Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

Πάμε θέατρο : Με τα " Δίδυμα Τείχη "


Η Θεατρική ομάδα του
Εκπολιτιστικού - Λαογραφικού Συλλόγου " Τα Δίδυμα Τείχη"
  σας καλεί στην παράσταση :
 "Του Νεκρού Αδερφού"
την Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010,
στις 8:30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Διδυμοτείχου...

Πρόκειται για μία σύγχρονη δραματοποίηση του δημοτικού τραγουδιού βασισμένη
στο έργο της Μ. Βαμβουνάκη "Αν είσαι αέρας πήγαινε"

Σκηνοθεσία : Άκης Τσονίδης

 

H απάντηση της κυρίας Τσιαούση για την πρόταση της ΤΕΔΚ .


Χθες κυκλοφορούσε μια φήμη ότι η βουλευτής Έβρου κυρία Ελένη Τσιαούση στηρίζει την πρόταση της ΤΕΔΚ για επτά Δήμους στο νομό Έβρου .
Ζητήσαμε από την κυρία Τσιαούση να  επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη φήμη αυτή.
Πριν λίγο η κυρία Τσιαούση έκανε την παρακάτω δήλωση :

Πιστεύω ότι όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως ο Καλλικράτης , δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ερήμην των τοπικών κοινωνιών . Χωρίς την κοινωνική συναίνεση είναι καταδικασμένες να αποτύχουν .
Ναι στηρίζω την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΔΚ Έβρου , για έναν παρΆρδιο Δήμο και για το Δήμο Φερών - Τυχερού και αύριο θα την υποστηρίξω στον  Υπουργό κύριο Ραγκούση στη συνάντηση που θα έχουμε .

souflievros

Χωρίς λόγια :

Αναρτήθηκε από τον Αδέσμευτο λόγο

ΠΑΜΕ .... Να κάνουμε την κρίση... ευκαιρία

 Μετά την επίσκεψή του ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Παπούλια δήλωσε :

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε, αποφάσεις αναγκαίες για τον Ελληνισμό, για την πατρίδα.
Από την άλλη, είναι ευκαιρία να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα, να κάνουμε μια νέα αρχή. Μια Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη, μια Ελλάδα της διαφάνειας, της ανάπτυξης, μια Ελλάδα ανταγωνιστική, μια Ελλάδα, για την οποία όλοι μας θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι.

    Είναι στο χέρι όλων μας, είναι στο χέρι μας, να κάνουμε αυτή την κρίση ευκαιρία.

Πότε θα γίνει η κρίση ευκαιρία ;
Προς το παρόν η κρίση ίσα που μας ακούμπησε , μόλις την είδαμε να έρχεται . Είμαστε ακόμα έξω απο το πηγάδι και προσπαθούμε να διακρίνουμε τι υπάρχει στο βάθος του . Ακόμα δεν έχουμε δει , δεν ξέρουμε πόσο βαθύ είναι το πηγάδι . Όσο κι αν χαρτογραφήσαμε τα νερά , δεν ξέρουμε αν θα έχει νερό και πόσο . Θα φτάσει για όλους , ώστε στο τέλος , μετά απο αυτό τον αγώνα , μετά την απότομη κάθοδο , να φτάσει για όλους να πιουν απο ένα ποτήρι νερό ;
H θα είναι πάλι για τους λίγους , τους προνομιούχους για τους έχοντες και κατέχοντες ;

Και ναι ! μετά τον πάτο έρχεται η άνοδος , αλλά όμως είμαστε στο χείλος του γκρεμού , δεν πιάσαμε πάτο .
Όταν σε λίγο καιρό θα είναι ορατά τα αποτελέσματα όλων αυτών των μέτρων , όλης αυτής της δίνης που πλήττει τη χώρα και τους πολίτες της , όταν η ανεργία θα αγγίξει κάθε υψηλό όριο , όταν η εγκληματικότητα θα γίνει αναγκαίο κακό , όταν οι επιχειρήσεις θα κλείνουν η μία μετά την άλλη , όταν μισθοί και συντάξεις θα μοιάζουν κοροϊδία μετά από τις περικοπές αλλά και τις αυξήσεις στην αγορά ...τότε θα δούμε τον πάτο . Τότε , και από εκεί και έπειτα ίσως αρχίσει η χώρα να ανακάμπτει , ίσως να γίνει ευκαιρία .
Γιατί έπρεπε όμως να φτάσει η χώρα εδώ , γιατί ΠΑΜΕ να  πιάσουμε πάτο ; Δοκιμές στις αντοχές μας θα κάνουμε ή δεν είχαμε ευκαιρίες ;
Θα αργήσουμε πολύ να δούμε την ευκαιρία να έρχεται .......Αλλά όταν θα έρθει .... ας υποσχεθούμε στους εαυτούς μας ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν από όσους πέρασαν μέχρι τώρα από την πολιτική σκηνή της Ελλάδας  και την έφτασαν " εδώ " σήμερα ...

Ίσως όλα αυτά να εννοούσε ο Παπανδρέου όταν έλεγε προεκλογικά εκείνο το περίφημο ΠΑΜΕ ...Δάνειο ύψους 300.000 ευρω ζητά η ΔΗΚΕΔΗ Σουφλίου

Στη λύση δάνειου ύψους 300.000 ευρώ αποφάσισε να προχωρήσει  το Δ..Σ της ΔΗΚΕΔΗ Σουφλίου .
Μετά από τον μεγάλο κατάλογο χρεών /υποχρεώσεων που έχει η ΔΗΚΕΔΗ Σουφλίου ύψους περίπου 270.000 ευρώ αποφάσισε να απευθυνθεί σε κάποιες τράπεζες και να ζητήσει το ποσό των 300.000 ευρώ .Το ερώτημα είναι ποια τράπεζα θα δανειοδοτήσει μια επιχείρηση που ξέρει ότι είναι συνεχώς " μέσα " ;
Δεύτερον , τι εγγυήσεις θα δώσει η επιχείρηση και ποια περιουσία θα υποθηκεύσει ;
Τρίτον , με τι πλάνο και με ποια έσοδα θα αποπληρώσει αργότερα όλο αυτό το χρέος προς οποιαδήποτε τράπεζα ; 
Τι έχουν προβλέψει και πως θα κινηθούν ενόψει Καλλικράτη και όσων αυτός προβλέπει για τις επιχειρήσεις ;
Πέμπτον , ποιος θα εγγυηθεί την αποπληρωμή των χρεών σε περίπτωση αδυναμίας της επιχείρησης να αντεπεξέλθει  ; Κάτι που είναι σίγουρο,  ότι δηλαδή δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει μιας και δεν μπορεί να είναι συνεπής σε καθημερινές υποχρεώσεις . Μένει απλήρωτο το προσωπικό εδώ και αρκετούς μήνες , επίσης τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία είναι μεγάλα καθώς επίσης και προς τρίτους προμηθευτές .
Τι θα αλλάξει αργότερα στη διαχείριση της επιχείρησης και στα έσοδα αυτής ώστε να μπορέσει να πάρει αυτό το ρίσκο , αλλά να συνεχίζει παράλληλα να καλύπτει τις καθημερινές υποχρεώσεις της ;

Φυσικά εγγυητής θα είναι ο Δήμος Σουφλίου , μόνο έτσι ένα τραπεζικό σύστημα  θα εγκρίνει ένα δάνειο τέτοιου ύψους  .
Πόσα δάνεια θα πάρει ακόμα αυτός ο Δήμος και πόσα χρέη έχει τελικά ;
Ας μας πει κάποιος υπεύθυνα την αλήθεια .

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» ...από τη θεατρική ομάδα εφήβων του ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Η Ομάδα Εφήβων του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, παρουσιάζει για δύο παραστάσεις το Σάββατο 8 Μαΐου 2010 (στις 7:30 μ.μ. και στις 9:00 μ.μ.), το παγκόσμιο αριστούργημα του Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί «Ο Μικρός Πρίγκιπας», στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδας.

Ένα έργο που δούλεψαν τα παιδιά όλο το χειμώνα, στο πλαίσιο των μαθημάτων θεατρικής παιδείας που παρακολουθούν, και παρουσιάζουν σε δύο παραστάσεις για το κοινό της πόλης. Παίζουν (αλφαβητικά): Χριστίνα Ανισιάν, Κυριακή Γώγου, Αναστασία Ζαμπουνίδου, Αθανασία Ζηλιασκοπούλου, Αθηνά Θεοδώρου, Κατερίνα Καραμπατέα, Βαγγέλης Κατσαντούρας, Αναστασία Κουτουκίδου, Ιλιάνα Μητσολίδου, Μαριάννα Μιτσίτσκα, Δήμητρα Μπαχαρίδου, Μαρίνα Μπέη, Αθανασία Σίσκου, Ραφαέλα Τσονίδου. Διδασκαλία - Σκηνοθεσία: Άκης Τσονίδης.

Ο Μικρός Πρίγκιπας ζει μέσα μας. Ζει παντού… «Αν έρθει ένα παιδί προς το μέρος σας, αν γελάει, αν τα μαλλιά του είναι χρυσαφένια, θα μαντέψετε ακριβώς ποιος θά’ ναι…».

5 ΜΑΗ - Λουκέτο στα καταστήματα

Το κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων την Τετάρτη, 5 Μαΐου αποφάσισαν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Οι δύο οργανώσεις θα συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισε για την ημέρα αυτή η ΓΣΕΕ.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: "Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ ζει με συντάξεις πείνας και ο Οργανισμός τους κινδυνεύει με κατάρρευση, τη στιγμή που η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών δίνει μάχη, μάλλον άνιση, να διατηρήσει τις επιχειρήσεις της και τις θέσεις εργασίας σε αυτές, τη στιγμή που αυξάνει διαρκώς ο αριθμός εκείνων που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, μόνο αγανάκτηση προκαλούν οι "συστάσεις και επιταγές" των παρατηρητών για περαιτέρω μέτρα λιτότητας".

Τα αιτήματα των μικρομεσαίων είναι ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους και του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, και όχι υποβάθμιση του, σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο οι ΜΜΕ θα έχουν ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο, νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα παράγει οικονομική σταθερότητα, πλούτο και προοπτική για όλους και θα αναδιανέμει δίκαια βάρη και οφέλη.

Τονίζουν ακόμη ότι οι μικρομεσαίοι όταν χάνουν την δουλειά τους δεν έχουν κανένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και ο Ασφαλιστικός τους οργανισμός (ΟΑΕΕ) είναι ο πλέον "ριγμένος" στην χώρα.

Χθές : ότι μας τράβηξε την προσοχή εκτός απο τα νέα μέτρα !


Φωτογραφία : Ελίζα Καλέση

Κυνήγι χρεών

 Αρχίζει το κυνήγι των χρεών προς το Δημόσιο και της φοροδιαφυγής προκειμένου να αντιμετωπιστεί έστω και τώρα η δραματική δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ακολουθήσει την πολιτική «καρότο και μαστίγιο» για τους 827.396 μικρούς και μεγάλους οφειλέτες που έχουν «φεσώσει» το Δημόσιο με περισσότερα από 23 δισ. ευρώ. Ετσι, μετά την απόφαση να δοθεί έκπτωση 50% στις προσαυξήσεις για όλους όσοι σπεύσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους στην Εφορία ως το τέλος Μαΐου ή να συμφωνήσουν στην τμηματική καταβολή του, τώρα το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και εισοδημάτων από ενοίκια.
Βέβαια ο στόχος του είναι προφανής: να δώσει ώθηση στη ρύθμιση που αφορά χρέη ως το τέλος του 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό των οφειλών ισοδυναμεί με το πακέτο μέτρων λιτότητας που επέβαλε στην κυβέρνηση και στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ! Το έργο της είσπραξης των χρεών, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΔΝΤ, θα αναλάβουν οι εφορίες (ΔΟΥ), οι οποίες θα μετατραπούν σε «εισπρακτικά κέντρα» και θα αποκοπούν από τους μηχανισμούς φοροελέγχων. . Το ελεγκτικό έργο και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα ασκούνται κεντρικά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το οποίο μετατρέπεται σε «φορολογική αστυνομία». Εξάλλου στις 13 περιφέρειες που δημιουργούνται με τον «Καλλικράτη» θα υπάρχουν φοροελεγκτικά κέντρα.
Έτσι το ΣΔΟΕ και το νέο σώμα ελεγκτών της Εφορίας θα αποκτήσουν νέα υπόσταση και ρόλο και θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν επί τόπου πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και μάλιστα να τα εισπράττουν (π.χ., από καταστήματα ή επιχειρήσεις). 

Το Βήμα

Για τα μέτρα…. στην καθημερινότητά μας

 Του Σωτήρη Κούκιου
Άκουσα ζωντανά τα μέτρα κατά την διάρκεια της συνέντευξης Παπακωνσταντίνου και άκουσα και το διάγγελμα του Πρωθυπουργού στις 10 30 το πρωί. Έπαθα κι εγώ ένα σοκ όπως όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας. Και μετά από κάποιες ώρες και διάβασμα προσπάθησα να καταλήξω σε κάποια πρώτα πρόχειρα συμπεράσματα :


1. Πολιτικό επίπεδο
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έβαλαν και ταφόπλακα οριστικά στο μεταπολιτευτικό μοντέλο ανάπτυξη- κατανάλωση- κοινωνική συνοχή. Από εδώ και  πέρα θα είναι δύσκολο να μην συγκρουστούν οι κοινωνικές δυνάμεις που αισθάνονταν ότι πιέζονταν σε αυτό το μοντέλο με τις  δυνάμεις που καρπώθηκαν τα περισσότερα από αυτό. Και αυτή η σύγκρουση θα είναι εξόχως πολιτική και όχι μόνο οικονομική. Σίγουρα ο μεγάλος χαμένος δεν είναι το ΠΑΣΟΚ (θα υποστεί και αυτό φθορά, αλλά έχει περιθώρια αλλαγών) όσο θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Γιατί όσο και αν βαυκαλίζεται ο κύριος Σαμαράς, ο χώρος του με εγκληματική απάθεια έφερε την χώρα στο χείλος του γκρεμού και την κρίσιμη ώρα φυγομάχησε (ίσως και για το καλό όλων μας).
Αντίθετα η όξυνση της κοινωνικής σύγκρουσης θα φέρει στην επιφάνεια πιο ακραίους χώρους είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά. Και ο φοβερός μεσαίος χώρος; Ακόμη έχει ελάχιστες ελπίδες στο ΠΑΣΟΚ, από την στιγμή που αυτό θα του δώσει την πεποίθηση ότι θα προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ανανέωση του πολιτικού του στελεχιακού δυναμικού και θα δώσει την αίσθηση ότι ξέρει τι κάνει. Αυτό μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει. Και φυσικά να αποδώσει ευθύνες και εντός των κόλπων του. Κανείς μα κανείς δεν έχει ξεχάσει την περίοδο των ψεύτικων υποσχέσεων και των μεγάλων συμβολαίων. Ούτε σήμερα μπορεί να υπάρξουν πρώην στελέχη, νυν εργολάβοι οικοδομών, στους κόλπους του.
2. Οικονομικό επίπεδο

Έκφραση

Γ. Παπανδρέου : "Δεν θα χρεοκοπήσουμε, θα αναγεννηθούμε" - .
..Από τις στάχτες μας ;

Α.Σ Έβρος Σουφλίου .Νίκη και πάλι για το Σουφλί !

Νικηφόρα κατάληξε και ο σημερινός αγώνας για την ομάδα του Σουφλίου στην αναμέτρηση με την ομάδα της Δόξας Πετρούσας . Ο αγώνας έληξε με 2-0 υπέρ του Έβρου Σουφλίου .
Ο Έβρος παραμένει πρώτος στο βαθμολογικό πίνακα του ομίλου με 62 βαθμούς και μια ανάσα πριν τη Γ Εθνική .
Η επόμενη αναμέτρηση είναι στις 9 Μαϊου με τον δεύτερο στην κατάταξη Μ.Αλέξανδρο Ηράκλειας .