αποσταλεί από τους δύο Δήμους το προηγούμενο διάστημα . Η εντύπωση που αποκόμισε ο κύριος Ούστογλου είναι ότι ο υπουργός ακούει τα αιτήματα των φορέων και των Δήμων δείχνει θετικός στο διάλογο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα αιτήματα θα λυθούν . Μάλλον είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί το αίτημα μας λέει ο κύριος Ούστογλου  αλλά θα εξαρτηθεί και από το πώς θα κινηθούν, και τι αποφάσεις θα πάρουν στο υπουργείο και για τον υπόλοιπο νομό , αν δηλαδή θα υπάρξουν αλλαγές και αποκλείσεις από το αρχικό σχέδιο του χωροταξικού , έτσι όπως κατατέθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο . 


Την ίδια εντύπωση αποκόμισε και ο κύριος Χατζηπαναγιώτου , δήμαρχος Τριγώνου και δηλώνει ότι μάλλον μας χαϊδεύουν τα αυτιά στο υπουργείο Εσωτερικών .

Καραβάνι διασχίζει την παλιά Εγνατία Οδό.

Η Μαριέτα Βαν Άτικουμ είναι Ολλανδέζα, αλλά γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα. Σπούδασε στο Άμστερνταμ νεοελληνική φιλολογία και ανθρωπολογία και στη συνέχεια ταξίδεψε πολύ στα Βαλκάνια. Πριν από περίπου δυόμιση χρόνια αποφάσισε, μαζί με μια ομάδα φίλων με ελληνικές σπουδές, να δημιουργήσουν ομάδα με την ονομασία «Ίδρυμα για την Εγνατία Οδό» (Via Egnatia Foundation, VEF).

Στόχος του Ιδρύματος ήταν να προωθήσει το ενδιαφέρον για την παλιά Εγνατία Οδό, τον αρχαίο ρωμαϊκό δρόμο που κατασκευάστηκε τον 2ο π.χ. αιώνα ως προέκταση της Αππίας Οδού. Η Εγνατία, άλλωστε, στα βυζαντινά και τα οθωμανικά χρόνια αποτέλεσε σημαντικότατο άξονα επικοινωνίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μέσα από τα Βαλκάνια, με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Έτσι, πέρσι, μια ομάδα ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, με επικεφαλής την...

κ. Βαν Άτικουμ, ξεκίνησε να διασχίσει, περπατώντας, ολόκληρη την παλιά Εγνατία Οδό. Το διεθνές καραβάνι είχε ως αφετηρία το Δυρράχιο της Αλβανίας, διέσχισε την ΠΓΔΜ κι έπειτα από 250 χιλιόμετρα ολοκλήρωσε τη διαδρομή του στη Φλώρινα. Πριν από δέκα μέρες, δεκαπέντε άνθρωποι από την Ολλανδία, την Αγγλία, την Κροατία και την Ελλάδα, ξεκίνησαν το φετινό καραβάνι, αυτή τη φορά με μουλάρια, από την Κρυσταλλοπηγή, παρακλάδι της παλιάς Εγνατίας, προκειμένου να συνεχίσουν την περσινή διαδρομή και να την ολοκληρώσουν στην Κωνσταντινούπολη.

«Αγαπάμε την Ελλάδα», λέει η Μαριέτα Βαν Άτικουμ, διευθύντρια του «Ιδρύματος για την Εγνατία Οδό», και προσθέτει, σε άπταιστα ελληνικά:«θέλουμε να ξαναζωντανέψουμε την παλιά Εγνατία Οδό. Αναβιώνουμε το παλιό καραβάνι, που ήταν ο μοναδικός τρόπος ασφαλούς μετακίνησης τα χρόνια του βυζαντίου και της οθωμανικής αυτοκρατορίας».
Μιλώντας για την εμπειρία του ταξιδιού, δηλώνει ενθουσιασμένη και εκφράζει τον θαυμασμό της για τη φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα. «Η φύση ενώνει τους ανθρώπους, ενώνει τους λαούς», λέει και αναφέρεται με χαμόγελο στον Έλληνα οδηγό του καραβανιού, τον κ. Θεόφιλο, παλιό κυνηγό, που ακολουθεί όλα τα μονοπάτια και «ξεναγεί» τα μέλη της ομάδας στις ομορφιές κάθε τόπου.
Δεν είναι, όμως, μόνο το ταξίδι. Η κ. Βαν Άτικουμ, (όπως το Αττική, μας λέει η ίδια), δεν παραλείπει να αναφερθεί και στους υπόλοιπους στόχους του ιδρύματος, που αριθμεί πλέον περισσότερα από 250 μέλη.

«Προσπαθούμε να δουλέψουμε από διάφορα επίπεδα, όπως με την επιστημονική έρευνα και με τη μελέτη δημοσιευμάτων, που έχουν σχέση με την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό κάθε περιοχής, αλλά και με εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια, αναπαλαιώσεις, μαθήματα ιστορίας και διαγωνισμούς ζωγραφικής». Μάλιστα, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, το Ίδρυμα θα διοργανώσει, στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο «Μακεδονία», ένα διεθνές συνέδριο με θέμα «Μύθοι για τους άλλους».
Χθες, το καραβάνι έφτασε στη λίμνη Βεγορίτιδα και το χωριό Άγιος Παντελεήμονας, ενώ τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στην Άρνισσα, την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά. Η πρώτη φάση της πορείας του καραβανιού θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 16 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη.

Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, στις 17 Ιουνίου, και θα ολοκληρωθεί στην Κωνσταντινούπολη, στις 11 Ιουλίου.
«Η εμπειρία είναι απερίγραπτη», λέει η κ. Βαν Άτικουμ και όταν την καλούμε να σκιαγραφήσει την όλη προσπάθεια, μας απαντά με νόημα:«είμαστε ένας στρατός ειρήνης, ένας στρατός χωρίς πόλεμο, που αγαπά την ιστορία και δουλεύει γι αυτήν».

Πηγή Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Αναδεικνύεται το Βαγιαζίτ Τέμενος στο Διδυμότειχο

 
Δόθηκε το πράσινο φως για την ανάδειξη του Βαγιαζίτ Τέμενος στο Διδυμότειχο, ενός μνημείου μεγάλης αξίας της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Στην πρόσφατη επίσκεψή της η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία άκουσε με προσοχή τις εκκλήσεις και έσκυψε πάνω από τις συνεχείς και εντατικές προσπάθειες του Δημάρχου Διδυμοτείχου Χρήστου Τοκαμάνη, για την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τοκαμάνη στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ο δήμος διαθέτει το ποσό των 320.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, για την αποκατάσταση-αξιοποίηση του τεμένους. Μετά την εκπόνηση της μελέτης το έργο θα πρέπει να τύχει στήριξης, από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να ωριμάσει, για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
«Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να σώσουμε το Βαγιαζίτ Τέμενος, (σ.σ. χτίστηκε το 1367 επί Σουλτάνου Βαγιαζίτ), που είναι το πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική του, καθώς η σκεπή του δεν αποτελείται από τρούλους, αλλά είναι ξύλινη και τριγωνική. (σ.σ. σημάδια επηρεασμού της αρχιτεκτονικής από τους Σελτζούκους). Βέβαια το έργο ανάδειξης θα αφορά και τα άλλα μνημεία της περιοχής, όπως: την Αρχαία Πλωτινόπολη, τους τύμβους γύρω από το Διδ/χο, τον πύργο των Κατακουζηνών στο Πύθιο και γενικά την καστροπολιτεία στο Διδυμότειχο, που είναι ένα στολίδι για την περιοχή μας», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τοκαμάνης χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειες αυτές ως μονόδρομο για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Το είχε προβλέψει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης το 1996 .... Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης  μιλώντας στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996 εξηγούσε πώς αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση και η οικονομική πολιτική , θα φτάσουμε στο σημείο που τελικά φτάσαμε σήμερα ως χώρα .