Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Πασχάλης Τσαρούχας : Αλήθειες κι Αγάπες

Ο Πασχάλης Τσαρούχας συζητάει για Αλήθειες κι Αγάπες με την Ελίζα  .

Σήμερα δεν θέλω να πούμε για τις αγάπες σου, τις γνωστές ( Οικογένεια , θέατρο, κινηματογράφος ,τηλεόραση , συγγραφή βιβλίων ..) που σε όλα έχεις πιάσει το στόχο .

-Θέλω να μιλήσουμε για την άλλη μεγάλη σου αγάπη . Την ταχύτητα , τις μηχανές !
 Για τις μηχανές, καλό είναι να μη μιλάει κανείς, παρά μόνο να τις καβαλάει και να ταξιδεύεται μαζί τους. Με τους ήχους τις μυρωδιές και, γιατί όχι, ακόμα και τον ίλιγγό τους.

- Έχεις συλλογή από μηχανές BMW ή και άλλου τύπου ;
Χαχα! Συλλογή μοτοσικλετών, στις μέρες που ζούμε, είναι δύσκολο να έχει κανείς.
Πιστεύω ότι οι καλύτερες συλλογές είναι εκείνες που καταγράφονται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μας. Μιλάω πάντα για όσους διαθέτουν απ’ αυτό.
Ωστόσο, έχω κάποιες συλλογές που σχετίζονται με τον χώρο της μοτοσικλέτας. Κάποια προσωπικά αναμνηστικά, από γεγονότα στα οποία έχω λάβει μέρος, τα fairings των μοτοσικλετών μου από διάφορα ταξίδια, κάποια κομμάτια από μοτοσικλέτες που δεν έχω πια στο γκαράζ, κάποια κράνη ρέπλικες του Valentino Rossi και άλλων με τις ιδιόχειρες αφιερώσεις τους και φυσικά πολλές , πολλές φωτογραφίες και αναμνήσεις.

-Τρέχεις , συμμετέχεις σε αγώνες ;
Στους αγώνες συμμετέχω σαν θεατής. Είμαι αρκετά μεγάλος πια για να είμαι ανταγωνιστικός σε επίπεδο αγώνα. Ο κύριος λόγος της αποχής μου όμως, είναι ότι ο αγώνας είναι μια διαδικασία με πολύ υψηλό δείκτη κινδύνου για τη σωματική ακεραιότητα όσων συμμετέχουν.
Παίρνω μέρος σε track days όμως και αναπληρώνω την έκκριση αδρεναλίνης με αυτόν τον τρόπο χωρίς να ξεχνάω ποτέ βέβαια ότι ακόμα κι εκεί πάντα θα υπάρξει ο μαλάκας που πιστεύει ότι είναι «παγκόσμιος» και θα προσπαθήσει να περάσει από πάνω σου. Μεγάλη προσοχή κι εδώ λοιπόν.

- Τι ακριβώς ήταν το 36 ώρες που συμμετείχες ;
Το 36ωρο είναι ένα οδοιπορικό αντοχής με κάθε είδους μοτοσικλέτα που διοργανώνει για 13 συνεχόμενα χρόνια το Moto Guzzi club της Ελλάδας. Στην ουσία είναι η συγκέντρωση κάποιων μοτοσικλετιστών που για ένα διήμερο διανύουν περί τα 1500 – 1800 χιλιόμετρα με στόχο να γνωρίσουν περιοχές και διαδρομές της Ελλάδας που δεν γνώριζαν, με έμφαση στον σωστό χειρισμό (όχι αγωνιστικό) της μοτοσικλέτας τους, την διαχείριση των σωματικών (πάρα πολλά χιλιόμετρα) και πνευματικών τους ορίων (πλοήγηση στις διαδρομές με road book) καθώς και την τόνωση του αισθήματος της συναδελφικότητας, σταματώντας και βοηθώντας τον αναβάτη που ενδεχομένως αντιμετωπίζει πρόβλημα σε κάποιο σημείο της διαδρομής.
Μοιάζει λίγο με ένα mini Paris Dakar σε άσφαλτο και σε ελληνικό έδαφος. Όλα αυτά βέβαια με τις ανάλογες δόσεις καφέδων, τσίπουρων, μπύρας και κοψιδιών στη διάρκεια της διαδρομής.   

-Περιγράφεται το συναίσθημα  που νιώθεις όταν καβαλάς τη μηχανή ;
ΟΧΙ  

-The doctor … είσαι της Ελλάδας ή είναι μια ακόμα αγάπη , θαυμασμός ;
Απ τη στιγμή που δεν μπορείς να είσαι καν του εαυτού σου γιατρός, πώς να είσαι για άλλους;
Ο Rossi για μένα συμβολίζει την ιδιοφυή  ύπαρξη που βάζει ξεκάθαρο στόχο, ονειρεύεται, δουλεύει σκληρά πάνω σ’ αυτό και δεν υπολογίζει οποιοδήποτε κόστος προκειμένου να πετύχει το στόχο του, πάντοτε διασκεδάζοντας με αυτό που κάνει.

- Θα παραβρεθείς στην 29 Πανελλαδική συνάντηση μοτοσικλετιστών που θα πραγματοποιηθεί φέτος στον Άρδα του Έβρου ;
Όχι. Δεν θα είμαι γιατί δεν μου το επιτρέπουν επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Θα το ήθελα πολύ πάντως, γιατί πέρα από τη χαρά της συμμετοχής θα μου δινόταν η ευκαιρία να παρουσιάσω στο πλέον αρμόδιο κοινό το νέο μου παιδικό βιβλίο με τίτλο «Ο Μπίλης Καντίλης τρέχει στο Paris Dakar» και να ανταλλάξουμε απόψεις επάνω σ’ αυτήν την (παγκοσμίως πρώτη) εκδοτική μου προσπάθεια.

Τώρα θέλω να πάμε στις αλήθειες που μου έταξες !
-Τι αλήθεια , είναι ο Che για εσένα ;
Είναι σύγχρονος του πατέρα μου, Αποστόλη (Λάκη) Παπατσαρούχα
Είναι ο ανιδιοτελής, τρελός, ονειροπόλος, ο οποίος ξεκινάει με τίποτα, από το πουθενά, για να πραγματοποιήσει το βαθύτερο όνειρό του. Να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για την κοινωνία των ανθρώπων
Είναι ο πάντα προδομένος επαναστάτης ονειροπόλος, διότι η ιστορία σε όλες τις εκφάνσεις της έχει αποδείξει ότι οι άνθρωποι δεν είναι αντάξιοι τέτοιων θυσιών 

-Πόσο επίκαιρος είναι σήμερα , με την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στη χώρα ;
Είναι πολύ πληγωμένος. Κάτι θα σκεφτεί όμως…

-Γιατί φτάσαμε ως χώρα σε αυτό το σημείο , τι πιστεύεις ;
Διότι από το 1981 και εδώ όλοι όσοι βρέθηκαν στη θέση του τιμονιέρη αυτής της χώρας έδιναν την εντύπωση στον κόσμο (και τελικά έτσι τον εκπαίδευσαν) ότι μπορεί κανείς να έχει τα πάντα χωρίς να εργάζεται για να τα αποκτήσει, ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να πετύχει τους βραχυπρόθεσμους στόχους του και το κυριότερο, κανείς δεν πρόβαλε όραμα για μια κοινωνία των πολιτών, υγιή και δίκαιη


-Πως θα αντιδρούσες ή θες να αντιδράσεις ενάντια σε όλα αυτά , μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες ;
Είμαι πικραμένος, αλλά, κάτι θα σκεφτώ.

Δυο ακόμα ερωτήσεις και τελειώσαμε …
-Για να κοιτάξω λίγο και το σπίτι μου …Τι σημαίνει  « Σουφλί»  για εσένα ;
Δεν είμαι μόνο δικό σου το σπίτι αυτό!
Το Σουφλί είναι ο τόπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε, όσο του επέτρεψαν οι τότε πολιτικές συνθήκες, ο πατέρας μου.
Ο δικός μου Τσε. 
Όταν παίζαμε, μικρά, ακούγαμε να μας αποκαλούν τα «γκζάνια»
Δεν έχω μεγαλώσει στο Σουφλί, αλλά όποτε ανεβαίνω αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε χώρο τόσο οικείο όσο η γειτονιά που μεγάλωσα στην Αθήνα.
Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί, ανοιχτοί, εγκάρδιοι.
Δυστυχώς, από μια ανοησία, δεν υπάρχει το πατρικό στο Σουφλί, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Λίγη γη υπάρχει πάντως για να μπορέσει να στήσει ένα αντίσκηνο κανείς, αν ποτέ χρειαστεί. Φυσικά υπάρχουν φίλοι και κάποιοι συγγενείς.

-Και κλείνοντας …  “ Αχιλλέας “… η μόνη Αληθινή Αγάπη …χωρίς ανταλλάγματα και άλλα όσα συνοδεύονται από άλλες αγάπες ;
Αυτό που λες είναι ίσως η μοναδική ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.


Πασχάλη .. σε ευχαριστώ πάρα πολύ ..νομίζω ότι αξίζει τον κόπο , να διαβάζουμε για εσένα κάτι από εσένα ..λίγο πιο έξω ίσως από τη δημόσια εικόνα την καθαρά επαγγελματική .
Αν και ..η ζωή είναι άδικη :) ..σήμερα..με δικαιώνει και εδραιώνει την άποψη που είχα για εσένα .. Σε ευχαριστώ πολύ ! 


* Ελίζα - souflievros.blogspot.com
*Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Πασχάλη Τσαρούχα

Στο όνομα της κομματικής πειθαρχίας καταργείται η Δημοκρατία ...Η δήλωση του Γιάννη Δημαρά


 Διευκρινίσεις για τους λόγους που των ώθησαν να ψηφίσει «παρών» στην ψηφοφορία για τα μέτρα προσέφερε ο Γιάννης Δημαράς, με γραπτή δήλωση, επισημαίνοντας ότι κανονισμός της Βουλής δεν δίνει τη δυνατότητα σε κανέναν εκ των βουλευτών να αιτιολογήσει την ψήφο του. “Δηλώνω παρών στις γενεές των συγγενών αλλά και των άλλων συν-Ελλήνων, που έχουν την ίδια κοινωνική καταγωγή με μένα. Δηλώνω παρών στη μάνα μου και τον πατέρα μου, που με γέννησαν και με μεγάλωσαν αγωνιζόμενοι κάθε μέρα και νύχτα για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια, την τιμή και το δικαίωμα των απλών ανθρώπων στη ζωή”, αναφέρει. Ζητά τη διερεύνηση όλων των δηλώσεων “πόθεν έσχες”, σε βάθος εικοσαετίας και τη δήμευση όσων περιουσιακών στοιχείων δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. “Εκτιμώ ότι, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας, η ανάγκη διαφύλαξης του αγαθού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας υπαγορεύει πρωτίστως άμεση κάθαρση του πολιτικού συστήματος και αυτών που το συνθέτουν”, υπογραμμίζει ο Γ. Δημαράς.